юни 30

Психопат заплашва съседи с пистолет заради шумна врата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психопат с пистолет напада съседи в “Люлин” заради шумно заключваща се врата. Заканите около този съседски спор започват с вербална агресия. Агресорът - примитив притежава оръжие-най-вероятно газово. Предупреждава съседите си, че металната врата на етажа се заключва шумно. По негови данни пред полицаи употребява “стимуланти”. Въпреки заснетата закана за убийство е направен само констативен протокол. Уведомена е и прокуратурата- без резултат. Агресорът е таксиметров шофьор.Завършеният психопат има постоянна агресивна готовност. Когато към това се прибавят Психо Активни Вещества- ПАВ-алкохол, психостимуланти или дрога, той , агресорът става още по- опасен. Сетивата му са чувствителни до неузнаваемост, готовността за саморазправа е огромна. Когато в тази ситуация е и въоръжен то вероятността за инцидент е почни стопроцентова. Притеснени от поведението му-агресия със закани за физическа саморазправа и насочване на пистолет- съседите му викат полиция, информират с жалба прокуратурата- но никакъв резултат. Така до днес, когато изчезналият таксиметров шофьор психопат е арестуван. Като по чудо не се стигна до фатален изход от тази междусъседска свада. За да се укроти психопатския агресивен нагон е необходимо агресорът да бъде арестуван, да се направят няколко експертизи- психиатрична, токсикологична и на оръжието. При констатиране на зависимост да му се приложи принудително лечение и да му се отнеме лиценза за такси както и лиценза за шофиране. Това ще е пример за това как се противодейства на агресията във всичките и форми и за превенция на обществено опасни действия по психопатски подбуди.

юни 21

Рязкото затопляне на времето е причина за повече ПТП

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните няколко дни сме свидетели на тропически жеги. Времето е непостоянно , слънцето е много силно и често вали. Рязкото покачване на температурите и причина за много психични проблеми, които често водят до ПТП. Проблемни са водачите в третата възраст но страдат и тези в активна. Силната слънчева светлина е причина за световъртеж, причерняване пред очите до загуба на зрение, цветни петна в зрителните полета , липса на адекватна реакция с ръце и крака, чувство за ” потъване” в седалката. Тези симптоми често са придружени от страх, че  ще настъпи инцидент и той настъпва. Особено рисково е шофирането с висока скорост и при завои. Тогава рискът от ПТП се увеличава многократно. Високата скорост стеснява зрителните полета, а движението по завои засилва световъртежите. Първите симптоми, че главата е прегряла са главоболието и сухотата в устата. Ако ги усетите по време на път спрете, включете климатика охладете главата като приемете течности или я полеете с вода и изчакайте 15 минути. Ако симптомите не отзвучат си потърсете шофьор за да ви прибере и потърсете лекарска помощ. Това спасява човешки живот.

юни 7

Страх от земетръс обзе населението

публикувано от: доктор Веселин Герев

Страхът от земетресение е забравена емоция, тъй като земетресенията ни “подминаваха”. Имаше тежки последици в Турция и по-леки в Румъния. Днес обаче в 15,25 ни разлюля с магнитуд 5. По високите етажи на сградите има счупена посуда. Материалните щети не са съществени, но психологичните остават. Човек започва да живее в тревожно очакване, че Земята отново ще се разлюлее. Основната емоция е страх, която провокира множество соматични симптоми. Те са нестабилност и “потъване” на тялото, постоянно чувство, че повърхностите се тресат, световъртеж и тръпнене на краката. Всяко такова ” усещане” засилва страха и тревожността, провокира паника и на моменти неадекватни действия. Основна причина за тези симптоми е страхът за живота. Това е дълбоко заложен в съзнанието ни защитен нагон. Активирането му е причина да търсим бягство или спасение от бедствието. За да не се създава паника сред населението е добре страховете от земетресение да бъдат рационализирани. Това означава, че особено по- чувствителните по характер хора е добре да се успокоят и да не се подават на паника. Ако това е невъзможно - да приемат успокоително средство.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат