мар 31

Смяната на часовото време взе първите си жертви.В 6 часа при две верижни катастрофи на АМ Тракия в района на Пловдив са се ударили около 30 автомобила.Има двама загинали и няколко ранени. Като причина за този тежък пътен инцидент  се изтъква лошата видимост.Най-вероятно става въпрос за за комбинация от фактори като според мен основен фактор е смяната на часовото време.По астрономическо време това е 5 часа,когато психиката ни е настроена за сън.Само ден след часовата промяна тя е принудена да работи,като това е за сметка на дефицит на концентрацията и вниманието,което причинява забавяне на анализа на заобикалящата те ситуация. В много страни са правени проучвания по въпроса за пътните инциденти в понеделника след смяната на часовото време. Оказва се, че освен ПТП се увеличават и производствените травми,дори се стига в някои случаи и до трайна инвалидизация. Заедно с пролетната умора смяната на времето ни прави сънливи и раздразнителни, като нарушава баланса между емоции,воля и мислене.Очакваната автосинхронизация при здрави хора е около срая на седмицата.

мар 28

Нов психически шок ни очаква в събота срещу неделя, когато бутаме стрелките на часовника с един час напред.Това на пръв поглед безобидно събитие на което сме подложени години наред обаче се оказва голямо напрежение за психиката и тялото ни.Нарушава се сериозно биологичният ни стереотип - или биологичният ни часовник.Ще бъдем принудени да ставаме час по-рано както и по-рано да си пием кафето,да ходим на работа,да се храним и да спим.Най-осезателно “часовата разлика” ще усетят хората с хронични заболявания - сърдечно-съдови,белодробни и ендокринни. Те ще приемат поддържащата си терапия час по-рано и по този начин ще объркат системата си на лечение. Проучване от Швеция показва, че в понеделник след смяната на часовото време потърсилите спешна помощ с кардиологични проблеми-високо кръвно налягане,сърдечна болка и аритмии се увеличава с 60 %. Американско подобно наблюдение отчита увеличение само на инфарктите с 10 %. Ясно е ,че икономическа изгода от смяната на часа няма ,налице са само вреди психически и физически. Очаквайте през следващата седмица отпадналост,сънливост през деня и нарушен сън вечер,раздразнителност и колебания на настроението, колебливост и чести грешки в работата. Оставени на автосинхронизация ще влезем в ритъм за около десет дни. Ако искате да се синхронизирате с новото часово време Ви трябва пейсмейкър за биологичния часовник.Такъв е МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ.Приемът на една таблетка МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ вечер преди лягане регулира динамичния стереотип и предпазва от неприятните симптоми от смяната на часовото време.

мар 26

Докато проучванията досега сочат връзка между заразното прозяване и апатията, нови изследвания показват, че то може да намалее с възрастта и не е тясно свързано с променливи състояния като умора, понижение в енергийни нива и липса на интерес. Спонтанно прозяване се наблюдава за първи път в утробата, докато заразното се наблюдава след едногодишна възраст. Защо някои хора са по-податливи на заразно прозяване, остава недобре проучен въпрос.Настоящото изследване има за цел да определи по-добре как някои фактори влияят на податливостта към заразно прозяване.Изследователите са проследили 328 здрави доброволци, които са преминали когнитивни тестове, демографско проучване, както и подробен въпросник, включващ стойности за апатия, енергийните нива и сънливост.На участниците е било пуснато 3-минутно видео на хора, които се прозяват.Изследователите са открили, че някои от индивиди са по-малко податливи на заразни прозявки, отколкото други, които се прозявали около 15 пъти по време на видеото.От 328 изследвани, 222 се прозявали заразно поне веднъж, което навежда на тезата, че заразното прозяване е  заложена черта.Единственият независим фактор, който оказва съществено влияние върху заразното прозяване е възрастта.С напредването й участниците били по-малко склонни да се прозяват.Интересното е, че хората с аутизъм или шизофрения демонстрират по-малка склонност към заразно прозяване, въпреки че се прозяват спонтанно.Едно по-дълбоко изследване на заразното  прозяване може да доведе до прозрения за тези заболявания и общото биологично функциониране на хората.

мар 25

Стресът тласка към пазаруване а то към напълняване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Повече от половината британци пазаруват веднъж седмично, а това предразполага към напълняване.Две трети от анкетираните (64%) признават, че прекаляват с яденето в продължение на три дни - след като са заредили храна за седмицата. Именно тогава най-много се изкушават от чипс или бисквити, тъй като шкафовете им са пълни и с такава храна, показват данните от ново британско проучване.Едноседмичното пазаруване остава все така популярно и заради възможностите, които предлага интернет. 38 процента от анкетираните вече поръчват така покупките си.Много по-безопасно е да се купува само необходимото количество храна. Тогава обаче човек трябва да се пребори със себе си винаги когато влиза в магазин.Самото пазаруване отваря апетит.Една трета от хората започват да похапват още докато вадят покупките от торбите вкъщи. 21 процента пък ядат, докато пазаруват.Почти половината (44 процента) са се опитвали да пазаруват по-често по-малки количества храна, за да не преяждат.Много уязвими обаче са работещите родители, които заради липсата на време пазаруват веднъж седмично, а и заради децата в къщата трябва винаги да има храна.

мар 24

Медикаменти могат да отключат психично заболяване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Пациентите в тежко състояние и  на механична вентилация  имат  повишен риск от психични разстройства при  употребата на медикаменти за поддържане на жизнените им функции.В повечето случаи те са изложени на силен стрес, включително болка, респираторен дистрес и делириум, всички от които могат да повлияят върху психичното здраве.Степента на дадено психично заболяване преди възникването на животозастрашаващо заболяване, както и степента на повишен риск от психично заболяване след тежко заболяване са свързани помежду си, според последните получени данни от изследване на тази тема.Риска  за зависимостта между психиатрични диагнози и предписана лекарствена терапия преди и след тежко заболяване е обект на специално проучване.В проучването са включени критично болни пациенти в Дания в периода 2006-2008 г.Целта на изследването е да се съпоставят разглежданите групи от хоспитализирани пациенти и населението като цяло.Сред 24 179 критично болни пациенти, включени в проучването, 6,2%, притежават една или повече психиатрични диагнози  срещу 5,4% за хоспитализирани пациенти и 2,4% за общото население.Според авторите, изследването осигурява важни данни за тежестта на психичното заболяване сред пациентите, които страдат от съпътстващо критично заболяване, изискващо механична вентилация, както и за рисковете, свързани с психиатрични диагнози и лечение им.Поемането на отговорност към тези пациенти, изисква проследяването на психиатричната оценка, както и предоставянето на информация на близките и роднините на пациента, за да може той да получи съответното адекватно лечение и грижа, според нуждите си.

мар 19

ЗАХАРТА-новият мозъчен наркотик

публикувано от: доктор Веселин Герев

Желанието ни за сладко се възбужда, само като си представим или видим някой сладкиш или захарно изкушение.Захарта се намира в широк набор от храни и напитки. Какво количество захар се съдържа в даден продукт можем да установим от етикета: глюкоза, фруктоза, захароза, малтоза, лактоза, декстроза, нишесте – всички те са форми на захарта.Захарта обаче не се намира само в сладкишите и десертите, а в киселите млека, кетчупа, сушените плодове, консервираните продукти . Тъй като можем да я намерим навсякъде, е важно да разберем начина, по който тя влияе на мозъка.Когато попадне в устата ни, захарта активира определени рецептори, които „засичат“ сладкия вкус. Част от тях се намират на езика и изпращат сигнал към мозъчния ствол, който оттам достига до много области в предния мозък. Различни зони в мозъчната кора обработват различни вкусове.Оттам се активира системата за възнаграждаване в мозъка. На нея влияят също така и наркотиците, сексът, алкохолът. Прекомерното активиране на тази система обаче може да доведе до загуба на контрол и неутолимо желание за още.
Основна роля в системата за възнаграждение играе допаминът – важен невротрансмитер. Има много рецептори за допамин в предния мозък, но те не са разпределени равномерно. Вещества като алкохол, тютюн и хероин предизвикват свръхосвобождаване на допамин, което на практика води до пристрастяване. Захарта влияе по същия начин на мозъка.В този смисъл захарта въздейства на мозъка като наркотик.Един от първите симптоми на стреса е влечението за консумация на сладко.Постепенно то възбужда “вълчи апетит” към захарните изделия което се обяснява с въздействието върху невромедиаторите .
мар 18

Днес е световния ден на мозъка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес отбелязваме Световния ден на мозъка. Ето и някои по-интересни факти за него.  Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1 424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1 395 грама. Най-тежкият женски мозък е 1 565 грама, а най-тежкият мъжки - 2 049 грама. Мозъкът еволюира - през 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1 372 гр. Най-малкият мозък принадлежи на жена - 1 096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите - само 70 грама. Най-бурно мозъкът се развива от 2 до 11-годишна възраст. Колкото повече учим, толкова по добре. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка. Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%.Мозъкът е органичният субстрат на психиката ни.Той работи на принципа на предаване на нервните импулси между нервните клетки посредством посредници-невромедиатори.Три са основните невромедиатора-серотонин,допамин ,адреналин.Първият е отговорен основно за настроението,вторият за мисленето и жизнеността а третият за енергичността. Трите невромедиатора са в синхрон и баланс-индивидуален за всеки от нас.Нарушаването на този баланс води до психични проблеми,най-чест от които е депресията.

мар 17

ОКСИТОЦИН-новата мода при лечение на психичните проблеми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хормон, отделян по време на раждане и секс, може да се използва за лечение на хора, страдащи от анорексия.Авторите на проучването установили, че след доза окситоцин, склонността на пациенти с анорексия да превръщат във фикс идея водещите до затлъстяване храни и едрите телесни форми, намаляла.Окситоцинът е хормон, който се отделя по естествен път при раждане, секс, кърмене. Той вече се използва за лечение на различни психични разстройства и е доказано, че помага за намаляването на социалното безспокойсво при хората с аутизъм.Това кара специалистите да смятат, че ако бъде включен в лечението на страдащи от анорексия, окситоцинът ще им помогне да преодолеят нездравословните натрапчиви идеи по отношение на храненето.Анорексията засяга милиони хора по света, основно млади момичета и жени, но не подминава и мъжете. Освен проблеми с храните, храненето и телесните форми, пациентите често изпитват и социални затруднения, сред които тревожност и свръхчувствителност към негативни емоции.Хормонът повлиява добре почти всички психични проблеми като се отбелязва социализиращият му и успокояващ ефект.

мар 14

Случаят от Лясковец е поредната проява на агресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Стрелецът от Лясковец,който окъпа в кръв града и втрещи цяла България със стрелбата си по полицаи веднага беше обявен за луд.Още от сутринта медиите масово ни заляха с информация за това как лекари не са го лекували и затова той е извършил тежкото престъпление.Резултат от стрелбата са четирима ранени в това число и той и един убит .Това,че човек е бил на преглед за психиатрично освидетелстване не значи че е луд.Това,че е социопат,че не контактува с никой също не е повод за притеснение.Притеснително е конфликтното му и агресивно поведение както и заплахите му за саморазправа и стрелба по деца. Това е историята на един отхвърлен от обществото ни индивид,който е събрал толкова злоба и желание за мъст към същото това общество,че е написал на гаража си “смърт за всички”. Заканите му за стрелба и саморазправа с децата от училището той никога не е имал намерение  да осъществи,защото който е решил да постъпи така той  просто действа а не предупреждава. Така днес щеше да е един обикновен ден ако същият този въоръжен със законните си пушкала психопат не беше”изненадан ” сутринта в неговата “крепост” от полицейски служители.Притиснат от обстоятелствата той стреля по тях за “самоотбрана ” и така се стига до печалния инцидент-един полицай е убит и още трима -ранени.Сега само можем да гадаем и констатираме фактите.Сигурно е само едно-агресията в обществото ни ескалира а почти четвърт милион българи имат законно оръжие.Остават и много въпроси без отговор-това самоотбрана ли е или убийство,щяха ли полицаите при адекватна намеса да обезвредят стрелеца т.н. Тъй като на агресията  отговаряме  с агресия-тези злощастни събития ще зачестяват.

мар 12

Честите кошмари посред нощ могат да са причинени от светлините на телефона, таблета или лаптопа.Според специалисти изкуствената светлина излъчвана от този вид техника нарушава естествения ритъм на организма и засяга центрове в мозъка, които водят до генерирането на ужасни и тревожни мисли и до появата на кошмари по време на сън.Честата поява на лоши и кошмарни сънища се отразява не само на психиката, но и на здравословното състояние.Сънуващите кошмари спят по-малко и се събуждат с лошо и неприятно чувство. Те не са отпочинали и свежи при започването на деня. Всички тези аспекти, особено при периодично повтаряне, могат сериозно да навредят на здравословното състояние и да доведат до риск от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, депресия и инсулт при възрастни и проблеми с концентрацията при децата, допълват те.Експозицията на LED светлините, излъчвани от мобилните телефони, лаптопи и таблети засягат циркадните ритми и са много по-вредни от стандартните крушки, обяснява учени.Те препоръчват в спалното помещение да се ограничи присъствието на подобни източници на изкуствена светлина. Това ще помогне за по-доброто качество на сън и ще намали кошмарите.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат