юли 19

Как да открием митомана между нас

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора са успешни в живота  дори и да не са богати. Има обаче такива, които тайно искат да бъдат успешни, велики, богати, да живеят в лукс. Най-често тези хора завиждат на успешните, но не знаят как да постигнат успех в своя живот. Затова започват да си измислят и лъжат и така попадат в капана на  митоманията. Митоманите обичат да украсяват или изкривяват някои моменти от своя живот,  да се хвалят с постиженията си, които всъщност нямат. Те смятат, че по този начин могат да повдигнат своя статут в очите на заобикалящите ги хора.В следствие на занижена самооценка  те   украсяват  живота си с измислици. Така митоманите започват да изпитват патологично желание да съчиняват за себе си всякакви небивалици с цел възхищение и преклонение към своята персона от страната на приятели и близки.От митомания страдат най-често  хората, които имат нужда да бъдат постоянно в центъра на вниманието, да предизвикват възхищение и преклонение. Митоманът разказва истории за себе си като герой или жертва; той може да се представи като храбрец, да изложи на показ връзките си с много известни хора или с такива, които заемат високо положение в обществото.Същевременно той е некритичен и отрича, че лъже. Много често е склонен да променя мнението си и докато се възхищава на някого е може да го нарече гад.И накрая внимание- постарайте се да не общувате с такива хора, защото митоманията е заразна.

юли 16

Комбинация на 76 гена отговаря за съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

76 гена отговарят за продължителността на съня.Те имат и пряко отношение към синтеза на мелатонин,който определя хронотипа на човек и регулира циркадния му ритъм.Нормално човек трябва да прекарва почти една трета от живота си в сън.Затова  здравословният сън е с продължителност около 7 – 8 часа. Ако спим по-малко от 6 часа или повече от 10 часа за денонощие се създава възможност за разстройване на денонощния ритъм а следователно и за здравословни проблеми.Ето защо се търсят генетични фактори,които определят модела на съня и денонощния биоритъм.Идентифицирани са 76 генни области за които се знае че имат значение за определяне продължителността на съня.Тези генни локуси определят не само продължителността на съня, но и неговото качество, както и нощните събуждания, по време на REM фазите.Така ще се търси решение на проблеми като  безсъние, често събуждане, некачествен сън  в резултат на дълги пътувания или работа на смени.

юли 10

Сексът като антидепресант

публикувано от: доктор Веселин Герев

Проучване от 2015 година установява, че честотата на секса се свързва с щастието. Данните показват, че двойките, които правят секс поне веднъж седмично, са по-щастливи във връзката си, отколкото тези, които го правят по-рядко.Сексуалната активност зависи пряко от възрастта.Хората на средна възраст правят секс около 54 пъти годишно или това е приблизително веднъж седмично а тези под 30 годишна възраст правят секс приблизително 112 пъти годишно, или 2 пъти седмично. Тази честота обаче намалява до 86 пъти на година след 30-39 години. Лицата на възраст 40-49 години имат сексуални взаимоотношения около 69 пъти годишно, а тези над 50 - приблизително 52 пъти в годината.От наблюденията може да се заключи, че честотата на секса намалява с напредването на възрастта. Според учените причините за това  са, че по-възрастните хора всъщност имат повече здравословни проблеми и стават по-малко енергични. При мъжете пък се наблюдава еректилна дисфункция, което допълнително намалява шанса за сексуални взаимоотношения.

юли 8

Жега и антидепресанти побъркват много хора

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психозата е такова ниво на дезорганизация на мисленето, при което човекът е неспособен да разграничи реалността от фантазиите си. Ето защо е налице нарушеното чувство за реалност и нарушената способност за разграничаване на нереалното от действителността.Това е причина за увеличаване на мнителността и подозрителността както към хора от близкото обкръжение, така и към непознати.Водещ симптом при психозата е халюцинацията.Това е нереално възприятие. Халюцинациите могат да бъдат зрителни-привиждат се нереални образи,слухови - чуват се гласове и звуци,мирисни - възприема се нереална неприятна миризма.Много често при остра психоза симптомите са смесени.Най-често  близките хора са подменени от непознати,обстановката в дома е “нереална”. Една от най-честите причини за състояние на остра психоза през последните седмици е жегата и неправилната употреба на антидепресанти.Този тип медикаменти могат да предизвикат така наречената химическа психоза,която се причинява от неправилното диагностициране на психичен проблем и надуването на психиката със стимулираща терапия.Честа причина за остри психози е и злоупотребата с алкохол и психостимуланти.При наличие на симптоми на “лудост”потърсете спешна помощ защото отлагането на лечение води до драстично влошаване на състоянието и изходът може да е фатален.

юли 3

Много хора луднаха от жегата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Рязкото покачване на температурите до 40 градуса през деня повлия негативно на психиката на болни и здрави.Много хора се оплакват от главоболие и световъртеж както и от екстремно сърцебиене.Други характерни симптоми за високите температури са безсънието,честото сънуване,мускулните крампи, безапетитието и рязкото колебание на настроението.Освен това много хора изпитват силен страх,че ще им се случи нещо лошо и са в тревожно очакване на негативни събития.Други пък са постоянно агресивни и търсят всякакви възможности за побои и саморазправи.Напоследък има и нова тенденция в горещините и тя и полудяване от престой на слънце.Такава е ситуацията с почиващите в южната ни съседка, където температурите по обед надхвърлят 60 градуса на слънце.Жегата в комбинация с алкохол взривява психиката и причинява химическа психоза.Всеки ден в практиката ми виждам поне един човек, полудял от жегата.Тъй като предстои една много гореща седмица препоръчвам да не се излиза в най-топлото време навън и всеки  да се охлажда както може.Вариантите са два -с климатик или с вода.Алкохолът е абсолютно забранен.Това ще предпази психиката от екстремен биохимичен взрив и ще спести много неприятни последици както за всеки човек , така и за обществото като цяло.

юни 28

Оптимално отпуската трябва да трае три седмици

публикувано от: доктор Веселин Герев

Най-добрият начин за отпускане на тялото психически  е ваканцията.Много проучвания показват, че хората, които не почиват достатъчно, са по-тревожни и стресирани,често се депресират и боледуват.
Много важен е въпросът за продължителността на отпуската.Моите наблюдения показват, че оптималната отпуска не трябва да е по-къса от три седмици.Обикновено първата седмица хората в активна възраст се настройват отпускарски.Това означава, че биологичният им часовник се пренастройва на по-късно ставане от сън, лежерен ежедневен ритъм и по-късно лягане  вечерта. С този ритъм психиката е настроена за почивка.Тогава е разумно да се ходи на море, планина, да се почива активно.Седмица е необходима на психиката пък да се настрои отново на работен ритъм.Най-голямата грешка,която всички правим е да се върнем от почивка в неделя вечерта и понеделник да работим.Тогава цялата първа работна седмица е неефективна и тегава.Ето защо от психологична гледна точка оптималната отпуска трябва да е три седмици.На тези,които не могат да си позволят три седмици отсъствие от работа мога да препоръчам модела по който аз почивам през лятото. Той включва три дни работа и четири дни почивка.Ако човек влезе в този ритъм за цялото лято-около три месеца - със сигурност няма да наруши динамичния си стереотип и ще осигури възможност на психиката си за достатъчно релакс.

юни 26

Защо в жегите ни мъчи световъртеж

публикувано от: доктор Веселин Герев

Световъртежът е сред най-честите оплаквания, които наблюдавам в практиката ми при рязка промяна на времето.Засегнати са както хора в активна възраст,така и деца и възрастни.  Световъртежът продължава  от  секунди до няколко  минути и често е причина за колапс.При засилване на кризите се наблюдават гадене и повръщане ,които се провокират от движение на главата,силна светлина или остри миризми. В легнало положение страдащите чувстват  потъване.Много често пред очите се явяват черни или цветни петна. Тъй като водеща емоция при тези състояния е страхът те се оприличават на панически кризи. Заради страха от пристъп страдащите не  излизат от дома си и най-често са приковани на легло.Това създава у тях усещането за сериозно заболяване и влошава драстично качеството им на живот. Правилната диагноза и точният подход бързо водят до добър резултат и повишават качеството на живот като премахват изцяло пристъпите на световъртеж.

юни 19

Колко време човек може за издържи без сън

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сънят е жизнено важен както за физическото, така и за психическото ни здраве. Лишаването от сън води до много краткотрайни и дълготрайни ефекти върху здравето.Повечето хора започват да усещат безсънието след 24 часа. Симптомите обикновено са сънливост през деня , раздразнителност, загуба на памет и концентрация, нарушена координация, нарушена преценка, краткосрочна загуба на памет, силна отпадналост.Човешката психика е настроена на ритъма осем часа сън,осем часа работа и осем часа свободно време.В забързаното ежедневие ние обикновено крадем от свободното време и съня и го обръщаме в работа.Това води до преумора и засилва симптомите на безсъние.Нуждата от сън е различни при всеки и варира в зависимост от възрастта. Децата се нуждаят от два пъти повече сън отколкото възрастните. Въпреки всички проучвания и провеждани експерименти все още не се знае колко най-дълго човек може да оцелее без сън.Настоящият световен рекорд за най-дълго време в будно състояние е на човек, който е издържал 266 часа без сън. Това са 11 дни. В края на единадесетия ден той започнал да става параноичен и да халюцинира.Недоспалият човек е проблем и за обществото,тъй като при него се увеличава риска от инциденти на пътя, при работа с машини заради сънливостта и затруднената концентрация.Много интересен е факта, че недоспиването води до системно повишаване на кръвното налягане и често е причина за аритмия.Основен проблем при безсънието е липсата на МЕЛАТОНИН - естественият хормон на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт, набавящ необходимото количество МЕЛАТОНИН на нервната клетка като по този начин подобрява съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

юни 14

Отслабва ли се със секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексът изгаря калории, но те са доста по-малко от една  тренировка във фитнеса. За да се  установи дали само  със секс може да се отслабне, са проведени наблюдения върху 21 хетеросексуални двойки на възраст между 18 и 35 години. Двойките е трябвало да правят секс веднъж седмично за период от 4 седмици.Оказва се, че мъжете изгорили средно 101 калории, а жените – 69 калории, когато са правили секс.Изгорените калории по време на секс са повече от тези, които се изгарят по време на ходене, но по-малко от тези при тежки физически упражнения.Например мъжете изгарят между 149 и 390 калории по време на 30-минутно бягане с умерено темпо, а жените  между 120 и 381 калории. Ето защо, за да се увеличи загубата на калории по време на секс,  той трябва да бъде по-активен и енергичен.В заключение  всички мъже и  жени са потвърдили, че сексът е много по-приятна активност за горене на калории, отколкото тичането.Освен това по време на секс се отделя повече серотонин и окситоцин и човек се чувства щастлив.

юни 11

Защо младежите лесно се манипулират

публикувано от: доктор Веселин Герев

Шестнадесет годишен младеж от елитно Пловдивско училище стана жертва на терористи от Ислямска държава.Под тяхно ръководство след продължителен контакт и психообработка младежът се подготвил да “конструира” самоделна бомба. Остава въпросът защо един интелигентен младеж попада в клопката на умело манипулиращи го терористи?

Психиката на тийнейджърите по принцип е ранима.Това е период на много сериозни психологичски промени.На първо място настъпва криза на авторитетите.Това не са учители,родители и близки а са връстници с асоциално или агресивно поведение,което ги налага в групата.На второ място настъпва криза на приоритетите.Те вече не са училището и знанията а фокусът се измества към употреба на алкохол и наркотични вещества,агресивно поведение,бягства от училище,пробване на всичко “забранено”.Родителите разбира се последни научават за тези настъпили промени.Именно в този период те най-малко комуникират с детето си ,не изпитват емпатия,оценяват проблемите му като нищожни.Това подценяване на индивида води до реакции на отпор и отчуждаване от семейство и приятели.Ето защо ако в този момент се появи някой,който те разбира и ти предлага значимост ,можеш лесно да се подадеш.По този механизъм децата стават жертва на педофили,наркопласьори и дори терористи.Психологичската обработка е новия вид психотронно оръжие а мрежата е новото средство за прилагането му.Това може да не Ви  се случи ако постоянно имате контакт с детето си,обсъждате проблемите му, разбирате го и заедно обсъждате варианти за преодоляването на критични ситуации.Това е единствената рецепта за преодоляване на отчуждението и страха.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат