юли 18

Силни магнитни бури достигат до Земята

публикувано от: доктор Веселин Герев

Преди два дни се регистрирани Слънчеви изригвния с голям интензитет. Това са протуберанси или “изхвърляне” на плазма от слънчевата корона. Тя достига до земната повърхност за около 16-17 часа. Едва тогава се отчита въздействието на променливите магнитни импулси върху нас. Здравите хора усещат промяната в интензитета на земния магнитен фон с тъпо главоболие, “оловна ” глава,тежест в сърдечната област, безсъние, лесна уморяемост. Тези симптоми се припокриват със симптомите от сахарските жеги, но в повечето случаи се усилват. Най- застрашени са хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. При тях се наблюдава рязко колебание на артериалното налягане, сърцебиене до аритмия. Като психично разстройство налице е дезориентация, безсъние, сънуване в просъница. Магнитните бури са полезни за хората , страдащи от мозъчно-съдова болест или атеросклероза. Нейните форми са деменция, болест на Алцхаймер, болест на Пик. При тези хора се наблюдава “просветление” на състоянието и облекчаване на интелектуално-мнестичния дефицит. Олекчение може да почувстват и страдащите от депресия в класическата и форма. Повече коментари за въздействието на магнитните бури върху психиката и тялото в “Темата на Нова”  тази събота - 22 юли след централната емисия ” Новини ” в 19 часа

юли 14

Горещините действат предимно на психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

В горещото време, което ни предстои, всички колеги дават съвети за страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Истината обаче е, че жегите натискат най- много психиката. Оттам следват всички други проблеми. Най- чувствителна е психиката към светлината. Ако погледнете към Слънцето само за няколко секунди, ще установите, че главата ви е “замъглена” а краката се подкосяват. Нека припомним, че ретината - очното дъно- е онази част от мозъка, която е изложена на директна фотостимулация. Силната слънчева светлина я  активира директно  и покачва драстично тока в невроните. Когато се добави и силна топлина този ефект се мултиплицира многократно. Следват пристъпи на разряд, които повечето класифицират като паник атаки. Те са особено неприятни следобед и надвечер, когато могат да доведат до силна хипертония и аритмия. Симптомите обикновено са израз на повишена мозъчна активност или топлинен “удар”. При хора от третата възраст могат се провокират халюцинации а много хора в активна възраст  губят връзка с реалността, чувстват се объркани или гледат събитията около тях като на кино. Следват епизоди на безсъние, кошмарни съновидения, мускулни крампи, страх. През деня най-честите симптоми са главоболие, световъртеж ,гадене, цветни петна пред очите. Всички те означават само едно- слънчасали сте! Като начало се приберете на сянка. Облейте обилно тялото и главата със студена вода. Ако това не помогне- търсете лекар. За да нямате тези проблеми просто се пазете от “болното” Слънце и високите температури.

юли 12

Падащи метеорити паникьосаха хората

публикувано от: доктор Веселин Герев

На няколко места на територията на страната са наблюдавани падащи метеорити тази нощ. Това е природно явление, което наблюдаваме периодично с единични случаи на по-големи тела, които изгаряйки в плътните слоеве на атмосферата оставят светла диря и осветяват нощното небе. При един от метеоритите, вероятно с по-големи размери при изгарянето се е получил и взрив, което е паникьосало хората. Този метеорит наподобява крилата ракета а взрива в небето наподобява взрива на касетъчна бомба. Това е причина за паника сред населението, защото близо до нас все още се водят военни действия. Страхът от войната е заложен в психиката на нашите баби и дядовци, които са съвременници на  ВСВ. Ужасът от войната се е запечатал в съзнанието им под формата на посттравматичен стрес. Затова всяко събитие, напомнящо им за военни действия ги кара да съпреживяват отново стреса по модела на спомените. От тях психиката не може да се освободи до края на живота на пострадалите. Ето защо най-големите “радетели” за военни действия днес са от поколението, което не е преживявало война. Посттравматичния стрес е описан за първи път при ветераните от войната във Виетнам. Малцината все още останали  живи и до днес преживяват ужаса от бойните действия по модела на преживяните спомени.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат