юли 31

Градинарството като антидепресант

публикувано от: доктор Веселин Герев

Градинарството , независимо дали става въпрос за отглеждането на цветя, растения или някои плодове и зеленчуци , води до освобождаване от негативни емоции и редукция на стреса.За тази цел стресирани от ежедневието хора са разделени на две групи. Едните от тях е трябвало да работят в градината за около 30 минути, а другите да четат книга за същото време. Оказва се, че и в двете групи има понижаване нивата на стреса, но по-голям спад имало в групата на хората, които се грижили за растенията в градината. Нещо повече – те дори имали отчетливо по- положително настроение.Причина за това е работата на открито. Слънцето  зарежда тялото с витамин D и стимулира производството на серотонин, който регулира настроението.  Проучване  показва, че 80% от градинарите се чувстват щастливи защото се откъсват от стреса в ежедневието, който е причинен от време, прекарано на закрито или под напрежение.Ето защо градинарството е прекрасна дейност за отдих и грижа както за физическото  така и за  психическото ни здраве.

юли 29

Над 83% от възрастните заспиват с телефон до или под възглавницата а 61%, че децата са пристрастени към тях и ги използват прекалено много. Възрастните както и децата се оплакват от лош сън с чести пробуждания или кошмарни сънища.Особено критична е ситуацията при децата.Оказва се, че при тях спането с мобилния телефон под възглавницата е редовна практика.Това е причина за чести  емоционални изблици и конфликти между деца и родителите както и за  нарушения в съня при младежите.Когато телефонът е на една ръка разстояние той се използва по всяко време, дори и при събуждане нощно време.Сърфира се в мрежите,гледат се клипове,играят се игри.Много от интервюираните родители имат същите навици по отношение на собствените си джаджи както и техните деца.Тези модели на поведение се копират и стават модел за подражание.Най -много вреди синята светлина от екрана на електронното устройство.Тя е причина за влошаване качеството на съня поради възбудния ефект върху психиката ни и заради  редукцията на МЕЛАТОНИН - естествения хормон на съня.В ранен етап проблемът може да се тушира с приема на МЕЛАТОНИН но при наличие на кошмари и дневна възбудимост или агресия трябва да се прибегне до лечение.

юли 24

Вибраторът е измислен за лечение на хистерия

публикувано от: доктор Веселин Герев

В началото на XIX век хистерията се превръща в масово и  „сериозно заболяване“. Основни  симптоми на състоянието са потиснатостта, избухливостта,липсата на апетит, мускулните спазми,безсънието и сомато-вегетативните прилошавания,известни като хистерични кризи. За щастие, е открито изключително ефикасно средство за облекчаване на това състояние, с което се диагностицират всички западноевропейски и американски дами. На лекарите се налага просто да извършат определен брой интимни масажи, чиято цел е достигането до „хистеричен припадък“ и освобождаване от натрупаното нервно-психично напрежение. Към средата на века буквално всяко женско неразположение е смятано за симптом на болестта. През 1859 г. английски лекар твърди, че една четвърт от жените  страната страдат от болестта а описанието на симптомите надминава 75 страници.Огромно облекчение за страдащите настъп­ва с изобретяването на хидромасажни устройства. Те съкращават лечениетокато за минути  успокояват изпадналите в хистерична криза жени. През 1873 г. в клиника във франция за лечение на женска хистерия за пръв път е използван електромеханичен вибратор. С настъпва­нето на XX век на пазара са пуснати електрически вибратори за лична употреба.Това “самолечение” премахва хистерията от групата на  медицинските заболявания.

юли 19

Как да открием митомана между нас

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора са успешни в живота  дори и да не са богати. Има обаче такива, които тайно искат да бъдат успешни, велики, богати, да живеят в лукс. Най-често тези хора завиждат на успешните, но не знаят как да постигнат успех в своя живот. Затова започват да си измислят и лъжат и така попадат в капана на  митоманията. Митоманите обичат да украсяват или изкривяват някои моменти от своя живот,  да се хвалят с постиженията си, които всъщност нямат. Те смятат, че по този начин могат да повдигнат своя статут в очите на заобикалящите ги хора.В следствие на занижена самооценка  те   украсяват  живота си с измислици. Така митоманите започват да изпитват патологично желание да съчиняват за себе си всякакви небивалици с цел възхищение и преклонение към своята персона от страната на приятели и близки.От митомания страдат най-често  хората, които имат нужда да бъдат постоянно в центъра на вниманието, да предизвикват възхищение и преклонение. Митоманът разказва истории за себе си като герой или жертва; той може да се представи като храбрец, да изложи на показ връзките си с много известни хора или с такива, които заемат високо положение в обществото.Същевременно той е некритичен и отрича, че лъже. Много често е склонен да променя мнението си и докато се възхищава на някого е може да го нарече гад.И накрая внимание- постарайте се да не общувате с такива хора, защото митоманията е заразна.

юли 16

Комбинация на 76 гена отговаря за съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

76 гена отговарят за продължителността на съня.Те имат и пряко отношение към синтеза на мелатонин,който определя хронотипа на човек и регулира циркадния му ритъм.Нормално човек трябва да прекарва почти една трета от живота си в сън.Затова  здравословният сън е с продължителност около 7 – 8 часа. Ако спим по-малко от 6 часа или повече от 10 часа за денонощие се създава възможност за разстройване на денонощния ритъм а следователно и за здравословни проблеми.Ето защо се търсят генетични фактори,които определят модела на съня и денонощния биоритъм.Идентифицирани са 76 генни области за които се знае че имат значение за определяне продължителността на съня.Тези генни локуси определят не само продължителността на съня, но и неговото качество, както и нощните събуждания, по време на REM фазите.Така ще се търси решение на проблеми като  безсъние, често събуждане, некачествен сън  в резултат на дълги пътувания или работа на смени.

юли 10

Сексът като антидепресант

публикувано от: доктор Веселин Герев

Проучване от 2015 година установява, че честотата на секса се свързва с щастието. Данните показват, че двойките, които правят секс поне веднъж седмично, са по-щастливи във връзката си, отколкото тези, които го правят по-рядко.Сексуалната активност зависи пряко от възрастта.Хората на средна възраст правят секс около 54 пъти годишно или това е приблизително веднъж седмично а тези под 30 годишна възраст правят секс приблизително 112 пъти годишно, или 2 пъти седмично. Тази честота обаче намалява до 86 пъти на година след 30-39 години. Лицата на възраст 40-49 години имат сексуални взаимоотношения около 69 пъти годишно, а тези над 50 - приблизително 52 пъти в годината.От наблюденията може да се заключи, че честотата на секса намалява с напредването на възрастта. Според учените причините за това  са, че по-възрастните хора всъщност имат повече здравословни проблеми и стават по-малко енергични. При мъжете пък се наблюдава еректилна дисфункция, което допълнително намалява шанса за сексуални взаимоотношения.

юли 8

Жега и антидепресанти побъркват много хора

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психозата е такова ниво на дезорганизация на мисленето, при което човекът е неспособен да разграничи реалността от фантазиите си. Ето защо е налице нарушеното чувство за реалност и нарушената способност за разграничаване на нереалното от действителността.Това е причина за увеличаване на мнителността и подозрителността както към хора от близкото обкръжение, така и към непознати.Водещ симптом при психозата е халюцинацията.Това е нереално възприятие. Халюцинациите могат да бъдат зрителни-привиждат се нереални образи,слухови - чуват се гласове и звуци,мирисни - възприема се нереална неприятна миризма.Много често при остра психоза симптомите са смесени.Най-често  близките хора са подменени от непознати,обстановката в дома е “нереална”. Една от най-честите причини за състояние на остра психоза през последните седмици е жегата и неправилната употреба на антидепресанти.Този тип медикаменти могат да предизвикат така наречената химическа психоза,която се причинява от неправилното диагностициране на психичен проблем и надуването на психиката със стимулираща терапия.Честа причина за остри психози е и злоупотребата с алкохол и психостимуланти.При наличие на симптоми на “лудост”потърсете спешна помощ защото отлагането на лечение води до драстично влошаване на състоянието и изходът може да е фатален.

юли 3

Много хора луднаха от жегата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Рязкото покачване на температурите до 40 градуса през деня повлия негативно на психиката на болни и здрави.Много хора се оплакват от главоболие и световъртеж както и от екстремно сърцебиене.Други характерни симптоми за високите температури са безсънието,честото сънуване,мускулните крампи, безапетитието и рязкото колебание на настроението.Освен това много хора изпитват силен страх,че ще им се случи нещо лошо и са в тревожно очакване на негативни събития.Други пък са постоянно агресивни и търсят всякакви възможности за побои и саморазправи.Напоследък има и нова тенденция в горещините и тя и полудяване от престой на слънце.Такава е ситуацията с почиващите в южната ни съседка, където температурите по обед надхвърлят 60 градуса на слънце.Жегата в комбинация с алкохол взривява психиката и причинява химическа психоза.Всеки ден в практиката ми виждам поне един човек, полудял от жегата.Тъй като предстои една много гореща седмица препоръчвам да не се излиза в най-топлото време навън и всеки  да се охлажда както може.Вариантите са два -с климатик или с вода.Алкохолът е абсолютно забранен.Това ще предпази психиката от екстремен биохимичен взрив и ще спести много неприятни последици както за всеки човек , така и за обществото като цяло.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат