авг 25

Как да подготвим психологически децата за училище

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ваканцията е време за почивка. През нея децата повече играят или мързелуват а  новата учебна година вече “тропа на вратата”.  Обучението във виртуална среда нанесе своите щети както върху психиката, така и върху знанията на децата.Учениците промениха своя циркаден ритъм на ставане, приготвяне за училище, нормална учебна дейност. Много деца загубиха способността да контактуват със живи същества а не с машини. Виртуалното обучение унищожи изградените навици за концентрация и внимание по време на учебните часове както и прекъсна връзката на емоционална интелигентност и емпатия с децата от класа.Това налага учебните занятия да протичат присъствено, а ние още от началото  на септември да започнем психологическа подготовка на учениците за новата учебна година.Подготовката е проста и включва основно  изграждането на нов , различен от ваканционния дневен режим.Той трябва да включва ставане навреме.За това е необходимо детето да бъде събуждано всеки ден с 10-15 минути по-рано и плавно да влезе в режим за ходене на училище до 15 септември. Що касае паметта е желателно да се преговори материала от предната година на “вентилатор” и така да се опреснят знанията за предстоящите входни нива. Не трябва да се забраняват игрите на открито за да може психическото натоварване да се редува със свободно време и занимания по интереси и спорт.Тази смяна на активностите ще гарантира бързо вписване на учениците в режима на училищните занимания. Плавното и последователно преминаване от режим на ваканция към режим на психическо натоварване ще гарантира добра успеваемост на учениците в клас. Рязкото преминаване от един режим в друг крие риск от стрес и затруднения в усвояването на нови знания и умения.

авг 16

Мелатонин пред новата Ковид вълна

публикувано от: доктор Веселин Герев

По данни от колегите инфекционисти сме на прага на поредната Ковид вълна. Оказва се, че  новия щам засяга дори ваксинираните. Ето защо е желателно да укрепим имунната система преди поредната атака от страна на вируса. Често споменавам, че спокойствието и добрият сън са предпоставка за добра защита на тялото от всякакъв тип външни агенти. Основен регулатор на циклите сън - бодърстване  е МЕЛАТОНИН.Той е познат не само като естествения хормон на съня но и като забавящ стареенето на организма фактор. Малко известно е, че МЕЛАТОНИН освен това е и хормон, повишаващ имунитета.Още при първата Ковид вълна той беше включен в протоколите за лечение и превенция.Дори Американския президент го приемаше като протектор.Сега при поредния скок на заболели е време отново за МЕЛАТОНИН. Остава отворен въпросът какъв тип продукт да изберем.На пазара у нас се предлагат много и различни видове МЕЛАТОНИН. От научна и практическа гледна точка най-ефективен е мелатонинът с контролирано освобождаване.Единствено той поддържа плазмени концентрации, достатъчни да осигурят необходимото количество на нервната клетка за денонощния цикъл като следва естествените физиологични колебания на хормона. Затова препоръчвам МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване. Това е високотехнологичен продукт с покриващ колебанията на хормона денонощен ритъм.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

авг 4

Жегите предразполагат към пътни инциденти

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните две седмици жегата е убийствена. Небето е ясно и слънцето излъчва силна светлина.Тя е фактора, който активира психиката ни. Затова много хора не понасят силната слънчева светлина и се оплакват от напрежение, главоболие и световъртеж, размазано зрение, изтръпване на крайниците и крампи. Тези телесни симптоми се съпровождат и от психични  като нервност, раздразнителност до агресия, склонност към импулсивно рисково поведение. В това състояние е много опасно да се шофира. От една страна човек е изнервен и всички участници в движението го дразнят, от друга страна жегата го прави неспособен да оценява пътната обстановка- да преценява скоростта си, движението на другите участници, да преценява разстояния и спирачен път.Това несъобразено с пътните условия поведение е рисково за ПТП. При движение на околните предмети с висока скорост допълнително се получава “размазване” на възприятието за пътните условия-завои, банкет и мантинели. Крампите пък са причина за ниска спирачна активация и невъзможност да се спре навреме.Това са основните причини за увеличения брой катастрофи за съжаление и с жертви. Ето защо е от съществено значение да шофирате със слънчеви очила.Те намаляват силата на слънчевата светлина и затрудняват “експлозията” на психиката па време на път. Освен това е задължителна климатизацията. Тестове показват, че оптималната разлика между външната и вътрешната температура в автомобила трябва да е максимум 8 градуса. Особено опасно е пътуването по магистрали.Там движението е монотонно а скоростта висока, което приспива психиката и забавя реакциите.Ако почувствате преумора или усещате, че заспивате-направете почивка, намокрете лицето със студена вода или го охладете директно върху духалките на климатика.Това на пръв поглед е елементарно но ефективно решение,което ще освежи психиката и ще възстанови обема на възприятията. Така отговорно ще предпазите себе си и другите участници в движението от пътни инциденти.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат