мар 30

Д-р Герев гост на RFI в предаването`И най-вече здраве`

публикувано от: доктор Веселин Герев

На 4 април-сьбота аз д-р Веселин Герев ще гостувам в предаването `И най-вече здраве`на RFI  от 11 часа.На живо в ефир ще дискутираме актуални теми , свьрзани с тревожните, депресивни и стресови сьстояния като ще поставим акцент на най-ранният симптом на тези сьстояния  -  нарушения сьн.

Очакваме  с водещата Мария Чернева Вашите вьпроси по теми касаещи психичното здраве и начините за справяне с ежедневния стрес .Единствено и само по време на предаването ще имате уникалната вьзможност  да получите безплатна консултация  от мен д-р Герев.

Сред най-активните участници ще бьде разиграна томбола с награда,която ще обявя по време на самото предаване в сьбота 4 април от 11 часа.

Бьдете здрави и нека третираме Депресията като сьстояние,а не вече като заболяване.

мар 25

Дьлбоко сьм потресен от нелепата смьрт на дете,вьзпроизвеждащо сценарий от актуалното реалити `Страх`.Подробностите станаха ясни на всички и не смятам да ги коментирам.По-скоро ме тревожат някои тенденции като специалист.Аз сьм психиатьр и в ежедневната ми практика се срещам с клиенти,изпитващи страх.Това е симптом сьпьтстващ стресовите,панически и депресивни сьстояния.Страх човек може да има от ситуация,обект,субект или той ,страхьт просто да е без повод.Още нашият учител и ментор на сьвременната психиатрия Фройд е казал,че през живота си ние се учим постоянно да се справяме сьс собствените си страхове,но когато те се засилят е необходим медицински подход.

Ето каква е сьвременната представа за генезиса на страха. Това е една химична реакция в мозька,при която участва веществото СЕРОТОНИН.Някои от нас го имат в повече и се страхуват по-малко, при други пьк нивата му са ниски и затова те се страхуват понякога и без повод.Лечението на страха става,като се вьздейства по химичен пьт на СЕРОТОНИНОВИТЕ нива в мозька и така се придобива спокойствие и увереност. Затова не може самият страх да се лекува като човек се постави в средата или ситуацията,от които го е страх както се опитват да ни убедят от реалитишоуто `СТРАХ`.Това е все едно да помагаш на зависим като го дрогираш .Жалко ,че медиите не си дават сметка,че чрез зрелището ,което тьрсят вьзпитават обществото и особено подрастващите в липса на реална представа за действителността и в `БЕЗСТРАШИЕ`.

Това в случая се оказа фатално.

мар 24

На 29 март ще преместим часовника с един час напред и ще преминем към лятно часово време. Какво ще се случи с нашия организъм след тази `малка` промяна?.

Изследователите са открили, че преместването на часовника към лятно часово време през последната неделя от март увеличава риска от инфаркт на миокарда през следващата седмица поради недостатъчен сън през този период. От друга страна връщането на часовника през есента намалява риска, но в по-тесни граници.

Резултатите показват, че броят на сърдечните кризи статистически нараства с около 5% през първата седмица след промяната. Нарушението на хронобиологичните ритми- намаляването на съня с един час и последващото нарушението на съня са вероятните причини за това, казва д-р И.Янски-един от участниците в изследването.

По мое мнение промяната на `биологичния` часовник с настройването към лятното часово време допълнително засилва стресовите симптоми. Рискьт за това е най-голям в понеделник и вторник след смяната на часовото време.Доказано е, че разстройването на биологичния часовник е пряко свързано с нарушаване секрецията на Мелатонин-естествения хормон на съня. Оставено на саморегулация, състоянието се стабилизира в рамките на седмица до десетина дни. Решението за бързо справяне с този проблем е внасянето отвън на Мелатонин, който бьрзо регулира биологичния часовник. Препоръчвам на всички, които през годините са имали такъв проблем, да приемат по една таблетка Мелатонин-Амрбоз вечер през седмицата преди смяната на часовото време, както и две седмици след това, за да настроят биологичния си часовник към лятното часово време.

мар 19
Преди около 13 години мелатонинът бе обявен за чудотворно средство против стареенето. Последните проучвания на учените откриват, че отделяният от хипофизата хормон има и друго благоприятно въздействие - помага при  безсъние.
Всъщност за обявения с много шум преди години ефект на хормона - че гарантира вечна младост, тогава има точно толкова малко доказателства, колкото и днес. Междувременно учените са опознали по-добре свойствата на мелатонина, който всъщност  основно направлява ритъма на съня.
“Извършени са и много проучвания, доказващи връзката между ниското равнище на мелатонина и смущенията в съня” освен това за разлика от известните сънотворни, мелатонинът няма почти никакви странични явления и не предизвиква зависимост.
мар 16

Дебелеем най-често от стрес-след провал или раздяла

публикувано от: доктор Веселин Герев

”Да се стопиш от мъ­ка” - и това, ако не е най-нормалното нещо на света! Да, ама - не. Мнозина са късметлии­те, които, вместо да се вталят от нерви и несго­ди, се ошишкват здрава­та. Напук на депресията, безпокойствието и ду­шевните тегоби. Защото силните емоции объркват метаболизма и ядовете като нищо могат да Ви дока­рат наднормено тегло,без въобще да сте чре­воугодници. “Метаболизмът си е метаболизъм, но всичко е въпрос на психика”, тьй че зад формулата “нещас­тен и дебел” винаги се крие нещо гнило. Мно­зина опитват да овладе­ят емоциите си, като по­сягат често към хладил­ника. Яростта, тревогата, тъгата, недо­волството от самите се­бе си, страхът и дори ра­достта ни карат да тър­сим в храната емоциона­лен отдушник, какъвто тя не може да бъде.Според мен да се тъпчеш от мъ­ка е не по-малко опасно, отколкото да търсиш ре­шение на проблемите си на дъното на чашата с водка.. Затова мисля, че човек се прист­растява към храната, ка­кто към алкохола. Причината - вкусното хапване помага да се ангажираме с дьвчене и да разсеем проблемите си временно. Ве­че имаме бум на т. нар. сладкохолици.Как да се измъкнем от този омагьосания кръг? Разбира се решението не е в глада и диетите. Напротив - диетите мо­гат да провокират отри­цателни емоции и като следствие от тях отново да напълнеете. Решението е едно – тьрсете консултация при психиатьр.Напомням Ви, че всички редуциращи теглото медикаменти в началото са били синтезирани като антидепресанти, но впоследствие се разбира,че действат повече на апетита като го подтискат.

мар 16

Д-р Герев ще приема от 2април и в София

публикувано от: доктор Веселин Герев

Идва пролетта, но с нея се увеличават и паническите тревожни разстройства у | пациентите. Просто това е сезонът, кога­то пред кабинетите на лекарите специа­листи броят на хората, които се нуждаят от тяхната помощ, се увеличава с всеки изминал ден. Тези, които вече са диагностицира-ни и чувстват, че състоянието им се влошава, не бива да отлагат консултация със специалист.

Помощ от лекар е добре да потърсят и хората, които досега са били в добро психично здраве, но тази пролет нещата са се променили. Това се отнася до пациенти, които изпитват проблеми сьс сьня, необяснимо чувство на тревога, напрежение, необоснован страх, подтиснато настроение, желание да се от­теглят от заниманията и развлеченията, които досега са им били приятни и дори любими.

Проблемът е в това, че малко от хората осъзна­ват, че имат нужда от помощ, когато състоянието им се характеризира точно с тези преживявания и чувства. Т.е. близките им трябва да обръщат вни­мание на споделяното от тях е семейството. Най-добрият сьвет в тези случаи е да се потърси ком­петентната помощ на лекаря.

В помощ на своите пациенти, аз д-р Веселин Герев ще предлагам своята услуга вече и в София.От 2 април ще приемам в МЦ `Асцендент` на ул. Бачо Киро №47като може да се заявите на тел 9839494 или на личния ми телефон 0887 940075

мар 6

По данни на социологическите агенции само за месец са се увелечили тройно престьпленията ,свьрзани с упражняване на насилие.По мнение на криминалисти и прокурори причина за това е финансовата криза.Все повече хора чувстват финансови затруднения и не могат да сдьржат нервите си.

По мое мнение броят на тьрсещите помощ в практиката ми по тези причини се е увеличил двойно.Определено смятам, че пик на агресивните сьстояния ще се наблюдава май-юни месец тази година.Агресивното поведение става ежедневие навсякьде.

То се отразява на СЬНЯ,ТОНУСА,НАСТРОЕНИЕТО,РАБОТОСПОСОБНОСТТА,ПОЧИВКАТА.

По тези основни проблеми сьм изразявал многократно мнение.Един от пьрвите симптоми на стреса освен напрежението е безсьнието.За преодоляване на този проблем препорьчвам МЕЛАТОНИН АМБРОЗ- основен регулатор на биоритьма сьн - бодьрстване.Повече за МЕЛАТОНИН АМБРОЗ може да прочетете в моите публикации,а мнението ми за агресията в нашето ежедневие можете да видите в новинарските емисии на телевизия ТВ2 тази вечер.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат