авг 27

Бум на разводите след отпуска в Германия

публикувано от: доктор Веселин Герев

По данни на германски специалисти всяка трета молба за развод, е подадена именно след приключване на периода на годишните почивки.Сред причините, които подтикват двойките да се разделят, се посочват съвсем банални спорове – например липса на еднакво мнение къде и как да бъдат прекарани дните извън работа. Всъщност реалността е малко по-различна – партньорите просто няма за какво да си говорят. Темите, които са им били интересни, вече са се изтъркали с времето, а и перспективата двамата да прекарат толкова много време заедно, е твърде непривична – според статистиката общуването в една съществуваща отдавна двойка се ограничава до 10 минути в денонощието. Така, при продължителното общуване по време на отпуск, на повърхността изплуват остарели конфликти, които създават допълнително напрежение в отношенията.Според тях друга причина за негативния край на отпускарския период е, че много двойки без основание възлагат на него своите големи надежди а действителността се оказва съвсем различна.Нарастващият брой разводи специалистите отдават най-вече на нарастващата финансова независимост на жените, които, преставайки да разчитат на парите на своя партньор, не смятат за нужно (а и могат да си позволят) да прекратят връзката и да потърсят нова.

авг 23

Хората от всякакви професии – от строители до секретарки, лекари или юристи, усещат видимо подобряване на настроението и прилив на енергия, ако са си починали пълноценно през двата неработни дни. Положителният ефект на уикенда върху самочувствието в голяма степен обаче е свързан със свободния избор на занимание и възможността да се прекарат съботата и неделята с близки и приятели.Дори тези, които харесват работата си или са удовлетворени от заплащането и кариерата си, имат нужда от пълноценна почивка през почивните дни: да ги прекарат така както искат и да си отдъхнат от напрежението и стреса на работната седмица, твърди екипът от учени, цитирани от Би Би Си.Те са наблюдавали промените в настроението и самочувствието на хора от 18 до 62-годишна възраст, които работят не по-малко от 30 часа седмично. Освен чисто психични показатели, са били отчитани и физиологични фактори като симптоми на стреса-главоболие, колебания на кръвното налягане,храносмилателни проблеми, лесна умора.
Оказва се, че и мъжете и жените в края на работната седмица се чувстват еднакво – както психически, така и физиологически, независимо от типа работа, броя работни часове, заплащането, образованието, семейното положение и възрастта.
“Донякъде неочаквано в почивните дни, а не в работните, хората имат по-добро самочувствие и повече увереност в себе си”, казват авторите на изследването и обясняват положителния ефект на добре прекарания уикенд с теорията за основните потребности за благополучие: личната свобода, родството и осъзнаването на собствената компетентност, т.е. все неща, които ни е по-лесно да си докажем именно в събота и неделя, когато почиваме.

авг 20

Вдишването на изгорели дизелови газове, излизащи от ауспусите на колите, предизвиква мозъчен стрес, дори ако е много краткотрайно, сочи изследване, публикувано в британското издание “Партикъл енд файбър токсиколъджи”. За изследването, ръководено от холандския учен Пол Борм, десет доброволци са дишали в продължение на час изгорели дизелови изпарения. Изследванията им, направени с електроенцефалограф, са сравнени с тези на други, които са дишали чист въздух. След 30 минути при първите е установен мозъчен стрес, който продължил през следващия един час. Това е първото изследване, което показва, че вдишаните изпарения от колите влияят върху мозъчната дейност. Учените посочват все пак, че концентрацията на отработени дизелови газове в помещението, където се провеждал експериментът , е била по-голяма от замърсяването на околната среда в градовете. Всяка втора кола в Европа се движи с дизелово гориво. До 2009-2010 г. автомобилите трябва да са снабдени с филтри, спиращи вредните частици, по силата на европейската норма Euro 5.

авг 18

Сексът и алкохолът предпазват мъжете от различни здравословни проблеми. До този неочакван извод са стигнали учени от университета „Еразъм” в Ротердам, Холандия.“Сексът е особено подходящ за борба с инфаркта на миокарда и други сърдечно-съдови заболявания, а алкохолът предпазва от различни проблеми, свързани с напредване на възрастта”, твърдят учените.
Резултатите от изследването, в което са участвали повече от 8 хиляди души на възраст над 55 години, показват, че мъжете, които редовно употребяват алкохол в средни дози (до 50 мл концентрат) страдат с почти 50% по-рядко от болестта на Алцхаймер. “Но алкохолиците са застрашени от болестта в много по-голяма степен, отколкото тези, които изобщо не употребяват алкохол”, предупреждават специалисти.Най-позитивно въздействие върху мъжкия организъм, според тях, оказват умереният секс и средиземноморската кухня (вино, риба, маслини, сирене, плодове и зеленчуци). Според учените, виното може да се замени с бира, коняк или водка, но дозите задължително трябва да бъдат умерени.Колкото до секса, резултатите на холандските учени се подкрепят и от изследване, проведено в университета в британския град Бристол. В продължение на 20 години там са наблюдавали 1000 мъже над възраст над 55 години. Събраните данни сочат, че тези, които продължават да правят секс и след тази възраст, са с почти 2 пъти по-малък шанс да получат инфаркт.Ето защо е необходимо да се наслаждаваме на живота но умерено,което е само препоръка а всеки нека определи за себе си границата на нормата.

авг 16

Солта като антидепресант?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Солта притежава способността да понижава проявите и дори да премахва Депресията, възникваща в резултат на еднообразна и скучна работа, твърдят учени.Според тях, фактът, че солта е естествено средство за повишаване на настроението, може да обясни защо някои хора са склонни да злоупотребяват с нея независимо от това, че тя доказано предизвиква повишаване на кръвното налягане и други здравословни проблеми.Последните допитвания показват, че средно човек употребява 10 г сол дневно.
Употребата на сол рязко се е повишила през последните 4 хиляди години, т.е. откакто са били открити нейните консервиращи свойства и тя е станала част от менюто ни.
Важна роля в истинското пристрасяване на човека към солта е изиграла и еволюцията. Животните, преселили се от морето на сушата, са продължавали да изпитват потребност от сол, тъй като съдържащите се в нея вещества са необходими за преминаването на течностите в клетките и извеждането им от тях, както и за предаването на нервните импулси.
Резултатите от новото изследване, цитирани от Ройтерс, показват, че солта може да играе и ролята на своеобразен наркотик, тъй като един от основните признаци на наркотичната зависимост е именно стремежът да се приема вещество, въпреки доказаната му вреда за здравето.Лишаването от него може да доведе до напрежение и в последствие до Депресия.В този ред на мисли приема на сол действа като антидепресант.Разрешените количества са до 5 гр дневно.Това не означава,че количиства над тези са забранени.Всеки решава сам за себе си.

авг 13

ПЕТЪК 13-ТИ Е!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес е петък 13-и, дата, която често се свързва с лош късмет. През деня милиони суеверни хора ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта.Други ще откажат да шофират или да се качат на самолет, а някои ще стигнат по-далече - няма да напускат къщите си, за да не ги сполети нещастие. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Над 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж а в самолетите няма 13 ти ред и 13 то място.Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13, все пак 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.Комбинацията от петък и 13 ти според суеверните засилва фатализма.Много хора са в тревожно очакване –да ими се случи нещо лошо.Често те сами предизвикват неприятностите а после обясняват несполуките си с фаталната дата.Много хора обаче твърдят ,че на тази „фатална комбинация „им са се случили много хубави събития-срещнали са любим човек,спечелили са от лотария. Иначе 13-ти петък е един съвсем обикновен делничен ден!Насладете му се!

авг 9

ЛЯТО Е - РЕГУЛИРАЙТЕ КИЛОГРАМИТЕ С РЕДОВЕН СЕКС

публикувано от: доктор Веселин Герев

Нормализирането на половия живот може наистина да доведе до отслабване. Механизмът на понижаване на теглото с помощта на секс се крие не във физическото усилие, а в нормализирането на психичните функции.Сексуалният живот е достатъчно богат и разнообразен, за да бъдат много и заблудите, свързани с него. Една от тях е, че със секс може да се отслабне.За съжаление не е така. Ако беше толкова просто, тогава толкова много хора нямаше да са с наднормено тегло. А точно те най-често заявяват, че килограмите не им позволяват да водят пълноценен полов живот.Сексопатолозите от Калифорнийския държавен университет са направили изследване за влиянието на секса върху отслабването. Според тях по време на половия акт се изгарят съвсем малко калории.При занимание със секс в продължение на цял час можете максимално да изгубите 250 калории, енергийните загуби при оргазъм са повече - 400 калории за час, но той продължава максимално 15 секунди. За да отслабнем по този начин би трябвало непрекъснато да се занимаваме със секс, т.е. и без почивка, и без хранене.Учените все пак са разработили модел на тази невероятна ситуация - тя завършва плачевно - с физическо и психическо изтощение, а после… с лакомия, преяждане и възстановяване на изгубеното тегло.Става дума за това, че неудовлетвореният сексуално човек често компенсира това си усещане с прекомерно количество храна. Когато сексуалният живот се нормализира, отпада и необходимостта от толкова храна. Именно това е и причината за отслабването в дадените случаи.Трябва да споменем и измисления от мъжкия пол мит, че за един мъж провеждането на “процедурата”, наречена секс се равнява на разтоварването на един вагон с въглища. “Ако това беше така, то би се налагало със сила да заставяме мъжете да правят секс. Обаче по-голямата част от тях не се нуждаят от уговорки”, казват полушеговито американските изследователи.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат