май 31

Според специалистите гледането на телевизия кара човек да се почувства добре за кратко време, но в дългосрочен план води до общо усещане за подтиснатост и неудовлетвореност от живота.Нещастните хора гледат много повече телевизия, докато щастливите четат или се срещат с приятели, разкриват резултатите от над 30-годишно изследване, проведено от американски социолози от Университета в Мериленд.Резултатите сочат, че хората, които определят себе си като “не щастливи”, прекарват 30% повече време на ден пред синия екран, отколкото “много щастливите”. Доволните от живота си гледат телевизия около 19 часа седмично, а останалите - над 25.Според специалистите висенето пред телевизора кара човек да се почувства добре за кратко време, но в дългосрочен план води до общо усещане за подтиснатост и неудовлетвореност от живота.Това е леко и приятно занимание, което обаче няма дълготрайна полза за човека и просто изяжда времето, което би могло да се посвети на други занимания. Те може и да доставят много по-малко непосредствено удоволствие, но да са далеч по-обогатяващи в дългосрочен план, категорични са учените.”Удоволствието всъщност е кратко. Колкото по-дълго седите пред телевизора, толкова нараства риска след това да станете с чувството на неудовлетвореност, тежест и тревога”, обяснява един от изследователите Джон Робинсън.
“Телевизията не изисква прекалено напрягане на мозъка, не е трудно и ангажиращо занимание и е идеално за хора, които имат проблеми със социализацията или ограничени възможности за други дейности като спорт и т.н.Освен това хроничното усещане за нещастие може да бъде травмиращо в социален и личен план и да се отразява зле на способността за работа и общуване, но дори и най-подтиснатият човек може просто да включи дистанционното и да се остави да бъде пасивно забавляван или поне отвличан от мислите за нещастието си.
Така че се получава нещо като омагьосан кръг - всъщност самото усещане за неудовлетвореност води към дивана пред телевизора като своебразен отдушник.”
Двойките с нещастни бракове също сядат по-често пред синия екран. За разлика от тях щастливите правят 30% повече секс, по-често посещават религиозни служби и четат вестници.
“Щастливците” предпочитат да прекарват времето си в правене на любов, четене на книги, социални контакти, както и да отделят време за семейството си или да се отдават на обществено полезна дейност.Същевременно учените потвърждават, че гледането на телевизия е нещо като “универсално занимание”, директно свързано с усещането за приятно прекарано време. Повечето анкетирани са го оценили с 8 по десетобалната система.
Според обяснението на психолозите от екипа гледането на телевизия е своеобразно бягство от действителността, а към това са склонни повече неудотвлетворените от живота си хора, които в същото време не намират достатъчно сили и мотиви да го променят.
Е, има и добра новина за телевизиите. Според един от авторите на изследването глобалната финансова криза може да доведе до повишаване на интереса към тях. В крайна сметка това е едно от заниманията на безработните.

май 30

Burn-out се превърна в бич за хората в активна възраст,занимаващи се с динамичен безнес. Предметът на изгаряне е в много области.В номенклатурата на Bum-out има твърде малко конкретни факти както за симптомите така и по отношение на повечето научни изследвания. Бум натеории, неясни критерии,носещи повече вреда, отколкото полза.
Концепцията за прегаряне е разработена през 1970 г. в САЩ. Наблюдинията в началото са само по отношение на специалисти, работещи във сверата на високите технологии и програмирането.По-късно се обръща внимание и на други професии.Днес се счита, че дори на домакини могат да имат този изчерпващ психикатасъстояние. В точния смисъл на думата проблема не е самостоятелен – нито само психически, нито само физически а е комбинация от симптоми и официално представен като самостоятелна диагноза.
Установено е, че далеч не всеки реагира със същия натиск за съвършенство до изгаряне,когато върши своите професионални задължения.Това зависи както от желанието за съвършенство, така и от професионалната среда и социалните норми. Времето изисква да се работи все повече и повече и по-бързо в конкурентна среда което тласка човек в състояние да изгори изпълнявайки в пълна степен и с добро качество своята работа.Това често се таксува като депресия или преумора а всъщност е изконсумиране на психиката от ежедневните и изморителни задължения.

май 27

Във фамилните имена на българите откриваме влияния от езика на различни етноси и групи, населявали земите ни от древността до наши дни.Една голяма част от тях са свързани и с културното ни наследство, формирано в течение на петте века господство на Османската империя.Част от фамилиите се дължат на прякори и прозвища, а други са свързани с пряката работа на човека или с неговото социално положение
още по темата
В личните, но най-вече във фамилните имена и прякори, се запазват сведения за рода и професията на неговите представители. Често пъти те отразяват и пожелание за някакво качество или умение, или характерна черта от външността и нрава.По презимената на българите може да се “прочете” историята на нацията в областта на икономиката, бита, културата, морала, географската принадлежност, връзка с други етноси, личностна характерология на индивида и др.
Особен интерес представляват фамилни имена във връзка с други етноси като: Гагаузов, Каракачанов и др., както и със страни и селища, където е пребивавало лицето със съответната фамилия: Парижев, Сирийски и др. подобни.Сферата на социалния живот също дава отражение върху фамилните имена. Съществуват две категории от тях - свързани с прослойката на бедните от една страна и на заможните - от друга. Имената на заможните показват по-висок ранг: Десподов, Болярски; богатство: Алтънов, Сребров, Тузсузов (богаташ). Не липсва и отрицателна отсянка: Кожодеров, Лихварев и др.Други имена, отразявящи социалното положение: Чорбаджиев, Чифликчиев, Консулов и др.Със своя тънък усет за икономическото разделение, народът е създал подходящи и точни прозвища.
Християнската религия присъства също във фамилните имена като най-разпространената фамилия от този вид е Попов, както и Хаджиев (поклонник на Божи гроб).Съществуват и фамилии, които имат връзка с църкви и манастири - Свещаров, Клисаров и др., както и Иконописов, Зографов.Чрез близостта с гръцката църква идват имената Папазов (от “поп”), Парадизов (от “рай”) и др.Отношение към изкуството откриваме и във фамилните имена - Гайдаров, Кавалджиев, Сантурджиев (от “сантура” - подобие на китара), Зурлов, Бозуков, Тъпанджиев, Даулджиев.Майсторите на чанове и хлопки носят имената Хлопатаров, Чанов.
Презимената Пеев, Пейчев, Орфеев говорят за певческа дарба, а Хороводов - за владеене на танца. Художниците са се изявявали главно в изписване на църкви и манастири, така са се появили фамилиите Иконописов, Зографов.Домашните животни са били пръв помощник в работата на селянина - и от тук идват фамилии като: Волов, Говедаров, Жребецов, Катърски и др.Срещат се и такива, които говорят за животни-пазители или вредители: Котев, Мишков, Вълков и др. Фамилиите Свинаров, Мисирков, Кокошкаров, Скумриев идат от названия на животни, които присъстват на трапезата като храна.Богато е разнообразието от имена на птици: Кълвачев, Гълъбов, Соколов и др. И тук се срещат дублети: Сърнев-Караджов, Славеев-Бюлбюлев-Бюлбюлиев и др.

май 25

ЗАБРАНИХА нудизма по време на кинофестивала в Кан

публикувано от: доктор Веселин Герев

Властите в Кан забраниха на нудистите да се пекат на градския плаж, след като от местен яхтклуб се оплакали, че голите почиващи са станали съвсем недисциплинирани.Напоследък те започнали да се разхождат пред прозорците на ресторанта в клуба и да се излагат на показ пред погледите на клиентите.”Организираме плавания за детски групи, имаме ресторант, но когато нудистите излязат от водата, те се разхождат голи наоколо. Досега те бяха толерирани и бяха много дискретни, но проблемът, който провокира недоволството ни, е тяхното поведение, което напоследък става съмнително”, заявява говорителката на клуба.Представител на местната власт казва, че нудисти идват да почиват в Кан от години и друг път също е имало оплаквания - най-вече от яхтклуба.Нарушителите ще бъдат глобявани с 11 евро, а при по-упоритите и създаващите проблеми може да се стигне до престой в затвора и наказателно плащане от 15 хил. евро.

май 20

Съдържанието на хладилника говори по-добре за италианеца от каквото и да било друго, смята младата италианска фотографка Амбра Дзени.За да докаже това, тя снима в продължение на месеци вътрешността на хладилниците на десетки италианци от всякаква възраст, професия и социално положение, разказва “Пронтософия”.Тезата на фотографката е, че грижливо подредените пластмасови кутии с хранителни продукти, разхвърляните парченца мухлясало сирене или отворените бурканчета с “Нутела” разкриват много повече характера и състоянието на притежателите им, от което и да било социологическо проучване за икономическото състояние на Италия.Дзени е убедена, че ергените, момите, семействата, хомосексуалните двойки или студентите, живеещи заедно, могат да бъдат “разкрити”, като се види как са съхранени продуктите в хладилника им.Фотографката съветва италианските политици да отварят по-често хладилниците на избирателите си, за да разберат как и с какви пари живеят те.Според Амбра Дзени повечето италианци зареждат хладилниците си с голямо количество пресни плодове и зеленчуци, за разлика от американците.Голямата разлика е най-вече между хладилниците на неженените мъже и жени. Ергените имат или празни хладилници, или пък ги пълнят с абсолютно ненужни неща и с планини от кутии с напитки.На самотните италианки пък храните са изрядно подредени според вида и трайността им и не липсва абсолютно нищо.

май 18

Атлетика нервоза” - новото мъжко заболяване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Под влияние на лъскавите списания мъжете започват да гледат по по-критичен начин на външния си вид, да правят все повече физически упражнения и да прекарват часове наред във фитнеса.”Атлетика нервоза” (Аthletica nervosa), или нездравословното увлечение по физически упражнения, може да бъде определено като най-новото мъжко заболяване.Четенето на списания, чиито корици са украсени с красиви женски тела, може най-лесно да доведе до възникването на това състояние, пише британския вестник “Таймс”.Някои мъже започват да гледат по нов, далеч по-критичен начин на външния си вид, да правят все повече и повече физически упражнения, прекарвайки часове наред във фитнес залата, на стадиона или в басейна.Вече са факт и случаи, когато от athletica nevrosa се разболяват и млади жени, но за първи път английските изследователи свързаха този феномен с мъжете.Друго изследване, проведено преди две години в университета на Илинойс в САЩ, доказа, че под влияние на списанията за компютърни игри дори 8-годишни момчета се опитват да напомпят мускулите си.
Самотните мъже са подложени в по-голяма степен на това въздействие, отколкото тези със стабилна връзка. Ако мъжът си има постоянна партньорка, той става по-малко загрижен за своя външен вид и отделя по-малко време за спортуване. Това обяснява защо ергените тренират много по-интензивно, отколкото ангажираните мъже.Ново изследване, проведено в университета на Флорида пък показва, че представата на младите хора за идеалното тяло се е променила доста през последните 20 години, като днес идеалът е значително изместен към по-мускулестото тяло.Athletica nevrosa става все по-често срещана въпреки намаляването на читателите на повечето най-популярни мъжки списания. Години наред списанията за жени бяха обвинявани в това, че пристрастяват младите момичета към пушенето и диетите. Резултатите от изследване на Комитета за училищно образование в сферата на здравеопазването показват, че 40% от 14-15 годишните момичета са въздържат от закуска.
Много от тях пропускат и обяда, посочва вестникът, като цитира специалисти, според които определена вина за това имат и медиите и модната индустрия.

май 17

Как да доживеем до 96 години

публикувано от: доктор Веселин Герев

Джак Лален някога пристрастен към захарта, а впоследствие гуру на телевизионния фитнес, проповядващ упражнения и здравословна диета на поколения американци, почина в Калифорния на 96 години.Лален, който се смята за бащата на модерното фитнес движение, си отиде след кратко боледуване от пневмония в дома си в Моро Бей, Калифорния.66-годишната му дъщеря Ивон Лален съобщи, че той е останал активен допреди няколко месеца.
Джак се е упражнявал по два часа на ден, като обикновено това е включвало 90 минути занимания с тежести и 30 минути плуване. Програмата се е променяла на всеки 30 дни.
Лален съветваше млади депресирани звезди като Бритни Спиърс, преминаващи през трудни моменти физически и психически, да развият у себе си чувство на гордост и дисциплина и да внимават какво слагат в тялото си - или по думите му “да наливат правилното гориво в машината”.Той обаче винаги е препоръчвал физическото възпитание да започва още от ранна възраст.Дневният му режим в продължение на години започва с тренировка, следвана от закуска с няколко твърдо сварени яйчени белтъка, чаша бульон, овесени ядки със соево мляко и плодове.Домашният фитнес става все по-популярен в България,показа проверка на БТА сред продавачите на фитнес уреди. Те отчитат чувствително нараснало търсене в сравнение с миналата година, и то не само по празниците.Най-често става дума не за професионалисти, а за хора, които искат да поддържат добра форма у дома, където им е по-удобно.Много от клиентите са семейни двойки, и то не само млади хора, но и доста на възраст над средната. Имало дори случай, когато млада жена купила велоергометър като подарък за баба си.Кростренажорът е предпочитан основно от жените. Силният пол като цяло се интересува повече от комбинираните уреди, които помагат за трупане на мускулна маса, а не толкова за изгаряне на калории и отслабване. Някои клиенти си купуват за вкъщи и “бягащи пътеки”,които са доста по-скъпо удоволствие.
Много полезен според познавачите е гребният тренажор, който имитира гребане, а то включва участието на голяма част от мускулите.

май 16

Откриха фитнес и за нудисти

публикувано от: доктор Веселин Герев

Залата е известна като един от най-добрите фитнеси, а освен с нея, нудистите разполагат и с два басейна, в които да разпускат.И докато във Великобритания хората следяха новините около кралската сватба облечени, в Испания групичка нудисти навярно са гледали с интерес, докато вдигат тежести голи И докато във Великобритания хората следяха новините около кралската сватба облечени, в Испания групичка нудисти навярно са гледали с интерес, докато вдигат тежести голи.В Испания измислиха ефикасен начин за борба в рецесията, като отвориха първата фитнес зала за нудисти.”Забравете за анцуга, той вече не ви е необходим”, призовават инструкторите.Това е първият по рода си фитнес, в който спокойно може да се тренира без дрехи.Собствениците на залата обясниха, че инициативата цели да привлече повече посетители, тъй като поради икономическата криза бизнест e западнал много.
Преди да отворят фитнеса, експерти проучили “пазара” и установили, че в страната има голям брой нудисти.Залата е известна като един от най-добрите фитнеси, а освен с нея, нудистите разполагат и с два басейна, в които да разпускат.Нудистите обаче няма да могат да тренират всеки ден, а само събота и неделя.Според скептиците обаче голотата би попречила на пълноценната тренировка. И все пак собствениците обясняват, че ако жената иска да потича на бягащата пътечка, никой няма да й забрани да сложи сутиен.Въпреки всичко обаче малко хора до момента се престрашават да посетят подобни ексцентрични тренировки. За момента нудистите са едва четирима, но пък ходят редовно.

май 15

Следи от КОКАИН и в Европейския парламент

публикувано от: доктор Веселин Герев

Репортерска проверка, извършена в 46 от тоалетните в сградите на Европейския парламент, е показала наличие на следи от кокаин. Проверката, за която съобщава онлайн изданието на “Шпигел” е дело немското тв предаване АКТЕ 05/28, което се излъчва по телевизия Sat1.
Преди пет години репортерите на същото предаване бяха направили подобна проверка и в Бундестага. Резултатите от изследванията тогава също бяха положителни.
За целите на журналистическото разследване са взети проби от четките за под, които след това са изследвани от проф. Фриц Сьоргел в Института за биомедицински и фармацевтични проучвания в Нюрнберг.
Според проф. Сьорел количествата дрога на някои от местата са били толкова големи, че не специализирана техника, а дори полицейско куче би могло да ги засече.
След изследванията на Сьоргел се оказва, че съдържанието на кокаин във взетите проби е “изненадващо” - от 0,00844 до 19,3 микрограма. Според фармаколога най-високата стойност показва, че в помещението, от което е пробата, е бил взиман наркотик непосредствено преди да бъде извършена репортерската проверка.
Самият проф. Сьоргел обаче заявява, че никак не е изненадан от резултатите. “При сериозна проверка, следи от кокаин могат да се открият навсякъде. Стига да искаш, можеш да намериш кокаин и в египетските мумии”, обяснява професорът.
На следващо място обаче идва въпросът как изобщо наркотикът се е озовал в сградите на Европейския парламент. Според учения, и за това има сравнително лесно обяснение, освен очевидното за всички.
Кокаинът лесно се разпространява по въздуха, или пък прашинки могат да залепнат по дрехите на депутатите, например в такси. Подобен случай бе вече отразен от репортерите на АКТЕ, които през 2000 г. изследваха няколко таксиметрови автомобила и откриха във всеки от тях по около 3 микрограма кокаин.

Не на последно място, изтъкват авторите на предаването, комплексът от сгради на Европейския парламент е достъпен и за външни лица.

май 11

На всеки 30 минути в САЩ се прави порнофилм, а всяка една секунда 30 хил. души гледат порнография.Порноиндустрията в Съединените щати генерира приходи от 13 млрд. долара годишно.Америка и американците са станали зависими от порнографията.42,7% от американците гледат порнофилми, а порноиндустрията в Съединените щати генерира приходи от 13 млрд. долара годишно.Това сочат данните от последната статистика на феномена, свързан с порнографията в САЩ.На всеки 30 минути се прави порнофилм, а всяка една секунда 30 хил. души гледат порнография, показват данните.89% от всички порнографски уебсайтове се правят в САЩ, а 42,7% от американците гледат порнофилми (102,4 млн. души).Думата “секс” продължава да бъде на първо място при търсенията в интернет. Всеки ден се изпращат 2,5 млрд. порнографски имейла, което е 8% от общия брой на изпращаните електронни съобщения.Съотношението на посетителите на порнографски уебсайтове, разпределена по полове, показва, че 72% от тях са мъже, а 28% са жени.Около 200 хил. американци са “зависими от порнографията”, прекарвайки по 11 часа или повече на седмица, гледайки порнография онлайн.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат