сеп 10

Високите токчета са вредни за женската психика

публикувано от: доктор Веселин Герев

Високите токчета, освен че са една от най-честите причини за проблеми в краката, гърба и кръста при жените сa  изключително вредни за психическото състояние. За никой вече не е тайна, че с навлизането на обувките с високи токове в модата, се появиха и проблемите с краката - скъсяване на ахилесово сухожилие, болки в петите, изкълчвания и фрактури. Оказва се обаче, че елегантните обувки са способни да причинят нервна криза и дори по-тежки психични проблеми ,дори шизофрения твърдят шведски учени.  При носене на обувки с прекалено високи токчета, прасците на краката се напрягат много повече, отколкото в обувки с нисък ток или равна подметка. Напрежението в мускулите на краката увреждат нервните рецептори и се блокира освобождаването на допамин. Допаминът е химично съединение с изключително голямо въздействие върху психическото здраве.Липсата му е в основата на депресивните състояния,колебанията на невромедиатора пък предизвикват биполярно разстройство или психози.

сеп 3

При ухапване от кърлеж настъпват психични проблеми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Лаймската болест е бактериална инфекция, която се предава на хората чрез ухапване от заразен кърлеж. Типичните симптоми включват зачервяване в областта на ухапването, а и впоследствие треска, главоболие, умора, болки в мускулите и ставите, подуване на лимфните връзки, проблеми с концентрацията и понижена краткосрочна памет.В повечето случаи лаймската болест уврежда  психиката.Симптомите имитират състояния като депресия,биполярно разстройство,деменция,дори  заболяването провокира мисли за самоубийство.Задействаните в тялото автоимунни реакции  намаляват нивото на  серотонин-веществото на спокойствието ,тонуса и настроението и  увеличават невротоксините,което обяснява интелектуалния и паметов упадък. В напреднал стадий болестта може да имитира шизофренни състояния, биполярно разстройство, включително параноя, кататония, маниакално поведение със слухови и зрителни халюцинации.Тези симптоми допълнително усложняват диагностиката,тъй като в повечето случаи лечението започва като симптоматично.

авг 28

Жените страдат повече от мигрена заради хормоните

публикувано от: доктор Веселин Герев

Около 18% от жените и 6% от мъжете страдат  от мигрена. Медикаментозната терапия за облекчаване на пристъпите се оказва по-неефективни  при жените.Учените наблюдават по-честото отключване на пристъпите в първите дни на менструалния цикъл. Оказва се,че естрогенът може да повлияе клетки, разполагащи се около тригеминалния нерв и кръвоносни съдове носещи кръв към главния мозък и това да отключва мигренозен пристъп.По същият начин действа и пролактинът докато тестостеронът предпазва от пристъпи.Затова естрогените се свързват с мигрената и тя е страдание на жените.Разбира се ролятя на естрогена не е самостоятелна, а от значение са и взаимодействията между различните хормони.

авг 20

Дигиталните устройства водят до хиперактивност

публикувано от: доктор Веселин Герев

Проучване, твърди, че хиперактивността при тийнеджърите е свързана с честата употреба на дигитални устройства.Сред най-честите симптоми на състоянието са: липса на търпение и контрол, импулсивно поведение, разсеяност, безпокойство, дезорганизираност, трудна концентрация и нарушения в съня.Направено е проучване  с продължителност две години на 2 587 гимназисти.Половината от тях  съобщават за ADHD - „Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност“.При прекалена ангажираност на мозъка заради непрекъснатото използване на джаджите, се губи способността за концентрация.Според  педиатри  децата прекарват все повече време пред екраните. Този факт увеличава вероятността  за появата на симптомите на хиперактивност. Възможно е проблемът да е много по-сериозен, тъй като повечето деца не желаят да разкриват истината за своите навици заради чувството на вина и срам.Тъй като и родителският контрол не е достатъчен, се препоръчва да се ограничи достъпа до дигиталните устройства.

авг 13

Днес отбелязваме деня на левичарите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес отбелязваме Международния ден на левичарите.Те са около десет процента от нашата популация.Левичарите са по-страхливи от десничарите, сочи ново изследване. Психолозите установиха, че,левичари които гледат осем минутен клип от страшен филм проявяват повече симптоми на страхово състояние, отколкото десничари.Когато били помолени да си припомнят събитията  от наситения с напрежение  трилър “Мълчанието на агнетата”, левичарите дали по-разкъсан разказ, изпълнен с повече повторения, от десничарите. Този факт довежда до извода, че след преживяването на страшно събитие, дори само на филм, левичарите проявяват поведение, подобно на това на хората, страдащи от пост травматичен стрес.Значи те са по-емоционални и преживяват по-силни страхови ситуации дори с панически реакции.Причина за това е по интензивното развитие на дясното полукълбо на мозъка им.То е отговорно за по-бързият асоциативен поток както и за улеснение на  възприятно-представната сфера и паметта.По правило левичарите са и с по-висок коефициент на интелигентност.Те са по-добри спортисти и са по-успешни в индивидуални спортове като тенис,бокс,фехтовка от десничарите.

авг 8

Как да разпознаете никотиновата зависимост

публикувано от: доктор Веселин Герев

Никотинът е високо токсична и бързо действаща субстанция с  продължителност на действието  20-40 минути. Поради начина му на употреба – пушене – резорбцията е много бърза – и има незабавно действие при вдишване. Една цигара съдържа около 0,5 мг никотин, а смъртоносната доза при еднократен прием е около 60 мг.Повлияването на никотина върху психиката е комплексно. Той стимулира отделянето на всички невромедиатори – серотонин, допамин, норадреналин, бета-ендорфини и ацетилхолин. Това се усеща като повишаване на вътрешното напрежение,съпроводено най-често от сърцебиене. Освен това, никотинът стимулира и  опиоидните рецептори което е равносилно на прием на морфин.Затова при регулярна употреба никотинът е способен да създаде тежка зависимост както и появата на силни абстинентни симптоми при опити за спиране на  пушенето.Основен признак на тежката зависимост към никотин е запалването на първата за деня цигара в рамките на половин час след събуждане. Абстиненция се наблюдава при рязко спиране или значително намаляване на употребата на никотин, като първите симптоми възникват до 90-120 минути след последната изпушена цигара, а максимумът им е на 24-ия час.

юли 30

Световната здравна организация обяви натрапливото сексуално поведение за психично разтройство.Това е поведение, свързано със силно желание за извършване на полов акт, което всява притеснение у околните. Счита се, че  хората, които страдат от тази „зависимост“ имат импулсивно поведение.Постоянното гледане на порно се явява основен проблем за развитие на такова пристрастяване. Резултатите от някои изследвания сочат, че при хора с натрапчиво сексуално поведение порнографията активира мозъчната дейност по същия начин, както упойващото вещество активира мозъка.Проучвания показват, че разстройството е истински клиничен проблем с потенциални значими последствия.Пристрастяването към секса по никакъв начин не е свързано със сексуално насилствено поведение. То се определя от постоянни импулсно-натрапливи мисли за секс, сексуална активност и последващо успокоение на натрапливите мисли и действия.

юли 24

Променливото време взривява психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Променливото време тормози здраво психиката.Особено чувствителна е тя на резките затопляния след проливен дъжд.Действието на жегата върху мозъка е  директно -  загряване до “завиране” на главата и  чрез сърдечно-съдовата система с резки  колебания на кръвното налягане.Най-вредни за психиката са температурни колебания от 12-15 и повече градуса, както е днес.Подложени на тези колебливи атмосферни условия повечето хора се оплакват от обща отпадналост, главоболие, виене на свят, гадене, раздразнителност, лесна умора и безсъние.Описаните симптоми идват на кризи,които наричаме сомато-вегетативни прилошавания.Най-чести обаче са оплакванията от сърцебиене и рязко колебание на артериалното налягане.Те често се съпровождат от страх, защото се свързват със сърдечен инцидент.По този повод най-често се посещават спешни центрове за да  се търси  помощ.Практиката ми показва,че най-бързо психиката се активира от слънчевата светлина а топлината идва като допълнение.Ето защо препоръчвам в домашни условия да се използват щори а при излизане на открито слънчеви очила.Те помагат и при продължително шофиране и значително намаляват умората.Препоръчва се преходът към външната светлина и топлина да става плавно, за да не натоварва психиката. Ако сомато-вегетативните кризи зачестят се нуждаете от лекарска помощ.

юли 13

Колко е нормалната продължителност на заспиването

публикувано от: доктор Веселин Герев

Основен показател за добро качество на съня е  лесното заспиване вечер след лягане.Периодът от време, който е необходим, за да заспим след лягане, се нарича латентност на съня. Обикновено този период е с продължителност между 10 и 20 минути.Всяко по-сериозно отклонение е повод за притеснение,тъй като психиката ни си почива само докато спим.Твърде бавното заспиване и честите събуждания през нощта най-често се провокират от стрес. Той разстройва биологичния ни  часовник и увеличава фазата на заспиване във времето.Регулацията на биологичния часовник става с МЕЛАТОНИН -естественият хормон на съня.Колебливото ниво на МЕЛАТОНИН е причина за трудно заспиване както при лягане, така и при честите пробуждания през нощта.Ако проявите на затруднен сън са инцидентни - повод за притеснение няма.В моята практика важи правилото 3 нощи безсъние е равно на проблем със съня.В тези случаи е добре да се регулира нивото на МЕЛАТОНИН като той се внася отвън .МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт, доставящ на нервната клетка необходимото и количество естествен хормон на съня през цялата нощ.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

юли 11

За ползите и вредите от кафето

публикувано от: доктор Веселин Герев

Британски учени установиха, че шест чаши кафе на ден намаляват риска от преждевременна смърт от някои видове рак  с 16%. Проследено е здравето на 502 641 британци на възраст 38 – 73 години, които са давали информация за количеството кафе, което  консумират ежедневно.Според получените резултати, пиещите по осем чаши на ден са 14% по-малко застрашени от преждевременна смърт.Пиещите по шест чаши кафе дневно пък намаляват риска от преждевременна смърт до 16%.Според онколози рискът от преждевременна смърт намалява, независимо дали става въпроса за консумация на безкофеиново, разтворимо, с мляко или чисто кафе. Големият риск в случая е, че високото ниво на кофеин повишава артериалното налягане и провокира панически  и тревожни състояния.Много от хората се оплакват от проблеми със съня и сърцебиене. Изводът от това проучване е, че трябва да се търси баланса при консумацията на стимулиращи напитки и да не се злоупотребява с тях.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат