ное 30

Хероинът прави зависимост на втория прием

публикувано от: доктор Веселин Герев

Употребяващите хероин са изправени пред сериозен риск от предозиране. Последните данни сочат, че процентът на смъртните случаи от свръхдоза хероин в момента е във възход.Данните показват, че броят на употребяващите хероин в САЩ почти се е удвоил през последните пет години и достига 669 000 през 2012 г. Броят на тези, които злоупотребяват или са пристрастени към хероина е нараснал два пъти в рамките на периода от 10 години, а през 2012 г. възлиза на 467 000.Хероинът е едно от най-пристрастяващи вещества, тъй като засяга рецептори в мозъка.Хероинът е опиат, производен на морфина, който е болкоуспокояващ медикамент. Употребяващите хероин обикновено си го инжектират венозно, но с времето вените им стават негодни и те прибягват до други методи за въвеждането му в организма - смъркане или пушене.Първоначалното действие на хероина е успокояващо. Той оказва ефект върху цялото тяло, като понижава кръвното налягане, забавя дишането и сърдечната честота. Наблюдава се синкав оттенък на кожата на лицето, устните, ръцете, дължащ се на липсата на кислород в кръвта. Той уврежда сърдечносъдовата система, като води до образуването на съсиреци, криещи риск от инфаркт на миокарда.Хероинът води до трайно пристрастяване и употребяващите изпитват необходимост от него дори при съвсем кратки периоди на липсата му. Според психиатрите именно силната емоционална наслада, която носи хероинът, довежда до желанието на употребяващите да го взимат постоянно и ги превръща в зависими.Смъртните случаи от злоупотреба с наркотици са във възход. Инжектирането на всяко вещество в кръвта увеличава риска от потенциално фатални инфекции като отравяне на кръвта (сепсис) и увреждане на сърцето. Освен това инжектирането увеличава риска от заразяване със СПИН, хепатит и други заболявания предавани по кръвен път.

ное 29

Може ли киселото мляко да намали тревожността

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ако търсим начини да се справим с безпокойството и тревожността, отговорът може да се крие в киселото мляко. Според изследователи пробиотик, който е съставен от живи, но полезни бактерии, може да подобри здравето на храносмилателната система и по този начин да намали тревожността и да повлияе на поведението, свързано със стреса.Идеята идва от проучване, фокусирано върху риба зебра, по време на което различните видове риби отговарят по-добре на стресовите фактори, когато приемат бактерия, намираща се в киселото мляко.Изследователите от Университет на Мисури в САЩ поясняват, че в проведеното проучване са използвани стресори, имитиращи модела на тези, които са често срещани в околната среда, като стресът при изолация и при температурните промени. Поради тази причина резултатите са приложими и за човешкия организъм.Данните може да бъдат много важни за разработването на нови начини за лечение на разстройствата, свързани с тревожността, които са сред най-разпространените психични проблеми.Специалистите посочват, че в момента медикаментите са насочени към мозъка, но тревожността и стресът, освен индуцирането на неврологични симптоми, често са тясно свързани и с редица състояния, засягащи храносмилателния тракт.В предишни проучвания изследователи стигат до заключението, че пробиотиците могат да подобрят настроението, което да облекчи състояния като тревожност и депресия.

ное 28

Нов подход бори фобиите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследователи от Университета в Кеймбридж са открили начин за премахване на специфични страхове от мозъка.Те са разработили метод за разчитане и идентифициране на страховете, натрупани в паметта, с помощта на нова техника, наречена “Decoded Neurofeedback”. Техниката използва сканирането на мозъка, като наблюдава активността в него и идентифицира поведенческите модели, които наподобяват специфична страхова памет.Тази техника, може да осигури нов начин за лечение на пациенти с пост-травматично стресово разстройство (ПТСР) и фобии.Страх, свързан с чувство за тревожност, засяга един на 14 души. Повечето пациенти се подлагат на терапия, в която се изправят срещу страха си очи в очи. Тази терапия обаче е неприятна и мнозина отказват да я изпълняват. В експеримента страховата памет е създадена сред 17 здрави доброволци чрез подаване на кратък токов удар при показване на определен компютърен образ.Начинът, по който информацията е представена в мозъка, е много сложен, но използването на изкуствен интелект за разпознаване на изображения ни позволява да идентифицираме  съдържанието на тази информация. Това се случва чрез генериране на състояние на  лек страх в мозъка.Наблюдението показва, че дори когато изследваните лица просто си почиват се маркират кратки моменти, в които  мозъчната активност задейства страховата памет.Зоните на активност при страхова реакция се пренасочват към активиране на  зони с положителна емоция.Такова лечение може да има големи предимства в сравнение с традиционните подходи за справяне с наркотичните зависимости. Избягва се стреса, свързан с терапиите и страничните ефекти, произтичащи от наркотиците.

ное 23

Някои странни причини за главоболие

публикувано от: доктор Веселин Герев

Главоболието е може би едно от най-честите неразположение в съвремието ни и повечето банални негови причинители са добре известни – недоспиване, прекомерна консумация на алкохол,стрес,хормонален дисбаланс.Оказва се обаче,че източникът на главоболието може да бъде и далеч по-странен – чантата или прекомерното седене например.Тежестта на чантата или куфарчето, които носим, не бива да е повече от 10% от теглото ни. Ако е по-голяма, това поставя прекалено голямо напрежение върху тялото, резултатът от което може да бъде главоболие.Ако носим тежката дамска чанта на едно също рамо ден след ден, това може да изложи врата и раменете на прекомерен стрес, който да доведе до неприятното неразположение.Понякога дори вдигането на тежести с неправилна техника на дишане може да бъде причина за главоболие. Това е моментът, когато наблюдаваме лицето на някого, вдигащ много голяма тежест, как почервенява, докато той задържа дъха си. Причината е повишаване в нивата на кръвното налягане, а след това главоболието постепенно започва да се влошава.Ако се будим през нощта, обикновено между 1 и 3 часа със силно главоболие, има вероятност да страдаме от т. нар. „главоболие – будилник“. Обикновено то засяга хората над 60 години.Ако обаче редовно се будим с главоболие, за което няма видима причина, е препоръчително да се консултираме с лекар.

ное 22

Жените по-често искат развод

публикувано от: доктор Веселин Герев

Жените са много по-склонни от мъжете да подадат първи молба за развод, констатират експерти от Американската социологическа асоциация. От проучване става ясно, че в 69% от случаите решилите се на първата стъпка към раздяла са именно представителките на нежния пол.Това съвсем не означава, че жените по принцип са тези, които слагат край на връзката, както се смяташе досега и се обясняваше с тяхната по-голяма чувствителност към възходите и спадове в отношенията. От същото проучване става ясно, че при двойките, живеещи на семейни начала, инициатори за раздялата са колкото жените, толкова и мъжете.Тази разлика вероятно се дължи на представите, които съществуват в обществото. Встъпващите в брак мъже, и обществото като цяло, са с нагласата, че преминалата през венчило жена е задължена да поема товара по грижите за семейството, отглеждането на децата, домакинството. Съвременната жена в повечето случаи работи и наравно със съпруга си, за да дава и своя принос за финансовото благосъстояние на семейството. Както тези дейности, така и балансирането между служебните и семейните ангажименти, не се оценяват. Често те не се оценяват и от брачната половинка, което и с течение на времето и натрупани разочарования отстрана на съпругата залага желание за развод. В този смисъл, има сериозно разминаване между ролите, които една жена се очаква да изпълнява в дома и тази, която тя постига или има амбиции да постигне на работното си място или в обществото, като цяло. Еманципацията в съвременното общество не върви и с налагането на фамилия на мъжа, което често е изискване от негова страна и рода му.В проучването са участвали 2262 души, които са били в брак или семейно съжителство с друг от противоположния пол и е проведено в периода 2009 – 2015 г.

ное 21

Стресът и постоянното напрежение станаха спътник в нашето ежедневие.Ние до такава степен свикнахме  с тях,че дори не им обръщаме внимание.С натрупване на напрежението обаче започваме да чувстваме затруднена концентрация,загуба на памет,колебливост при взимане на решения,затруднения в съня,хронична умора. Тези симптоми са причина трудно да се адаптираме в работна среда и рязко да понижаваме качеството си на живот.Затова профилактично трябва да борим стреса с продукти,подобряващи адаптацията ни наречени адаптогени.Средство на избор при натрупване на напрежение и умора е ЕСБЕРИ БАЛАНС.Това е високо технологичен продукт съчетаващ ефекта на извлек от Мурсалски чай и комбинация от витамини от групата  В. Мурсалският чай е билка известна по нашите географски ширини най-вече с успокоителният ефект .Витамините от група В подобряват функцията на затормозената от напрежение нервна клетка.Продуктът ЕСБЕРИ БАЛАНС е особено подходящ за хора,които искат да запазят вътрешния си баланс независимо от променящите се постоянно условия на средата-светлина ,шум,токсичност,физическо и психическо напрежение.Адаптивният ефект,както и подобрената концентрация и паметови функции  превръщат  ЕСБЕРИ БАЛАНС в средство на избор при учащи, студенти,мениджъри на отговорни позиции,водачи на всякакъв тип превозни средства,лекари,фармацевти-хора със забързан ежедневен ритъм и постоянни отговорности.ЕСБЕРИ БАЛАНС е безопасен и подходящ за продължителен прием.Оптимална дозировка-2 таблети дневно.

ное 18

Секс за здрав дух и тяло

публикувано от: доктор Веселин Герев

За да поддържаме своето здраве, специалистите дават различни препоръки и насоки, някои от които не са ни особено любими и приятни. Често предпочитаме пица пред салата или да си починем на дивана, вместо да посетим фитнеса. Има един начин, който носи наслада и удоволствие и едновременно с това е полезен и за здравето – сексът.Освен че може да подобри вида на кожата и да предостави тренировка на тялото, сексът може да бъде полезен.Този вид физическа активност ускорява сърдечния ритъм. Това е еквивалента на приблизително 23 минути колоездене с умерена интензивност, 15 минути плуване с умерена интензивност или 20 минути стрелба в кош.И макар да не покрива изискванията за физическа активност, се доближава до препоръките на Американската асоциация за сърдечно здраве за ежедневната „доза“ движение. Според тях за поддържане здравето на сърдечносъдовата система, се нуждаем от поне 30 минути аеробна активност с умерена интензивност минимум пет дни в седмицата.Серотонинът, който се синтезира по време на оргазъм, предоставя вълна от чувство на щастие, като облекчава стреса или тревожността. Някои специалисти дори определят секса като естествен антидепресант.Разбирането и възприемането на самия себе си като сексуално същество, което е способно да достави удоволствие на партньора си също е източник на удовлетворение и удоволствие.Когато достигнем до оргазъм, в организма се освобождава и хормонът пролактин, който индуцира чувство за сънливост. При мъжете синтезът му е в значително по-големи количества, в сравнение с жените.Всъщност, по време на еякулация в мъжкия организъм се освобождават много химически вещества, като много от тях имат приспивателен ефект. Те включват норепинефрин, серотонин, пролактин и вазопресин.

ное 16

Музиката и танците развиват психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много от подрастващите посещават уроци по пиано или танци, в зависимост от техните предпочитания. Някои родители дори настояват децата им да бъдат ангажирани с подобни занимания, тъй като смятат, че това би било от полза за развитието им. Данните на ново проучване подкрепят това твърдение.Изследователският екип установява, че мозъкът е засегнат в по-голяма степен от музикалното и танцово обучение, отколкото досега се смяташе.След изследване на структурата на бялото вещество в мозъка на ветерани в областта на танците и музиката, става ясно, че при танцьорите и музикантите има различия в много от областите в мозъка, включително сетивните и двигателните пътища.Специалистите използват  техника за образна диагностика сред група от контролни пациенти, които нямат формално обучение в областта на танците или музиката. При професионалните танцьори и музиканти се използва същия метод.Когато правят сравнение на резултатите от професионалистите и тези на участниците от контролната група, се установява, че танцьорите и музикантите имат някои различия в мозъка си, в сравнение с участниците в контролната група.При музикантите има по-силни снопове нервни влакна в областите на мозъка, свързани със сетивата и двигателните умения. Те са свързани и с двете мозъчни полукълба. Танцьорите, от друга страна, имат силни снопове нервни в същите области, но те са по-широки, отколкото при музикантите.Това откритие има голям потенциал за приложение в областта на образованието и рехабилитацията.

ное 15

Агресията не е възпитателен метод

публикувано от: доктор Веселин Герев

Родителите не винаги осъзнато шляпват детето. В повечето случаи това става, когато изгубят търпение или изпаднат в отчаяние. Понякога те могат да ударят детето само затова, че няколко пъти са му повторили, че това не трябва да се прави, а детето сякаш не ги е чуло.Всички родители знаят колко досадно и обидно е, когато децата не те слушат, но изходът от положението не е насилието.Според резултатите от  изследване, проведено по поръчка на Американската академия по педиатрия, 25% от семействата с двама родители шамаросват децата си поне веднъж седмично. Тези 25% са на мнение, че този метод на възпитание помага. Но всъщност той има само повърхностен резултат, установяват  учените.Като правило децата, които често са удряни от своите родители в качеството на възпитателен метод, започват да лъжат, в тях се развива детска агресивност, злоба и други отклонения от социалното им поведение. Тези деца не са в състояние да направят така необходимата и важна разлика между “доброто и лошото”, те по-често в сравнение с другите се държат неправилно зад “гърба” на родителите си.Този метод на възпитание категорично не  може да се определи като ефективен.Той най-често създава бъдещи жертви на домашно или обществено насилие,тъй като такъв модел на поведение се счита за нормален.Малтретираните деца може да развият агресия и като реакция на протест да станат агресори и да тормозят други деца или възрастни.

ное 14

Екстази вреди повече на жените

публикувано от: доктор Веселин Герев

Употребата на екстази вреди повече на жените  отколкото на мъжете. Това показват резултатите от тазгодишното Глобално проучване за вредите от наркотиците.Резултатите  сочат, че налице е увеличение с цели 4 пъти на броя на жените, които търсят спешно лечение след употреба на екстази в последните години.Проучването е установило категорично, че има разлика в ефектите от употребата на екстази при двата пола.Жените трябва да са много по-внимателни от мъжете, когато прибягват към тези субстанции. Те стават много по-опасни след смесване с алкохол.Активната съставка в екстази - MDMA, причинява задържане на вода в органите.Женският хормон естроген намалява способността на клетките да се изчистят от водата, което означава, че жените са поставени в особено голям риск от ефектите на наркотика.Трябва да се има предвид, че в някои случаи задържането на вода може да доведе и до оток на мозъка и внезапна смърт.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат