дек 31

За Коледния синдром и следпразничната депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Предстоящите коледни и новогодишни празници са свързани с психическо натоварване и депресия. Условно маркирам два етапа в психическото преживяване по празниците.Първият е така наречената предпразнична треска, която вече ни е обхванала, защото се натоварваме с много големи очаквания.  Обикновено преди празника, за да си достави човек удоволствие си го купува. Тоест, той не разчита толкова много на емоциите, които ще съпреживее със своите близки, приятели и познати,  а разчита на емоциите, които ще закупи под формата на подаръци. Това означава, че колкото повече подаръци се купят, колкото повече храна се набави за трапезата, колкото по-скъпи вещи ни обграждат, толкова по- щастливи ще сме. Броени дни след като празниците отминат, след като финансите са изчерпани и емоционалните очаквания, които са възложени на празника, не отговарят на тези, които са получени , тогава следва така наречения период на разочарование или следпразнична депресия. Следпразнична депресия виждам вече 15 години, което наистина е много жалко.Този феномен съм нарекъл Коледен синдром.Тоталното разминаване между очаквания и реалност засилва депресивните нагласи и ако те не отзвучат в рамките на седмица преминават в реална депресия.Повече по темата за празниците,очакванията с които ги натоварваме и следпразничната депресия в сутрешния блок  на НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ “Здравей България” на 2 януари сряда от 8,30 часа.

дек 19

Домашното насилие забавя развитието на децата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследвания показват, че психиката на малтретираните деца  се развива по-бавно отколкото на връстниците им, отглеждани в щастливи и спокойни семейства.Обхванати са доброволци на възраст от 18 до 25 години. Повечето от участниците не са били физически или психически малтретирани в детството си, но са ставали свидетели на семейни скандали и насилие между третата и седемнайстата си година.Всички те били подложени на изследване чрез магнитно-резонансна томография (MRI) показваща функционирането на отделните мозъчни зони.При младежите,станали свидетели на домашно насилие някои мозъчни зони функционират забавено.Било установено, че зоната в дясното полукълбо, обработваща зрителната информация, е с 20,5% по-слабо активна, отколкото при хората, имали щастливо детство.Кръвообращението на тази мозъчна зона било засилено с цели 8,1%, което е показател за свръхчувствителност и напрежение на нервната дейност.В заключение децата, станали свидетели на домашно насилие имат повишен риск от когнитивни проблеми и паметови нарушения.

дек 14

Правете секс сутрин

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, които правят сутрин секс са по-здрави и по-щастливи от останалите. Именно затова  се смята, че сутрешният секс носи повече ползи за тялото, отколкото вечерният.Според изследване мъжете предпочитат секс между 6 и 9 часа сутринта, като в 7:54 ч. е върховият момент, а жените са по-навити между 11 и 2 часа през нощта. Сексът осигурява на тялото окситоцин, представляващ облекчаващ стреса хормон, който подпомага чувството на щастие и спокойствие. В изследване, проведено през 2018 г. с участието на близо 1000 възрастни, които живеят с партньорите си и имат интимен живот, 53 % от мъжете твърдят, че сутрешният секс е направил деня им по-продуктивен.51% от мъжете пък заявяват, че имат редовен сутрешен секс, а от жените само 20% били съгласни да го правят по това време на деня. Мъжете съобщават, че това се случва около 4 пъти седмично, но най-често през уикенда, когато има повече време, поне 20-30 минути. Така че може да започнете деня си със секс, за да бъдете щастливи.

дек 12

Как да се справим с махмурлука по празниците

публикувано от: доктор Веселин Герев

Махмурлукът е термин за различни състояния след препиване с алкохол, които се характеризират с  главоболие, умора, гадене, липса на апетит, замайване, болки в стомаха, повръщане и сърцебиене. Жените по принцип имат по-тежък махмурлук от мъжете и усещат някои от симптомите по-силно и продължително.Този факт има обяснение от практическа  гледна точка, тъй като жените обикновено тежат по-малко и имат по-ниски нива на алкохолдехидрогеназа.Това означава, че за тях е по-лесно да достигнат до по-високи проценти на алкохолна интоксикация, тъй като разграждат по-бавно изпития алкохол.Всичко това обаче е съвсем индивидуално.Има случаи на препили мъже,при които традиционните рецепти против махмурлук не помагат,дори усилват неприятните симптоми.Това е така,защото алкохолът променя биохимията на нервната клетка като изчерпва запасите и от серотонин. Затова той често се нарича течен антидепресант.Именно понижените нива на серотонин са причина за неприятните симптоми на махмурлука.Най-бързият начин да преборим състоянието в деня след препиване е като си набавим готов серотонин.Холеон 5 амброз с контролирано освобождаване е единствения високотехнологичен продукт на пазара,който съдържа двата прекурсора на серотонин.Холеон 5 амброз с контролирано освобождаване зарежда нервната клетка със серотонин и приемът му не предизвиква зависимост.След препиване се препоръчват по 2 таблетки дневно сутрин за няколко дена.

дек 10

Стресът има различни маски

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според проучване 33 % от възрастните изпитват високи нива на стрес.Стресът се определя като психическо или емоционално напрежение.Най-често срещан симптом на  стреса  е главоболието. В проучване на 267 души с хронично главоболие се установява, че стресиращо преживяване предхожда този тип главоболие на 45% от случаите.Постоянното напрежение като съпътстващ стреса симптом потиска  сериозно  имунната система. Това е причина за  повишена чувствителност към развитие на инфекция на горните дихателни пътища през зимния сезон.Умората и намалените енергийни нива също могат да бъдат причинени от продължителен стрес. При продължително безсъние енергийните нива на нервната клетка падат драстично и състоянието преминава към депресия. Продължителното напрежение предизвиква храносмилателни смущения като синдром на раздразнените черва или възпалително заболяване на червата.  Напрежението води  да повишено кръвно налягане и сърдечен ритъм.Това е причина за посещение при кардиолог,тъй като симптомите не търпят отлагане. Успокоителна терапия премахва всички болежки по тялото, предизвикани от напрежението и стреса.

дек 3

От сезонна депресия страдат повече хората с тъмни очи

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сезонната депресия е разстройство на настроението, което се дължи на смяна на сезоните.Симптомите обикновено започват през есента и продължават през зимата, тъй като това са сезоните с мрачно и мъгливо време и с малко светлина. Намаляването на светлината през деня води до  дисбаланс в нивата на серотонин и мелатонин в организма. Основни симптоми на сезонната депресия са  липсата на  енергия, потиснато настроение,  проблеми със съня,  демотивация.Изследване показва, че хората с кафяви очи са много по-склонни да страдат от сезонна депресия,  в сравнение с хората със сини очи.Сините очи и бледата кожа са по-характерни за хората в северните страни.Поради недостиг на светлина или редуване на месеци светли и тъмни периоди през годината там, хората със светли очи  по-лесно зареждат и  балансират нивото на серотонин и мелатонин .По същата еволюционна логика, за хората по тропиците е било по-адаптивно да са защитени от последиците на облъчването с ултравиолетова светлина. Ето защо конкретните народи са еволюирали с  по-тъмни очи. Не е случайно при това положение, че през зимните месеци, хората с по-тъмни очи изпитват и резки промени в настроението ,характерни за сезонната депресия.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат