юни 30

Гледането на телевизия повече от три часа дневно убива

публикувано от: доктор Веселин Герев

Учените ни предупреждават да не стоим повече от три часа на ден пред телевизора, тъй като това е свързано с увеличен риск от преждевременна смърт.Ново проучване  сочи, че този начин на живот може в пъти да увеличи опасността от сърдечна недостатъчност, рак и много други болести.То е публикувано от Американската асоциация за сърдечни заболявания.Учените провели дългогодишен експеримент сред повече от 13 хил. доброволци в отлично здраве на средна възраст 37 години. Част от тях гледали телевизия по-малко от три часа дневно, а останалите – по повече от три часа.Докато траел този опит, 97 души са починали, като от тях 19 са били с болно сърце, а 46 са заболели от рак.Почти всички смъртни случаи били при тези хора, които прекарвали най-много време пред телевизора.Ръководителят на изследването  посочва, че заседналият начин на живот е най-големият враг на здравето. При повече от 50 на сто от населението на света липсва каквато и да било физическа активност.Това е особено опасно за най-малките. Децата, които седят през телевизора или компютъра часове наред, страдат от затлъстяване, високо кръвно налягане и влошено зрение. Те трябва да се ориентират към по-здравословен начин на живот и по-качествено прекарване на свободното време с физическа активност и спорт за да избегнат риска от болестите на съвремието.

юни 26

Медии масово сеят стрес

публикувано от: доктор Веселин Герев

Стресът подобно на прозявките може да бъде заразен сочи германско проучване.Авторите му от Института за когнитивни и мозъчни науки в Лайпциг са установили, че когато човек наблюдава друг в стресова ситуация, тялото му освобождава хормона на стреса кортизол.Специалистите определят феномена като “състрадателен стрес”.За целите на изследването учените са подложили 151 души на стресори - различни фактори от заобикалящата среда, причиняващи стрес на организма, като например сложни изчисления наум или интервюта за работа.Тестваните лица са били комбинирани по двойки или с любим човек, или с непознат от противоположния пол, които са ги наблюдавали в “реалния живот” през еднопосочно огледало или чрез живо видеопредаване.Като цяло при 26 процента от наблюдателите е отчетено “съществено увеличение” на нивата на хормона кортизол.В частност увеличението е било 40 процента, когато тестваното лице е било любим човек в сравнение с 10 процента за непознат, и 30 процента при “реално” наблюдение срещу 24 процента при “виртуално”.Това означава, че дори телевизионните програми, които ни показват чужди страдания, предават този стрес върху нас е заключението на изследователския екип.

юни 25

Скоро Депресията ще може да се доказва и с кръвен тест

публикувано от: доктор Веселин Герев

Депресията ще може да се открива с обикновен кръвен тест, с помощта на който да се сканира малка молекула в мозъка.Учените наскоро отриват молекулата miR135, която регулира нивата на серотонин – хормонът на щастието. Откритието може да вдъхнови създаването на медикамент,който да контролира miR135.Проучването е поредното доказателство, че психичните нарушения могат да бъдат диагностицирани с помощта на физически тестове. Други две проучвания през2012 г. установяват няколко химически маркера в кръвта, които могат да открият ранните признаци на депресия.Към момента депресията се установява посредством наблюдение, въпросници и консултация с психиатри. Без съмнение, стигмата на психичните заболявания има много общо с липсата на физически симптоми.Усилията са насочени към синтез на  протеин,който да предотврати развитието на депресия и хронична тревожност. В също време обаче той не  трябва да потиска способността за реакция при функционален стрес.

юни 24

Бълнуването предхожда сомнамбулизма

публикувано от: доктор Веселин Герев

Говоренето по време на сън е качествено  нарушение на съня при което спящият говори докато спи, без да осъзнава. То може да включва сложни диалози , монолози, пълни безсмислици или мърморене.
Говорещите на сън не са наясно със своето поведение, заради това техният глас и езикът, на който говорят, може да звучат различно.Състоянието най-често  се дължи на стрес,депресия, висока температура,системна злоупотреба със психостимуланти в това число и алкохол. В много случаи то може да бъде наследствено, въпреки че външни фактори активиращи психиката  също могат да го стимулират.Когато е свързано с психично заболяване  то се наблюдава при хора над 25-годишна възраст.Модерната наука за съня окачествява състоянието като продукт на подсъзнанието което се вербализира несъзнателно-за това и няма спомен за случилото се.Обикновено бълнуването е съпроводено от ярки съновидения ,на моменти и от сомнамбулизъм. Сомнамбулизмът освен със бълнуване е свързан и със движение в състояние на сън.Това състояние представлява сериозна опасност за здравето и сигурността на страдащите.При такъв проблем потърсете спешно специализирана помощ.

юни 23

Открита е зависимост към ултравиолетовите лъчи

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат зависимост, подобна на наркотичната. Този извод се съдържа в изследване на учени от Харвардската медицинска школа.Американските учени са установили, че ултравиолетовите лъчи спомагат за отделянето на серотонин и ендорфини - на т.нар. хормони на радостта, които действат  като опиоидните  наркотици  хероин и морфин.Опити с гризачи,излагани на слънце показват,че за няколко седмици нивото на ендорфините в кръвта им е нараснало значително.След това слънчевите бани са прекратени а на мишките са давани блокери на опиоидите.Наблюдавани симптоми подобни на тези при наркотичен глад -гризачите  са треперели и са скърцали със зъби.При мишките, които не са били подложени на въздействието на ултравиолетовите лъчи  не е наблюдавана  подобна реакция.Така се стига до  извода, че ултравиолетовите лъчи са причина за възникване на зависимост, подобна на наркотичната.

юни 20

Терапевтичното значение на животното се състои в способността му да се отнася с хората без предразсъдъци и без да съди за човека по определени критерии, както правят това хората.Тази необикновена връзка между човека и животното гарантира успеха на терапията.Освен най-добри приятели на човека очарователните четириноги могат да са и негов лекар. Терапията, асистирана от куче е специфична практическа дейност с рехабилитационно-развиващо значение, засилваща ефикасността на развитието на личността, обучение и рехабилитация и и има педагогически характер.Провеждат се  занятия със специално обучени кучета, насочени към корекция, рехабилитация и социална адаптация при различни психични нарушения.Особено добри резултати показва контакта с породата голдън ретривър.Сеансите водят до облекчаване на стреса, понижаване на кръвното налягане и повдигане на духа.”Лечението” с кучета е приложено и в помощ на децата да преодолеят речеви и емоционални разстройства.Терапевтичното куче е  обучено да доставя обич и комфорт на хората в болници, възстановителни центрове, старчески домове, домашна обстановка и училища. То трябва да бъде приятелски настроено, търпеливо, уверено и внимателно във всяка ситуация при срещата си с непознати хора. Терапевтичното куче трябва да обича човешкият контакт и да е търпеливо при стресиращи ситуации.Децата предпочитат да прегръщат животното, дoкато възрастни обикновено предпочитат да се наслаждават на кучето от дистанция.Освен кучета  се ползват и коне и котки. Така пациенти, страдащи от емоционални разстройства,общуват  с животни а след това и с хора като формират социалните си умения.

юни 18

Стресът от икономическата криза ни прави расисти

публикувано от: доктор Веселин Герев

Стресът и несигурността правят хората по-големи расисти и те възприемат лицата на афроамериканците значително по-черни, установи американско изследване.В проучването на участниците било предложено да разпределят пари сред представители на различни етнически общности. По време на икономическа рецесия хората с афроамерикански черти получавали по-малко средства отколкото при нормални пазарни условия.В опитите взели участие 285 американци от бялата раса. В зависимост от нивото на стрес лицата на афроамериканците се възприемали от тях доста различно.Социално-икономическите неравенства между белите американци и етническите малцинства рязко се увеличават по време на икономически несгоди.Те се отразяват дори на визуалните им възприятия за околните. От своя страна това изкривяване в усещанията води до още по-голямо задълбочаване на расистките нагласи.В изследването на участниците били показвани снимки на бели, на чернокожи и на мулати, като се разигравали въображаеми ситуации.По време на икономическа криза повечето от анкетираните имали склонност да възприемат мулатите като чернокожи.

юни 17

Редовен секс против депресия и остаряване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Двойките, които правят любов три пъти седмично изглеждат със 7 години по-млади.Свободните жени харесват повече обвързани мъже  а 58% от мъжете и жените, които гледат еротични филми заедно са по-либерални в сексуално отношение.Това са част от изводите от ново научно изследване, според което сексът дава изключително много предимства.Двойките, които редовно се докосват и целуват са 8 пъти по-малко застрашени от депресия в сравнение с партньорите, които го правят само по време на секс.Друг извод от анкета сред нежния пол е, че 53% от жените поне веднъж в живота си са използвали вибратор.Високите токчета от поне 10 сантиметра укрепват тазовите мускули и затова жените, които носят високи обувки по-често изпитват оргазъм.Проучването показва още, че австрийците практикуват най-много орален секс, а германците са най-лошите любовници когато става дума за сексуални умения.

юни 16

Ученици масово се оплакват от главоболие и недоспиване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Учениците от 11 до 15 години страдат от силно главоболие, съобщи  Института за изследване на населението и човека към БАН заедно с европейска изследователска група. Анкетирани са 6600 българчета в цялата страна.Особено засегнати от негативната тенденция са момичетата. Най-вероятната причина за това са бедността и социалната изолация, както и стресът в училище.Оказва се, че българските ученици са на 13-о място по оплаквания от главоболие всеки ден или поне веднъж седмично.Според данните всеки пети съобщава за проблеми със заспиване, около 20 на сто твърдят, че са подложени на инцидентен тормоз от съучениците си извън училище, а почти всеки 10-и признава, че участва в системен тормоз 2-3 пъти в месеца. Основният проблем на образователната ни система е в сблъсъка между директивния начин на преподаване.Над 80 на сто от тийнейджърите опознават света и решават проблеми, използвайки емоциите си.Според учените от БАН преподаването е сухо и скучно и не включва използване на положителни емоции, въображение и интуиция, които са силните страни на децата.

юни 13

Петък 13-ти е

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес е петък, 13-ти. Колко от треперят от страх да не ги сполети нещо лошо? ! В науката има специално наименование за хората, които се страхуват от фаталното число - трискаидекафобия.В християнската култура, петък 13-ти, се счита за нещастен ден. 13 е число, което следва 12 и символизира нарушаването на равновесието, съдържащо се в 12. Исус Христос е бил разпнат в петък, а Юда, който е предал Исус, е 13-ят апостол.Според други исторически източници, фаталното суеверие води началото си от 13 октомври, петък, 1307 г. На този ден френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите. С благословията на папа Климент стотици рицари тамплиери били изгорени на клада в петък, 13-ти. Смята се обаче, че най-древното табу, свързано с числото 13, произлиза от хиндуистите в Индия.Според китайците обаче числото носи щастие. В същото са вярвали и древните египтяни. За тях животът протича на етапи - 12 в този живот и 13-и в отвъдния.Само на суеверните хора им се случват лоши неща в такъв ден защото стават неспокойни и сами причиняват нещастията си.Има хора, които изпитват такъв ужас към петък, 13-те, че на този ден се парализират от страх и дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни.Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Страхът от петък, 13-ти, измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника.Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13-ти етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-та стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-успокоително.ЧРД и на г-н Борисов,които днес от суеверие не беше на работа в парламента-причина за това е разбира се петък 13- ти.Поради същият факт не падна и правителството.Иначе това е един съвсем обикновен ден!




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат