мар 30

Потентността зависи от стреса

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мъжката сила пряко зависи от количеството тестостерон в кръвта. Според нормата, той се изработва по няколко милиграма в денонощието, като това количество е напълно достатъчно за поддържане на жизнената дейност на целия организъм.Тестостеронът отговаря както за вторичните полови признаци - растеж на косми по лицето и тялото, нисък тембър, така и за половото влечение, ерекцията, сексуалното поведение и образуването на спермата.Този хормон регулира дори развитието на т.нар. красиви мускули, тъй като стимулира в тях произвеждането на белтъчини.Без тестостерон нормалната работа на сърдечно-съдовата, нервната, кръвоносната и отделителната система на мъж е немислима.Пряко от тестостерона зависят работоспособността, творческият потенциал, паметта, настроението и дори характерът. Над 30-годишна възраст нивото на тестостерон намалява с 1-2% за всяка следваща година. В резултат на това, на 50-55 г. мъжете остават само с половината от количеството, което са имали на младини. През първите 5 години мъжете търсят самостоятелно изход от положението: приемат различни широко рекламирани медикаменти и добавки, търсят популярна информация от приятели и от интернет. За съжаление пропуснатото време добавя още здравословни проблеми и в последствие се налага и те да бъдат лекувани.Към тях се добавя и стресът,че вече не са потентни и това ги кара да се чувстват непотребни.Антистресовата терапия дава много добри резултати за повишаване нивата на тестостерон и подобрение на сексуалната функция.

мар 28

Честото показване на хора, пиещи алкохол във филмите, може да увеличи желанието на тинейджърите към спиртните напитки, сочи ново проучване.Изследователският екип базира своите твърдения на предварителна извадка на повече от 6500 тинейджъри, на възраст между 10-14 години. В продължение на две години младежите редовно отговарят на въпроси, свързани с честотата на консумация на алкохол и съдържанието на филмите, които те гледат.
Посочените от тинейджърите филми са подложени на измервания от опитни програмисти с цел проследяване честотата на кадрите, включващи показването на алкохол.Сумарно програмистите изчисляват, че за две години кадрите, съдържащи алкохолни фрагменти, се равняват на 8 часа показване на спиртните напитки.Резултатите сочат, че тинейджърите, които гледат и предпочитат филми с често показване на сцени, показващи алкохол, са изложени на двойно по-голям риск от злоупотреба. При тези младежи рискът спиртната напитка да се превърне в зависимост в по-късен етап от живота, е 63%, смятат специалисти.
Половината от холивудското кино има рекламно позициониране на поне един вид марков алкохол.Изследователите се надяват проучването да помогне за налагането на ограничителни мерки при показването на алкохол във филмите, подобно на тютюневите изделия.Данни от предишни проучвания показват, че ограничаването на кадри, съдържащи тютюневи изделия, е намалило употребата им сред населението, допълва изследователският екип.

мар 27

Мигрената представлява силно главоболие, обикновено придружено и от други симптоми. Тя може да продължи до три дни, през конто човек е неспособен да изпълнява всекидневните си задължения. Около осем процента от населението на Земята страда от мигрена. Тя засяга по-често жените, отколкото мъжете, главно поради колебанията в нивата на хормоните.
Първият пристъп обикновено се появява в късното юношество или към 20-25 годишна възраст, а понякога и по-рано. Рядко симптомите започват нaд 50 години. С времето пристъпите намаляват и отслабват и почти не се срещат при хора над 65-годишна на възраст.
Мигрената се провокира от определен вид дразнител, предизвикващ спазъм на артериални съдове в мозъка, конто впоследствие се разширяват. Между пристъпите нивото на серотонина в мозъка спада, а по време на самото главоболие се повишава. Светлинното дразнене от усиленото слънцегреене както и резките колебания на температурите през последната седмица провокират тежки мигренозни пристъпи.Ако имате такъв проблем -посъветвайте се със специалист и не провеждайте самолечение.Този тип главоболие не преминава от болкоуспокояващи средства.

мар 26

ИНТЕРНЕТ измества секса като потребност

публикувано от: доктор Веселин Герев

В изследването участвали 1000 души от всички държави членки на Г-20, т.е. общо 20 хил. души. Анкетата е проведена от “Бостън Кънсълтинг Груп”.Проучването показва, че до 2016 г. около 5% от БВП на най-големите икономики в света ще идва от интернет, което се равнява на 2,6 трилиона паунда.До тази година три милиарда души в света ще използват интернет спрямо 1,9 милиарда души сега. Един на всеки пет мъже и жени биха се отказали от секса само и само да останат свързани с интернет, показва допитването.10 на сто с удоволствие биха се отказали от колата си, а 7% по-скоро не биха се къпали, отколкото да останат без интернет за една година.Допитването вероятно ще предизвика дебат относно това доколко наистина разчитаме на социалните мрежи като “Фейсбук” и на мобилните си телефони, за да организираме ежедневието си.
Авторите на изследването установили, че 83% от анкетираните по-скоро биха се отказали от бързите закуски, отколкото от интернет.Близо един на всеки седем души би предпочел да остане без кафе, 43 на сто биха се отказали от фитнеса, а 73% биха пожертвали алкохола но да имат връзка с интернет.

мар 23

На 25 март преминаваме към лятно часово време

публикувано от: доктор Веселин Герев

В неделя, на 25 март в 3.00 часа отново ще преминем към т.нар. “лятно” време - стрелките на часовника ще бъдат преместени с един час напред.Това оказва влияние върху психиката ни и се нарича с термина диссинхронизация.Нарушават се основните циркадни ритми на сън и бодърстване. Дори и тези, които се чувстват абсолютно здрави и нямат никакви оплаквания, може след промяната да почистват известно неразположение и умора. Обикновено вечер заспиваме по-късно а сутрин не можем да се събудим навреме,което още повече влошава кондицията ни през деня.Установено е също така, че през първата седмица след смяната на часовото време е засилен риска от инфаркт и инсулт поради резки колебания на кръвното налягане.Синхронизацията на организма и нагласянето му към новите часови условия става от самосебе си за около седмица до десет дни.Ако искате безпроблемно да се адаптирате веднага към новото часово време е препоръчително да приемате естественият пейсмейкър МЕЛАТОНИН.Само една таблетка МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ ще Ви синхронизира и ще се чувствате в кондиция още в понеделник.

мар 21

Резултатите от ново проучване, биологичните механизми в мозъка, които водят до развитието на мигрена показва, че заболяването, чиято етиология все още не е напълно известна, може би се дължи на свръхвъзбудимост в специфични области на мозъка.За да проверят хипотезата си, специалистите провели функционални магнитно-резонансни томографски изследвания на 42 доброволци, половината от които страдали от мигрена, а другите нямали неврологични оплаквания.Учените са открили, че повечето от пациентите с мигрена имат по-активна мозъчна дейност в определени мозъчни зони, която най-вероятно се дължи на нарушена функция на мозъчните модулаторни системи. Образните изследвания установили, повишена активност в соматосетивната, зрителната, звуковата и лицевата соматотропична мрежа, която провокира болка и повишена чувствителност към светлинни и звукови стимули при пациентите с мигренозни оплаквания. Била установена и намалена активност в невроните, контролиращи отговора към външни стимули като светлина, звук, промяна в температурата и т.н.Изравняването на активността между нервните центрове бързо облекчава мигренозната болка и намалява в бъдеще мигренозните пристъпи.Наномагнитната шапка като продукт на високи технологии е средство,което бързо води до подтискане на възбудните процеси и изравнява енергетичните потенциали на невроните чрез равномерно магнитно поле.Поставена за няколко минути на главата тя премахва неприятната мигренозна болка и предотвратява появата на мигренозни пристъпи.

мар 20

При стрес пием най-много

публикувано от: доктор Веселин Герев

Най-голямо количество алкохол пият не тийнейджърите или тези малко след 20, а хората на средна и напреднала възраст, показва актуално изследване, публикувано в британското здравно издание “Дженеръл лайфстайл сървей”.Само 3% от младите пият алкохол повече от 5 пъти седмично, констатирали учените, докато тези от възрастовата група 45-64 г., които посягат към чашката над 5 пъти за същия период, са 16 на 100.Оказва се, че точно по-зрелите мъже и жени често не се замислят колко често надхвърлят препоръчителната алкохолна норма. Макар като цяло употребата на вино и спиртни напитки на Острова да намалява, всеки пети мъж на 65 признава, че злоупотребява с алкохол.Същото правят и почти една трета от групата 45-64 години. Сред жените от същия възрастов показател – 20% консумират алкохол над допустимите граници, докато младите пият значително по-малко, показват данните от проведената анкета.От практиката е известно,че алкохолът е най-достъпният антидепресант,Приеман в умерени количества той изцежда СЕРОТОНИН то нервната клетка и дава чувство за спокойствие,тонус ,настроение,както и подобрява съня.С течение на времето обаче той създава зависимост и става депресивогенен фактор.Стига се то така наречената химическа депресия.Лечението на този проблем е чрез средства,стимулиращи серотонина или негови прекурсори.Съвет при специалист помага да се прекъсне този омагьосан кръг на алкохолната злоупотреба.

мар 19

Стресът увеличава драстично риска от рак на гърдата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Постоянното нервно напрежение в работата увеличава тройно риска от заболяване от рак на гърдата при жените, твърдят британски и шведски учени, които в продължение на 14 години са наблюдавали голяма група работещи жени на възраст от 30 до 50 години. Отчетени са факторите тегло, възраст, брой деца, ниво на употребяваното количество алкохол.
Учените са категорични, че хроничният стрес увеличава драстично риска от възникването на рак на гърдата.По думите на самите учени, цитирани от ВВС постоянното нервно напрежение, злоупотребата с алкохол и нездравословният начин на живот способстват за повишаване нивото на хормона естроген, който е рисков фактор за рака на гърдата.Като основен причинител на това заболяване се сочи вирусът тип Ебщайн - Бар.Той е под формата на дремеща инфекция.Тъй като стресът отключва неговото развитие и подтиска имунитета то заболяването получава бърз и прогресиращ ход.По тази причина антистресовата терапия е от ключово значение за предпазване от този неприятен и инвалидизиращ проблем.

мар 16

Сложете “розовите очила” през уикенда!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изразът „ да гледам през розови очила” не е метафора, а биологическа реалност. В добро настроение хората са способни да виждат повече, отколкото когато са в лошо.Доброто и лошото настроение променят режима на работата на зрителната кора на главния мозък и това как виждаме. Когато хората са в добро разположение на духа, зрителната кора получава повече информация, а лошото настроение води до „тунелно зрение.С помощта на магнитно-резонансната томография психолозите са наблюдавали как мозъкът обработва визуалната информация, когато човекът се намира в лошо, добро и „неутрално” настроение.В продължение на 0,3 секунди на участниците в експеримента са били показвани колажи състоящи се от малка снимка на лице, обкръжена от „пейзаж”. За да се съсредоточи вниманието на участниците върху лицето, те са имали задачата да определят пола на човека.
Оказва се, че в лошо настроение хората виждат лицето в центъра, но не различават заобикалящия го „пейзаж”. А в добро настроение те виждат както лицето, така и всичко останало.Според изследователите обаче доброто настроение „разширява прозореца, през който ние гледаме света.Очакват ни няколко слънчеви дни.Бързо сложете розовите очила и се наслаждавайте на хубавото време,което ще Ви зареди със СЕРОТОНИН-хормона на щастието.

мар 14

Децата индиго страдат от ХИПЕРКИНЕТИЧНО разстройство

публикувано от: доктор Веселин Герев

Характеристиката на Нанси Ан Тапе за децата индиго ги представя като некомуникативни, с богата интуиция. Според нея тези деца работят с дясната половина на мозъка си. Съгласно поддръжниците на тезата за децата индиго, те помнят и възприемат информация много по-бързо от децата с развита лява половина на мозъка, от което следва отегчеността им от материала в училище. Често са смятани за разсеяни и несериозни, но били изпреварвали връстниците си и били хиперактивни и по-подготвени от учителите си.Някои от набедените за деца-индиго са диагностицирани с хиперактивност с дефицит на вниманието. За това заболяване често се предписва успокоителни, за който няма изследвания, доказващи че са ефективени и безопасни в дългосрочен план. Според поддръжниците на теорията за децата-индиго, това повлиява мозъчните функции и „успокоява“ неконвенционалното им поведение, но всъщност пречи на способностите им да се изявяват. Харесваща се сред средите на поддръжниците на идеята за индиго-деца е тезата, че „тези надарени деца просто предпочитат да учат по начини, различаващи се от конвенционалния образователен модел.“ Според поддръжници на теорията за децата индиго, успокоителните правели децата, които ги приемат, по-покорни, но същевременно подтискали фината им сетивност и необичайната им чувствителност.Повече по темата за ДЕЦАТА ИНДИГО на 15 март в предаването по КАНАЛ 3 от 9 часа на живо с коментарите на д-р Герев и водещата на ВСЕКИ ДЕН Роси Русева.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат