мар 30

Сънят също помага за отслабване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ако наистина искате да отслабване, трябва да помислите за промяна на режима си на спане, сочи ново изследване. Свалянето на килограми обикновено се свързва с промени в хранителния режим и упражнения. Но учените установили, че човек може да удвои възможността да постигне желаното тегло, ако спи между 6 и 8 часа на нощ. Ако спите повече, ще станете прекалено неактивни, а ако спите по-малко нивата ви на стрес ще се увеличат, както и желанието за нездравословна храна. Изследването установило, че хората, които се опитват да свалят 4-5 кг., е по-вероятно да постигнат целта си, ако имат по-ниски нива на стрес и спят умерено. В изследването участвали близо 500 души с наднормено тегло на средна възраст 55 години. Те трябвало да присъстват на 22 сеанса, на които получавали съвети от специалисти - да намалят с 500 калории храните, които приемат за един ден и да увеличат физическата дейност на минимум три часа на седмица. Освен това те трябвало да водят дневник на навиците си, включително за режима си на спане и нивата на стрес. След шест месеца 60% от участниците свалили между 4 и 5 кг. Това изследване показва, че когато хората опитват да свалят килограми, трябва да си набавят правилното количество сън и да намалят стреса.Подобен ефект се получава при правилно дозирана антистрес терапия както и при прием на МЕЛАТОНИН-допълващ естественият хормон на съня.

мар 29

“Burn out” синдром-професионален и психичен проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Основният аспект на този синдром е повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Без да има строга дефиниция, се разглежда като професионален феномен който влияе върху всички аспекти на личността - физиологични, емоционални, поведенчески, включително проява на суицидни настроения, инсулт, инфаркт, колит, язва, гастрит, затлъстяване, мигрена, астма, стерилитет. В последните години изследванията обхващат все по-широк кръг от професии - полицаи, учители, журналисти, лекари, научни работници и др. По данни от проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари 70% от лекарите в България страдат от този синдром .Като противодействие на това професионално заболяване се препоръчва развиване на интереси извън работното място - нещо, което се върши с удоволствие. Развитието на синдрома e пропорционално на несъответствието между личност и професия.Набелязват се следните основни области на несъответствие:

  1. Изисквания към работещия и неговите реални възможности
  2. Стремеж към независимост в работата и степента на приложен контрол
  3. Вложени усилия в работата и недооценка на приносите
  4. Отсъствие на позитивни взаимоотношения с работния колектив
  5. Отсъствие на справедливи взаимоотношения в работата
  6. Етични принципи на личността и изискванията на работата

Лечението на този проблем изисква системен подход  включително и медикаментозна терапия,която се предприема след индивидуална оценка на всеки случай.

мар 28

Тази седмица-увеличен риск от инфаркт!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Вече преместихме часовника с един час напред и преминамме към лятно часово време. Какво ще се случи с нашия организъм след тази `малка` промяна? Изследователите са открили, че преместването на часовника към лятно часово време през последната неделя от март увеличава риска от инфаркт на миокарда през следващата седмица поради недостатъчен сън през този период. От друга страна връщането на часовника през есента намалява риска, но в по-тесни граници.Резултатите показват, че броят на сърдечните кризи статистически нараства с около 5% през първата седмица след промяната. Нарушението на хронобиологичните ритми- намаляването на съня с един час и последващото нарушението на съня са вероятните причини за това, казва д-р И.Янски-един от участниците в изследването. Според д-р Веселин Герев- психиатьр на свободна практика промяната на `биологичния` часовник с настройването към лятното часово време допълнително засилва стресовите симптоми. Рискьт за това е най-голям в понеделник и вторник след смяната на часовото време.Доказано е, че разстройването на биологичния часовник е пряко свързано с нарушаване секрецията на Мелатони-естествения хормон на съня. Оставено на саморегулация, състоянието се стабилизира в рамките на седмица до десетина дни. Решението за бързо справяне с този проблем е внасянето отвън на Мелатонин, който бьрзо регулира биологичния часовник. Препоръчвам на всички, които през годините са имали такъв проблем, да приемат по една таблетка Мелатонин-Амрбоз форте вечер през седмицата преди смяната на часовото време, както и две седмици след това, за да настроят биологичния си часовник към лятното часово време.

мар 25

За лудостта на един народ…..

публикувано от: доктор Веселин Герев

Две тежки криминални събития разтърсиха страната ни в рамките на 24 часа.Охранителят Стефан Стефанов реши да обере банка,постави жив щит от служителе-заложници пред себе си после едно денонощие разиграва Полицията ,че ще се самоубие и в крайна сметка се предаде.Труп на 15 годишно момиче бе намерен в Мездра.Смъртта е настъпила по особено жесток начин-чрез намушкване неколкократно в областта на шията.Заподозряна е негона по-голяма приятелка-подбуди за извършване на деянието-ревност.В момента 55 годишен мъж в Пловдив се е заключил в апартамента си на ул.Скопие с няколко газови бутилки и е заплашил Полицията,че ще се вриви и ще срине осем етажния блок,в който живее.Между трите случая на пръв поглед няма нищо общо. Внимателен анализ обаче показва,че напрежението,генерирано в обществото ни намира отечка в криминални прояви.На повърхността,то напрежението изкарва импулсивните реакции на психопати и откачалки.Ръководени от импулсивни постъпки,те търсят решение на собствените си проблеми чрез автоагресия или казано по-просто чрез самоубийствени актове или убийство.Дьлбоко в себе си такъв тип хора са убедени,че чрез такава постъпка ще намерят решение на проблема си а всъщност не осъзнават,че тези постъпки само ще задълбочат и умножат проблемите им.Чувството за импулсивност и безнаказаност ги тласкат към крайни и отчаяни действия за да привлекат внимание към себе си-вниманието на близки,съседи,приятели,колеги и в крайна сметка на Държавата. Такава е лудостта на един народ в повечето случаи деструктивна за индивида и обществото.

мар 23

Има връзка между състоянието на зъбите и паметта Ви

публикувано от: доктор Веселин Герев

Качеството на паметта и състоянието на  зъбите са свързани, установиха норвежки учени, изучаващи процеса на стареенето. Според тях с всяка загуба на зъб, паметта на човек се влошава.Проектът стартирал през 1988 г., когато започнало наблюдение над няколко доброволци и по-специално техните когнитивни способности. Оказало се, че те намаляват правопропорционално с намаляването броя на зъбите. Това твърдение се потвърждава и от японските учени, които направили опити с мишки. Животните с пълен набор зъби по-бързо и лесно намирали храната си в сравнение със побратимите, загубили някой друг зъб.„Нервната система на човек е много сложна. Известно е, че много органи са свързани един с друг. Всяко въздействие върху зъбите може да се види върху томографска снимка на главния мозък. Най-страшното е, когато зъбът бъде изваден“, обяснява ръководителят на проекта.

мар 22

МИГРЕНА мъчи все повече хора

публикувано от: доктор Веселин Герев

Световната здравна организация е определила мигрената, като една от водещите причини за инвалидност.Мигрената е силна, непрекъсната пулсираща болка в главата, която се усеща в предната или задна част на главата. Някои мигрени се съпровождат от леки нарушения в зрението, а при някои хора се наблюдават странични симптоми като гадене,повдигане и повишена чувствителност.Установено е също, че развиването на мигрената зависи от това, доколко са възбудими нашите нерви в определени части на мозъка. Тази възбудимост създава синхронизационен проблем и съдов спазъм,които провокират засилването на главоболието както и повръщането.Тези открития дават надежда на хората, страдащи от мигрена, да подобрят качеството си на живот.Добро повлияване на мигрената се получава с магнитотерапия.Подходяща за хора с такъвпроблем е НАНОМАГНИТНАТА ШАПКА.Равномерното магнитно поле от шапката синхронизира мозъчната дейност и бързо повлиява спазъма като премахва мигренозната болка в рамките на минути.

мар 21

Сексуална анорексия-нов проблем при тийнейджърите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексуалната анорексия засяга най-вече млади хора в периода между 20 – 25-тата им годишнина.
Какво представлява сексуалната анорексия и какво я предизвиква?
Днешните младежи, за които интеренет комуникацииите са неразделна част от ежедневието, са изложени на риска да развият сексуална анорексия, позната още като сексоресия. Става дума за това, че честото посещение на порнографски сайтове и прекарването на голям период от време всеки ден в наблюдение на сексуални сцени, може да доведе до влошаване на сексуалните функции и понижаване на либидото при представителите и на двата пола.
Според изследователите този феномен се наблюдава най-вече при хора на възраст между 20 и 25 години, тъй като от тях се очаква в най-голяма степен да бъдат сексуално активни, но те неутрализират тази си потребност чрез материали с порнографско съдържание.
Рискове от това да развият сексуална анорексия съществува и при тийнейджъри, но при тях те са по-малки, тъй като подрастващите са по-любопитни –интересът да изпробват самите те видяното в порнофилмите надделява над негативното въздействие на филмите за възрастни.
При хора на възраст на 35 рискът от сексорексия е най-малък, тъй като се предполага, че те в голяма степен са преживели една немалка част от нещата, които са преплетени в порносюжетите. Последна мода сред тийнейджърите е да се снимат клипчета по време на секс и да се показват в интернет.Това най-вероятно е провокирано от примера на много футболисти и фолкпевици,които за да увеличат популярността си уж случайно пускат „домашно” порно в нета.

мар 18

Днес се отбелязва световният ден на съня!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Една трета от живота на човек преминава в сън. В краткосрочен план хората, засегнати от най-честото разстройство на съня, инсомнията, страдат от понижена бдителност, нарушена работоспособност, лоша концентрация и прекомерна дневна сънливост. Те са и по-раздразнителни.Световната асоциация по медицина на съня обяви 19 март за Световен Ден на съня още през 2007 г.От нарушения на съня се оплаква всеки четвърти човек по света.
Проблеми със заспиването и съня имат и децата, когато е нарушен режимът сън - бодърстване, при прекомерно натоварване в училище и висене пред компютъра.
Проучвания показват, че жените спят средно по 9 часа и 7 минути на денонощие, а мъжете - с минута повече. Най-дълго си почива царят на животните - лъвът, който отделя за сън по 19 часа дневно, а неговите роднини - котките, мързелуват по 14 часа.
Смисълът на Световният ден е да подчертае значението на пълноценната почивка за нашето здраве. В забързания съвременен свят отделяме все по-малко време за отдих, а това рано или късно се отразява на организма.Ако не спите поне по 7,5 часа на ден, рискувате да забавите метаболизма си, а това повишава рязко риска от напълняване. 45 минути по-малко сън на ден забавят метаболизма с 6%.Следобедната дрямка, така популярна в Испания, Гърция, Италия, има освежаващо действие както върху тялото, така и върху психиката - дори да затворим очи само за половин час. Причина за безсънието е нарушената секреция на хормона МЕЛАТОНИН,по-точно неговият недостиг в нервните клетки.Основно решение на проблема е внасянето на МЕЛАТОНИН отвън за добавяне на липсващите количества.Ако внесете ОБИКНОВЕН мелатонин той се разгражда от организма в рамките на час и това е недостатъчно за набавяне на липсващият в нервната клетка такъв.Усилията на науката са в посока на откриване на механизъм за ефективно добовяне на хормона.В резултат се синтезира МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ-продукт на високи нанотехнологии. Само МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ е с котролирано освобождаване и поддържа нивото на хормона МЕЛАТОНИН през цялата нощ.Ефект още от първата таблетка!

мар 15

Ситуацията е безупречно резюмирана от датчанина Микел Борх-Якобсен, специалист по история на психиатрията, който прави документален филм, озаглавен “Болести за продан”.”Преди се създаваха лекарства, за да се лекуват болести. Сега се създават болести, за да се продават лекарствата, и тези заболявания, които не отговарят на нито едно патентовано лекарство, просто изчезват от радара”. По думите му ново заболяване се пуска както се пуска нова марка дънки.Така например през 2007 г. гигантът “Пфайзер” “създаде” фибромиалгията и лекарството Lyrica, насочено към зрели жени с доста смътни симптоми - обща отпадналост, болки в мускулите. Лекарството донесе приходи от 1,8 млрд. долара само през 2007 г., въпреки вероятната си безполезност и страничните си ефекти - безсъние и напълняване.
Друга предпочитана мишена са всички видове психически състояния
През 2009 г. изследователят от Северозападния университет в Чикаго Кристофър Лейн публикува свой труд със заглавие “Как психиатрията и фармацевтичната индустрия медикализираха нашите емоции”.
Под общия знаменател на “депресията” бяха създадени антидепресанти, лекуващи любовната мъка, скръбта, умората или търсенето на отговор за смисъла на живота. Срамежливостта, страхът от говорене пред публика, всички признаци на стеснение вече попадат в категорията “синдром на социалната тревожност” и носят милиони в сметките на създателите си. “Сезонно афективно разстройство” (лошото настроение, когато дните стават по-къси), “периодично-експлозивно разстройство” (гневът зад волана), “предменструално дисфорично разстройство” (лошо настроение преди месечния цикъл), всички те работят за фармацевтичната индустрия през 2010 г.Много медикаменти се представят като нови, но в действителност са копия на предишните, наричат ги “аз също” (me too). Защо фармацевтичните компании не продължават са произвеждат оригинала, ако той е добър? Много просто, за да избегнат “генеризирането”. Когато лекарството стане генерично, то попада в публичната сфера
и може да се произвежда от други лаборатории, които продават на 20% по-ниска цена продукт, който не им е струвал нищо. За да не попадне в публичната сфера, производителят му дава ново име, като същевременно незначително го променя, например добавя някакъв витамин, за да не е точно същото лекарство. За клинични опити е пресилено да се говори. Лабораториите не играят роля освен в случаи на тежки патологии или за сравняване на един нов продукт с друг, съществуващ отпреди, и за да се докаже някакво превъзходство. Лабораторията го сравнява с плацебо, т.е. с чаша вода.
Получаването на разрешение за пускане на пазара на “me too” е много лесно. Например лекарството Prozac, когато става генерично, е заменено от Zoloft и Deroxat, много по-скъпи, защото са “нови”. Заради скандала от началото на 60-те години с успокоителното Thalidomide, предписвано на бременни жени, се създава сегашната система на разрешителни за пускане на пазара.Реакциите, предизвикани от раждането на 12 хил. бебета с малформации, накараха лабораториите да увеличат клиничните опити преди пускането на лекарството в търговската мрежа. Но този кордон за сигурност се пропука. Самите лаборатории трябва да доказват ефективността (спрямо рисковете) на новите си лекарства и
много фирми не се колебаят да скриват негативните клинични опити
Като например “Джи Ес Кей” с нейния антидепресант Deroxat, който се оказа опасен за тийнейджърите, или “Мерк” с противовъзпалителното Vioxx, изтеглено от пазара през 2004 г., което става причина за смъртта на 30 хил. души в САЩ. След като веднъж бъде пуснат на пазара, макар и опасен, новият медикамент може да остане в обращение с години. Защото много по-лесно се получава разрешение за пускане на пазара, отколкото анулирането му. Според Микел Борх-Якобсен, който анализира маркетинговия план за антидепресанта Lexapro, оповестен от американския Сенат, производителят е инвестирал 115 млн. долара за рекламирането му, от които 36 млн. за “образователни” вечери, предлагани на лекари, и за конференции. Марсия Анджел, бивша главна редакторка на сериозното издание New England Journal of Medecine, е категорична: “Днес тази индустрия е в основната си част машина за маркетинг.
Тя цели да продава лекарства с несигурна полза, използвайки богатството и мощта си, за да влияе, упражнява принуда или заобикаля институциите, които могат да се изпречат на пътя й. И най-вече лекарите, тъй като именно те предписват лекарствата”.

Източник: БГНЕС,”Нувел обсерватор”

мар 14

Ако пиете лекарства в тези предпролетни слънчеви дни, може би трябва да промените дозата.Учени твърдят, че слънчевата светлина влияе върху скоростта, с която метаболизмът ни се справя с хапчетата.Според предишни изследвания витамин Д, който се произвежда в кожата под влияние на слънчевата светлина, подсилва действието на чернодробния ензим CYP3A4, който спомага за “елиминирането” на лекарствата от организма.Учените установили, че нивата на две от първия тип лекарства, разтваряни от ензима CYP3A4 (над половината от съществуващите), били съответно със 7% и 17% по-ниски през летните месеци, което означава, че организмът се е отървал от тях по-бързо.
Същевременно, при лекарството, в чието метаболизиране участвал друг механизъм, нямало промяна.Изводът е, че при слънчево време от определени медикаменти трябва да се взема по-голяма доза, за да се постигне същия ефект.Същият ефект предизвиква и никотинът особено ако пушачите пушат над 10 цигари дневно.При медикаментите за лечение на Депресия-антидепресанти-положението е точно обратното.Тьй като слянцето покачва нивата на Серотонин,което правят и медикаментите,то вероятността от обратен ефект известен като серотонинов синдром се засилва.Най-добре е да се посъветвате с Вашият лекар за да провеждате адекватно на състоянието Ви лечение.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат