яну 18

Днес е най-депресивния ден от годината

публикувано от: доктор Веселин Герев

Незнайно защо днес-третият понеделник на януари трябваше да е най-депресивния ден в годината.Причини се изтъкват много,дори има и създадена легенда с името син или черен понеделник.Като цяло през тази година пик на депресиите няма.Отчитат се повече тревожни и панически състояния.Наблюдава се една тревожна тенденция-всички състояния на тъга или меланхолия да се таксуват депресии.Това понятие получи толкова гражданственост, че се изтърка като понятието невроза.По-голям проблем от това е, че всеки който отиде при колега и си самопостави диагноза депресия бива лекуван с антидепресант.Добре е да се знае, че антидепресантите колкото могат да бъдат полезни при депресивни състояния, толкова могат и да вредят там, където ги няма.Затова е уместно да се използва готов серотонин на таблетки.Днешния “най-депресивен ден от годината” е нещо като петък 13 ти. Всички го определят като фатален, но никой не е пострадал от това.Ето защо днес е един най-обикновен ден.

яну 6

Развихме физическа и психична зависимост към заразата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес отново ни се вмени вина, че не сме дисциплинирани.По традиция на този ден -Йордановден се хвърля кръста във вода за здраве и се вади от студените води от няколко доброволци. Също така традиция и Калоферското мъжко хоро.От сутринта  всички отразяващи медии не казаха нищо за традициите на празника а само ни занимаваха, че не се спазват мерките за социална дистанция и не се носят маски. С годините възродихме и развихме някои отколешни традиции, които правехме “нелегално” по времето на Соца. Това ни е съхранило през вековете като народ.Срамно и непочтено е в днешно време да погубим българщината като я смазваме с ограничения и глоби.Страхът от зараза толкова дълбоко се е загнездил в душите ни, че чакаме месия да дойде и да ни спаси.Социалната изолация е на път да  ни превърне в социални дебили, изолирани от обществото и света.Готови сме, както личи по коментарите в медиите и мрежата да се отречем от българското но да угодим на някакви безумни психопати, определящи още по-безумни правила.Спазването на тези правила за дистанция  ни вкарва в социална изолация а чрез манипулации до пълен нихилизъм.Така “мерките” ни създават физическа зависимост от заразата а нихилизмът психическата зависимост. Дали лечението е чрез ваксинация на душите ни остава под голям въпрос

яну 4

Зарази ли ни дядо Коледа с Ковид

публикувано от: доктор Веселин Герев

Заради карантината и мерките за социална дистанция този път не усетихме празничния дух и емоция. Само дядо Коледа имаше право да се движи навсякъде и да обикаля домовете по цял свят. Циничното обяснение е, че той е ваксиниран и му е разрешено всичко. Подсъзнателно това ни кара да мислим-ваксинирайте се и ще ви разрешим всичко като на дядо Коледа.Отново ще ви разрешим да пътувате свободно, дори да правите подаръци.Много от децата се замислиха а само дядо Коледа ли е ваксиниран? Къде са Снежанка джуджетата - може би в инфекциозно отделение.Този толкова чакан с трепет от повечето деца персонаж беше също употребен в името на целта - да си поставим ваксина.Като Коледен подарък получиха ваксината си първите медици на държавата.Телевизията ни занимава с имунизацията им на всички празници. Посрещнаха “подаръците” си подобаващо с почести. Два кашона  с незнайно съдържание бяха ескортирани от полиция,министри и кметове.Под ключ и охрана останаха подаръците а след това с бусове за салам бяха откарани към заслужилите в страната, за да дойде и за тях дядо Коледа.Последва всенародно веселие и настана такава емоция,която през годините не се усещаше.Остава само въпросът- “зарази” ли ни дядо Коледа с Ковид? Едно е сигурно-заразени са всички ваксинирани, а тези, които  не бяха послушни и дисциплинирани останаха както винаги без подаръци. Какво да се прави-необикновена Коледа е!

дек 21

Започва Коледната Ковид депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Като никоя друга година сега няма да усетим коледния дух  и атмосфера. Не можем да се събираме на открито , не можем да го правим в по-големи компании и на закрито така че празника ще е един обикновен делник с ограничения.Заради изолацията и страха от заразяване много хора ще прекарат празниците сами,а това угнетява още повече. Предпразнично обичайно винаги е имало лека еуфория,емоционално очакване за срещи, размяна на подаръци и емоции, сега има тъга.Тя е продиктувана от невъзможността да експресираш емоции,тъй като това е същността на човешките контакти,които са силно ограничени.Много семейства ще останат разделени дори извън рамките на България.Дори да си планирал пътуване екстремни обстоятелства,независещи от теб налагат да го отложиш.Затова тази година Коледа ще е  необичайна, започна с предколедна меланхолия , ще премине през коледна апатия и ще завърши с депресия.Много самотни и отчаяни от ситуацията хора останали без емоционална подкрепа могат да вземат фатални решения за себе си. Затова постарайте се да не оставате близките си без емоционална подкрепа.Сега най-рационално звучи фразата - На Коледа подарете емоция!

дек 16

Паническа криза имитира КОВИД инфекция

публикувано от: доктор Веселин Герев

Практиката показва, че страхът от КОВИД  предизвиква панически пристъпи.Те се характеризират със  задух,тежест в гърдите,сърцебиене и изпотяване,сухота в устата до загуба на вкус,придружени от силен страх.Понякога тези пристъпи траят по 3-4 часа,отпускат за кратко и пак се усилват.Много хора, паникьосани за здравето си тръгват да се тестват за КОВИД или направо постъпват в болница за лечение.В много от случаите става въпрос само за паника а тестовете за вирусна инфекция са отрицателни.Въпреки това хората настояват да се лекуват в болнично заведение от страх за здравето и живота си.В практиката ми имам няколко случая, при които панически пристъпи се маркират като съмнителни за КОВИД инфекция.Много хора с такива симптоми посещават и личните си лекари и настояват за направление за тестуване,тъй като имат два или повече симптома на КОВИД.Тъй като много от симптомите на паническия пристъп се припокриват с тези на КОВИД  е наложително личните лекари да обърнат внимание на всички симптоми и да насочат хората за правилно лечение.

дек 14

Бай Ганьо не пожали Кубрат Пулев

публикувано от: доктор Веселин Герев

От няколко дни мрежата кипи от боксови коментари.Те са по повод срещата Пулев и Джошуа. Мненията са в двете крайности като типично по нашенски преобладава негативизма.Това е част от нашата психология.Ние обичаме победителите и мразим победените.Аз не разбирам от бокс и няма да коментирам спортната част но ще си позволя да направя коментар на психологичния проблем на българина.Тъй като по природа ние сме видиотени максималисти то трябва винаги да сме номер едно.Ако не сме първи - не трябва да участваме.Оттам идват и сериозните ни психологически проблеми.Такива са липсата на реална самооценка,еуфорията,понижената критичност.Изграждаме си някакви нереални представи за света и те протичат по модела дежа вю.Затова изливаме толкова злоба и жлъч в мрежата, защото така се изпразваме от напрежението, което трупаме от завист.Завистта прави човек арогантен,нахален и нагъл.Като израз на крайна наглост в някои от коментарите дори Пулев беше посъветван да дари премията си за някаква кауза.Това е един отчаян опит да бъде тотално омаловажен успеха на сънародника ни и  да покажем колко неглижираме последователността, труда, търпението, упоритостта.Та както бай Ганьо уби Алеко  така в днешно време той се опита да унижи Кубрат Пулев.Нищо ново-просто народопсихология.Аз лично не съм фен на бокса но мога само да кажа респект г-н Пулев и не обръщайте внимание на злите езици.Те не приемат по-успешните хора по цял свят.

дек 4

Паника от поставяне на Ковид ваксина

публикувано от: доктор Веселин Герев

Нов психичен феномен се наблюдава от няколко дни.След като чакахме спасение от Ковид с ваксини, сега се страхуваме да си ги поставим.Много хора ми се обаждат и споделят, че изпитват страх от новите ваксини.Страховете от нещо ново и непознато веднъж преживяхме със самото заболяване от Ковид.С ваксините се получава същия феномен.От една страна хората имат основания за притеснение, тъй като както разбрахме тестовете на ваксините са преминали по съкратена процедура.От друга страна това може да е спасителен акт за тези, които не са “преболедували” заразата.Най- притеснителни от гледна точка на късните ефекти са реакциите на апопротеините или така наречените бавни вируси.Това са части от РНК, които проникват в клетките и не причиняват проблеми на момента.Идва обаче момент,може и след много години, когато настъпва експресия-активиране на тези вериги и те директно или променят или убиват клетката, в която са се настанили.Затова ги наричат бавни вируси,защото активацията им може да настъпи след десетилетия.Именно такива проблеми могат да се наблюдават и при новите ваксини против Ковид.Уместно е да се каже, че след ваксинация и реваксинация се очаква да се получи желания имунитет но този период не е по-кратък от времето за получаване на естествен имунитет от преболедуване.Както при всяка стресова реакция проблемите идват от разминаването между реалност и представи.Паниката около неизвестните остава.Решение за ваксинация трябва да вземе всеки от нас сам.

дек 1

Пак сме затворени-чакаме “спасителната” ваксина

публикувано от: доктор Веселин Герев

Държавата отново спука гуми. Не стига, че затвори всички по домовете но ни  вмени и  чувство за вина като ни обвини, че не сме “дисциплинирани” каквото и да означава това.В този черен ред на мисли се появи светъл лъч в живота ни- идва спасителната ваксина. Вожда разпореди на здравните власти кой и как да бъде ваксиниран.Нареди  полицаите да са преди лекарите-нали на властта и трябва охрана, после се присети, че е добре преди това да се ваксинират колегите- защото няма кой да лекува хората.Остава големият въпрос-на кого ще е нужна въпросната капризна и скъпа ваксина.С този темп на заболеваемост  докато я получим поне половината ще сме изкарали на крак вирусната инфекция и тя няма да ни е необходима.Тъй като това е очевадно,че на преболедувал ваксина не му трябва следва стъпка за забавяне на инфекциозния процес-чрез затваряне на хората  по домовете.Това е мярка със спорен ефект, същият като носенето маска или мустак.Те можели според вещи от НОЩ да ни помогнат да изградим имунитет.Ваксината ще дойде в началото на следващата година.Ще се поставя доброволно на желаещите.Тук е момента да отбележим, че колкото полезна да е за непреболедувалите, толкова вредна може да е за преболедувалите или за всички.Ще напомня само за апопротеиновия ефект.Ваксината разбира се няма как да е тествана за него. Апопротеините са части от РНК. В науката те се наричат бавни вируси. Имат особеност да се “закотвят” най-често  в нервните клетки и да чакат сигнал да се активират. В процес на репродукция способстват за изграждането на миелоидно вещество,което унищожава невроните.Така може да се стигне до деменция.Това означава, че “спасението ” сега може да означава оглупяване в бъдеще. В този смисъл използването на ваксина може да се интерпретира така-колкото повече ваксинирани сега, толкова повече дементни в бъдеще. Неграмотността на управляващите кризата може да има и подобен резултат. Това е информация и  мнение на прост психиатър.Тя няма за цел да всява паника а просто да информира.

ное 24

Преди малко прочетох изявление на ген.Мутафчийски, че има повторно заразени медици от ВМА .Тук е мястото аз като прост психиатър да припомня на генерала няколко основни мои твърдения от началото на епидемията. ВМА е първата и може би най-натоварената структура по време на извънредното положение.Според мен сериозен повод за притеснение е факта, че колеги работят с дни без да си почиват.Това означава, че те са преминали фазата на Бърнаут и вече развиват сериозни тревожно-депресивни състояния.Именно тези състояния водят до спад в имунитета и решут на заболяването.Такива случаи има много сред лекари и учители.Причина за тях са напрежението и недоспиването.Високите кортизолови нива потискат изработването на имуноглобулини , които при норма трайно се увеличават  след около 4 месеца.Казано на прост език след 4 месеца ако живеете в спокойна среда ще имате трайна защита от вируса.Колкото стресът ви е по-висок, толкова този период се увеличава.Така е напълно възможно колега заразен с вируса преди 6 месеца да се “зарази” отново , но да  развие клинична картина на заболяване според защитните му сили.Може  вирусът да е “хванат” и само  с тест.Както казва един друг колега това е написано в първите страници на учебника по епидемиология.В моя блог съм публикувал проучване на Кралската лондонска клиника по инфекции където е отчетена ролята на кортизоловите нива.При хора с норма на кортизола в кръвта и наличие на вирус симптомите са леки .При хора с двойно по-високи нива на кортизол в кръвта усложненията са налице-независимо от възрастта.За да падне кортизолото ниво уважаеми дами и господа трябва да се успокои обстановката.Както обаче се отчита тя се усложнява с допълнителни страхове.Най - противните страхове са индуцираните, заради ниско ниво на компетентност.Затова е необходимо да се обясни, че едно плюс едно в медицинската практика никога не е равно на две.Това дори  счетоводителя го разбра.

ное 20

Търговията със страх стана модел на поведение

публикувано от: доктор Веселин Герев

От няколко дни започнаха масови медийни атаки относно ситуацията с епидемичната обстановка.Двойните стандарти лъснаха отвсякъде.В организацията на здравеопазването е пълен хаос.За своята некомпетентност здравният министър и шефовете на щаб и болници хвърлят вината на гражданите.Постоянно НАГЛО ни се обяснява колко недисциплинирани сме.Не носим маски,не спазваме зелените коридори,ходим по барове и заведения.Господа управници,вашият интелектуален дефицит лъсна отгоре до долу в пряк и преносен смисъл.Стига сте ни плашели от сутрин до вечер.Да спрете такъв тип епидемия означава нас да ни няма.Просто правило гласи-колкото по-спокойно човек приема ситуацията,толкова по-бързо организма му се справя с вируса.От вашата некомпетентност и безумни заповеди най-засегнати са колегите и учителите.Те са най-натоварени и стресът “помага” на вируса да ги засегне най-силно.Проява на висша форма на цинизъм е случаят с двамата мъже, оставени на стълбите на токсикологията в Пловдив, да чакат дежурен лекар да ги приеме за лечение. Тъй като и аз съм от Пловдив просто ме е срам от глупостите,които изговориха министър,шефове на болници и клиники по въпроса.Страхът, който им е смразил съзнанието ги кара да бъдат още по-арогантни и безскрупулни в нелепите си твърдения.За вътрешно успокоение се извинете на близките на починалите хора и замълчете.Освен, че имате интелигентен вид господин министър на здравеопазването ставате и за пианист-вижте си ПР акциите.Апелирам към всички все още здравомислещи хора -ДА СПРЕМ СТРАХА-ДА КАЖЕМ НЕ НА ТЪРГОВИЯТА СЪС СТРАХ.Само по този начин можем да паникьосаме управниците,че не се паникьосваме от глупостите им!
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат