фев 27

Деца стрелят по хора и превозни средства С ПИСТОЛЕТ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Две момчета стрелят повече от час с въздушен пистолет по хора и превозни средства в Пловдив. Надупчени са стъклата на автомобили и автобуси, проектил преминава на сантиметри от тялото на полицай. Разбира се родителите на децата не знаят нищо за случващото се. В момента двамата стрелци са в ареста. Тази нагласт отваря отново въпроса за агресията, от която не можем да избягаме. Тя, агресията дотолкова е станала част от ежедневието ни, че ако я няма все едно не сме живи. Много е важно родителите да разберат, че макар и въздушно, оръжието трябва да се пази от деца. Тяхната психика е незряла и приемат всичко като на игра. Гледат филми с агресия и стрелби, играят електронни игри с такова съдържание и накрая стрелят на улицата. Така случайни техни жертви могат да се окажат животни и хора. Трябва само да им се обясни, че това не е виртуална реалност и презаряд за НОВ живот -НЯМА!  Както винаги съм твърдял обществото ни проявява ниска толератност към агресорите. Затова съм стигнал до извода, че агресора се отглежда и възпитава- първо в семейството а след това и в младежката микросреда. Много важен в случая е личния пример на родителите както и постоянния контрол на поведението и средата, която оказва влияние върху формирането на личността. Всички други коментари са пост фактум!

фев 21

Топлото време и антидепресантите удрят психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Усиленото сльнцегреене през последната седмица, което е нетипично за това време на годината засили оплакванията от обща отпадналост у много хора. Причина за това е така наречената пролетна умора. Това е биологичен феномен, които е свьрзан с промяна в циркадния ритьм на сезоните и се дьлжи на увеличението на светлината през денонощието. Когато сльнцето огрява очите на човек по химичен пьт се увеличава количеството на Серотонин в кората на мозька. Реакцията на човек е лесна уморяемост, мьрзел, сьнливост, понякога апатия или затруднена концентрация. Тези симптоми са преходни и отзвучават след седмица .Така психиката се настройва за настьпващото лято. Много хора обаче , които приемат антидепресанти, започват да се чувстват зле през тази седмица. Причина за това е серотониновия синдром. Той се провокира от високите нива на серотонин предизвикани  от засиленото слънцегреене и от приемането на антидепресанти  едновременно. Много хора си мислят, че колкото повече серотонин има човек, толкова по- щастлив е той- все пак серотонин е хормонът на щастието. Това схващане е погрешно и се опровергава от практиката. Човек се ражда с генетично определено ниво на серотонин, което варира в тесни граници. И високото и ниското ниво носят дисконфорт. По-опасно за живота и здравето е високото серотониново ниво. Симптомите- главоболие, световъртеж ,гадене, сухота в устатата, изпотяване, крампи, сърцебиене до аритмия, страх, тревожност , безсъние и безапетитие са основни при отравянето със серотонин. Ето защо при наличие на такива проблеми съветвам да спрете приема на антидепресанти и да се “пазите” от слънцето. Ако проблема не отшуми за няколко дни потърсете мнението на специалист.

фев 10

Междусъседски конфликт взе нова жертва

публикувано от: доктор Веселин Герев

Стана практика междусъседски конфликти да завършват фатално. При анализ на психологическата ситуация става ясно , че проблемите са трупани с години. Страните обикновено така покачват напрежението помежду си, че една искра агресивност е достатъчна да предизвика психологичен взрив. Звучи банално, но отново бивш служител на органите на реда , със законно притежавано оръжие убива свой съсед при поредна свада. Всички в момента съчувстваме на жертвата и укоряваме насилника - убиец. Критика обаче търпи цялото ни общество , защото позволи на агресорите да контролират живота ни. Агресията е навсякъде и стана част от ежедневието ни. Няма да спра да повтарям, че всеки психопат си мисли , че е гениален, а не може да осъзнае колко е елементарен и предсказуем. Всичко това можеше да предотврати една смърт и един затворник, който ще излежи присъдата си още по-озлобен към обществото от сега. Когато имате вербален или физически тормоз от психопат с оръжие е редно да подадете писмена жалба в прокуратурата. Тя защитава гражданския интерес и този на държавата. Устните оплаквания в полицията вижда се не дават резултат. Оповестяването на факти около агресора в медиите очевидно  са с негативен резултат. В тези случаи вината е обща и на жертвата и на агресора-парадокс но факт! Ако жертвата разбираше поне малко от психологията на психопата, не би се стигнало до този фатален край. Психопата обича да контролира ситуацията и да подчинява околните на волята си. Постига го с вербална или физическа агресия, дори с оръжие. Той е душевен и физически терорист! Реакцията на отпор срещу него в кризисни ситуации е равносилна на смърт. Дори въоръжени полицаи да му бяха насреща, той щеше да убие и тях защото е под въздействие на агресивен афективен импулс. Ето защо в тези ситуации правилния подход е да се намали спешно напрежението. Тук си проличават уменията на психолога- да направиш кризисна интервенция и да спасиш собствения си живот от пряката заплаха - психопат с оръжие. Сега е късно, както за единия, така и за другия. Остават коментарите ПОСТ ФАКТУМ!

фев 7

От вчера Пост Травматичното Стресово Разстройство има нова разновидност и тя е Пост Земетръсно Стресово Разстройство.Тази нова разновидност на стреса трябва да бъде включена в международната класификация на психичните разстройства. Причина за това е мащабността на проблема както и прогнозите за неговата продължителност. Ефектът върху психиката при едно земетресение без разрушения е един а при система от трусове с разрушения и прогнозна продължителност от една година е съвсем друг. Стресовият фактор- земетресението  ще тормози психиката на потърпевшите цял живот. Практиката показва, че стресовото състояние има две фази-остра и хронична. Острата фаза  е с продължителност до една година от стресовото събитие. Тя включва силен страх и постоянно тревожно очакване земята да се разлюлее. Тези психични симптоми са придружени от световъртеж, сърцебиене,  моряшка-нестабилна- походка и чувството, че земята постоянно се тресе и човек “потъва” в нея. В повечето случаи при по-емоционално чувствителните хора, острата фаза може да продължи  и няколко години. Хроничната фаза на Пост Земетръсното Стресово Разстройство продължава цял живот. Тя е свързана със способността на психиката ни да помни и “възпроизвежда” стресови събития. Това е моделът на съпреживяване или фийд бек. Той е свързан със спомена за силната стресоваситуация и с евентуалната загуба на близки хора и дом. Практиката показва, че дори споменаване дума или обект, свързан с психотревмата , може да активира стресовата реакция във вида, в който е била реакцията на човек в острата фаза. Всички хора, които по някакъв начин са се докоснали до тези трагични събития- потърпевши, техни близки, спасители, отразяващи събитията ще бъдат “покосени” от стресовия синдром, а той ще остави дълбока психологична и неизлечима рана за цял живот!

фев 1

Социалните мрежи  имат както отрицателен ефект върху обществото- там спокойно можеш да бъдеш измамен, но могат и да спасят човешки живот. Във виртуалното пространство всеки може да се представи измамно. Това е благоприятна почва за мошеници и крадци, които благодарение на манипулаторските си качества успяват да омаят най-често самотни хора и да ги принудят да следват волята им. Най- тъжното е, че хората почти масово живеят самотно и това ги лишава от емоционален живот и им създава емоционална зависимост. Така на фона на емоционално-нивелираното ежедневие се появява измамник- мъж или жена и обещава емоции но срещу пари. Поради описаната зависимост към емоции от всякакъв тип жертвите са  склонни да ги получат на всяка цена. Следват само обещания  и разбира се нови суми, които трябва да платите, за да ги получите. Така неусетно ставате поредната жертва на емоционалната мафия. След като отрезвеете и разберете лъжливата виртуална реалност се чувствате употребени и нечистоплътно ограбени финансово а емоционално  водени за носа. Така се стига до импулс-да си сложите край на живота- в социалните мрежи с предаване на живо. Това действие психологически е див зов за помощ. От една страна е задействано обществото, което да прояви емпатия и да помогне като запълни емоционалната дупка от напразните надежди. От друга страна това е призив към емоционалния измамник - терорист, да изпълни поне едно обещание , за което му е платено. Приемането на таблетки и алкохол е последен писък за помощ, като импулса е извършен за да компенсира силното напрежение и тревожност от липсата са съчувствие. Добрата новина е, че човек предприемайки такава показност на действията си е сигурен, че ще бъде спасен. В този случай от социалните медии имаше положителен ефект и беше спасен човешки живот. Емоционалната празнина обаче няма да бъде запълнена. Затова съветвам всички, които търсят виртуална емоция да подхождат с резерви. Лесно може да станете жертва на виртуална измама и да предприемете  действия на отчаяние на опит за суицид , който да ви отведе до психиатрията.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат