юли 29

В горещите летни дни пийте ВОДА-тя лекува!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Освен че водата е в основата на всеки живот, според резултатите от редица изследвания тя има и наистина лечебни свойства.Дори без намесата на лекарства, тя може да се справи с различни неразположения и с голяма част от всекидневните болежки.Ето кои са здравословните проблеми и състояния, които се повлияват благоприятно от изпиването дори на чаша вода:Водата успешно засища неукротимия глад.Съществуват редица доказателства, че в много от случаите, когато смятаме, че ни се яде нещо, на практика сме жадни. Така изпиването на една чаша вода ни спестява приема на 200-300 калории. Храносмилането се повлиява от постъпването на всякакви течности в организма. Пример за това са честите съвети от страна на специалистите да се консумират супи.В много от случаите, в които ни боли глава, става дума за липса на вода в организма. Дехидратацията на тялото води до забавяне или спиране на голяма част от процесите в човешкия организъм.Редовният й прием подобрява кръвообращението, като по този начин дава сили и желание за движение. Позволено е да не черпим енергия от водата единствено когато спим.Мозъкът също се повлиява
ползотворно от чаша вода. Именно благодарение на нея той изпълнява голяма част от задълженията си, а освен това водата стои и в основата на процеса на активирането на мозъчните клетки.В жегите е задължително приемането на 3 литра вода дневно за да осигурим нормален водно-солеви баланс и правилно функциониране на душата и тялото.

юли 27

Някои жени се депресират от секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Почти една трета от жените изпадат в депресия веднага след секс, показва ново изследване на австралийски специалисти.В експеримента се включили 200 млади жени, като почти 33% от тях признали, че след интимни отношения с мъже изпитват повишено чувство за тревожност и депресия.Тези резултати обаче противоречат на предишни проучвания, които сочат, че сексът осигурява чувство за мир и спокойствие.Както отбелязва един от авторите на изследването, проф. Робърт Швайцер от университета на Куинсленд, точните причини за това явление не са установени, дамите не могат да обяснят какво точно е породило тези негативни усещания.Според д-р Швайцер това може да се дължи на подсъзнателна реакция от предишен неприятен опит, идващ най-често от семейството.Грешка на родителите е да възпитават децата си, особено момичетата, че сексът е нещо неприлично и мръсно.Това може да накара подрастващите момичета да избягват физическата близост и да им попречи да получават удоволствие от секса в по-късен етап от живота.И докато едни жени изпадат в депресивни състояния, то други могат да се нарекат истиснки щастливки.Учени от университета Рутгерс в Ню Джърси твърдят, че женският оргазъм трае 15 секунди.До това заключение те стигнали с помощта на скенер.Ръководителят на изследователския екип проф. Бери Комусаурик уточни, че оргазмът влияе на 30 различни части от женския мозък и сред тях са и тези, които отговарят за емоцията, допира и удоволствието.Учените споделят още, че това изследване ще им помогне в работата с жени, които трудно достигат до оргазъм или пък изобщо не изпитват удоволствие от секса.

юли 26

Кой е склонен да плаща за секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мъжете от всички възрасти, раси, религии и класи си купуват любов. И бедните, и богатите. Начините за това са толкова разнообразни и разпространени, че във всеки един момент е възможно да се добереш до някой от тях.Няма надеждна информация колко всъщност си купуват сексуални услуги.Въпреки това изненадващо малко се знае за старата като света практика на “покупка на секс”, смятана дълго време за нещо неизбежно. Никой няма представа каква част от мъжкото население се възползва от нея, според едни - само 16%, според други - 80 на сто от мъжете.”Деведесет и девет процента от проучванията в тази насока се съсредоточават върху проституцията, а само 1% обръща внимание на поведението на мъжете,” твърди Мелиса Фарли, директор на неправителствената организация “Център за просвета и изучаване на проституцията”.Винаги е стоял въпросът: дали всичките ни открития важат само за “потребителите” на сексуални услуги, или за мъжете като цяло?В новото проучване “Сравнителен анализ на мъжете, които използват сексуални услуги” Фарли представя някои изненадващи отговори. Въпреки че между двете групи има много прилики по отношение на жените и секса, те се различават по два основни елемента, илюстрирани чрез два цитата, които са изтъкнати като подзаглавия в анализа.Един от мъжете в проучването споделя, че обича да си купува проститутки, защото “мога да си прекарам добре с робинята”. Друг изразява точно обратното мнение, твърдейки, че ако купуваш секс, “поддържаш система на унижение”.Невероятно трудно е да се намерят 100 мъже, които да нямат досег със секс-бранша.

юли 25

Истинската причина за смъртта й няма да стане ясна поне няколко дни, докато не преминат полицейските разследвания и токсикологичните анализи. Семейството на Ейми нарече “пълни глупости” публикациите, че Уайнхаус е употребила коктейл от кокаин, кетамин и екстази преди смъртта си. В изявление те казаха: “Семейството ни е съкрушено от загубата на Ейми, прекрасна дъщеря, сестра и племеница”. От полицията потвърдиха, че не е имало следи от наркотични вещества в триетажната къща на британската звезда. Ейми беше открита мъртва в леглото си от бодигарда й Андрю Морис в дома й на стойност 2 милиона лири малко преди 16:00 часа в събота. Нейният приятел и пиар Крис Гудмън разказа: “Ейми си беше у дома сама, като изключим бодигарда, когото наехме преди няколко години, за да я пази. Тя е отишла в стаята си, след като е казала, че иска да поспи, и когато той отишъл да я събуди, открил, че не диша. Веднага се обадил на Бърза помощ. В момента никой не знае от какво е починала. Тя си е отишла сама в леглото.” В петък вечерта изпълнителката на “Rehab” е била достатъчно жизнена, за да свири на барабани в дома си, след което се е преместила в спалнята си. Звукът от барабаните й е бил толкова силен, че съседите й са се оплакали. Вчера медиите на Острова публикуваха неофициални предположения, че смъртта на Ейми Уайнхаус е следствие на употребата на “коктейл” от наркотични вещества. Макар причината за смъртта й все още да не е оповестена, неделните таблоиди писаха, че тя е купила големи количества наркотици от дилър в “Кемдън” малко след 22,30 часа местно време. Запознат източник съобщи за “Пийпъл”, че часове преди смъртта си Уайнхаус е била забелязана да купува наркотични вещества, включително кокаин, хероин, екстази и кетамин. Тя освен това е била в нетрезво състояние, което всъщност допринесло най-много за смъртоносната комбинация. Все още се чака информация от аутопсията.

юли 22

ПАРАДОКС - диетичните напитки водят до напълняване !

публикувано от: доктор Веселин Герев

Диетичните газирани напитки повишават нивото на кръвната захар, като същевременно повишават апетита и водят неизбежно до напълняване, предупреждават американски учени.
Диетичните напитки повишават апетита Изследване, реализирано в продължение на 10 години върху 500 мъже и жени, изважда на показ факта, че този тип напитки, дори и да се консумират в малки дози, се намират в пряка връзка с наднорменото тегло. В рамките на изследването било доказано, че хората, които консумират две или повече такива напитки дневно напълняват в зоната на корема пет пъти повече и по-бързо от тези, които не ги употребяват.
Учените от Тексаския университет посочват, че ако не можем да заменим напълно диетичните напитки с вода, е по-добре да преминем на нормални напитки. Изглежда, че диетичните напитки, тъй като изобилстват на изкуствени подсладители, действат върху апетита и дори върху някои неврони в мозъка. “Може да нямат твърде много калории, но употребата на този вид напитки не води до положителни резултати”, заяви координаторката на изследването Хелън Хазуда.Резултатите показват, че изкуствените подсладители увеличават значително апетита, покачвайки нуждата от нещо сладко или нездравословни ястия с голямо съдържание на калории и мазнини. Освен това, те действат върху мозъка и влияят на усещането за ситост.

юли 20

Алкохолът уврежда повече мозъка на жените

публикувано от: доктор Веселин Герев

Младите хора, по-специално момичетата, които консумират алкохол, може да имат тежки проблеми, тъй като спиртните напитки засягат тази част от мозъка, която контролира паметта, предупреждават калифорнийски учени. Мозъкът на младите жени е много уязвим на вредните ефекти на алкохола, тъй като се развива по-рано от мозъка на момчетата. Учените извършиха изследвания в различни университети в САЩ, за да установят конкретните последици от алкохола върху мозъка на младите. В изследването участваха 95 подрастващи на възраст между 16 и 19 години. Вследствие на изследването стана ясно, че момичетата, които пият често алкохол, може да имат проблеми при шофиране, при физически дейности, които изискват комплексни движения, при използването на карта и други.Сюзън Тейпърт, преподавател по психиатрия в Калифорнийския университет и главен автор на изследването, уточни, че може да бъдат засегнати и други функции на мозъка, като концентрацията.
Учените посочват, че при жените мозъкът се развива с две години по-рано отколкото при мъжете и затова влиянието върху него е различно. Дон Шенкър, представител на асоциацията Alcohol Concern, заяви, че това изследване показва защо намалената консумация на алкохол сред младежите трябва да бъде приоритет.

юли 19

Ягодите също борят стреса

публикувано от: доктор Веселин Герев

Консумирането на ягоди забавя стареенето и дори предпазва от рак, показва изследване на испански и италиански учени.Ягодите забавят стареенето Според тях ягодите помагат за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес, забавя стареенето и дори намалява опасността от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести. За целите на експеримента учените давали по половин килограм ягоди на 12 здрави доброволци в продължение на две седмици. Те взели техни кръвни проби на четвъртия, осмия, дванадесетия и шестнадесетия ден, както и един месец по-късно.
Резултатите показали, че редовното консумиране на ягоди увеличава нивата на антиоксидантите в кръвта и предотвратява разпада (хемолизата) на червените кръвни клетки. Учените от Политехническия университет в Марке, Италия, и от университета в Гранада, Испания, смятат, че силата на ягодите се крие в съдържащите се в тях високи нива на фенолни съставки, които имат антиоксидантни свойства.Окислителният стрес може да възникне в процеса на стареене, когато упражняваме физическа дейност и дори при раждане, което показва потенциала на ягодите.Сега учените искат да изследват дали подобно положително може да окаже влияние на яденето на по-малко количество ягоди като например 150-200 гр. и кои сортове ягоди съдържат най-много антиоксиданти.

юли 18

Във Франция сравняват тютюнопушенето със секс робство

публикувано от: доктор Веселин Герев

Реклама, сравняваща пушачите със секс роби, предизвика ожесточена полемика във Франция.
Провокативните фотоси са част от кампания против тютюнопушенето сред младите хора, организирана от местната Асоциация на непушачите .Идентичните пози на момчето и момичето от снимките напомнят за орален секс, с тази разлика, че в устата си младежите имат цигара.
Текстът отдолу гласи:”Да пушиш означава да се превърнеш в роб на тютюна”.Снимките трябваше да бъдат отпечатани във вестниците и като плакати, които да бъдат разлепени из заведенията във Франция.Въпреки че кампанията още не е започнала, кадрите бяха публикувани в пресата, а от сдружение на френските родители настояха да се забрани разпространението им.Инициаторите се защитават, като обясняват, че традиционните реклами, насочени към тийнейджърите, нямат влияние върху тях.Особено когато говорим за кампании, свързани с теми като здравето, болестите или дори смъртта - те изобщо не се впечатляват, твърди Реми Парола, един от организаторите на кампанията.Според него юношите слушат внимателно само когато става дума за подчинение и зависимост.Двете снимки нямат връзка със секса, въпреки че на пръв поглед човек може да си помисли, че съдържат подобен намек, уточнява още Парола и добавя:”На пръв поглед изглежда, че в тях има сексуален подтекст, не мога да отрека това. Но това действително е начин да започнем дискусия с младите хора и да ги накараме да разберат опасностите от пушенето.”По думите му целта е била именно да се шокира обществото.Министърката по семейните въпроси Надин Морано обаче смята, че рекламата на кампанията за борба с тютюнопушенето действително може да накърни чувството за благоприличие.Има и други начини да се обясни на тийнейджърите, че цигарите водят до зависимост, заяви тя.Франция от години се бори с тютюнопушенето сред подрастващите.От 2008 г. в страната е забранено пушенето на обществени места и бяха затегнати мерките срещу онези, които продават цигари на непълнолетни.Въпреки това почти 1/3 от 17-годишните французи продължават да пушат.

юли 15

Редовният секщс предпазва мъжете от тежки болести

публикувано от: доктор Веселин Герев

Редовният секс влияе превантивно и за появата на диабет и сърдечно-съдови заболявания, показва изследване.Около 50% от представителите на силния пол могат да доживеят до 80 години, ако поне веднъж седмично правят секс.Това показват резултатите от проучване на тайвански учени, според което редовният секс намалява с до 50% риска от инсулт, с до 40% - от диабет и с до 30% възможността за поява на здравословни проблеми в сърдечно-съдовата система.
За мъжа, останал вдовец на възраст до 65 години, рискът от смърт преди достигане на 80-годишна възраст се увеличава с 70%, докато за жените този показател е само 33%.
Екипът от специалисти от университета на Тайван твърдят: ”Нашите резултати показват, че сексът като цяло предпазва организма от преждевременно стареене”.

юли 13

Има установена зависимост и към солта

публикувано от: доктор Веселин Герев

Това откритие може да обясни защо е толкова трудно да намалим солта, въпреки предупрежденията за опасността от повишаване на кръвното налягане и от сърдечни заболявания.За целите на изследването си австралийски и американски учени подложили мишки на диета с ниско съдържание на сол, а други получили по малко сол. След това дейността на мозъка на гризачите била сравнена с тази на мишки, които се хранели с нормално количество сол. Учените също така изследвали мозъка на мишки, които били лишени от сол за три дни, а след това им било позволено да пият свободно солена вода. Когато гризачите имали нужда от сол, мозъчните им клетки произвеждали протеини, които обикновено се свързват с пристрастяването към вещества като хероин, кокаин и никотин.
Проучването показало също така, че след като била приета солта, мозъкът вярвал, че е получил своята дажба преди тя да е физически усвоена. С други думи промените, предизвикани от поемането на големи количества сол изчезват много преди солта да излезе от стомаха, да влезе в кръвта и да стигне до мозъка.
Учените казват, че значението на солта за цялостното здраве означава, че влечението ни към нея формира “древен инстинкт”, дълбоко вкоренен в мозъка. Това обяснява защо смятаме солената храна за толкова вкусна.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат