ное 15

Циркадният ритъм се настройва от МЕЛАТОНИН

публикувано от: доктор Веселин Герев

Циркадният ритъм е биологичен процес, който е свързан с така наречения динамичен стереотип.Това предполага редуване на активности и почивки за психиката в строго определена последователност.Най-популярен е малкият циркаден ритъм наречен още денонощен.В него се редуват осем часа работа,осем часа свободно време и осем часа сън.Следва го седмичният ритъм, при който на 5 дни натоварване се падат два дни за релакс.Основен регулатор на циркадния ритъм на молекулярно ниво е МЕЛАТОНИН. Нивата на МЕЛАТОНИН се променят от природния фактор светлина и от психичния фактор стрес.Отделянето на кортизол от надбъбречните жлези,който се трансформира в адреналин е в основата на разсинхронизирането на денонощните ритми.Затова системата на синхронизация е както на ниво неврон -нервна клетка, така и на ниво хормон-кортизол. Това означава, че циркадният ритъм зависи и от двете системи – нервната и хормоналната, които комуникират помежду си и си влияят в целия цикъл на денонощието.Ето защо спокойният сън зависи пряко от нивото на стрес,което понасяме. Той понижава трайно нивата на МЕЛАТОНИН и влошава количеството и качеството на съня а това пренатоварва психиката.При повишени нива на стрес е желателно да се приема МЕЛАТОНИН под формата на таблетки.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е единственият високотехнологичен продукт на пазара.Мелатонин амброз форте с контролирано освобождаване зарежда нервната клетка с необходимото количество хормон и помага за подреждането на динамичния стереотип.Мелатонин амброз форте с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

ное 11

Самотата е новият психичен проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Самотата и социалната изолация се превръщат в по-голяма заплаха за  здравето от затлъстяването и тютюнопушенето.Стресът и динамичното ежедневие принуждават все повече хора да живеят сами.Разпространението на самотата е толкова динамично,че се превръща в епидемия.Това увеличава риска от депресия,инфаркти , инсулти и преждевременна смърт.Самотата и социалната изолация съкращават живота с до 25 процента, като при средна продължителност около72 години това прави около15 години.Данните са  от проучвания, обхванали над 3,4 милиона души от цяла Северна Америка, Европа, Азия и Австралия.Оказва се, че хората от нации с висок жизнен стандарт живеят по- изолирано и затова при тях се наблюдава повишен риск от сърдечно-съдовите заболявания и психични проблеми.В САЩ повече от една четвърт от населението живее в самота като подобни тенденции се наблюдават  в Индия и Великобритания, където самотата е особено сред възрастните хора.Ето защо човечеството е изправено пред епидемия от самота. Като единствен начин за справяне със самотата се посочва подобряване на качеството на взаимоотношенията ни с околните,поддържане на добра комуникация и изграждане на емоционални връзки с близките ни.Така че не забравяйте да излизате малко повече и по-често да говорите с приятелите си – това е добре за вашето здраве.

ное 8

При стрес първите реакции от сктра на на тялото са от вегетативната нервна система.Тя регулира работата на стомашно-чревния тракт,  сърдечната честота,  кръвното налягане, пикочния мехур, терморегулацията, зрителната острота и хормоналния баланс на организма. Вегетативната нервна система има два дяла - симпатикус и парасимпатикус, които в спокойно състояние са балансирани.При стрес или физическа активност се активира симпатикуса. Това се крие зад понятието вегетативна дистония.Активирания симпатикус учестява пулсът,  повишава кръвното налягане , учестява дишането и повишава нивото на кръвната захар, за да се задоволят нуждите от енергия.Това са основните симптоми на сомато-вегетативната криза. Става ясно, че този дял има отношение към мобилизацията на организма.Функцията на даден орган  зависи от баланса между двата дяла,като  съответства на нуждите на цялостния организъм.Адреналинът,отделен при стресова реакция активира симпатикусовата нервна система и води до дисбаланс с парасимпатикусовата.Намаляването на адреналиновите нива балансира както психиката ,така и тялото и е основен метод за лечение на вегетативната дистония.

ное 5

“Циганин” мъчи беззащитно кученце

публикувано от: доктор Веселин Герев

Няколко дни в мрежата се върти клип,който показва как млад мъж подхвърля,изтезава и души малко кученце.Оказва се, че мъжът е от ромски произход а освирепелите му действия срещу беззащитното животно - необясними.Агресията стана част от нашето ежедневие и дотолкова свикнахме с нея,че обекти на издевателства стават дори и животни.Това е много интересен психологичен феномен.Кученцето е малко и беззащитно.Там психопата ром може най-смело да покаже, колко е значим и доминиращ.Срещу питбул или доберман същият не би проявил агресия защото последствията ще са фатални за него.Агресията обаче в случая няма да остане само срещу беззащитното животно.Тя ще се прехвърли и върху хората.Обект на психопатски агресивни прояви всеки ден са възрастни хора,деца,жени.Те биват нападани,пребивани,ограбвани и изнасилвани защото също като кученцето са беззащитни.Психопатията е дефект на характера.Тя се мултиплицира с времето и се изражда в садизъм - това е завършеният психопат.Затвора не го превъзпитава,само засилва психопатските му нагласи.Липсва страх от наказание,защото такова няма.Обществото вече толкова е свикнало с агресията, че я приема за част от живота.Тъй като институциите не ни защитават пълноценно то ние като общество трябва да обявим война на агресията във всичките и форми и да проявим пълна нетърпимост към прояви от този вид.Само така можем да парираме психопата, и да покажем че поведението му е недопустимо и наказуемо.

ное 4

Пазаруването може да се отрази изключително благоприятно върху лошото настроение защото разсейва ума от негативните емоции.Жените пазаруват средно 3-5 часа седмично докато мъжете само 30 минути.По време на пазаруване се освобождават ендорфини, които стимулират чувството за щастие и понижават нивата на стреса. Освен това се отделят повече  допамин и серотонин които контролират  центровете за удоволствие.Проучвания показват, че жените са удовлетворени и щастливи, докато пазаруват, тъй като забравят за ежедневните притеснения и проблеми а 82% от тях са имали положителни емоции и след пазаруването.  Прекаленото пазаруване обаче с цел подобряване на настроението, може да тласне хората към крайности в харченето и купуване на ненужни продукти. Това състояние е известно  като шопинг мания. То е патология когато става натрапливо действие с цел закупуване на ненужни вещи и тотална липса на критичност към изхарчените безцелно средства. Среща се при редовните посетители на големи търговски центрове,които не ги напускат ,без да закупят нещо непотребно.После осъзнавайки постъпката си страдат и изпитват чувство за вина.

ное 1

Алкохолът е най-честата причина за сексуални проблеми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Алкохолът е най-достъпното психостимулиращо средство и най-употребяваният течен антидепресант.Ефектът му върху психиката ни е анксиолитичен, което означава редукция на напрежението,тревогата и безспокойството и повишаване на тонуса и настроението. Част от психостимулиращият ефект на алкохола включва и сексуалната активност. При консумация на малки количества поради намаляване емоционалното напрежение от ежедневието алкохолът повишава либидото и потентността.При редовна употреба и злоупотреба ефекта обаче е негативен - наблюдава се   еректилна дисфункция.При зависими от алкохола мъже се наблюдава и едно много особено състояние, наречено алкохолна ревностова параноя.Именно тя се превръща в проблем за много семейства и е причина за тежки престъпления от ревност дори до убийства.Причина за това състояние е особения ефект на алкохола върху психиката а именно увеличаване на либидото и намаляване на потентността.Това състояние е причина пък да се активират нереални мисли за изневяра и тотален психически тормоз върху партньора. Състоянието се преодолява само с лечение на зависимостта. При жени алкохолната злоупотреба е свързана с рисково сексуално поведение и склонност към депресия и самоубийство. Умерената и разумна употреба на алкохол дори може да е полезна, тъй като според някои проучвания предпазва от деменция.

окт 25

В деня на изборите се връщаме към астрономическото време

публикувано от: доктор Веселин Герев

В събота срещу неделя сменяме отново времето като ще преместим стрелките с час назад.Този наглед дребен факт отново ще преобърне биологичния ни часовник и ще ни “отнесе” за седмица напред.Не знам дали е система или чиста случайност , но за втори път след смяна на часовото време в неделя ще имаме избори. За симптомите при здрави и хронично болни хора сме писали много.Объркването и при едните и при другите е в различна степен,тъй като и активностите са на различно ниво.Най-засегнати от всички са хората,страдащи от сърдечно-съдови заболявания,които приемат медикаменти трикратно.Те трябва още от днес да изтеглят приемите всеки ден с 15 минути напред , за да синхронизират в неделя с изместването на стрелките назад.Нека припомним, че в понеделника след смяната на часовото време ПТП и Трудовите злополуки се увеличават с около 45 процента а инфарктите с около 50 процента.Риск от заспиване зад волана през първата седмица след преместването на стрелките назад има вечер, тъй като динамичния стереотип продължава да функционира с час напред.Добрата страна на астрономическото за България време е, че ще започнем да се събуждаме на светло.

окт 21

Говоренето на сън е  разстройство в качеството  на съня, от което страда около 5% от населението по света. То се проявява най-често след силни емоции, умора и напрежение. Учените твърдят, че повече от 66% от възрастните по света някога през живота си са говорили на сън.Състояниеот е по-известно като бълнуване или брътвеж.Напоследък в практиката ми се увеличават случаите на пациенти с бълнуване при употреба на медикаменти-най-често антидепресанти.Касае се за предозиране на приеманите медикаменти. Те удължават   REM-фазата на съня(фаза на бързите очни движения).По време на тази фаза сънуваме,а когато сънищата са продължителни и ярки често се придружават и от бълнуване. За разлика от другите парасомнии  говоренето  на сън е относително безопасно състояние. Единственото неудобство е дискомфортът, който създавате на партньора си.В повечето случаи  хората говорят на сън тихо и  неразбираемо. Крещене и високо говорене може да се наблюдава при хора преживели силен стрес и тревога.Когато това се случва веднъж в месеца или на няколко месеца не е проблем.Помощ трябва да се потърси само ако говорите на сън всяка нощ.

окт 16

Медиите мосово ни заливат с негативни новини

публикувано от: доктор Веселин Герев

Телевизията постоянно ни залива с негативни новини.Вчера в една централна емисия 12 минути бяха заети от съобщения за катастрофи,убити и насилие.Телевизията като основна електронна медия оказва основно въздействие върху психиката ни.По-емоционалните хора преживяват видяното и дори развиват страхови състояния.Най-зле се отразяват сцените на насилие при децата и подрастващите.Рискова е групата 13-17 години.Това е периода на пубертет през който настъпват трайни промени в психологичните нагласи.На първо място се сменят авторитетите.Това са тези,които се държат асоциално и агресивно,защото така го показват по телевизията.Те са и лидерите на ученическото общество ,защото са против правилата и раздават юмручно право.Следва криза на приоритетите.Кот приоритет на обществото не е образованието а посоката се измести към скъпи вещи-телефони,коли,дрехи,които разбира се медиите масово рекламират.Така се стига отново до негативни новини - млад шофьор с мощна кола убива на пътя. А ние продължаваме да коментираме постфактум. Така ще живеем в все по-агресивна среда и разбира се сред все по-негативни новини.

окт 14

През тази седмица се очакват много високи за сезона температури.Температурната амплитуда варира от двадесет и повече градуса.Тази разлика оказва неприятно въздействие върху психиката.Обострят се симптоми на мигренозно главоболие,появяват се световъртеж и сърцебиене,както и смущения на съня.Причината е засиленото слънцегреене, което активира психиката.Ето защо освен с телесните симптоми ще ни мъчат и чисто психични.При много хора се отчита покачване на напрежението и тревогата,задействат се страхове и панически пристъпи.Най-неприятен е проблемът със съня.Той е неспокоен, с чести пробуждания и винаги е съпроводен със сънища,които в някои случаи са ярки и се тълкуват като действителни.Активират се и така наречените парасомнии - бълнуване,сомнамбулизъм,чести нощни крампи.Затова препоръчвам на всички да се предпазват от силните слънчеви лъчи като носят слънчеви очила.При проблеми със съня да приемат МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване вечер и ако симптомите на психична активация продължат да подпомогнат нервната клетка с продукти на билкова основа.Най-подходящи успокоителни природни продукти са ментата и маточината.Ако тези мерки не помогнат да се търси лекар и в никакъв случай самолечение.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат