юли 31

Гениите носят ген за лудост

публикувано от: доктор Веселин Герев

За да провери дали е вярно предположението за връзката между креативността с психопатологията, психиатърът Саболч Кери от Университета Земелвайс в Будапеща насочва вниманието си към гена неврегулин 1 (NRG1). Този белтък влияе на множество процеси в мозъка на човека, в това число и на образуването и поддържането на здрава връзка между нервните клетки – невроните. По-стари изследвания показваха, че при притежателите на един от вариантите на NRG1 гена има по-висок риск от развитие на психични заболявания, като шизофрения и биполярно (маниакално-депресивно) разстройство.В последното изследване се включили доброволци, които се смятат за талантливи и креативни. Те били подложени на редица тестове за съобразителност и творчески способности. За да оценят креативността им, се задавали и нестандартни въпроси, например – „Какво би се случило, ако облаците бяха прикрепени за земята с шнурове?“. Оценявали се гъвкавостта и оригиналноста в отговорите. Тестваните попълнили и анкетна карта за постиженията в живота си. След изпълнението на тези интелектуални задачи, доброволците били подложени на кръвен тест за откриване на гена NRG1.
Оказва се, че тези с най-висок бал на тестовете за креативност и най-високи постижения в живота носят варианта на гена, отговорен за психичните разстройства.Това е първият случай, в който така ясно е намерена връзката между психопатологията и творческите изяви. Освен това резултатите от изследването сочат, че някои варианти на гените, свързани със заболяванията, не са засегнати от еволюцията и остават в генофонда на човечеството, заради своите положителни ефекти.

юли 30

Представителите на силния пол харесват един и същи тип жени през целия си живот, доказаха френски учени.Какво привлича мъжете, когато се запознаят с някоя жена?Това е въпрос, който вълнува почти всяка жена на планетата, както и доста психолози, които анализираха множество теории по този въпрос.Френски учени обаче успяха да намерят еднозначен отговор.В първия момент след запознанството мъжете забелязват размера на гърдите и дължината на краката.Според момичетата това са груби и нетактични мъже, но статистиката показва, че такава е масата от ухажори.Освен това от Института по науките на еволюцията във френския град Монпелие успяха да докажат, че през целия си живот един мъж си пада по един тип жени – например или само блондинки, или само брюнетки .За да докажат твърденията си, специалистите провели експеримент с участието на група доброволци от силния пол.От цяла купчина с женски снимки те трябвало да изберат онези представителки на нежния пол, които намират за най-привлекателни.40 на сто от участниците отделили снимки на жени с еднакъв цвят коса, еднакъв цвят очи, плътни устни, сходна фигура и дори с подобни трапчинки на брадичката.Това доказва, че силният пол си пада по еднакви жени през целия си живот.Според френските изследователи освен това тази теория е валидна и за нежния пол, който избира партньори по същия принцип – сходен външен вид с бившия, добри лични качества и позиция в обществото.

юли 29

Случайните сексуални контакти също водят до депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Водещите безразборен и случаен полов живот са изложени на по-голям риск от депресия. Специалисти установяват по-високи нива на обща тревожност, социално притеснение и депресия сред студентите, които наскоро са имали полов акт с непознат или с човек, с който са се запознали дни преди акта.
В проучването взимат участие 3900 хетеросексуални студента. 11% от тях, повечето от които мъже, съобщават, че през последния месец са имали чести случайни сексуални партньори.
Доброволците споделят за повишена тревожност и депресия вследствие на безразборния си сексуален живот.Резултатите от проучването сочат, че при студентите, които имат случайни полови контакти има негативно отражение върху благосъстоянието и положението, свързано с психологичния стрес.
Изследователите се надяват на допълнителни проучвания в тази насока, за да се установи дали не е в сила и обратната връзка, а именно психологичният стрес и проблеми да се отразяват на случайния и безразборен секс.Предишни проучвания сочат, че жените реагират по-негативно по отношение на случайния секс за разлика от мъжете. Причината според специалисти може до някъде да се търси в двойните стандарти, които позволяват мъжете да имат повече сексуални партньори от жените.
юли 26

Естремисти правят секс в автомобила дори в движение

публикувано от: доктор Веселин Герев

Половината от британците - 49 на сто - са правили секс в автомобил поне веднъж в живота си, установи национално проучване, като любимите им марки за подобни авантюри се оказват “Форд Фиеста”, “Фолксваген Голф” и “Воксхол Корса”.Групата на 35-55 годишните е по-вероятно да правят секс  в МПС, отколкото тази на 18-34-годишните, констатира изследването.То обхванало 2018 пълнолетни граждани на Великобритания и било поръчано от популярна фирма за поправка на автомобили.Запитани колко пъти са правили секс в автомобил, участниците в анкетата отговорили средно пет пъти.17 на сто от запитаните доверили, че са се отдавали на подобни практики миналата година, а 27 на сто - че последното им подобно преживяване датирало отпреди 10 години.Най-популярните локации за правене на любов във возило се оказали панорамните изгледи, паркингите и отбивките по магистралите.Три на сто от анкетираните признали, че са го правили, докато автомобилът е бил в движение.
юли 24

Окситоцин е хормона на любовта и привързаността

публикувано от: доктор Веселин Герев

Американски научен екип доказа, че любовта може да причини душевна болка, заради въздействието на “любовния хормон” окситоцин върху човешкия организъм.Този хормон отговаря за чувството на социална привързаност, но при влюбване той усилва лошите спомени.Окситоцинът изостря чувствата за страх и тревожност, които оставят дълбоки рани в душата.”Хормонът на любовта” при определени условия може да активизира специфични участъци на мозъка, които усилват болезнените спомени.Те траят дълги години и много трудно отшумяват.Окситоцинът може да ни изведе до върхове при романтичната ни привързаност, но и до силни спадове в нашето емоционално състояние, които обикновено ни тежат на душата.Той може да отключи или да намали чувството ни за страх и тревожност, в зависимост от социалния контекст.Новите проучвания в тази насока ще ни позволят да оптимизираме леченията с окситоцин, при които да подобрим чувството за душевен комфорт, вместо да отключим негативни реакции.Нивото на хормона е строго индивидуално за всеки човек и се предава с кърмата от майката на плода.Кърменето като естествена връзка на майката с детето освен окситоцин го социализира и обвързва.Това е причината поради която некърмените деца стават асоциални като възрастни.При тях количеството на окситоцин е низко.Проучвания сочат , че психопати и престъпници също имат низки нива на хормона.Това обяснява тяхната емоционална хладина както и повишената им агресивност.”Терапията” с окситоцин би ги направила вградими в обществото.
юли 23

Хората масово се завръщат от отпуска стесирани

публикувано от: доктор Веселин Герев

Все повече хора се оплакват ,че към края на отпуската си започват да се чувстват стресирани.Този феномен се наблюдава вече десет  години.За това си има психологично обяснение.Най-честа причина се изтъква това , че отпуската е кратка и човек не си почива достатъчно качествено. Много често хората си поставят и цели , които не могат да осъществят и така нивото на стрес нараства.Други пък използват почивката за да свършат някоя неотложна работа-например домашен ремонт и по този начин не намират време за себе си.Като най-голяма грешка обаче аз отчитам неспособността на повечето хора в активна възраст да почиват. Всички чакат лятото за да получат отпуск и тогава да релаксират а това трябва да се прави ежеседмично.Психиката на всеки човек има седмичен ритъм.Тя е настроена да се натоварва 5 дни и два дни да релаксира. Това обаче не се практикува от работещите.Те се ангажират със всевъзможни ангажименти през почивните дни и така трупат умора и стрес.Моята препоръка е да се съчетават натоварването в ежедневието с почивка според възможностите на всеки за да може след това човек да е работоспособен и да не се нуждае от едноседмично вработване след период на няколкоседмичен отпуск. Цялото интервю може да прочетете в електронната медия “България утре”

юли 22

Най-щастливи сме на 23 години

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората са най-щастливи на 23 години, а след това идва нов пик - на 69, установи британско проучване.Изследването било проведено от екип от Лондонския институт по икономика. Учените установили, че хората са най щастливи в началото на второто си десетилетие. След това следват разочарования, чийто пик е в средата на 50-те им години.Тогава са най-силни съжаленията от неосъществените мечти. Но следва постепенно увеличение на радостта от живота, с пик през 69-та година.Тенденцията била наблюдавана сред представителите на 50 нации, независимо от техния социален статут.Изследователите обясняват явлението “втори пик на щастието” с факта, че 50-годишните започват силно да се влияят и научават много повече от по-възрастните хора. А те, от своя страна, изпитват много по-малко съжаления за неосъществените си амбиции.От друга страна, когато навършим 69 години, не се чувстваме много по-зле от останалите свои връстници, което ни дава допълнителен стимул.На фона на това проучване българите се нареждаме на 23 място по депресивност в световен мащаб.Това може да се дължи на фактора стрес,който е основен виновник за депресията или на недооценъчност,която предпазва от депресивни реакции.
юли 17

Има вероятност броят на мъжете, страдащи от депресия, да се увеличи, заради помени в съвременното общество, предупреждават психиатри. Опасността идва от разрушаващите се традиционни източници на самочувствие при мъжете, които търпят промени в следствие на социалните изменения.Според авторите на изследването предстои мъжете да се борят с все по-слабо осезаемите различия между мъжките и женските роли. Експертите обясняват, че по принцип жените са два пъти по-склонни да развиват тежки депресивни състояния. Учените обаче считат, че това може да се промени през идните десетилетия.Традиционните мъжки професии като тези, свързани с физически труд, изчезват. Травмиращо за силния пол се оказва и усъвършенстването на технологиите, към което не всеки се приспособява лесно.От друга страна, броят на жените, които завършват университет, е по-голям. Образованието им гарантира по-стабилно финансово състояние, освен това те се грижат и за домакинството.Провалът на мъжете в ролята на “осигуряващи хляба“ за семейството се свързва с дълбока депресия и конфликти. Мъжете на Запад ще откриват все повече трудности в житейския път, наложен от 21-ви век. Прогнозите важат най-вече за онези представители на силния пол, които нямат високо образование, обясняват още експертите.Социалните мрежи, предназначени за мъже, са свързани главно с работата им. Така напускането на работното място води до изолация и депресия. По принцип мъжете, страдащи от депресия, не се обръщат за помощ към специалист. Те най-често прилагат „самолечение в кръчмата“, което е изключително неприятен момент, както за самите тях, така и за семействата им.Учените съветват да се стремим да подкрепяме засегнатите от подобни състояния и да им помогнем да се върнат отново на работа.

юли 16
Френски географи създадоха Атлас на сексуалността, в който посочват кои са най-изневеряващите страни на планетата.Резултатите от работата по Атласа показват например, че Париж е начело на градовете с най-много изневери и че над половината от изневеряващите съпрузи или съпруги са с висше образование, като 22 процента от тях работят в банки, във финансите или в застрахователната сфера.Според Атласа в Европа британците, шведите и норвежците са най-големи почитатели на еротични играчки.Спирайки се върху тъмната страна на сексуалното желание, Атласът показва изненадващо, че Швеция  регистрира най-голям брой сигнали за изнасилване .В Атласа са изброени и страните, които са положили усилия да се справят със сексуалния тормоз над жени на обществени места.Мексико, Бразилия, Египет и Япония например са открили автобусни линии само за жени.Проституцията и порнографията също попадат в полезрението на Атласа.Данните в него сочат, че 98 процента от порнографията по света идва от САЩ, а Русия, Унгария и Чехия си споделят останалата част на този “пазар”.
юли 15

Оптимизмът генерира депресия и руши брака

публикувано от: доктор Веселин Герев

Оптимизмът обичайно се смята за възхитително качество, което може да окаже положително въздействие върху психическото и физическото здраве.Ново изследване установи, че той бил разрушителен за брака и често генерира депресия.Според учените оптимизмът може да бъде пречка, защото очакването на най-доброто в живота пречи на предприемането на активни стъпки, когато сме изправени пред трудности.Така човек заема изчакваща позиция и се надява нещо добро да му се случи.Учените са на мнение, че хората, които са умерени оптимисти в живота, няма да имат проблеми,но крайните оптимисти за връзката си може да се справят по-лошо, ако нещата се объркат.Проучването им показало, че по-склонните към оптимизъм съпрузи имат по-положително поведение за разрешаване на проблем, когато са изправени пред конфликт.Тези хора имали по-конструктивно отношение при разрешаването на проблеми и преживявали по-малко спадове в брачното щастие в първата година от брака им.Но хората, които съсредоточавали оптимизма си само върху връзката си, не били толкова конструктивни при разрешаването на проблемите, когато възникнел конфликт с партньора им.С течение на времето тези хора преживявали и по-рязък спад на брачното щастие.Учените стигнали до извода, че макар общите форми на оптимизъм да са преимущество за връзката, оптимизмът за самата връзка може да изложи двойките на риск от разпадане на брака им.Това проучване е поредното доказателство,че основен проблем при повечето хора е тоталното разминаване на престави и действителност.Колкото разликата между желаното и реалността е по-голяма-толкова по вероятно е да зациклиш в депресия.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат