май 31

Ето как стресът съкращава живота ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

За учените не е тайна, че настроението и стресът допринасят за скъсяване продължителността на живота. Изследователи обаче установяват гените, които имат отношение в целия този процес.Изследователите се опитват да идентифицират разнообразието на гените, за които се смята, че контролират въздействието на настроението и отговора на стреса по отношение на дълголетието на организма.Генът ANK3 представлява особен интерес , тъй като играе ключова роля в този процес. Този ген се свързва с протеин, познат като „ankyrin-G“. Той участва в определени видове синаптична трансмисия.Преди генът е свързван с отключване на биполярно разстройство, аутизъм или шизофрения. Той е и основен кандидат за разкриване на връзката между емоционалните реакции и преждевременното остаряване.След последващ анализ на гените изследователите установяват, че онези, които се свързват с настроението, стреса и дълголетието, менят своите съставки с възрастта. Това става ясно, след като биват анализирани гените на хора, които изпитват значителен стрес или нарушения, свързани с настроението.Оказва се, че гените,които се активират от стреса определят и продължителността на живота.

май 30

Социалните мрежи са опасно вредни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Снимка на закръглена жена беше свалена от социалната мрежа, защото изображението противоречи на правилата на “Фейсбук” за здраве и фитнес.Това съобщи в своята група Карън Пикеринг, продуцент на австралийското женско токшоу “Виж жената” (Cherchez la Femme), след като “Фейсбук” отказа да публикува реклама с изображение на пухкавелка.”Фейсбук” игнорира събитие  на което ще се обсъжда как човек може да бъдеш щастлив във всеки размер на тялото си. Вместо това, той предлага на закръглените жени да се чувстват зле. Явно “Фейсбук” няма представа, че има  пълнички жени, които могат да се чувстват прекрасно.След като тази социална мрежа игнорира хората с наднормено тегло то логично би било и те да игнорират социалната мрежа.Мисля,че е крайно време да бойкотираме социалните мрежи и да преминем към далеч по-човешкия нормален начин на комуникация. В противен случай освен депресия ще  загубим умения за нормална комуникация.

май 27

Колебанията в кръвното налягане могат да доведат до по-бърз спад в умствените способности сред възрастните хора показва ново изследване.Сред по-възрастните пациенти, систоличното кръвно налягане (горната граница) варира, води до влошаване на психическото състояние и загуба на вербална памет, настъпват значително по-рано, отколкото при тези, които кръвното налягане остава в рамките на нормалните стойности. Това е установило изследването.Променливата долна граница (диастолично кръвно налягане), също се свързва с по-бърз спад на умствените способности сред хората на възраст между 55 и 64 г., но не и при хората над 65-годишна възраст, обясняват авторите на проучването.За изследването са събрани данните на близо 1000 души на възраст над 55 години.В последните 6 години са открити достатъчно доказателства, че променливото кръвно налягане може да доведе до по-голям риск от инсулт и редица други здравословни проблеми.Изследването показва, че това не може да бъде случаен или незначителен феномен и може да е база, на която да се направи достоверна прогноза.Дългосрочната променливост в кръвното налягане прогнозира по-бързи спадове във функциите на мозъка сред възрастните хора. Контролът на нестабилното кръвно може да бъде потенциална стратегия за предотвратяването на деменция и запазването на психичните функции.

май 25

Сънната апнея провокира еректилна дисфункция

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мъжете със сънна апнея не рядко страдат от смущения в ерекцията, дължащи се на пониженият достъп на кислород през тези епизоди на затруднено дишане. Изследователи са наблюдавали мишки, подложени на хронично интермитентна хипоксия - такава, наблюдавана и при сънната апнея. При тях е доказано и намаление на спонтанните ерекциия 55% от случаите. След пет седмичен период, времето между опитите за чифтосване се е удължило 60-кратно. След прекъсването на кислородната депривация, еректилната функция се е възстановила в рамките на шест седмици. Приложението на препарат, действащ на принцип, подобен на този на Виаграта - увеличаващ нивото на азотния окис - мощен фактор за релаксацията на съдовете, също е довело до подобрение на еректилната функция. Специалистите напомнят, че обструктивната сънна апнея дава отражение на функцията и на други органи. Откриването и правилното и лечение са важни за контролиране и на другите смущения във физиологията на организма.

май 20

За ползите от редовния секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Редовният сексуален живот е критерий за здрав дух и тяло. Сексът  е полезен по много причини.Правейки редовно секс вие не само ще се почувствате по-бодъри и с повишено настроение, но и реално ще изглеждате с 10 години по-млади.В Тексаския университет отбелязаха, че редовният секс внушава неотразимост и кара да отделят повече внимание на тялото си. А това е още един плюс към самоуважението.Американският университет Уилкс съветва да укрепваме имунитета чрез секс, защото дори само един полов контакт седмично повишава съдържанието на имуноглобулин А, който се справя с инфекциите.Немските учени предлагат аналгинът да бъде сменен със секс. Именно той е помогнал на 60% от анкетираните да забравят за главоболието.Тъй че съчетавайте удоволствието с полезният за душата и тялото начин на живот.

май 18

Стресът причинява аритмии

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сърдечните аритмии са честа находка сред пациентите със сърдечносъдови заболявания. Като аритмия се дефинира всеки ритъм различен от синусовия. Някои ритъмни нарушения нямат клинично значение, но други са потенциално опасни за живота на пациента. Най- честата сред тях е предсърдното мъждене. Независимо от механизмите на възникването им в основата на аритмиите стоят нарушения в йонния транспорт от двете страни на клетъчата мембрана на клетките. Това са много фини и деликатни процеси.Много фактори са отговорни за възникването на аритмиите. Основно те могат да се разделят на органични и физиологични. Понякога генезата се крие в някои клапни пороци предимно на митралната клапа, допълнителни проводни връзки между предсърдията и камерите. Последиците от коронарната болест, дългогодишната артериална хипертония също са добър органичен субстрат за възникването на аритмиите. Физиологични състояния, като анемия, хипоксия, фебрилитет могат да повишат автоматизма на проводната система и най-често се изявяват със синусова тахикардия. Тя се провокира още от употребата на някои вещества - тютюн, алкохол, наркотични средства. Честа причина за аритмия е стресът.Напрежението може до такава степен да промени сърдечния ритъм,че то а не синусовият възел да играят роля на пейсмейкър.Ето защо при аритмия и стрес е много важно да се намали нивото на напрежение.В моята практика ежедневно се сблъсквам със случаи на аритмия,която не се повлиява от антиаритмични средства.В тези случаи успокоението на психиката е достатъчно за да се нормализира сърдечният ритъм.

май 16

Нощните смени предразполагат към рак

публикувано от: доктор Веселин Герев

Жените, които полагат нощен труд, са изложени на 40% по-висок риск от рак на гърдата, предупреждават изследователи.В проучването, подкрепено от датското общество за борба с рака, участват повече от 18 500 жени. Участничките попълват подробен въпросник, който включва въпроси за режима на работа.Служителките с повече от две нощни смени на седмица са с два пъти по-висока опасност, отколкото тези с една нощна смяна, се казва в нов научен доклад.Постоянното излагане на светлина през нощта потиска производството на мелатонин в мозъка, в часовете между 21   и 8 часа. Оказва се,че хормонът, който диктува денонощните цикли  помага и за потискането на туморите.Необичайно ниските нива на мелатонин, които се наблюдават при работещи нощем, вероятно насърчават растежа на тумори.Може да се окаже, че нощните смени, сами по себе си, не са единствената причина, тъй като работата през нощта увеличава риска от други фактори, свързани с начина на живот, като липсата на физически упражнения.Лишаването от пълноценен сън е друг рисков фактор.Нови проучвания по темата събират все повече данни, че нощният труд предразполага жените към рак на гърдата, а мъжете - към рак на простатата.За намаляване на риска от рак при работещите на смени се препоръчва приемането на мелатонин - естественият хормон на съня.

май 11

Хората, които обичат кучетата, са по-дружелюбни, a любителите на котки са по-креативни, показват резултатите от любопитна анкета.Как определяте себе си или на какво домашно животно се оприличавате? Отговорът на тези въпроси може да разкрие много за вашия характер и поведение, както и за психологическите ви нагласи. Дори и да не притежавате домашен любимец, ако се замислите, вероятно ще си дадете сметка като какво домашно животно се определяте – куче или котка.По правило кучетата са социални, докато котките са любопитни и спокойни. Новото проучване показа, че това важи в пълна сила и за хората. Според него хората оприличаващи себе си на куче, са с 15% по-общителни, 13% по-любезни и 11% по-съвестни.От друга страна хората с „котешки характер” са с около 12% по-чувствителни и 11% по-открити отколкото останалите.Друго проучване твърдеше,че гушкането на куче действа антистресово но ако тези техники не помагат е добре да потърсите мнението на специалист.

май 10

Злоупотребата с алкохол свива мозъка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Редовната консумация на прекомерни количества алкохол може да доведе до развитие на сериозни състояния, засягащи здравето.Възможно е нивата на червените кръвни клетки, които пренасят кислород в организма да се понижат дотолкова, че да достигнат ненормално ниски нива. Това състояние, познато като анемия, може да отключи редица други симптоми, включително умора, задух и световъртеж. Алкохолизмът може да допринесе и за развитието на рак, по-конкретно на устата, гърлото, ларинкса, хранопровода, черния дроб, гърдата и дебелото черво. Рискът се повишава дори повече, когато консумацията на алкохол се комбинира с тютюнопушенето.Прекомерните количества алкохол повишават риска от формиране на кръвни съсиреци, които могат да доведат до инфаркт или инсулт. В данни на проучване от 2005 г., проведено от харвардски изследователски екип, се посочва, че злоупотребата с алкохол удвоява риска от достигане до летален изход сред хората, които са преживели сърдечен удар. С напредването на възрастта мозъкът започва бавно да се свива – с около 1,9% за десетилетие, което се счита за нормално. Прекомерната консумация на алкохол ускорява този процес в някои ключови области в мозъка, което води до загуба на паметта и други симптоми, характерни за деменцията.

май 9

Редуването на серия от почивни дни и след това дълга работна седмица тотално обърква биологичния ни часовник.Психиката ни е настроена на циркадни ритми.Най-краткият ритъм е денонощието.При него разпределението на времето в груби граници е три по осем-осем часа работа,осем часа сън и осем часа свободно време.Следва седмичният стереотип,който включва пет дни работа и два дни почивка.При нарушаване на този създаден ритъм се наблюдава сътресение,подобно на това при смяна на часовото време.Ясно е,че тази седмица е загубена като работна,тъй като чак към краят и ще се настроим за работа.Веднага след това обаче следва нова порция от четири почивни дни,които ще направят целия месец май абсолютно изгубен в синхронизации.Така ту ще сме заспали и разсеяни,ту ще ставаме рано по време на почивните дни.Не е изключено през този период да се засилят болежките ни или да повишим кръвно налягане.Както винаги и по български отчитаме фактите без да правим предварителен анализ на ситуацията.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат