окт 27

МЕЛАТОНИН е включен в протокола при леки случаи на КОВИД

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мелатонин е включен в протоколите за терапия при леки случаи на КОВИД.Това съобщиха колеги епидемиолози и вирусолози.В интервю по национална електронна медия проф.Костов посочи схемата, по която е лекуван президента Тръмп.Тя включваше и мелатонин.Освен, че е регулатор на денонощните ритми , мелатонин е средство, забавящо стареенето на психиката и тялото. Този ефект се получава на принципа на физиологията.Нивата на мелатонин са най-високи около 25-27 годишна възраст.След това физиологично започват да намаляват.Други фактори, които намаляват нивата на мелатонин са стресът и бета блокерите. Когато човек на възраст приема мелатонин той връща биологичния си часовник назад във времето към младостта. Може би заради силния имунитет на младия човек, мелатонин подобрява имунната ни защита. Факт е, че стресираните хора, които спят малко т,е, имат ниски нива на мелатонин са по податливи към всякакъв тип външни инфекциозни агетни-бактерии, вируси , гъби.Тъй като обикновения мелатонин има бърз метаболизъм и е слабо ефективен на помощ идват нанотехнологиите .МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е едниственият високотехнологичен продукт на нашия пазар, произведен по нанотехнологии. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ с контролирано освобождаване доставя до нервната клетка необходимите количества мелатонин и стабилизира техните нива. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

окт 23

Пак стрес-местим стрелките с час назад

публикувано от: доктор Веселин Герев

В края на седмицата ни предстои нов стрес -отново ще местим стрелките на часовника- този път с час назад. Добрата новина е, че се връщаме към астрономическото време, което е заложено генетично като биологичен часовник в нас. Както е известно местенето на часовника винаги се отразява както на психиката, така и на тялото ни. Ще припомня накратко основните проблеми, които ще се проявяват при тази смяна предимно вечер.За здравите хора това е  разсеяност, сънливост, загуба на концентрация и реакции.Предвид това, че вече ще се стъмва по-рано е важно да внимавате когато шофирате или работите с машини във вечерните часове.По статистика ПТП и трудовите злополуки се увеличават с 40% в първите дни след смяна на времето.При хората, страдащи от хронични заболявания  от съществено значение е приемът на медикаменти.Особено критично е положението при хората,които са на трикратен прием на лекарства.При тях е важно да се отбележи, че е необходимо от днес да “забавят” приемите с петнадесет минути.Така в неделя ще са в синхрон с часовото време.Това значително намалява риска от инциденти.По статистика в понеделник след смяна на времето сърдечно-съдовите инциденти се увеличават с около 60% по тази причина.За желаещите да не “усетят” смяната на часовото време препоръчвам МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване.Той регулира биологичния ни  часовник като го напасва към астрономическия.Приема се вечер преди лягане като приемът му не води до зависимост.

окт 21

Страх отново скова душите на хората

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните дни се статистиката за заразените нагнети още страх в душите на хората.Изказваха се куп специалисти, които внушиха на населението че заразен означава “пътник”. Това накара много хора да ограничат контактите си и да се страхуват безпричинно както за собственото си здраве така и за здравето и живота на близките си. Въвеждат се абсурдни мерки като носене на маски на открити пространства.Прави впечатление че освен пропаганда на стряскащи статистики няма информация,която да успокоява хората.Тук е момента да спомена за стреса.През месеците на извънредно положение нищо не се каза за страха и влиянието му върху имунната ни система.При състояние на силна тревога в тялото ни се изръсват големи количества адреналин.Той е основен враг на имунитета ни. В следствие на високите адреналинови нива трайно намалява както клетъчния така и хуморалния ни имунитет.Това прави човек по-податлив на всякакви външни инфекциозни агенти, включително и коронавирус. Ето защо е необходима повече разяснителна и успокоителна информация, която да намали обществените тревоги и страхове.Това ще помогне да се стабилизира собствената ни защита както към коронавируса, така и към сезонните вирусни инфекции.Трябва да се знае, че в момента колегите са пренатоварени и затова заразата удря първо тях.Няма значение дали са на първа линия или в амбулаториите - всички са претоварени от ситуацията.Ето защо е необходимо да се знае, че психиката ни следва ритъма на трите осмици - осем часа работа,осем часа свободно време и осем часа сън.При системно нарушаване на този циркаден ритъм стресът става наш  основен  спътник а имунитета естествено пада.Това качва броя на заразените а не се казва най-важното, че да си заразен не значи да си “пътник”.

окт 16

Заплахата със самоубийство е зов за помощ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора  епизодично изпадат в състояние на отчаяние.Често чувам да намекват, че искат да си сложат край на живота.Естествено това не се случва .Както показва практиката  те само плашат.Психологически това са неуравновесени хора,объркани,непоследователни в действията си,изпитващи огромни затруднения да решават проблемите си.Такива “безпомощни” хора за да успокоят психиката си като тласнат напрежението и отговорността  си към околните гръмко заявяват,че ще се самоубият.Това е най-простият механизъм на психична защита.Характерен е за завършените психопати, тези, които са си повярвали,че са отговорни фактори в живота на хората.Целта на заплахата със самоубийство е само една и тя звучи така- оставете ме на мира. В такива ситуации много хора започват да изпитват емпатия,стават съпричастни и са готови да помогнат като наистина оставят на мира психопата.А той нито се самоубива, нито се променя.Става още по-настъпателен и арогантен, безочлив и дързък.Много често хора в подобни ситуации търсят съвет как да действат.Колкото цинично да звучи оставете психопата да се гътне.Така неговата и вашата душа ще намерят покои.

окт 9

Сезонът на депресиите започна

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тази година мрачното време закъсня почти месец.След няколко поредни мрачни и дъждовни дни започва сезонът на депресиите.Понятието депресия все повече придобива гражданственост.Използва се по принцип за всякакви състояния на неразположение.Модерно е да се казва- остави ме на мира , в депресия съм.Истинската депресия не е моментно състояние.Това е клиничен проблем, които се характеризира с триадата-трайно намалено настроение, липса на сили и песимистични мисли.В повечето случаи става въпрос за сериозно състояние, което се лекува месеци дори години.Тук става въпрос за състояния на меланхолия или апатия.Такива именно ни налягат в мрачното време.Човек става ленив, тегаво посреща ежедневните си задължения,всичко му коства усилие.Основен проблем при тези състояния е колебливото ниво на серотонин, веществото на тонуса и настроението.През лятото нивата на серотонин са високи от силното слънцегреене.Нормално е при липса на достатъчно светлина те да намалеят.Решението е или излагане на повече слънце, когато го има или стабилизиране на колебаещият се серотонин с допълнително внесен отвън такъв.Редно е разбира се да опитате първия вариант и ако това не помогне да пристъпите към втория. Серотониновото хапче ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ с конторлирано освобождаване е единственият природен продукт на пазара, които съдържа и двата прекурсора на серотонина.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ стабилизара нивата на серотонин и помага при потиснато настроение, апатия, меланхолия.

окт 2

Защо децата трябва да заспиват до 22 часа

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора ще се опитат да ме опровергаят, че няма никакво значение кога заспиват децата им, тъй като те се възстановяват бързо.Това е напълно погрешно схващане.Детската психика е незряла и има нужда от четири последоватени фази на съня за да се развива правилно.Всеки цикъл включва период на повърхностен сън,период на дълбок сън и REM период, който се нарича време за сънуване.Продължителността на всички периоди е около 2 часа.Затова четири пъти повтаряне на всеки един период през нощта прави осем часа сън.Ако детето вечер си играе на електронни игри или чати с телефон в мрежата,  периодите на дълбок сън намаляват и се увеличават периодите на повърхностен сън и сънуване.Това е причина за честите пробуждания или трудното заспиване. Много важен за фазите на съня е изработването на правилен стереотип на съня.Независимо дали е почивен или работен ден детето Ви трябва да заспива по едно и също време-преди или около 22 часа.Много важно за спокойствието на следващия ден е часът на събуждането да съвпадне с  период на повърхностен сън. Въпрос на проста аритметика е да определите сами за себе си часът на заспиване според часа на събуждане. Ако събудите детето си в период на дълбок сан то е неработоспособно , не може да се концентрира,запаметяването му е невъзможно докато биологичния му часовник не “премине” през програмираните периоди на съня.Това е от съществено значение за “узряване” на психиката му и изработване на циркаден ритъм-устойчив на стрес в зряла възраст.

сеп 28

Все повече ученици проявяват агресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните няколко дни в Пловдив ученици се движат на групи и тормозят техни съученици.Свидетели на агресивните прояви , включващи и физическа агресия , стават случайни минувачи. Повод за агресивните нападения са странни прически или “неподходящ” външен вид.В началото тормозът е психически, след което се преминава и към физическо малтретиране.Винаги съм твърдял, че през последните десетина години агресията стана норма на поведение.Агресивните хора са навсякъде около нас.Те “раздават” правосъдие по уличен модел и по тяхно осмотрение.Децата от гимназиалния  курс  са най-податливи на такъв тип поведение.Това е така, защото те са в пубертета а това е период на закономерни психични проблеми.Става въпрос за смяна на авторитетите - това не са учителите и родителите а е човек от класа или групата с асоциално поведение.Всички искат да приличат на него и да са членове на “групата” му. Вторият проблем е кризата на приоритетите.Те изключват знания и прилежно поведение а насърчават към вербална и физическа агресия. Третият момент е криза на сексуалността,проблем, които в тази възраст трудно може да бъде асимилиран и рационализиран. Тези фактори карат “лидерите” по групи да направляват агресията към различни обекти - деца изглеждащи по различен начин,прилежни и дисциплинирани ученици.В издевателствата над тях се включва психо и физически терор, които остава трайни последствия върху психиката и маже да доведе до фатален край.Повече по темата за агресията при учениците утре в сутрешния блок на НОВА - преди осем часа на живо от Пловдив.

сеп 21

Тревожността намалява през есента

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тревожното състояние е често срещано през лятото и почти се успокоява през есента и зимата.Основен природен фактор, който оказва влияние върху тревогата е слънцето.Колкото е по-силно лъчението от него, толкова повече се покачва напрежението- тока - в нервната клетка.Слънцето е естествен активатор на психиката.То покачва нивата на Серотонин, а високото ниво на Серотонина повишава и  напрежението.Проявите на напрежение са психологически-тревожност,пристъпи на страх,безсъние или соматични - сърцебиене, задух, изпотяване, гадене, повръщане, крампи.В повечето случаи състоянието протича на пристъпи и се припознава като “паническа атака”. Провеждането обаче на класическа  терапия като за паника влошава положението.Това е така, защото драстично се покачва напрежението и допълнително се усилват пристъпите. Смяната на сезона води до облекчаване на тревогата, тъй като намалява външния стимул за неврона -  а именно светлината от слънцето.Мрачното и мъгливо време през есента и зимата успокояват неговата био-електрична активност и редуцират кризите на тревожност. Това се очаква според синоптичните прогнози да се усети още в началото на следващата седмица.

сеп 11

Посттравматичния стрес и за цял живот

публикувано от: доктор Веселин Герев

Идеята, да се затварят съмнителни за Ковид ученици в отделни училищни помещения, не е добра. В повечето случаи това е стаичката на пазача или помещение, в което ще те виждат твоите съученици. Това е чиста психотравма за детската психика, която ще се носи дълбоко в подсъзнанието за цял живот.Развива се така нареченото Пост Травматично Стресово Разстройство. ПТСР не е обикновена стресова реакция, която преминава за няколко дни. Това е психичен проблем, който остава за цял живот.Описан е за пръв път при ветераните от Виетнам. Някоркото стотин останали  живи го преживяват и до днес.Сънуват кошмари, имат пристъпи на паника дори при споменаване вербално на психотравмената ситуация. Представете си какъв ужас ще изживее едно изолиране пред погледа на всичките си съученици дете. Дори да не ни се иска, психиката ни запечатва психотравми и ги помни за цял живот.Понякога дребни или странни на пръв поглед събития могат да отключат каскада от панически реакции, които всъщност са психотравмата. Децата в ученическа възраст са емоционално много жестоки.Агресията им обикновено е насочена към съученици , които са по-спокойни или имат недъг.Неслучайно прякорите от тази възраст остават за цял живот. В този ред на мисли затварянето на ученик на показ пред съучениците му би го тласнало към сериозна психотравма, която ще остане доживот. В практиката ми съм имал случаи на ученици, които заради подигравки от съученици отиват със страх на училище. Някои си търсят причина да отсъстват, други пък са принудени да сменят училището. Затова ако искаме да предпазим ранимата детска психика от посттравматичен стрес е желателно при съмнение за Ковид - температура или кашлица-да не ги затваряме пред погледите на съучениците им  а да ги оставим извън сградата на училището и да повикаме родителите.Да не забравяме, че Посттравматичния стрес е за цял живот.

сеп 2

Най-тежко ще понесат нолайн обучението учениците от началните класове, като особено рисково ще е за първолаците.Най-важен за учениците е учебният динамичен стереотип.Това включва психологични алгоритми като ставане от сън, приготвяне за училище, ходене до там,  процес на обучение, комуникация на живо със деца, подготовка на домашни.Всички знаем как се започва - с писане на чертички, лулички, сричане, четене.Децата разбира се не могат да развият тези умения без прекия надзор на учителя.Много важни за този период са личния пример, коментари на грешките, спазване на дисциплина в клас - процеси, които не могат да се контролират онлайн. Освен това ще пострада и емоционалната интелигентност.Разговорите с машина и жив човек не са равностойни.Ще липсва емоционална реакция, емпатия, разбиране.Всичко това ще остане скрито в психиката на децата и ще се прояви с пълна сила в пубертета -след осем-десет години.Тогава ще се засили агресията,емоционалната арогантност, учителят няма да е авторитет, знанията няма да са приоритет. Дислексията ще е норма при децата, дефицита на внимание ще е често срещан проблем при гимназистите. Така напълно ще осакатим емоционално едно цяло поколение - първолаците от 2020 година.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат