окт 29

Днес е най-критичният ден след смяната на часовото време

публикувано от: доктор Веселин Герев

По статистика понеделник след смяна на часовото време е най-критичен по отношение на здравето ден.Проучвания показват,че днес вероятността за ПТП  и трудови злополуки се увеличава с 50% а също толкова се увеличават посещенията в спешна помощ по повод сърдечни инциденти.Добрата новина е, че местим стрелките за последен път и ще останем на астрономическо часово време.Повече за проблемите от смяната на времето от интервюто ми за Дарик радио на darikradio.bg/nai-truden-e-ponedelnikat-sled-smanata-na-vremeto.html#parent=show

За безпроблемна синхронизация носителите на Нобелова награда за медицина за 2017 препоръчват прием на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ - ЕСТЕСТВЕН РЕГУЛАТОР НА ЦИРКАДНИТЕ РИТМИ ПРИ ЧОВЕКА.

окт 22

Ще лекуваме ли депресията с марихуана?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Марихуаната може да се използва за третиране на депресия  сочат данните на ново проучване.Алкалоидите на марихуаната помагат за облекчаване на депресията и хроничния стрес. Ендоканабиноидите са съединения, които естествено се секретират в мозъка и засягат двигателните, познавателните умения, емоциите и поведението.Установено е, че дългосрочният стрес понижава тяхното синтезиране в мозъка, което води до  депресия. Ендоканабиноидите са подобни на алкалоидите, които се съдържат в марихуаната и активните й вещества делта-9-тетрахидроканабинол (THC).Терапията с канабис може да се използва за възстановяване нивата на ендоканабиноидите в мозъка.Необходими са обаче още изследвания,които да установят кой точно канабиноид повлиява депресията и кой обостря състоянието като провокира психоза.Освен това ще се провеждат проучвания,които да установят дали канабиноидните алкалоиди водят до зависимост.
окт 19

Бързата храна води до депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследване сочи, че над 1/3 от възрастните и около 45% от младите хора консумират бърза храна.Според експертите хората с по-висок доход консумират повече позната като “фаст фууд” . Така например около 31% възрастни с по-нисък доход се хранят с фаст фууд и тенденцията се увеличава на 36% за хората със среден доход до достигане на 42% за тези с най-високи доходи.Възрастта също влияе на храненето като с остаряването консумацията на бърза храна намалява. Докато процентът на възрастните над 60 години, консумирали фаст фууд е 24%, то на хората между 20 и 39 години е почти двоен.Разлика между половете почти няма. Проучване от 2011 г. установява, че хората, които се хранят с този тип храна, са с 51% по-голям риск да развият депресия. Причината е, че се губи аминокиселината триптофан, която е прекурсор за синтез на хормона на щастието СЕРОТОНИН.Освен за настроението СЕРОТОНИН отговаря за паметта,концентрацията на вниманието и мислите.Затова продължителната консумация на бърза храна задължително влошава паметта и концентрацията.Все пак за хората на динамичното ежедневие има решение и то е да се приемат прекурсори на СЕРОТОНИН под формата на таблетки.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ с контролирано освобождаване е единственият продукт на пазара,който съдържа и  двата прекурсора на СЕРОТОНИН.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ с контролирано освобождаване е високотехнологичен природен продукт и приемът му не създава зависимост.

окт 17

Домината като начин за изблик на импулси

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според различни изследвания, много хора имат садомазохистични импулси, но в повечето случаи те биват потискани, защото не се смятат за приемливи. Обичайно приетото мнение е, че мъжете са активните в секса, а жените приемат пасивната роля.При размяна на ролите и доминация на жените излизат наяве садомазохистичните им желания.Поддържането на сексуалното напрежение чрез думи и реакции е от съществено значение за жената. Когато тя доминира, няма нужда да си представяме сцени с белезници, бичове и всякакви  атрибути.Друго доста закоравяло твърдение е, че на мъжа все му се прави секс, а жената все я боли главата. Но нещата въобще не стоят така. Понякога просто мъжете копнеят партньорката да поеме инициативата и да покаже колко ги иска.Сред най-разпространените фантазии на мъжете в доминирана позиция са: влизане в различни роли; преструване, че току-що се запознаваме, секси бельо и кожени дрехи; слугуване.
окт 15

Може ли псилоцибин да лекува депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Вече е доказано, че една от активните съставки на халюциногенните  гъби – веществото псилоцибин – помага за възстановяване нормалните реакции на мозъка при различни емоционални състояния. Най-интересното в случая обаче е друго.Учените установяват, че физиологичното действие на псилоцибина е напълно противоположно на това на класическите антидепресанти, например тези от групата на инхибиторите на обратното захващане на серотонина . Доказано е, че псилоцибинът може да облекчава депресията не като потиска емоционалните пориви и седира мозъка, а като стимулира емоционалността и активира връзките между центровете на емоциите в мозъка.До момента позитивните ефекти на магическите гъби са изследвани и доказани при общо 20 пациента, чиито депресивни състояния не се повлияват от стандартна терапия.По време на терапията с псилоцибин при тях е установена е много по-силна податливост на позитивните емоции и по-успешно справяне с негативните такива – включително страх и тревожност. Добрата новина е, че негативните емоции в този случай се преодоляват не чрез притъпяване на възприемчивостта към тях, а чрез подобряване способността на мозъка да ги приема като нормални състояния в даден момент.От тази малка група пациенти разбира се не могат да се правят генерални изводи за алтернативи при повлияване на депресивни състояния.

окт 9

Психопатията е вид разстройство на личността, при което отсъства способността за съчувствие-емпатия а се демонстрира агресия,стигаща до крайности.Учените намират, че при психопата  мозъчните отдели, свързани с  удоволствието са хиперактивни. Това причинява едни от най-опасните  типове поведение , свързани с престъпления с особена жестокост, рецидиви и злоупотреба с алкохол и наркотици.Досега се смяташе, че психопатното поведение се дължи на липсата на страх от  наказание. Затова проявите на психопата са свързани с особена жестокост.Затова  се търси връзка между  психопатното поведение и функционирането на системата от центрове за удовоствие в мозъка. Тези центрове се активизират от въздействието на хормона допамин, наричан хормона на удоволствието. Престъпниците са ярък пример за подобно поведение, но при нормалните хора също се наблюдават черти на подобно разстройство, изразяващи се в желание за манипулиране, егоцентризъм, агресивност и прекомерно поемане на рискове.По време на експеримента доброволците получават амфетамин, за да се стимулира допамин медиираната част от нервната им система.Така експериментално се налага изводът,че повишеният синтез на допамин стимулира психопатно поведение дори при нормални хора.Психопати с четирикратно по-високи нива на допамин от обичайните обикновено са склонни към криминални действия.

окт 5

Роботи ще заменят секс куклите до 2050 година

публикувано от: доктор Веселин Герев

Концепцията за секс кукли датира от 17-ти век в Индия. Според някои източници, през 1908 г. в Париж е съществувала търговска мрежа, която е предлагала такъв тип кукли. В САЩ популяризирането им започва едва през 1968 г. благодарение на порнографските списания и легалната продажба на сексуални устройства по пощата.Основната причина за притежанието на секс кукла е да подпомага мастурбацията като сексуално удоволствие. Въпреки това съвременното общество като цяло заклеймява употребата на секс кукли заради факта, че човек не може да привлече истински сексуален партньор а го замества с вещ.Футуролозите отиват по-далеч като предвиждат, че до 2050 г. роботите ще се превърнат в  сексуален обект за много хора.Този факт е свързан с притеснения, че използването на подобни алтернативи може само да задълбочи проблемите в сексуалните взаимоотношения при много двойки. Използването на секс кукли, които биват възприемани като „послушни“ и „винаги на разположение“ и напълно подчиняеми, може да допринесе допълнително за задълбочаване на проблема при сексуален контакт с жени.

окт 2

Следват няколко дни на магнитни бури

публикувано от: доктор Веселин Герев

В следващите дни предстои поредица от магнитни бури. Това явление има отрицателно въздействие върху здравето на всички. В рисковите групи попадат страдащите от хронични заболявания и хората, които често са подложени на силен стрес.Особено чувствителни са хората,страдащи от сърдечно-съдови заболявания.При тях е възможно рязко понижение на артериалното налягане както и аритмии.Страдащите от стрес усещат засилване на напрежението както и безсъние. Препоръки от сорта  да избягваме стреса  и да не се преуморяваме, да приемаме повече вода или чай, да изключим от менюто си тежката и трудна за усвояване храна, както и алкохола са несериозни и са в сферата на пожеланията. Единственият начин да се предпазим от колебливото магнитно поле е като не излизаме на открито. Редно е да отбележим, че има хора,които се чувстват много добре по време на магнитни бури.Това са страдащите от Мозъчно Съдова Болест.При тях магнитното поле подобрява мозъчният кръвоток и така се облекчава състоянието им.Повечето здрави хора разбира се се сугестират при информацията за магнитни бури.Затова е редно да кажем,че слънчевите изригвания достигат до Земята ден след като са наблюдавани.Ето защо  очаквате утре здравословни проблеми от колебливото магнитно поле.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат