дек 28

Най-властни са блондинките - мъжете им се крият в банята

публикувано от: доктор Веселин Герев

Половината британски мъже редовно се крият в банята от заядливата си партньорка, показва ново изследване.Бащите, които се опитват да избягат от хиперактивните си деца или от войнствените си съпруги, е най-вероятно да намерят убежище в тоалетната.
Вместо да я използват по предназначение, близо половината мъже признават, че се усамотяват, за да играят на игри на мобилния си телефон,да слушат спортни коментари или да релаксират на музика.Мъжете твърдят, че банята е единственото място, където могат да са напълно сигурни, че ще останат сами, криейки се зад заключената врата. 20 на сто от участниците в допитването заявили, че партньорките им се карат, че стоят в банята прекалено дълго време.”Банята изглежда е последната твърдина, гарантираща тишина и спокойствие”, заяви Рафаела Де Виторио от компанията, която провела изследването сред 2000 души.Учените доказаха, че привлекателните жени печелят сърцата на мъжете най-лесно, ако имат лош темперамент.По правило жените постигат по-голям успех с мъжете, заради стратегията да властват и подчиняват. Атрактивните жени, които действат единствено в свой интерес почти винаги постигат желаната цел.В хода на експеримента се появили и факти, които доказват, че агресивността зависи дори от цвета на косата. За всеобща изненада, резултатите сочат, че най-агресивни не са рижите и червенокоските, а блондинките.

дек 27

Да избегнем депресията по празниците

публикувано от: доктор Веселин Герев

Около коледните и новогодишни празници задължително се говори и за депресия и нещастие. Дали наистина по това време на годината се случват повече самоубийства и хората изпадат в депресия, или това е просто мит, който цели да се развали доброто настроение, не е ясно.
Ето обаче няколко начина, чрез които да избегнете угнетените чувства и тежки настроения през един от най-забавните месеци през годината.Нали празниците са повод за веселия, а не за депресии.Отделете време за себе си и се поглезете. Не си мислете, че щом Коледа е семеен празник трябва да се посветите изцяло и само на роднините. Особено важно е да си вземете почивка, ако работата ви е стресираща и усещате, че сте претоварени. И да искате да организирате перфектните празнични дни, но това може да ви причини много стресови състояния. Винаги, когато най-много се стараем да направим всичко перфектно, се объркват най-много неща. Затова го карайте спокойно, оставете нещата да се случват от само себе си и не се ядосвайте, когато нещо се обърка или не се получава точно така, както искате.
Сънят е най-доброто средство срещу депресивните състояния. Може и да не си давате сметка, но ако не осигурявате нужната пълноценна почивка на тялото ви, освен умора, ще усетите как ви налягат все повече негативни мисли, раздразнение и депресия. Постарайте се по време на празниците да се наспите, за да се чувствате свежи, отпочинали и пълни с енергия и желание да се наслаждавате на Коледа и Нова година.В никакъв случай не се затваряйте у дома и не се изолирайте от външния свят. След една хубава разходка ще се чувствате ведри и приятно изморени. По време на празниците- не преяждате.Ако прекалите с хапването и пийването, е много вероятно да не се чувствате добре. Първо, защото ще страдате от махмурлук и натежал стомах, второ защото още януари ще ви налегне депресия, че сте затлъстели и не може да влезете в любимите си дрехи.Ако тези елементарни съвети не Ви помогнат след празниците потърсете квалифицирана помощ или пробвайте да преодолеете депресията с прекурсора на СЕРОТОНИН- ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ.

дек 23

Алкохолът е полезен в умерени количества

публикувано от: доктор Веселин Герев

В умерени количества и то качественият алкохол е не само здравословен, но се ползва в народната медицина и като лечебно средство. И тъй като наближава Коледа, ще си говорим за типичните за сезона и празника алкохолни и здравословни напитки.Коледа е семеен празник, а казват, че алкохолът сплотявал хората. Ето защо по Коледа се пие повече алкохол и наздравиците са повече, така че е важно, когато купувате провизиите за празника, да не правите компромис с качеството, за да не ближете раните си след празника – гадене, повръщане, махмурлук.Качественият алкохол, но все пак в умерени количества, е изключително здравословен. А още по-добре е, ако алкохолът е домашно производство (типично българска традиция е варенето на ракия и вино). Тогава поне знаете какво наистина пиете.В България виното е на особена почит, дотолкова, че много българи предпочитат сами да си го произвеждат. А Коледа без червено вино на трапезата е немислима. Ето една не особено сложна, но пък много вкусна: 1 л червено вино, 250 г чахар (може да се замени с мед), две нарязани на кубчета ябълки, 20 зърна черен пипер, 5 зърна карамфил, канела, резени лимон или лимонов сок. Всичко това се кипва и се пие горещо.Освен вино, по Коледа в България се изпиват и промишлени количества ракия. Развеселяващият, сгряващият и лечебният ефект на българската напитка многократно се подобрява след затоплянето на ракията и прибавянето на малко захар и, по желание, други ароматни подправки.Горещите и ароматни алкохолни напитки са подходящи и за възстановяване след инфекциони заболявания, добри антиоксиданти са и забавят стареенето (особено виното), а също има и съдоразширяващ ефект, подобряват кръвообръщението. Според холандски проучвания пък консумацията на алкохолни напитки намалява риска от диабет. Употребявайте алкохол в умерени количества и не прекалявайте .Това може да доведе до следпразнична деперсия!

дек 21

Очакват се задръствания по Софийските улици както и на паркингите под големите търговски центрове в събота на 24 декември. Това е последна възможност за столичани да купят подаръци на своите близки, както и да се снабдят с всичко необходимо за трапезата за Бъдни вечер и Коледа.Според едно проучване българинът ще похарчи до 90 лева за коледни подаръци. Голямото коледно пазаруване вече е в разгара си. При децата получаването на подаръци за Коледа е лесна работа. За тях достатъчно е да напишат писмо до дядо Коледа. До празниците остава точно два дни а за покупката на подаръците времето вече изтича.Това създава още по-голяма суматоха,достигаща на моменти до истерия в пазаруването.
На коледни бонуси могат да се надяваат хората работещи в 63% от фирмите, 24% от тези работодатели ще дадт пълна заплата на своите служители, около 30% ще дадт по половин заплата, а останалите ще раздадат символични празнични бонуси, но все пак ще уважат своите служители.Важно е ,увлечени от празничната еуфория да преценим реално възможностите си за да не изпаднем във финансова и емоционална Депресия след празниците,когато отново ще ни блъсне сивото ежедневие.Темата за еуфорията от коледното пазаруване ще коментирам на живо утре 22 декември в 10,15 ч по програма Хоризонт на БНР.

дек 20

Коледното дръвче също може да Ви ДЕПРЕСИРА

публикувано от: доктор Веселин Герев

Неприятно е, но коледната елха може да ни причини депресия, въпреки че би трябвало да е част от хубавото настроение по празниците.Ако се чувствате подтиснати и не спите добре тези дни, е възможно да страдате от т.нар. “синдром на коледната елха”.Той се предизвиква от спорите в мъха на празничното дръвче, който несъзнателно се вдишва от обитателите на дома.
Открити са близо 70 вида мъх при елхите, които предизвикват кашлица, сърбежи в носа, сълзене и парене на очите, болки в синусите, чувство на умора или безсъние и други неприятни симптоми.Мъхът расте естествено по дръвчетата, но започва да пъпкува, щом те се внесат в топлия апартамент.Според заключенията на друго изследване след като коледната елха е престояла у дома две седмици, броят на пренасяните от въздуха спори нараства от 800 на близо 1 куб.м до 5000.Все пак това не означава задължително, че елхата ще ви разболее. Ако не страдате от алергии, вероятно всичко ще мине съвсем празнично и без проблеми. В противен случай, обаче, е добре да последвате следните съвети:измийте дръвчето и го изсушете преди да го вкарате вкъщи, веднага след Коледа го изкарайте, тъй като колкото повече стои у дома - толкова повече спори.Най-рационално е да използвате изкуствена елха - няма да е толкова автентично и ароматно преживяване, но поне ще запазите здравето си.

дек 19

Кризата и Депресията тласкат много хора към самоубийство

публикувано от: доктор Веселин Герев

Броят на самоубийствата в Гърция е достигнал рекордно ниво за Европа и според експерти това се дължи на засилващата се икономическа криза в страната.Болезнените мерки за строго ограничаване на разходите и икономическата драма, която изглежда няма край, са станали причина голям брой гърци да посегнат на живота си.До началото на финансовата криза преди три години слънчева средиземноморска Гърция имаше най-ниския процент на самоубийства в Европа - 2,8 на 100 хил. жители.Сега техният брой почти се е удвоил и е достигнал рекорд за Стария континент.Православната църква в страната смята самоубийството за грях и отказва погребение по църковните канони на хората, които сами са сложили край на живота си.Неуспешните опитите за самоубийство също са нараснали.Никога причината не е само една, но почти винаги дълговете, безработицата, страхът от уволнение се посочват като причина, когато хората се обаждат по телефона, за да кажат, че смятат да се самоубият.Повечето самоубийци са в активна възраст жени между 30 и 50 години и мъже между 40 и 45 години, които се определят като отчаяни от финансовите си проблеми.Мъжете, страдащи от “наранено достойнство” и “изгубена гордост”, са най-тежките случаи.По предишни данни на Евростат, съобщени през септември, по брой на успешни самоубийства на 100 хил. души в ЕС първото място е заемала Литва с 31.5 случая, следвана от Унгария - 21.8, Латвия - 20.7, Словения - 18.7, Естония - 18.3. България е заемала 20-то място в ЕС с 10.1 самоубийства на 11 хил. души.

дек 16

Жените също могат да се будят с възбуда !

публикувано от: доктор Веселин Герев

Британски изобретатели представиха необичайна новост, предназначена специално за дамите - уникален будилник-вибратор.Нестандартният будилник ще направи събуждането още по приятно, уверени са създателите му.Обичайно вибраторът се държи в нощното шкафче, но мястото на този е буквално там, закъдето е предназначен.Независимо от факта, че изглежда малко странно, британските изследователи обясниха, че устройството няма да пречи на жените да спят или да отидат до тоалетната през нощта.Както навивате стандартен будилник, така и при този, преди да си легнете, го програмирате в колко часа… да звънне.Според индивидуалните си нужди можете да регулирате скоростта и интензивността на вибрациите.
Презареждането става много просто със стандартен USB-порт.Цената на новия продукт е 120 долара и трябва да се отбележи, че това е доста подходящ коледен подарък за жените, които обичат да правят любов сутрин.

дек 14

ДЕПРЕСИЯТА може да започне със сутрешно главоболие

публикувано от: доктор Веселин Герев

Това е заключението на изследване, проведено от група учени от Университета Станфорд (Stanford University) в Калифорния, които са си поставили за цел да изучат разпространението на хроничното сутрешно главоболие и неговата връзка със социално-демографските условия, приеманите лекарства и проблемите, свързани със здравето, съня и психиката.
Според данните сутрешното главоболие на хронична основа засяга всеки 13-ти човек и често е свързано с депресията и чувството за безпокойство. Специалистите са убедени, че събуждането с главоболие като правило е свързано с нарушения в структурата на съня.
Някои учени откриват връзка и между главоболието и хъркането.
Друго изследване, направено от шведски специалисти, също разкрива, че 5% от населението страда от пристъпи на главоболие всяка сутрин. В САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Португалия и Испания е проведено проучване по телефона , в което са участвали 18 980 души, отговорили на въпроси, свързани с наличието на главоболие всяка сутрин, с евентуално съпътстващи психотропни препарати, с нарушения в съня и психичното здраве.
В тези страни разпространението на главоболието обхваща около 7.6% от населението. 4.4% се оплакват от постоянно главаболие, а 1.9% - от периодично. При жените честотата на заболеваемост е по-висока, отколкото при мъжете ( 8.4% / 6.7%). По-често от главоболие се оплакват хората на възраст между 45 и 64 години (около 9%).
Най-значими фактори според всички цитирани изследвания се оказват чувството за безпокойство и депресията. Шведските учени подчертават, че хроничното сутрешно главоболие е достоверен признак за тежки депресивни разстройства и нарушения в съня.

дек 13

Работниците и служителите-все по-уморени и депресирани

публикувано от: доктор Веселин Герев

40% от работещите българи се оплакват от стрес в работата, а 60% - от обща умора.
Това показва национално изследване за условията на труд по проект “Превенция за безопасност и здраве”.В резултат на напрежението в службата между 20 и 26% от хората имат проблеми със съня и са раздразнителни. Според данните 27% от наетите във всички икономически сектори редовно или понякога работят над 10 часа на ден. Около 30 на сто работят в събота или неделя.Като цяло служителите имат проблеми със здравето си - около 1/3 със зрението, болки в гърба, мускулни болки и главоболие.
Въпреки тези негативни последици за общото им състояние, обаче, 87% от анкетираните твърдят, че са удовлетворени от условията на труд от страх да не загубят работата си. Няма как да си конкурентоспособен с 40% работници в условия на тотален стрес, 60% работници, които са уморени, и 30% работници, които имат проблеми със съня, раздразнителни са и страдат от някакви други форми на напрежение.Още по темата в сутрешния блок на НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ от 08,30 с коментар на живо от мен д-р Веселин Герев.

дек 12

Клюката действа като АНТИДЕПРЕСАНТ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Оказа се, че жените, които споделят повече подробности от личния си живот със своите приятели и колеги са доста по-положително настроени към заобикалящата ги среда, което пък им носи допълнителни здравословни дивиденти.Според британски учени изслушването на чужди и интересни истории също ни влияе позитивно, особено ако са разказани забавно и с чувство за хумор.Проучване по темата, което в било проведено във Великобритания, разкрива, че 85% от хората обичат да клюкарстват, а 10% от анкетираните не могат да пазят и най-съкровените си тайни, изпортвайки от А до Я на околните.Изследването показва, че колкото по-дълго таите нещо свежо и забавно, което искате да разкажете на всяка цена, толкова стресът и напрежението действат отрицателно на здравословния ви статус.
Женските разговори увеличават нивото на серотонина и намаляват тревожността. Това се дължи на факта, че споделяйки информация ние провокираме останалите да изразят тяхното мнение и гледна точка.Смехът, който редовно се заражда при такива разговори, активира мозъчните клетки и ни действа ободряващо.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат