май 25

Тиреоидните хормони повишават тревожността

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хормоните на щитовидната жлеза са важни за функционирането на физиката и психиката. Техните нива се регулират от хипоталамуса и хипофизата чрез Тирео Стимулиращия Хормон - ТСХ. Връзката между ТСХ  и Т3 И Т4 е обратна-колкото по-висок ие ТСХ толкова по-ниски са нивата на Т3 и Т4. Ако приемате тиреоидни хормони и нивата им в кръвта се повишат се генерира тревожност, безспокойство, страх и безсъние.Заедно с психичните симптоми се проявяват и някои соматични като сърцебиене,колебания на кръвното,гастро-интестинални смущения изпотяване.Това е чест проблем при хора,които приемат хормон-заместителна терапия. Увеличението на ТСХ много често се предизвиква от натрупано нервно напрежение. Тогава периферните хормони падат и ендокринолозите препоръчват лечение с Т3 и Т4 за да се редуцира ТСХ. Този подход е напълно погрешен защото нервното напрежение увеличава ТСХ а медикаментозната терапия увеличава периферните хормони.Така се стига до двойно повишаване на тревогата, безспокойството и страховете. С течение на времето при този погрешен подход може да се генерира и депресивно състояние.Лечението на депресията от хормоналния дисбаланс с антидепресанти е нова грешка,която в много случаи води до задълбочаване на състоянието и до серотонинов синдром. Затова преди лечение с тиреоидни хормони е от съществено значение да се определи първопричината за хормоналния дисбаланс а не да се натоварва организма с ненужна хормонална терапия и да се генерират нови здраявословни проблеми!

май 18

Психопатията е дефект на характера, който се отглежда

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психопатията е дефект на характера,който се възпитава у човек още от неговото детство.Най-активни прояви психопатията получава по време на пубертета.Това е един много критичен период в развитието на подрастващите.През него се маркират криза на авторитетите и на приоритетите. Авторитетите вече не са родители и учители а стават връстници с асоциално-”интересно” поведение и приоритет не са натрупаните знания а агресията и поведението извън нормите.Така генерирания през детството психопатзапочва да излиза от сянката на своите сътворители-родителите и да развива своя дефект в социалната среда.В началото това е училището.Там развитието включва агресивно и цинично отношение към учители и съученици. Преди дни такъв изграждащ се психопат накара цял клас да ядоса учител,който изпускайки си нервите, малтретира ученика.Всички провокативни действия от страна на учениците са “режисирани” от психопата а накрая той е жертва на ситуацията.В по-напреднала възраст психопатията придобива нов а визия.Там водеща черта в поведението е агресията.Така преди дни футболист или неговите близки -въпрос на уточняване от следствието-раниха тежко човек като го простреляха с шест патрона в краката. Извършителят на това агресивно деяние е завършен психопат.При него промяна в характера може да настъпи само в отрицателна посока-със засилване на психопатския модел на поведение а каузата ни като общество е загубена.При учениците положението все още спасяемо.За тази цел трябва родители,учители и общество да имат пълна нетърпимост към всяка форма на агресия-психическа или физическа и да не я подминават с идеята, че е дефект на растежа..

май 13

Приемът на магнезий е причина за безсъние

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора,повлияни от реклама по медиите, приема магнезий.Оказва се, че това не е безобидно.Приемът на магнезий провокира безсъние.През последната седмица половината от страдащите от безсъние в практиката ми , приемат магнезий.В повечето случаи за доброто усвояване на магнезия към него се прибавя и витамин В6.Витамините от групата В са коензими а синтез на невромедиатори.Така се стимулира синтеза на адреналин,серотонин и допамин.И трите невромедиатора в повишени количества предизвикват напрежение и тревога, провокират безсъние.Чистият магнезий,приеман повече от пет дни в годината, има свойството да променя функцията на натриево-калиевата помпа и по този начин да провокира крампи,дори аритмия.Така, вместо да “успокоява” крампите,приетият магнезий ги провокира.Те, крампите са особено силни и продължителни през нощта.Тогава, при успокоена мозъчна кора протича”гръмотевица”,която активира периферната мускулатура и крампата е особено болезнена.Болката и схващането ни будят от сън и след отшумяването на спазъма заспиване повече няма.Така с течение на времето магнезият нарушава съня да такава степен, че обикновено се събира една фаза от два часа и половина на нощ.Ако приемате магнезий,то нека е за период не повече от 5 дни в годината.Ако имате безсъние е добре да приемате мелатонин за регулиране фазите на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО ФОРТЕ Е нов високотехнологичен продукт,съдържащ естествения регулатор на денонощните ритми.Това е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

апр 29

Честата смяна на ритъма стресира психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Както много пъти съм споменавал, психиката работи на циркадни ритми.Това са повтарящи се цикли с различна продължителност.Най-малкият ритъм е денонощният.Той включва осем часа работа,осем часа свободно време и осем часа сън.Следва по-продължителния-седмичен ритъм,които включва 5 дни работа,два дни почивка.Най-продължителен е годишният ритъм с циркадност-единадесет месеца работа - месец отпуска.При подреждане на серия от празнични дни се нарушава седмичният циркаден ритъм.При три последователни  почивни дни психиката се разстройва от определения и ритъм и това ни се отразява на съня,тонуса,настроението,концентрацията ,вниманието и мисълта.Затова в почивни петък или понеделник се събуждаме в часови пояс като за работа а първият работен ден ни е като почивен.Това нарушение на изградената от биологичния ни часовник системност се отразява както при натоварване на работа,така и на почивката след това.Крайният резултат е, че и двата процеса са непълноценни.За синхронизация е необходимо време от порядъка на пълна работна седмица.При невъзможност за автосинхрон се препоръчва приема на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ като основен регулатор на циркадните ритми.Това е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

апр 15

Високите температури са причина за множеството ПТП

публикувано от: доктор Веселин Герев

Рязкото покачване на температурите е причина за множеството катастрофи през последните дни.Имаше и човешки жертви.Сутришните температури са близки до нулата а през деня те се покачват до 25 градуса.Небето е ясно,слънцето грее ярко в очите.Тази комбинация от фактори е предпоставка за натрупване на серотонин , който серотонин когато е в повече тормози психиката ни също така както при дефицит.Получава се мини серотонинов синдром.Симптомите на това състояние са от страна на тялото и психиката.Телесните симптоми включват изпотяване и сърцебиене,силен световъртеж, затруднен контрол на движението на крайниците дори крампи.Психичните симптоми включват-нервност и раздразнителност,затруднена концентрация,изкривено възприятие на пътната обстановка с невъзможност да се преценя дистанцията, импулсивно  и рисково поведение. Ако при тези обстоятелства се употребят и ПАВ- психо активни вещества- алкохол,стимуланти като марихуана, амфети, кока, хероин, то тогава ситуацията с телесните и психични симптоми се увеличава драстично.Получават се състояния от сорта на дежа вю или жаме вю-не си спомням да съм шофирал или това което се случи ми е като насън. Ето защо е необходимо когато шофирате да носите слънцезащитни очила,в купето на автомобила да е хладно и да не сте приемали ПАВ. Това ще е гаранция за Вашата сигурност и отговорност към останалите участници в движението.

апр 13

Нестероидните противовъзпалителна генерират тревожност

публикувано от: доктор Веселин Герев

Нестероидните противовъзпалителни лекарствени стредства са голяма група медикаменти с обезболяващ и противовъзпалителен ефект.Някои от тях се използват в практиката и като антипиретични средства-за понижение на температурата. Малко известен страничен ефект на тези медикаменти е, че те повишават сериозно тревожността.През изминалата седмица  практиката ми посетиха четирима пациенти  със генерализирана тревожност …от нестероидни противовъзпалителни.Някои от тях заради болки по крайниците бяха приемали подобни медикаменти няколко седмици.Тъй като активацията на болковия синдром се контролира от напражението в нервната клетка, то покачването на био-електричния и потенциал усилва болката, вместо да я намалява.Като картина на “отравянето” с НСПВ се маркират силно главоболие и световъртеж,сухота в устата,гадене и мравучкания-токове по тялото.Чест симптом са крампите и проблемния сън.В началото тревожността флуктуира като е по-слабо изразена сутрин и се засилва след обяд и вечерта,когато дори телесната температура се повишава.Спирането на медикаментите не води до отзвучаване на изброената симптоматика, тъй като нервната клетка има “памет”,която въпросните медикаменти пренастройват експлозивно. Затова освен стопиране на терапията е необходим баланс на био-електричния заряд на неврона.

мар 29

Когато страдате от Бърнаут синдром, освен че прегаряте в работата, получавате и усещането, че носите отговорност за проблеми, които са извън вашата компетенция. Понеже тези проблеми касаят социалната сфера на пациента, те се отнасят също и към здравословното му състояние-което пък пряко касае вас. Например често се изнервяте, че пациент не може да намери транспорт и идва в практиката ви късно и следователно получава късно медицинска помощ, което в много случаи е фатално. Покрай финансовите проблеми, свързани с КОВИД много хора са принудени да избират дали да си купят лекарства или да осигурят храна, осветление и топлина на семействата си. Ако те страдат от хронични заболявания състоянието им се влошава и това се отразява директно на нивото на стреса на лекаря, които има задачата да ги лекува. Ето защо много от лекарите споделят, че техните пациенти имат немедицински нужди, за които в повечето случаи са принудени да мислят лекуващите им лекари. Този факт допълнително нагнетява професионалното прегаряне и създава предпоставка за разочарование и негативизъм. Например най-често пациентите в затруднение имат нужда от транспорт или социален асистент, който да им закупува храна и медикаменти както и да плаща сметките им. Това струва на държавата много по-малко, отколкото лечение в болнична обстановка при влошено състояние. Особено натоварващи за лекарите се оказват бюрократичните проблеми, които по статистика отнемат две трети от работното им време. Това създава предпоставка за допълнително напрежение, което се нагнетява от оказването на качествена медицинска помощ, за да не страда пациента. Пандемията постави пред здравната система много въпроси, на които ще търсим съвместно отговори със социалните служби. Решението е да се създадат общности за споделени пътувания, взаимопомощ и мрежа от доброволци- социални помощници. Така лекарите ще бъдат освободени от допълнителното натоварване със социалните проблеми на пациентите си, което ще повиши качеството на медицинското обслужване. Докато станем свидетели на тази перфектна синхронизация колегите ще бъдат подложени на огромен професионален и социален стрес. За компенсиране щетите от Бърнаут синдром препоръчваме ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW. Това е високотехнологичен продукт, съдържащ и двата прекурсора на серотонин- веществото, което липсва при Бърнаут синдром.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW е единственият продукт на пазара, тестван при Бърнаут синдром с отлични резултати.

мар 25

Преминаваме за пореден път към лятно часово време

публикувано от: доктор Веселин Герев

За безсмислицата- смяна на часовото време сме дискутирали много.Тази седмица е поредният абсурд-бутаме стрелките с час напред в събота срещу неделя. За хората в активна възраст и с  добро здраве този на пръв поглед дребен факт няма да се отрази фатално.През следващата седмица ще сме неработоспособни през първия час от работния ден, когато има риск от трудови злополуки.Бъдете внимателни,когато шофирате на път за работа-до вчера психиката Ви по същото време е спяла. Факт е, че ПТП- тата в сутрешните часове след преместването на стрелките с час напред скачат с  60 процента в сутрешните часове. Най- фатално се отразява смяната на времето на хората от третата възраст, които приемат медикаменти три пъти дневно.При тях може да се получи  медикаментозна “дупка” от един час ,която да застраши здравето и живота им.Затова ги съветвам от днес да “бутат” приема на медикементи с по четвърт час напред и така в неделя да са синхронизирани. За тези, които не искат да усетят негативните ефекти от времевата разлика препоръчвам МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване.Той регулира циркадния ритъм сън-бодърстване веднага след приема и е добре да се приема една седмица вечер преди лягане.

мар 21

КОВИД кризата докара бърнаут на много хора

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изолацията през 2020-2021 ,работата от домашния офис както и натоварването на здравната система докараха Бърнаут синдром на много хора.Основно страдащите са лекари.От тях най-засегнати са личните лекари,следват ги работещите в Ковид отделенията и реаниматорите. Почти няма медицинска специалност,която да не е засегната.Прави впечатление, че жените лекари страдат почти два пъти по-често от мъжете.Като основни рискови фактори за свързания с Ковид Бърнаут синдром колегите  посочват твърде много бюрократични проблеми около лечението на пациенти с инфекцията,много наднормени часове работа,липса на време за почивка и личен живот,натиска на пациенти върху системата и самата социална изолация.Най-засегнати са лекарите над 60 годишна възраст.Тревожен факте, че при много професии извън лекарската Бърнаут определя модела на поведение както професионално, така и в личен план.Най-честите симптоми са раздразнителност и арогантност,цинично отношение към колеги,пациенти и близки.В крайна фаза за която съобщават повече от половината анкетиране се стига до безразличие,липса на мотивация и апатичност,депресия.Освен лекари сериозно страдат медицинските сестри, учители,полицаи , компютърни специалисти. Опитите да се справите сам с Бърнаут синдрома не водят до резултат.Получава се точно обратното-стремейки се да преодолеем негативните симптоми ги засилваме още повече.Това е така заради факта, че състоянието променя биохимията на нервната клетка.Множество проучвания показват дефицит на серотонин при Бърнаут синдром. Мащабно проучване за ролята на СЕРОТОНИН при Бърнаут проведох лично преди години.То обхващаше 80 души,покриващи критериите за Бърнаут по обективни и субективни скали.Всички те приемаха ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW,съдържащ есктракт от ГРИФОНИЯ с двата основни прекурсора на СЕРОТОНИ.В рамките на две седмици при първия контролен преглед симптомите по обективна и субуктивна скала се редуцираха наполовина . При втори преглед- в края на терапевтичиня 30 ДНЕВЕН КУРС ПРАКТИЧЕСКИ НЯМАШЕ СИМПТОМИ НА БЪРНАУТ. Заради значимостта на проучването и резултатите от него то беше публикувано с предимство във всички издания на ШПРИНГЕР   в Европа и САЩ. За всички страдащи от Бърнаут синдром препоръчвам ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW -клинично тестван както при леки, така и при средно тежки и тежки форми на състоянието.

мар 16

Всеки ден в практиката ми попадат клиенти, отровени от антидепресанти.Сред хората се шири мнението, че колкото повече серотонин има в нерната клетка, толкова по-щастлив е човек. Практиката показва  обаче точно обратното.Оказва се, че човек се ражда с генно определено ниво на серотонина.Затова едни хора са по-весели и контактни а други по - сдържани и меланхолични.Както ниското, така и високото ниво на хормона на щастието -СЕРОТОНИН не се отразяват добре на психиката и тялото ни. При ниско ниво симптомите са  депресивни а при системно приемане на антидепресанти-нивото става високо и симптомите са на тревожност. Високото ниво на серотонин се нарича серотонинов синдром!Той включва главоболие,световъртежи,сухота в устата,сърцебиене до аритмия и колебание на кръвното налягане,гадене,крампи.От психичните симптоми вместо щастие се получава страх,безсъние,колебание на настроението,квази психотични мисли. Имам клиенти, които приемат антидепресанти повече от петнадесет години и щетите, нанесени на психиката и тялото им са съществени.По стандарти прием на антидепресант при първи депресивен епизод се прави за не повече от година.При тревожно състояние прием на антидепресанти не се препоръчва!
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат