юни 28

Оптимално отпуската трябва да трае три седмици

публикувано от: доктор Веселин Герев

Най-добрият начин за отпускане на тялото психически  е ваканцията.Много проучвания показват, че хората, които не почиват достатъчно, са по-тревожни и стресирани,често се депресират и боледуват.
Много важен е въпросът за продължителността на отпуската.Моите наблюдения показват, че оптималната отпуска не трябва да е по-къса от три седмици.Обикновено първата седмица хората в активна възраст се настройват отпускарски.Това означава, че биологичният им часовник се пренастройва на по-късно ставане от сън, лежерен ежедневен ритъм и по-късно лягане  вечерта. С този ритъм психиката е настроена за почивка.Тогава е разумно да се ходи на море, планина, да се почива активно.Седмица е необходима на психиката пък да се настрои отново на работен ритъм.Най-голямата грешка,която всички правим е да се върнем от почивка в неделя вечерта и понеделник да работим.Тогава цялата първа работна седмица е неефективна и тегава.Ето защо от психологична гледна точка оптималната отпуска трябва да е три седмици.На тези,които не могат да си позволят три седмици отсъствие от работа мога да препоръчам модела по който аз почивам през лятото. Той включва три дни работа и четири дни почивка.Ако човек влезе в този ритъм за цялото лято-около три месеца - със сигурност няма да наруши динамичния си стереотип и ще осигури възможност на психиката си за достатъчно релакс.

юни 26

Защо в жегите ни мъчи световъртеж

публикувано от: доктор Веселин Герев

Световъртежът е сред най-честите оплаквания, които наблюдавам в практиката ми при рязка промяна на времето.Засегнати са както хора в активна възраст,така и деца и възрастни.  Световъртежът продължава  от  секунди до няколко  минути и често е причина за колапс.При засилване на кризите се наблюдават гадене и повръщане ,които се провокират от движение на главата,силна светлина или остри миризми. В легнало положение страдащите чувстват  потъване.Много често пред очите се явяват черни или цветни петна. Тъй като водеща емоция при тези състояния е страхът те се оприличават на панически кризи. Заради страха от пристъп страдащите не  излизат от дома си и най-често са приковани на легло.Това създава у тях усещането за сериозно заболяване и влошава драстично качеството им на живот. Правилната диагноза и точният подход бързо водят до добър резултат и повишават качеството на живот като премахват изцяло пристъпите на световъртеж.

юни 19

Колко време човек може за издържи без сън

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сънят е жизнено важен както за физическото, така и за психическото ни здраве. Лишаването от сън води до много краткотрайни и дълготрайни ефекти върху здравето.Повечето хора започват да усещат безсънието след 24 часа. Симптомите обикновено са сънливост през деня , раздразнителност, загуба на памет и концентрация, нарушена координация, нарушена преценка, краткосрочна загуба на памет, силна отпадналост.Човешката психика е настроена на ритъма осем часа сън,осем часа работа и осем часа свободно време.В забързаното ежедневие ние обикновено крадем от свободното време и съня и го обръщаме в работа.Това води до преумора и засилва симптомите на безсъние.Нуждата от сън е различни при всеки и варира в зависимост от възрастта. Децата се нуждаят от два пъти повече сън отколкото възрастните. Въпреки всички проучвания и провеждани експерименти все още не се знае колко най-дълго човек може да оцелее без сън.Настоящият световен рекорд за най-дълго време в будно състояние е на човек, който е издържал 266 часа без сън. Това са 11 дни. В края на единадесетия ден той започнал да става параноичен и да халюцинира.Недоспалият човек е проблем и за обществото,тъй като при него се увеличава риска от инциденти на пътя, при работа с машини заради сънливостта и затруднената концентрация.Много интересен е факта, че недоспиването води до системно повишаване на кръвното налягане и често е причина за аритмия.Основен проблем при безсънието е липсата на МЕЛАТОНИН - естественият хормон на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт, набавящ необходимото количество МЕЛАТОНИН на нервната клетка като по този начин подобрява съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

юни 14

Отслабва ли се със секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексът изгаря калории, но те са доста по-малко от една  тренировка във фитнеса. За да се  установи дали само  със секс може да се отслабне, са проведени наблюдения върху 21 хетеросексуални двойки на възраст между 18 и 35 години. Двойките е трябвало да правят секс веднъж седмично за период от 4 седмици.Оказва се, че мъжете изгорили средно 101 калории, а жените – 69 калории, когато са правили секс.Изгорените калории по време на секс са повече от тези, които се изгарят по време на ходене, но по-малко от тези при тежки физически упражнения.Например мъжете изгарят между 149 и 390 калории по време на 30-минутно бягане с умерено темпо, а жените  между 120 и 381 калории. Ето защо, за да се увеличи загубата на калории по време на секс,  той трябва да бъде по-активен и енергичен.В заключение  всички мъже и  жени са потвърдили, че сексът е много по-приятна активност за горене на калории, отколкото тичането.Освен това по време на секс се отделя повече серотонин и окситоцин и човек се чувства щастлив.

юни 11

Защо младежите лесно се манипулират

публикувано от: доктор Веселин Герев

Шестнадесет годишен младеж от елитно Пловдивско училище стана жертва на терористи от Ислямска държава.Под тяхно ръководство след продължителен контакт и психообработка младежът се подготвил да “конструира” самоделна бомба. Остава въпросът защо един интелигентен младеж попада в клопката на умело манипулиращи го терористи?

Психиката на тийнейджърите по принцип е ранима.Това е период на много сериозни психологичски промени.На първо място настъпва криза на авторитетите.Това не са учители,родители и близки а са връстници с асоциално или агресивно поведение,което ги налага в групата.На второ място настъпва криза на приоритетите.Те вече не са училището и знанията а фокусът се измества към употреба на алкохол и наркотични вещества,агресивно поведение,бягства от училище,пробване на всичко “забранено”.Родителите разбира се последни научават за тези настъпили промени.Именно в този период те най-малко комуникират с детето си ,не изпитват емпатия,оценяват проблемите му като нищожни.Това подценяване на индивида води до реакции на отпор и отчуждаване от семейство и приятели.Ето защо ако в този момент се появи някой,който те разбира и ти предлага значимост ,можеш лесно да се подадеш.По този механизъм децата стават жертва на педофили,наркопласьори и дори терористи.Психологичската обработка е новия вид психотронно оръжие а мрежата е новото средство за прилагането му.Това може да не Ви  се случи ако постоянно имате контакт с детето си,обсъждате проблемите му, разбирате го и заедно обсъждате варианти за преодоляването на критични ситуации.Това е единствената рецепта за преодоляване на отчуждението и страха.

юни 7

Главоболието е едно от най-коварните състояния в човешкото всекидневие. В повечето  случаи то отзвучава спонтанно.Обикновено причината е стрес и недоспиване а оттам  преумора на психиката.Интересен е фактът, че болката идва не от самата мозъчна тъкан а от кръвоносната система, която предизвиква мозъчна активация или мозъчен оток.Един от най-популярните типове главоболие е мигрената.Тя може да протича с гадене и повдигане, повръщане. Светлината и шумът провокират и усилват главоболието.Засяга се най-често половината глава.Продължителността на болката е от няколко часа до дни.  Мигренозното главоболие е най-честата причина за понижение качеството на живот при хора в активна възраст.Неприятната новина за всички страдащи от мигрена е, че през следващите дни на рязко затопляне мигренозните пристъпи ще се усилят.Причина за това е основно сленчевата светлина,коятоактивира активността на нервните клетки и взривява главата.Освен това не е за подценяване и топлината,която води до разширяване на мозъчните артерии и засилва мозъчният оток. Затова препоръчвам на всички,страдащи от мигрена за избягват продължителние престой на открито през уикенда и да използватслънчеви очила за предпазване на мозъка от допълнителна възбуда.Ако мигренозните пристъпи се усилят да потърсят медицинска помощ.

юни 3

Транссексуалността вече не е психичен проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Световната здравна организация (СЗО) премахва „разстройството на половия идентитет” или транссексуалността от списъка с психичните заболявания. Състоянието е известно с това, че половата идентичност на индивида е в противоречие с пола, който е по рождение.Премахването ще окаже положителен ефект върху транссексуалните хора по света тъй като психично объркани хора ще се считат за нормални. Досега в много страни транссексуалните хора трябва да бъдат диагностицирани с проблема си, за да могат да извършват промени с тялото си за сметка на здравно-осигурителната система и до сменят имената си.Промяната е следствие и от отмяна на защитата на транссексуалните хора в САЩ от администрацията на президента Доналд Тръмп. Също Върховният съд на САЩ реши да не се противопоставя на политиката на училище в Пенсилвания, което позволява на транссексуалните ученици да използват бани и съблекални, които съответстват на сексуалната им идентичност. От друга страна обаче, беше отхвърлена жалбата на студентите, според които позволяването на транссексуалните студенти да използват тези помещения, нарушава правото на личен живот на останалите.Страните членки на Световната здравна организация, които са 194 на брой, имат на разположение 3 години, за да въведат новите промени в практиката на национално ниво. Крайният срок за изпълнение е 1 януари 2022 г.Така транссексуалността няма вече да е психичен проблем а ще стане социален.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат