юли 29

Нужна е поне четири седмици почивка годишно!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психиката на човек в активна възраст се нуждае от поне четири седмици годишна почивка.Това е изследване на шведският институт `Каролинска` в Стокхолм.Установено е, че ползващите отпуск по две седмици се завръщат на работните си места стресирани и трудно се вработват, правят повече грешки както и полагат усилия за справянето с дейности, които преди са вършели с лекота.Ползващите отпуск по четири седмици много по-бързо навлизат в работният процес и не усещат толкова стреса от завръщането на работа.
Мои наблюдения в България показват, че независимо от срока на отпуските влизането в цикъл на активност трае една работна седмица.Тогава човек е по-отпуснат като инерция от прекараната почивка, не му се захваща с ежедневните задачи,отлага ангажименти докато се натрупат.Като психичен феномен след отпуска се наблюдават нарушения на цикъла сън-бодърстване както и лесна уморяемост и ленивост. Освен за активна почивка в България отпуската се ползва за ремонт в жилището както и за приготвяне на прословутите домашни консерви.Тези дейности както и мисълта за предстоящата зима в условията на криза предизвикват тежки стресови реакции, които изчерпват психиката до Депресия през зимните месеци.

юли 20

Броенето на пари действа антидепресивно

публикувано от: доктор Веселин Герев

Американски психолози са установили, че броенето на пари действа антистресово и антидепресивно.Проучването обхваща 200 души .Групата на броилите банкноти понасяла много по-устойчиво симулираните стресови ситуации .По наблюдение парите дори не трябва да са Ваша собственост.По тази логика касиерите работещи в банки най-устойчиво ще понасят стреса от ежедневието.Подсъзнателно банкнотите са символ на силата и сигурността.При броенето те издават специфичен шум, който според психолозите също действа на сетивата и оттам на префронталната кора.Там основно се намират центровете на зоните на възприятие, медиирани от СЕРОТОНИН.Най-вероятна причина за този резултат е покачването на серотониновите нива и тяхната устойчивост при стресови ситуации.Така, че при стрес бройте банкноти-може и по пет лева но да са повече на брой.Ако все пак и това не помогне-потърсете квалифицирана помощ.

юли 14

ДЕПРЕСИЯТА е сериозно заболяване!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Депресията е сериозно заболяване, при което, макар и в редки случаи, е възможен и летален изход. С леката форма на депресия човек може да се справи и сам, но в тежките случаи, когато тя продължава с години, засилва се и прераства в нещо още по-тежко е задължителна лекарската помощ. Човекът в депресия не е в състояние да е пълноценен за себе си и околните. Приятелите и роднините не могат да му помогнат и затова той трябва да бъде лекуван от специалист.Лечението на Депресията става с Антидепресанти.
Те не се продават без рецепта и това съвсем не е случайно – самолечението може да има много сериозни последицизащото това са средства, които лекарят подбира и дозира индивидуално.
Често, при подобряване на симптомите на депресията , пациентът прекъсва курса на лечение. Това категорично не трябва да се случва! Лекарят не само трябва да изписва антидепресантите, но и периодично трябва да наблюдава пациента по време на тяхното приемане. Пълният курс терапия трае средно 6 месеца. Ако лечението се прекрати в самия му пик, депресията може да се възстанови и то в още по-лош вид

юли 6

Голотата предпазва от СТРЕС!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Това не е моя измислица а заключение на колегите ми от САЩ.В условията на финансова криза и масови фалити на банки, застрахователи и фирми психиатри и психолози търсят нестандартни варианти за антистресова подкрепа на персонала на работещите компании.Така е въведен `голият петък`.Без да бъдат принуждавани служителите на средно-голяма компания за борсова търговия са посъветвани от психолог и психиатър да работят в офиса в петък без дрехи. Първоначално идеята се е сторила на служителите налудничава, но постепенно те са свикнали с голотата на своите колеги и на началника си и сега това не им прави впечатение.За да се постигне този резултат служителите месеци наред са били подкрепяни и от колеги - специалисти.В момента от губеща фирмата се превръща в печеливша, а служителите са още по-усърдни и сплотени в работата си.Подсъзнателно голото тяло е символ на естественото, честотата в отношенията и истинското-т.е. голата истина.
Ако това е така предлагам парламент и министри да работят в петък голи за да лъсне голата истина за състоянието на Държавата ни пред обществото.Може това да даде тласък на антикризисни мероприятия и за бърза стабилизация на финансите на страната ни.
Пост скриптум -информацията е по материали от периодичния печат
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат