яну 31

Алкохол и слънце крие риск от меланома

публикувано от: доктор Веселин Герев

Прекомерната употреба на алкохол може да отключи реакции в тялото, които правят кожата уязвима за развитието на рак, смятат учени.Скоро след поглъщането на алкохола етанолът се превръща в ацеталдехид. Това съединение може да направи кожата по- чувствителна за вредните ултравиолетови лъчи, твърдят специалисти.Учените отбелязват, че ако се пият повече от четири чаши алкохол дневно, рискът от опасната болест се увеличава пропорционално на приетото количество.На тази основа изследователите смятат, че опасността за любителите на алкохолните напитки нараства с близо 55%. Хората, които избират алкохолните коктейли на плажа, често се излагат на слънце, без да нанасят достатъчно защитни продукти, а това увеличава риска от изгаряне на кожата т.е. увеличава и риска от меланома.Това изследване не твърди непременно, че алкохолът е причина за развитието на меланома. Повечето случаи на този вид рак са причинени от прекомерно излагане на ултравиолетовите лъчи. Рискът може да бъде намален, ако правим всичко възможно да предотвратим изгаряния и едновременно с това да не консумираме алкохол.

яну 29

Мъжете забравят повече от жените

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мъжете на възраст между 30 и 60 години забравят повече отколкото жените. И резултатите не са на кой да е, а идват от Норвежкия университет по наука и технологии. Те са получени в резултат на мащабно здравно проучване, в което участват 48 000 души.Въпросите засягат наличието на проблеми със запомнянето на нова информация, честотата на неприятните преживявания заради забравяне на дати, памет за дейности преди година и възстановяване на детайли от разговор.Изненадващото е, че мъжете действително забравят повече от жените, а защо това е така все още е непонятно, допълва той.Жените имат същите проблеми с паметта като мъжете, но в по-малка степен, става ясно също така от резултатите на проучването. И за тях запомнянето на имена и дати представлява най-голяма трудност.Проблемите с паметта се задълбочават с напредването на възрастта, но в по-малка степен отпреди. И на 30, и на 50 една жена помни еднакво добре.Независимо от половата принадлежност, страда ли се от депресия или тревожност, паметта е влошена, доказват изследователите, а умственият упадък започва да се засилва едва между 60- и 70-годишна възраст.Повишен риск от деменция обаче имат хората, които отчитат проблеми със запомнянето в млада възраст.

яну 28

Стресът причинява сексуална зависимост

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много от специалистите предпочитат да използват термина „хиперсексуално разстройство“. То се характеризира с натрапчиви сексуални мисли и действия и често вреди както на самите засегнати, така и на техните семейства. Като пример експертите сочат мъжете, които харчат половината от месечния си доход за компаньонки.По-достъпен вариант са сайтовете с порнографско съдържание.Подобно поведение значително застрашава техния личен, социален и професионален живот.”Страдащите” са обсебени от мисълта за секс, тя не ги оставя – това може да доведе до усещане за самота и изолация, появява се интензивна болка и срам.Много често достигането до криза „убеждава“ пристрастените да потърсят помощ.Все още не съществува скала, която да измерва колко хора са засегнати от нарушението.Причините, които го предизвикват, също остават неясни, както и сходството му с други зависимости.Поведението на засегнатите може да бъде подобно на това при страдащите от обсесивно-компулсивно разстройство. Вероятно е да бъде обвързано с анормални нива на допамин или серотонин в мозъка. Проблеми, свързани с вниманието, контрола на импулсите и регулирането на емоциите също може да влияят – моделите и теориите са много.В повечето случаи се отваря “ножицата” между сексуалното желание-либидо и липсата на полова мощ-потентност.Този феномен допълнително нагнетява стрес и тласка към депресивни нагласи.
яну 27

Нуждаят ли се жените от повече сън?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Жените се нуждаят от повече сън от мъжете, защото често вършат по няколко неща едновременно и затова мозъкът им се възстановява по-дълго, съобщиха  американски учени.Екип от университета Дюк установи, че жените, които не си доспиват, често страдат от депресия и раздразнителност.Подобни проблеми не са присъщи за мъжете, които не спят достатъчно.Предишни изследвания свързаха недоспиването с повишена опасност от сърдечносъдови заболявания, психични проблеми, инсулт и възпалителни процеси.Жените, които не спят достатъчно, развиват толкова силно възпаление, че в действителност изпитват физическа болка при събуждане.Основна функция на съня е, че позволява на мозъка да си почине и да се възстанови.Колкото повече работи мозъкът ви през деня, толкова повече се нуждае от възстановяване.Мъжете, чиято работа изисква по-нестандартно мислене, също се нуждаят от повече възстановяване и сън.

яну 24

Сънотворните увеличават риска от инфаркт

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хапчетата за сън, приемани от десетки хиляди хора преди лягане, могат да увеличат риска от инфаркт с 50% - това са  резултатите от тайванско проучване.Изследователите от Китайския медицински университет в Тайван са открили, че четири стандартни дози от хапче за сън годишно  повишават риска с 20 процента. За хората, които приемат еквивалента на 60 таблетки на година, опасността се увеличава с 50 процента.Авторите на настоящото проучване, обхванало 5000 прекарали инфаркт пациенти и 20 000 здрави лица, са отчели повишен процент на сърдечните удари сред изследваните хора, приемали сънотворни.Изследователите отбелязват, че резултатите са достатъчно тревожни и е необходимо да бъдат извършени по-нататъшни задълбочени проучвания.Проучването е първото по рода си, което свързва сънотворните таблетки със сърдечносъдови проблеми.При проблеми със съня налице е недостиг на МЕЛАТОНИН- естественият хормон на съня.Приемът на една таблетка МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване запълва недостига на хормона и гарантира добър и спокоен сън презцялата нощ.Продуктът не е лекарствен и не води до зависимост.Той няма страничните ефекти на сънотворните-отпадналост,седация,риск от сърдечно-съдови проблеми.

яну 22

Американски учени са успели да идентифицират вещество, съдържащо се в състава на сока от грейпфрут, способно да взаимодейства с някои лекарства, увеличавайки скоростта на тяхното усвояване.Според изследванията, за разлика от другите сокове, сокът от грейпфрут притежава способността да потиска действието на фермента CYP3А, частично разрушаващ много лекарствени препарати, постъпващи в организма. Затова болни следва да избягват този сок, както и самият плод, а други – да приемат лекарството с него, за да засилят действието му.Група учени от Университета в Северна Каролина са определили компонента, потискащ действието на фермента CYP3А - веществото фуранокумарин.Специалистите са създали чрез филтриране сок от грейпфрут, който не съдържа фуранокумарин. Той е по-малко горчив, но като цяло не се различава от обикновения по своите вкусовите качества.Учените съветват да се пие сок от грейпфрут или да се яде самия плод, ако е известно, че в конкретния случай засилването действието на лекарствата няма да навреди на пациента - когато съответният медикамент го позволява, абсорбирането в червата е нарушено или се извършва недостатъчно бързо.Във всички случаи, ако приемате някакви лекарства, консултацията с лекар е силно препоръчителна.

яну 21

Депресията при бременните се предава на бебето

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мозъкът на бебетата, чийто майки са страдали от депресия през бременността, се развиват по-различно, алармират изследователи от Националния университет на Сингапур. При тези деца се повишава риска от емоционални проблеми и психични разстройства по-късно в живота, поясняват те.По принцип меланхоличното настроение е типична проява на бременността, около 13% от бъдещите майки и родилки преживяват негативни мисли, което отчасти е разбираемо предвид новите ангажименти,  ограничаването на личната свобода, като по-голям проблем има при жените с лабилна или липсваща връзка с бащата на детето и семейството им.В проучването участват 157 бременни, които попълват подробни анкети за емоционалното си състояние като целта  е да се проследи развитието на бъдещите им деца. Заключението на проучването е,че децата на депресираните по време на бременността майки също развиват депресия като пораснат. При тежка форма на депресия, която се приема за психично заболяване, се прибягва до по-сериозна терапия, включваща антидепресанти.

яну 20

Захарта създава зависимост като коката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Храните, съдържащи много захар имат подобен на опиат ефект върху тялото и мозъка и водят до зависимост. Макар и привидно противоречиви, за този факт има поредица от доказателства. Зависимостите от храни могат да доведат до тежки последици за здравето ни - затлъстяване, проблеми със съня, раздразнителност и други промени в психиката, включително депресия.В изследване, публикувано през 2009 г. в изданието Journal of Nutrition, изследователите се опитвали да докажат дали храните, богати на захар  имат различен ефект върху мозъка в сравнение с други храни, съдържащи по-малко захар. Направените опити показали, че неконтролируемата консумация на захар  има подобен на опиатите ефект върху мозъка. Той силно напомня този от употребата на психотропни вещества.Захарта, както много други ободряващи и пристрастяващи вещества, карат мозъка да произвежда допамин – хормон, който в голяма степен е отговорен за доброто ни настроение. Според изследване, публикувано през 2005 г. в списание Neuroscience, редовната консумация на мазни храни и такива, съдържащи много захар се свързва със системното произвеждане на определена доза допамин, подобна на реакцията на мозъка към опиатите.Неконтролируемото ядене на храни с много захар се отразява на мозъка в зоните, отговорни за наградите, ученето, мотивацията и паметта. Освобождаването на допамин след консумацията на захар или нещо мазно включва награждаващите механизми в мозъка. Това ни кара да се чувстваме добре и да определяме такава храна като „особено приятна”. По сходен начин мозъкът реагира и на вещества като хероин и кокаин. Признаците за пристрастяване към определена храна, включват обсебване от идеята за храната или постоянно мислене за нея без способност за контрол върху консумацията. Това е в особена степен валидно именно за храните с много  захар. Зависимият от храната ще се опитва да се крие, докато яде - за да избегне задаването на неудобни въпроси от околните. У мнозина се развива и чувство на вина от това че са изяли храната. Ненаситният апетит също може да е симптом на пристрастяването към захарта.
яну 19

Мъгливото и мрачно време засили депресивните ни нагласи

публикувано от: доктор Веселин Герев

Постоянната мъгла и липсата на слънчева светлина през месец януари засилиха депресивните оплаквания у пациентите. Все повече хора чувстват напрежение, лесна уморяемост, отпадналост, имат лош сън, затруднена концентрация и липса на настроение.Причината за това е липсата на фотостимулация върху очите, която по химичен път задейства определени центрове в мозъка, отговорни за нашето спокойствие, тонус и настроение. По този начин се стига до намаляване количеството серотонин в нервната клетка, или казано на прост език това е първата стъпка към депресия.Има много начини за въздействие върху серотониновите нива. Най-достъпният от тях е човек да се изложи на слънчевите лъчи в планината или да използва солариум.Необходим е обаче продължителен период на стимулация, за да се наваксат дефицитите, предизвикани от лошото време.Ако това не помогне, Ви съветвам да потърсите специализирана помощ на време. Повече по темата в сутрешния блок на НОВА ТВ “Събуди се”  от 18 януари 2014 год.

яну 15

Сексът предпазва психиката от стареене

публикувано от: доктор Веселин Герев

От секса се поумнява, защото стимулира растежа на мозъчни клетки, установиха американски и южнокорейски изследователи.Те открили, че сексуалната дейност при мишките и плъховете подобрява когнитивните функции.На плъховете била позволена половинчасова сексуална дейност на ден, която била наблюдавана и записвана на видео.Учените изследвали плъховете на средна възраст и установили, че сексът възвръща отслабващото с възрастта функциониране на мозъка до нивата на младежите.Според изследователите това означава, че редовният секс стимулира генерирането на неврони при възрастните и възстановява когнитивната функция при плъховете на средна възраст.Но ако сексуалната дейност спре, подобрението на когнитивната функция ще бъде загубено.Оказва се,че стресът е едно от най-големите препятствия за развитието на неврони, но сексът помага за възстановяването на функцията.Друго изследване обаче установи, че гледането на порно може да увреди мозъка.Разглеждането на порнографски снимки може да повлияе на човешката памет, особено на способността за вършене на няколко задачи едновременно.Макар от секса да се поумнява, по-умните хора не правят непременно повече секс, показва американско изследване.Учени от университета в Пенсилвания откриха, че високата работна памет намалява вероятността от преждевременна сексуална дейност.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат