ное 29

Повече мислим за секс отколкото го правим

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мъжете мислят много повече за секс отколкото го практикуват. До това заключение достигат учени от университета Дюк, САЩ.В проучването взимат участие 101 мъже и 101 жени, които попълват онлайн анкети относно сексуалното здраве, интереса към секса и честотата на полови контакти.Доброволците посочват и колко често мислят за секс през деня в продължение на 30 дни, като степенуват желанието си по скала от 1 до 5.След края на 30 дневния период, доброволците отново отговарят на анкетни въпроси, но този път, базирайки се само върху изминалия месец.Анализирайки отговорите на доброволците, изследователите установяват, че мъжете са склонни да си спомнят всеки един полов акт и момент, в който са мислили за секс, като по този начин обобщават дните от месеца и изглежда, че водят редовен полов живот. След като се разгледат дните по отделно обаче, се получава, че половите контакти са много по-малко отколкото си мислят.Сексуалните сънища са около 8% от сънищата на мъжете и жените. Най-често се сънува полов акт или целувки. Едва 6% от тях включвали мастурбация, а 4% - оргазъм. Разликата между двата пола се състояла в това, че мъжете сънували полов контакт предимно на публични места, с непознати хора, както и с множество партньори.Това засяга сексуалните им фантазии,които не се осъществяват в реалността.
ное 27

Дълбоката мозъчна стимулация, която се използва за лечението на обща депресия, може да помогне и на пациенти с биполярно разстройство, сочи ново изследване.За целта на изследването методът на дълбоката мозъчна стимулация е приложен на 10 пациента с диагностицирана депресия и 7 – с биполярно разстройство. Продължителността на първия курс на лечение е 9 месеца, втория – година и третия – две години.Учените установяват, че при първия курс на лечение 18% от пациентите са получили подобрение на състоянието. 36% са се подобрили след втория курс, а след третия курс процентът е 58%.Учените не са напълно наясно на какво се дължи подобрението и се надяват на допълнителни проучвания в тази насока.Принципът на дълбоко мозъчната стимулация се корени във вкарването на проводници в мозъка, което позволява провеждането на постоянно електричество в определени мозъчни центрове и области. Нивото на мозъчната стимулация се контролира от специален пейсмейкър, имплантиран в гърдите.Дълбоката мозъчна стимулация се практикува повече от 20 години, главно за лечението на обща депресия и болест на Паркинсон, но е възможно да помага и на хора с биполярно разстройство.Днес особено разпрастранена е заместителната терапия при депресия-приемът на серотонин на таблетки.Холеон 5 амброз е единствената таблетна форма на серотонин,която  премахва дефицита на този хормон в рамките на дни.

ное 26

Стресът ни лишава от сън за един месец годишно

публикувано от: доктор Веселин Герев

Стресът, на който е подложен съвременният човек, го лишава от един месец сън годишно заради тревоги.Такъв е резултатът от проучване, направено сред 2000 души по поръчка на застрахователна компания.Данните от проучването показват, че двама на всеки трима души губят по два часа сън нощем, въртейки се в леглото в неуспешни опити да заспят.Това се равнява на 730 часа годишно или на 30 дни изгубен сън годишно.Двете най-сериозни причини, които държат хората будни през нощта, са притесненията по служба (34 процента) и тревогите за пари (33 процента).Един на всеки петима анкетирани споделя, че не спи добре през нощта, защото половинката му хърка.Проучването разкрива още, че 10 процента от хората слушат “дъждовен шум”  преди заспиване.Причина за безсънието е,че напрежениуето бута нивата на мелатонин-естественият хормон на съня.Приемът на 1 таблетка  МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване осигурява веднага необходимата доза за добър и пълноценен сън през цялата нощ.

ное 25

Ще борим Алцхаймер с марихуана

публикувано от: доктор Веселин Герев

Учени  съобщиха шокираща информация.че марихуаната може да подобри смущенията в паметта при възрастни и да пребори болестта на Алцхаймер. Те смятат, че някои съставки на марихуаната потискат възпалителните изменения и стимулират формирането на нови мозъчни клетки. Ако се създаде легално средство, съдържащо тези съставки, ще се намери подход за контрол над деменцията.Специалистите не твърдят, че лица с фамилна анамнеза за Алцхаймер трябва да пушат марихуана. По-скоро искат да създадат медикамент, базира на екстракти от нея. Някои съставки стимулират мозъчни рецептори, което предотвратява влошаването на паметта с напредването на възрастта.В свое проучване върху лабораторни гризачи, изследователите са давали на половината от тях нужните екстракти, а на другата половина - не. Проведен е тест за оценка на паметта, при който гризачите са поставени в малък плувен басейн, за да се прецени възможността за използване на видими ключови обекти за откриване на скрити платформи. Резултатите са били по-окуражителни сред групата, получавала екстракти от марихуана.
ное 22

Вагинизмът е психологически проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Вагинизмът е състояние, което може да попречи на нормалния полов акт и приятно преживяване. Изразява се в невъзможността за проникване във влагалището.Най-общо вагинизмът представлява силно напрежение, спазъм на мускулатурата на влагалището и тазовото дъно, което затруднява коитуса или го прави невъзможен.При по-леките форми на вагинизъм се появява усещане за неприятна болка по време на половото сношение или затруднено въвеждане на мъжкия полов член във входа на влагалището.  В тези случаи употребата на гелове и лубриканти може да е от голяма полза.В случаите обаче, когато движението във влагалището е затруднено или половият акт въобще не може да се осъществи, вагинизмът е сериозен.От вагинизъм страдат 3-4% процента от младите жени. При него стягането на мускулите на влагалището не може да се контролира съзнателно. Състоянието може да бъде сравнено с неволното затваряне на окото, когато близко към него се приближава даден обект.Стресът, негативните емоции, депресията също могат да са причина за него. Важно е партньорът да е наясно с тревогите на половинката и да не настоява за детайли в секса, които могат да и причинят болезнено усещане.Провеждането на успокоителна терапия премахва трайно болката и спазъма и решава този неприятен проблем.

ное 20

Тестостеронът с ниски нива през зимата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тестостеронът е стероиден хормон и се секретира не само от мъжките тестиси, но в по-малка степен и от яйчниците при жените и в определени количества от надбъбречните жлези. Това е основният мъжки сексуален хормон и анаболен стероид.Обикновенно през пролетта неговата концентрация започва да се покачва, през лятото е в най-високата си точка, през есента започва да пада и най-ниски нива се отбелязват през зимата. През зимата нивата на тестостерон при мъжа могат да са с от 20% до 40% по-ниски, отколкото през лятото или есента. В периода септември-октомври, нивата му в кръвните изследвания не трябва да бъдат с повече от 10% по-ниски, отколкото за периода юни-август.До 45-50 години доброто здраве гарантира нормални нива на хормона в тялото. Ако той е твърде нисък, причините могат да са със сериозни последствия за здравето.Тестостеронът има както физиологично, така и психологично влияние върху здравето и честите, тежки депресии, понижено либидо или летаргични състояния, пониженитe памет, мотивация и самоувереност също могат да се считат за първи знаци на недостига му. Натрупването на мазнини в коремната и висцерални области и загубата на мускулна маса също могат да се коренят в дефицит на хормона. Ако тези симптоми са комбинирани с понижено сексуално желание и нарушена възможност за постигане и поддържане на ерекция, дефицитът е крайно обострен, което налага спешна консултация с лекар.
ное 19

Мъжете обичат филми на ужасите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Филмите на ужасите обикновено поемат в себе си всички онези тъмни, изкривени и страховити и ужасяващи истории. Повечето хора ги гледат защото те покриват личните им страхове, докато други просто искат да предприемат „психологическо пътуване“ с цел да опознаят по-добре себе си.Чрез филмите поставяме себе си в плашещи ситуации, тъй като сме любопитни да разберем страховете си.Филмите на ужасите „разглеждат“ първичните ни страхове. Интересно е да се проследи историята на тези филми, наблюдавайки как всяко поколение определя „ужас“.Учените изследват връзката между страховете ни в периода, в който те са възникнали. Така например голяма част от темите на филмите, създадени след трагичните събития на 11.09. в голяма степен са фокусирани около мъчението, агонията като ужас.В същия смисъл, филмите за зомбита е твърде вероятно да стават популярни вследствие на избухването на грипа и опасността от биологична война – и двете събития застрашават цели народи. В този ред на мисли, можем да кажем, че всяко време ражда своите ужаси.След анализ на резултатите, учените констатират, че независимо от факта, че накрая на филма всички участници изразяват сходни нива на страх, любителите на жанра изглеждат сравнително по-удовлетворени, в сравнение с хората, които не обичат филми на ужасите.Други данни препращат към типове хора, които търсят усещания, силни преживявания. Тях те могат да потърсят както в страшния филм, така и в скока с бънджи или парашут. Хората, които попадат в графа „търсачи на силни усещания“, изпитват много по-високи нива на възбуда, докато гледат този жанр, в сравнение с хората, които не се определят като такива.Това обикновено се дължи на тестостерона и отговора на тялото към невротрансмитера допамин. Дали защото мъжете искат да се чувстват по-мъжествени и смели или поради други причини, факт е, че сред тях има повече любители на филмите на ужасите, в сравнение с жените.
ное 18

Ванилията има антистесов ефект

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ванилията повишава когнитивните и ментални способности, понижава стреса и укрепва мозъчната дейност.Тя се използва от векове не само като вкусна подправка, но и против стомашни болки, стрес и астматични пристъпи.Изследвания от последните десетилетия разкриват ванилията като силен антиоксидант с концентрирано действие върху централната нервна система. Чрез приема на ванилия силно  се понижава стреса, упражняван върху нервната система. Той  е една от най-разпространете причини за ниско либидо и еректилна дисфункция – с неговото понижаване, пропорцинално се повишават сексуалното желание и половата мощ.Една от най-известните и популярни функции на ванилият обаче е терморегулаторната. Чрез финото си влияние върху нервната система, ванилинът притъпява топлинната чувствителност и позволява на организма да се чувства по-комфортно както в горещ, така и в студен климат. Това я прави най-подходящата добавка за сладолед, било то през лятото или през зимата
ное 15

Депресията ускорява стареенето

публикувано от: доктор Веселин Герев

Депресията може да ни направи физически по-стари, тъй като ускорява процеса на стареене на клетките в тялото твърди ново проучване.Лабораторни тестове доказват, че клетките изглеждат биологично по-стари при хората, които страдат или са страдали от депресия в миналото.Проучването, в което са участвали повече от 2000 доброволци, е публикувано в журнал Молекулярна психиатрия .Експертите вече са доказали, че хората, страдащи от сериозна депресия, са изложени на по-голям риск от болести, свързани с процеса на остаряване – като рак, диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.Депресията ускорява стареенето на човека, като съкращава в клетките специални участъци ДНК, защитаващи молекулите от увреждания, твърдят специалистите.Учените са открили, че хромозомите при хората, страдали от депресивни разстройства са по-къси отколкото при здравите хора, участвали в изследването.В заключение-  психичните разстройства ускоряват стареенето с няколко години. Тази зависимост се е запазвала дори и когато са били налице други фактори, ускоряващи стареенето, като наднормено тегло, тютюнопушене, употреба на алкохол.

ное 13

В сряда е най-вероятно да заспите на работното си място

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сряда е най-вероятният ден хората да заспят на работа, установи проучване, в което 20 на сто от анкетираните си признали, че редовно си подремвали на бюрото в офиса.Една трета от запитаните признали, че са се отдавали на сънища на работното място, след като почувствали умора и недостиг на енергия в следобедните часове.Една десета от участниците в допитването заявили, че са потъвали в света на прекрасното в заседателната зала или в тоалетните в службата.Двадесет и два процента от анкетираните доверили, че подремват на работното място средно между 10 минути и един час.Най-често срещаното заспиване било в сряда и средната му продължителност се оказала 47 минути.Тридесет и осем процента си признали, че спят в офиса, защото дълбоко ненавиждат работата си.Най-поспаливи в службата се оказали дамите.Седемдесет на сто от запитаните признали, че са се отдавали на следобедна дрямка поне веднъж седмично.Най-честите причини за спането зад бюрото се оказвали обилният обяд и препиването предишната нощ.Най-поспаливите професии били тези на счетоводителите и на служителите във финансовата сфера.Следобедното спадане на продуктивността на трудещите се се изразява в 24 непроизводствени дни в годината, които са чиста загуба за работодателите им, отчитат специалистите.Това е равностойно на една десета от годишната заплата на служителите, която им е “подарена” въпреки следобедните дремки.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат