апр 27

Еротичните филми действат успокоително на психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Гледането на еротични филми може да има успокояващо действие върху мозъка, според специалисти.Учени са на мнение, че филмите с еротични сцени успокояват тази част от мозъка, отговорна за обработването на визуалните стимули или т.нар. визуален кортекс.При гледането на други филмови жанрове или при извършването на дадени визуални задачи се изпраща допълнителен приток на кръв към този мозъчен регион.Еротичните филми действат по съвсем различен начин, поради факта, че сюжетът им е точно определен и категоричен. По този начин мозъкът е по-концентриран и не се напряга допълнително.При еротичните филми той не се концентрира върху детайлите, като дали вратата е зелена или синя, което би направило впечатление в някой криминален филм, например.Увеличеният приток на кръв в мозъка не е в областта за визуалните стимули, а в тази, отговорна за сексуалната възбуда.Изследователите обясняват, че мозъкът може да е в състояние на тревога или възбуда, но никога едновременно и в двете състояния. Това явление дава обяснение защо жените с ниски нива на сексуално желание често са с високи нива на тревожност.Еротичните филми намаляват тревожността и позволяват на мозъка да премине във възбудено състояние. Това, от своя страна, увеличава сексуалния нагон и действа успокояващо и релаксиращо.Проучването може да е от полза за лечението на различни сексуални дисфункции и нарушения, надяват се изследователите.

апр 25

СТРЕСЪТ може да се маскира с неприятни симптоми по тялото

публикувано от: доктор Веселин Герев

• Живеем във време, когато справянето със стреса става все по-важно за запазване на доброто състояние на духа и тялото. Освен явното напрежение и преумората, които съпътстват стреса в ежедневието, и които ни е лесно да установим, той се проявява и с някои по-прикрити знаци, които все пак е добре да разпознаваме.
Забравянето и неспособността да се концентрираме или да взимаме решения са симптоми на стреса.Това се дължи на намалените нива на СЕРОТОНИН в мозъка. Изсъхването на устата пък се причинява от пониженото отделяне на слюнка в устата.Този неприятен симтпом се дължи на отделянето на АДРЕНАЛИН в нервните клетки. Когато сме стресирани, мускулите ни се свиват неволево и накрая могат да се окажатв състояние на постоянно потрепване,което наричаме ТИК..Ако се навеждаме над клавиатурата, телефона или волана на колата, мускулите на врата ни ще се напрегнат, което води до схващане и евентуално – до главоболие. До 80% от главоболията започват по този начин.Стресът може да предизвика схващане на мускулите на краката което води до крампи и усещане за силна болка или бодежи през нощта.Имунната ни система също страда от силния стрес, а това ни прави по-податливи на настинки и грип. Хормонът на стреса – кортизол – от който се образува АДРЕНАЛИН не само подтиска имунитета ни но стимулира силно АПЕТИТА .Това е предпоставка за натрупването на излишни килограми.

апр 24

Близо 10 % от населението страда от мигрена, с ясно изразено преобладаване на женския пол (2 от всеки 3 случая). Един на всеки 20 мъже също страда от този тип главоболие.При много хора мигрената се проявява за първи път през детството или юношеството, а при други в зряла възраст.Внезапното главоболие, което може да се появи при консумация на студени храни и напитки, се предизвиква от промяна в притока на кръв в мозъка, сочи ново проучване.От друга страна тези симптоми могат да помогнат да се намали рискът от появата на мигрена, обясняват учени.В проучването, изследователите проследяват кръвно-мозъчния поток при 13 души в добро здравословно състояние. Доброволците консумират ледено студена вода с помощта на сламка, опряна в горната част на небцето, с цел да се предизвика “замразяване на мозъка.”Резултатите показват, че преходното главоболие е предизвикано от внезапно повишаване на притока на кръв в предната церебрална артерия на мозъка. „Замразяването на мозъка“ изчезва веднага след свиването на артерията, се посочва в проучването.Бързата дилатация и също толкова бързото свиване на предната церебрална артерия се явява един вид защитна реакция на мозъка, обяснява ръководителят на изследването Хорхе Серадор.Изследователите се надяват, че проучването може да помогне за лечението и на други видове главоболия, като мигрена, чрез контролиране притока на кръв в мозъка.Наномагнитната шапка със своето постоянно и равномерно магнитно поле предпазва мозъчните съдове от резки натоварвания и води до облекчаване и премахване на неприятните пристъпи от мигрена.

апр 23

За да се спасите от мощните пристъпи на главоболие, необходимо е да спазвате всички съвети, на които специалистите по правило обръщат внимание.В комбинация с това обаче, препоръчително е да започнете и да се храните по-рационално и да избягвате изброените по-долу храни, които са една от основните причини за появата на главоболие.Някои вещества в алкохола като тирамина са в състояние да влошат моментното неразположение особени при хората, които страдат от мигрена. Именно заради се препоръчва да се избягват напитки като бира, уиски, шампанско.Консервантите също са предпоставка за влошаване на здравословното състояние и за появата на остро главоболие. Най-опасни са тези, които се съдържат в пушените меса, поради което препоръчително е да се избягват шунката, бекона, наденицата.
Сирената също могат да са причини за появата на главоболие, защото в определени видове от тях също се съдържа тирамин.Кофеинът и какаото като психостимуланти в големи и несъобразени със здравословното състояние дози мигренозни пристъпи,траещи понякога цял ден.При хората, страдащи от мигрена,от ядките като най-вредни се посочват фъстъците затова избягвайте да ги консумирате особено в комбинация с твърд алкохол,където ефекта на мигрена се засилва. Презрелите банани и някои друг цитруси, както и сушените плодове също могат да предизвикат болка.

апр 20

iPod с вибратор-хит при сексиграчките

публикувано от: доктор Веселин Герев

Съвременните секс играчки са по-иновативни от всякога, и не само за жените.През последното десетилетие използването на средства за самозадоволяване е във все по-слаба степен табу, отбелязва сексологът Ян Кернер.Производителите на играчки признават, че вибраторите и други подобни секс играчки не трябва да се свеждат само до солово изпълнение. За либералните и склонни към приключения двойки, те могат да бъдат безценни инструменти за създаване на близост, както и за постигането на още по-приятен секс.За жените и мъжете употребата на вибратор е свързана с по-положителна сексуална функция, като например по-голямо желание, възбуда и по-лесно достигане на оргазъм, казва д-р Деби Хербеник, изследовател в университета на Индиана.Голяма част от жените и почти половината от мъжете в САЩ са използвали вибратор, сочи статистиката. Днес се произвеждат различни по форма и функция вибратори, съществува дори вибратор, съвместим с iPod-плейър. Повечето секс играчки са и с красив дизайн. Създават се и интересни играчки за мъже, като “tenga яйца“ за мастурбиране, които са подходящи както за самостоятелна игра, така и за двойки. Те са и в топ 5 на най-търсените секс аксесоари за мъже за 2010 г. Вибраторите за двойки са хит в секс магазините. Те са предназначени за едновременно стимулиране на двамата партньори, което допринася за подобряване на секса.В производството на секс играчки навлизат все по-модерни технологии. Например, виброяйце с безжично дистанционно управление, което е направено по технологията „SenseMotion“. Обхватът на дистанционното стига до 10-12 метра, което дава възможност на двойката за разиграването на различни игри.

апр 18

Новородените също могат да депресират майките си

публикувано от: доктор Веселин Герев

Склонността да се бди над бебето нощем от майката, дори когато това не се налага, показва депресия. Това се констатира от проект, част от мащабно проучване SIESTA, подкрепено от Националния институт по детско здраве и човешко развитие на САЩ.За констатацията си изследователите нямат предвид примерите, в които бебето плаче нощем или се нуждае от родителски грижи заради здравословен проблем, а за случаите на неуместни действия на майката през нощта, породени от излишните й притеснения за детето, например, по-шумно дишане при сън, което е характерна особеност за новородените и кърмачетата.Младите майки с признаци на депресия са по-склонни да търсят бебетата си, да прекарват повече време без те да се нуждаят от помощ от страна на родителя, отколкото жените с по-леки тревожни симптоми или в добро емоционално здраве.Изследователите откриват и обратната връзка, макар и не толкова подкрепена с доказателства – честото будене на кърмачетата нощем причинява симптоми на депресия при майките. В два големи центъра лекарите проверяват споделените случаи на проблемен сън и хранене при бебетата. Когато не става въпрос за заболяване на детето, те констатират, че няма основателни причини, които да дават основание за тревогите на родителите. Положението не е за подминаване, тъй като излишната тревога и депресията вреди на съня както на родителите, така и на кърмачето, и още повече, в дългосрочен план носи негативни последствия за връзката между родител-дете. Ето защо специалистите препоръчват да се обърне внимание на майките и бащите и се направят стъпки за намаляване на емоционалното напрежение в семейството от появата на новия му член. И обратното, ако бебето буди родителите си всяка нощ, то е добре да се потърси компетентен съвет, който да помогне на родителите да приучат детето си към режима сън-бодърстване.Според изследователите симптомите на депресия при младите майки са свързани със собственото им самочувствие и душевен комфорт. Те обикновено са породени от чувство за безпомощност и загуба на контрол. По принцип майките губят контрол над емоциите си и не се чувстват добре при липса на контакт с бебето си, но това се отнася за времето през деня.

апр 17

Бъди оптимист -живей по-дълго

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мащабно изследване на холандски специалисти по психично здраве установи, че мъжете, които са оп­тимисти по натура, уми­рат от сърдечно-съдови заболявания значително по-рядко от мъжете песимисти.Групата учени под ръководството на д-р Ерик Гилтей съобщи, че за тези от мъжете между 64 и 84 г., които гледат позитивно на живота, рискът да умрат от сърдечно-съдови заболявания е 55% по-малък в сравне­ние с песимистите. Данните на други изследвания също показват, че опти­мизмът си струва да се включи в кате­горията фактори, които помагат да се намали рискът от смърт от сърдечно­съдови проблеми.Изследователите с помощта на специ­ални анкети провели допитване на 545 мъже на възраст от 64 до 84 години, които не страдат от рак и имат здрави сърца. Анкетата съдържала въпроси, които разкриват типа на мъжката лич­ност (оптимист или песимист) .За 15 години след началото на изследва­нето 373 мъже (68.4%) от всички учас­тници починали. Половината от почина­лите имали като причина за кончината си проблем със сърцето. Изследването показало, че тези, които в началото го­ворили за своя оптимистичен поглед към живота, живеят много по-дълго от отправилите унил поглед към бъдещето мъже.Учените смятат, че връзката между оп­тимизма и болестите на сърцето може да бъде обяснена с по-внимателното от­ношение към здравето, храненето и на­чина на живот у позитивно настроените мъже. Изследователите отбелязват, че оптимистите по-лесно се справят с про­блемите, намират човешка подкрепа и по-лесно понасят стреса, отколкото пе­симистите.
В психологията отдавна е известно това, че оптимистите живеят много по-дълго от песимистите. Емоционалното състо­яние на човека се отразява силно вър­ху здравето му, затова е много важна жизнената позиция и отношението към това, което се случва. „Общоизвестно е, че щастливите хора боледуват по-рядко, – подчертава про­фесорът по психология от университета в Минесота Дейвид Люкен, – а ако се разболеят или получат травма, оздравя­ват бързо.“ Колкото до тези, които веч­но са недоволни от всичко и мрънкат с повод и без повод, при тях оздравява­нето е проблематично, твърди ученият. Освен това мърморковците по-трудно си намират спътник в живота, тъй като никой не желае близост с тях.

апр 11

ДЕПРЕСИЯ преди, по време и след празниците

публикувано от: доктор Веселин Герев

Последните проучвания показват, че 35 процента от хората страдат от депресия след коледните и новогодишните празници.Срещи с роднини и приятели, подаръци,празнично настроение навсякъде.След това ежедневният ритъм отново ни поглъща. Защо не можем да запазим духа на празника? Ключът на тази загадка се крие… в очакванията, които имаме и разочарованието, че нещата не се получават по начина, по който искаме.
Ако ние сме с много големи очаквания и сме с много приповдигнато настроение и много силни положителни емоции, след това обикновено следва срив. Това е един баланс, който в природата обикновено съществува. При по-голямата част от хората симптомите са потиснатост, нежелание за работа и срещи с хора. За да не ни сполети такъв крах трябва да минимизираме очакванията си за празниците- т.е. колкото по-малко планове правим, то толкова по-малки са разочарованията ни.Важното е също така да прекарваме възможно най-много време с близките си - преди, по време и след празниците както и да не се охарчваме прекалено много защото следва сивото ежедневие и сметките отново ни очакват.Това действа прекалено подтискащо на психиката.

апр 10

Наднорменото тегло пречи на пълноценния секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Оказва се, че представителите и на двата пола, които са с прекомерно високо лично тегло, не изпитват удоволствие от секса или по-точно не изпитват достатъчно удоволствие, пише електронното издание revita.bg, позовавайки се на резултатите от проведено наскоро проучване в САЩ.По време на самото изследване 91 мъже и 134 жени на различна възраст били подложени на серия от експерименти, като в същото време проследени били техните показатели. До един доброволците страдали от наднормено тегло.Раздадени им били и въпросници, в които трябвало да дадат отговори, свързани с техния сексуален живот и преживяванията, свързани с него. Въпросите варирали от такива, касаещи лекия флирт, до питания, свързани със самия сексуален акт и усещанията от него.След като събрали въпросниците учените установили, че голяма част от пълните дами правят секс по-рядко от приетите стереотипи, като в същото време не получават оргазъм или това се случва много по-рядко.Учените констатирали, че в много по-голяма степен излишните килограми се отразяват на сексуалния живот на жените, защото при тях както физическите, така и емоционалните измерения на проблема са от съществено значение.Освен това, според учените, хората с наднормено тегло много по-рядко обсъждат с партньора си свързаните със секса проблеми, което е още една предпоставка за незадоволителен сексуален живот.

апр 9

Мания за пазаруване замества секса

публикувано от: доктор Веселин Герев

Оказва се, че жените ми­слят за пазаруване три пъти повече, отколкото за секс. Тоест седмично шопингът се върти в главите ни цели 210 пъти, докато сексът – едва 70 пъти. Авторите на проучва­нето приемат, че всяка мисъл трае средно около две минути. Това прави 7 часа на седмица, прекарани в прехвърляне наум на следващата рокля или чифт обувки. За секс се сещаме едва 2 часа седмично, което се равнява на мъжките мисли за секс само за един следобед. На всичко отгоре мислите за шопинг ни спохождат дори когато правим секс! Или поне така се случва при 20% от дамите, участвали В друг експеримент. След подобни резул­тати мъжете няма как да са сигурни дали енергичното „Да, да, да!“ е заради тях, или е по адрес на някое лъскаво бижу.По-страшното обаче е, че май предпочитаме гардероба пред спалнята не само в мислите си. Допитване наскоро установи, че за половината участ­нички в него е по-важно да си купят хубави дрехи, вмес­то да изкарат страстна нощ с любимия. Дамите биха се отказали на мига от секс през следващите 15 месеца, ако в замяна гардеробът им бъде изцяло подновен. 2% са дори още по-крайни – готови са да жертват секса за три години, стига това да им гарантира стилен начин на обличане. За 61 % пък съсипването на любим тоалет е по-фатално от месец без любовен живот. Анализаторите на резултати­те обясняват това с факта, че през XXI в. трайността на хубавите дрехи е по-дълга от продължителността на повечето връзки. Някои от анкети­раните жени например обличат сетове на по 12 години, като за това време са сменили партньора си поне веднъж.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат