май 28

Кошмарите се причиняват от стрес

публикувано от: доктор Веселин Герев

Кошмарите могат да бъдат провокирани от различни стресови ситуации в ежедневието, страхове, тежка психическа травма, нещастен случай. Подобни оплаквания могат да възникнат и вследствие разстройства на съня или да са резултат от приема на някои медикаменти.Неприятните съновидения са сигурен маркер за некачествен сън.Много често след кошмари се събуждаме отпаднали а през деня изпитваме страх и търсим  пророчество за съня. За да редуцираме кошмарите е необходимо да ограничим до минимум стреса на работното място, вкъщи или другаде, включително и като споделяме с близки и приятели относно проблемите ни. Необходимо е да се научим да контролираме страха и тревогата си.Този съвет обикновено остава в сферата на пожеланията,тъй като стреса предизвиква биохимични промени в нервната клетка,които се контролират по химичен път. Ако оплакванията са свързани с даден медикамент, то логично е да се консултираме с лекаря, който го е предписал за евентуални промени в терапията. Ако пък става въпрос за наркотични средства или злоупотреба с алкохол, то необходимите мерки са по-сериозни. Редовните физически разтоварвания могат също да се окажат полезни, но от съществено значение остава успокоителната терапия..

май 23

Животът в провинцията прави хората по-щастливи

публикувано от: доктор Веселин Герев

Жителите на малки градчета се чувстват много по-щастливи от хората, които живеят в шумни мегаполиси. Това показват резултатите от ново проучване, проведено сред 400 хиляди канадци.Животът на хората от провинциалните градчета е 8 пъти по-радостен от този на гражданите в големите, претъпкани градове.Изследователите отчитат предимствата на големите градове — в тях безработицата е много по-малка, заплатите са по-високи, а образованието е по-качествено - но въпреки тях, жителите им не са по-щастливи.Причината за това се крие във факта, че в мегаполисите социалното отчуждение е много по-голямо, което снижава индекса на човешко щастие. Това обаче не се отнася до по-малките провинциални общности, където хората живеят много по-задружно и сплотено, заради близостта и социалния контакт.Оказало се, че хората от големите градове са 800 % по-нещастни от сънародниците си в дълбоката провинция.Жителите в градските зони имат значително по-малко контакти с роднини и приятели. Учените отдавна предупреждават, че социалната изолация променя човешкия мозък, който се зарежда със съставка, която генерира страх и агресия.Жителите на големите градове харчат около 30 процента от доходите си за подобрения в дома, което е допълнителен стресиращ фактор.Градската среда се възприема от живеещите в нея като по-малко безопасна, дори и на подсъзнателно ниво. Хората си имат по-малко доверие, тъй като градската човешка маса не е хомогенна, а много по-хетерогенна, отколкото в дълбоката провинция.

май 22

Сексът подобрява мозъчната дейност

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според учените сексът подпомага растежа на мозъка и развитието на мозъчните функции. Освен това поддържащите редовен сексуален живот хора са по-малко податливи на тревоги и стрес.Отдавна е доказано, че стресът и неприятните изживявания може да забавят растежа на нервните клетки в мозъка. Тези данни провокират учени да проверят дали е вярно и обратното.Оказва се, че любовните занимания и сексуалното общуване стимулират пролиферацията на клетките в хипокампуса – мозъчната структура, ангажирана с паметта, чиито неврони са най-чувствителни към негативния ефект от стреса и неприятните емоции. Така поддържането на активен сексуален живот гарантира не само по-пълноценно развитие на мозъчните структури, но и по-ефикасни връзки между тях.Позитивният ефект на секса и при двата пола се обяснява с хормоналните промени по време и след сексуално общуване.По време на секс се отделя окситоцин допамин и се увеличават нивата на серотонин.Това е в основата на  антистресовия  ефект и спомага за забавяне на стареенето като подобрява когнитивните функции на психиката.
май 21

Адреналинът пада при слушане на музика на живо

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ново проучване показва, че музиката на живо намалява стреса и има още по-благоприятно въздействие върху организма.Според статистиката, присъствието на някакво обществено събитие, на което има музика, повишава нивата на хормона на щастието и намалява кортозола, който тялото произвежда по време на стрес.Слушането на музика променя невротрансмитери, цитокини, хормони, жизнени функции, лимфоцити и имуноглобулини.В проучването участват 117 доброволци, които слушат на живо музиката на композитора Ерик Уитакър. Сред тях има хора, които са посещавали доста концерти, други, които почти не ходят на такива мероприятия, както и трети, които не обичат музика или ходят на концерт един път в годината. В хода на два отделни концерта (с една и съща музика и продължителност) екипът прави изследване на доброволците 60 минути по-късно. Резултатите показват спад на глюкокортикоидите, включително значително намаляване на кортизола и кортизона. DHEA (дехидроепиандростерон) не оказва значителни промени в цялата група, но при разделяне на пола нивата намаляват леко при жените и се повишават при мъжете. Също така има малък, но незначителен спад на прогестерона, но не се отбелязват промени в тестостерона.Интересното е, че резултатите са едни и същи независимо възрастта на участниците.

май 16

Магнитни бури ще ни мъчат през следващите два дни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Засилена геомагнитна активност се очаква в следващите дни. Според руския институт „Лебедев” най-значителни слънчевите изригвания ще бъдат регистрирани на 17 и 18 май, когато интензитетът на явлението ще достигне 5 по 10-степенната скала.Колебанията на магнитното поле ще достигнат до Земята след 24 часа от момента на тяхното регистриране.Особено внимателни трябва да бъдат страдащите от сърдечно-съдови,ендокринни и психични заболявания.При тях могат да се наблюдават резки колебания в състоянието.Здравите хора обикновено усещат главоболие,раздразнителност и затруднена концентрация.Проблеми със съня и съновидения не са изключени.Има една група от хора, които се чувстват много добре по време на магнитни бури.Това са страдащите от Мозъчно-съдова болест или както е популярно хората ,страдащи от  Атеросклероза. Тъй като слънчевото изригване предизвиква резки колебания в магнитното поле,което действа съдоразширяващо, те получават по-добро кръвоснабдяване в атеросклеротичните участъци и подобрение на паметовите смущения.За всички хроничноболни препоръчвам да ограничат  престоя на открито по време на магнитните бури,тъй като бетонните сгради в които живеем намаляват значително вредното въздействие на колебаещото се магнитно поле.

май 15

Зелената светлина действа благоприятно на съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Денонощният ритъмът на активност и покой се определя от количеството на дневната светлина исе нарича биологичен часовник. Той зависи от редуването на  изгрева и залеза на слънцето в съответствие със сезона.Върху ритъма на т.нар. вътрешен часовник влияние оказва не само синята, но и зелената светлина.  Факт е, че в окото има така нареченият слой от ганглийни клетки  отговорни за визуално възприятие. Намерено е точно мястото в ретината, където се възприема синята светлина, което регулира вътрешния часовник на организма.Затова   под влиянието на синята светлина се подтиска секрецията на хормона на съня мелатонин. Поради тази причина, хора облъчвани с този тип светлина стават по-работоспособни, настроението и дори физическото им състояние се подобрява. Проведено е проучване, обхванало повече от 50 здрави доброволци, които в продължение на десет дни били облъчвани със синя или зелена светлина по шест  часа всеки ден. По време на експеримента, станало ясно, че не само синята, но и зелената светлина има възможност за регулиране на циркадния ритъм при хората.Затова  при лечението на безсъние трябва да се използва и зелена светлина, която оказва влияние върху хормоналната регулация на съня, свързана с ритъма на сън и бодърстване. Единствената разлика между двата типа светлини е, че зелената е с по-малка продължителност на влияние върху организма, в сравнение със синята, обясняват изследователите.

май 9

В проучването участват близо 1000 жени от всички възрастови групи над 18-годишна възраст.Сексуално най-активни са жените на възраст 31-45 години като 90% от тях споделят, че водят редовен сексуален живот. Веднага след тях се нарежда възрастовата група 18-31 години и 80% от жените в нея редовно правят секс. На трето място се нарежда възрастовата група 46-54 години с около 70% сексуално активни жени в нея. Най-нисък интерес към сексуалните контакти се установява при жените над 55-годишна възраст.Във възрастовата група 18-30 години се отчита едно основно сексуално притеснение - трудното или невъзможно достигане до оргазъм. Това доказва тезата, че до оргазъм се стига с усъвършенстване на сексуалните  практики с времето. Трудното постигане на оргазъм обаче не лишава жените от това да изпитват удоволствие от сексуалния си живот. Според проучването едва 20% от жените във възрастовата група 18-30 години не се усещат задоволени от сексуалните си преживявания.Във всяка възраст над 30 години положението се променя, а според статистиката основно сексуално притеснение на жените тогава става постепенно отслабващото влечение към секса. Средно 40% от жените във възрастовата група 31-45 години се оплакват от отслабено либидо, а процентът нараства до 80% при жените над 55-годишна възраст.Заключението  е, че сексуалната активност, както и основните притеснения на жените в отделните възрасти, зависят  от  емоционални фактори.

май 8

Как височинната болест променя психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Пониженото атмосферно налягане води до невъзможност на организма да си набавя необходимото количество кислород. Това от своя страна води до различни реакции на организма . На първо време се увеличава честотата на дишането, както и неговата дълбочина – това е първия опит на организма да компенсира малкото количество кислород във въздуха.  Освен хипервентилирането и периодичното дишане, се учестява пулса, започва произвеждане на допълнителни червени кръвни телца, увеличава се обема на циркулиращата в тялото кръв.Едни от първите симптоми на височинна болест са умора, задъхване, ускорено дишане и пулс, главоболие, неравномерно (периодично) дишане, гадене, липса на апетит, нарушения в съня. При проява на тези симптоми изкачването трябва да се прекрати и да се остане на същата височина или да се слезе до последното място за нощувка, на което симптомите все още не са били проявени.Много характерни са промените в психиката, дължащи се на хипоксия и в последствие на мозъчен оток.В началото на състоянието функцията на мозъка се активира, човек става свръхактивен ,не преценя реално ситуацията може дори да демонстрира гневливост и раздразнителност.Това се дължи на медиаторната буря в главата му.Тя  е  причина за упорито главоболие,гадене,силно дразнене от светлина.Тъй като системната липса на кислород започва да тегли течност от кръвообръщението и да да я отлага в интерстициума се стига до различни по степен белодробен и мозъчен оток.При лека форма на мозъчен оток е характерна обърканост,деперсонализация и дереализация.Това са форми на помрачено съзнание,при които човек не познава себе си и околните и не може да се ориентира правилно дори в позната обстановка.При задълбочаване на състоянието към тези симптоми се прибавят илюзии,халюцинации и проблеми от типа дежа вю и жаме вю.С напредване на мозъчния оток съзнанието дълбоко се помрачава и се стига до мозъчна или бяла смърт.Препоръчително е още при първите симптоми на височинната болест-главоболие,гадене,светобоязън да се слезе на по-ниска височина и да се изчака 24-48 часа до стабилизация.Препоръчително е използването на кортизон за намаляване на мозъчния и белодробен оток.

май 4

Транссексуалните развиват форма на щизофрения

публикувано от: доктор Веселин Герев

Транссексуалните мъже имат повече черти, характерни за аутистите, отколкото хетеросексуалните мъже и жени. Транссексуалността е състояние на вид полова идентичност, при която определен човек се идентифицира като представител на срещуположния пол. Транссексуалните мъже са биологичните жени, които се чувстват като мъже и искат да придобият такъв статут. Екип учени насочва своите усилия към търсене на черти, свързващи транссексуалността с  аутизма като например невъзможност за разчитане на социалните знаци и изпитване на затруднения при промяна в ежедневните дейности. Проведени са наблюдения на 61 транссексуални мъже, 198 транссексуални жени, 98 хетеросексуални жени, 76 хетеросексуални мъже и 125 души, диагностицирани със Синдром на Аспергер – форма на аутизъм. Хората с аутизъм вероятно имат тъй наречения  „изключително мъжки“ мозък, при който доминира систематичното мислене,което е типично за мъжете. Подобен начин на мислене контрастира с когнитивния стил, познат като „състрадателен“.  Тъй като транссексуалните мъже, които вземат участие в изследването вече са преминали към предпочитания от тях пол – процес, който изисква приемане на мъжки хормони, изследването не би могло да установи дали аутистичните черти се дължат на транссексуалността или на хормоните. Специалистите уточняват, че направените открития не означават, че половата идентичност при транссексуалните хора е гаранция за аутизъм. Те са просто още една идея, свързана с аутистичния мозък.

май 2

Стресът подтиска имунитета

публикувано от: доктор Веселин Герев

Стресът може да навреди на имунната система, доказва отново американско проучване.То изследва как хроничният стрес въздейства върху имунната система и влияе отрицателно на начина на живот.Изследователи от Станфордския университет проследяват секрецията на ключови имунни клетки в отговор на краткосрочна стресова ситуация.При стрес се увеличават нивата на стресовия хормон кортизол, който играе важна роля за засилването на защитния имунен отговор на организма.Увеличеното отделяне на имунни клетки вследствие на чести стресови ситуации обаче може значително да навреди на здравословното състояние. Повишава се рискът от метаболитни , възпалителни и инфекциозни процеси.По време на проучването, изследователският екип открива, че негативно действие върху имунната система освен кортизолът, оказват и други два хормона, отделяни от надбъбречните жлези при стрес - епинефрин и норепинефрин.Високото ниво на имунни клетки при стрес, учените проследяват с помощта на кръвни тестове.Резултатите  показват, че хората под високо напрежение боледуват много по-често от настинка и се възстановяват за по-дълъг период от време в сравнение с тези, които рядко изпадат в неблагоприятни ситуации.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат