юли 13

Колко е нормалната продължителност на заспиването

публикувано от: доктор Веселин Герев

Основен показател за добро качество на съня е  лесното заспиване вечер след лягане.Периодът от време, който е необходим, за да заспим след лягане, се нарича латентност на съня. Обикновено този период е с продължителност между 10 и 20 минути.Всяко по-сериозно отклонение е повод за притеснение,тъй като психиката ни си почива само докато спим.Твърде бавното заспиване и честите събуждания през нощта най-често се провокират от стрес. Той разстройва биологичния ни  часовник и увеличава фазата на заспиване във времето.Регулацията на биологичния часовник става с МЕЛАТОНИН -естественият хормон на съня.Колебливото ниво на МЕЛАТОНИН е причина за трудно заспиване както при лягане, така и при честите пробуждания през нощта.Ако проявите на затруднен сън са инцидентни - повод за притеснение няма.В моята практика важи правилото 3 нощи безсъние е равно на проблем със съня.В тези случаи е добре да се регулира нивото на МЕЛАТОНИН като той се внася отвън .МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт, доставящ на нервната клетка необходимото и количество естествен хормон на съня през цялата нощ.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

юли 11

За ползите и вредите от кафето

публикувано от: доктор Веселин Герев

Британски учени установиха, че шест чаши кафе на ден намаляват риска от преждевременна смърт от някои видове рак  с 16%. Проследено е здравето на 502 641 британци на възраст 38 – 73 години, които са давали информация за количеството кафе, което  консумират ежедневно.Според получените резултати, пиещите по осем чаши на ден са 14% по-малко застрашени от преждевременна смърт.Пиещите по шест чаши кафе дневно пък намаляват риска от преждевременна смърт до 16%.Според онколози рискът от преждевременна смърт намалява, независимо дали става въпроса за консумация на безкофеиново, разтворимо, с мляко или чисто кафе. Големият риск в случая е, че високото ниво на кофеин повишава артериалното налягане и провокира панически  и тревожни състояния.Много от хората се оплакват от проблеми със съня и сърцебиене. Изводът от това проучване е, че трябва да се търси баланса при консумацията на стимулиращи напитки и да не се злоупотребява с тях.

юли 10

Ето някои от най-депресиращите професии

публикувано от: доктор Веселин Герев

Всяка работа има особености, които могат да до провокират депресивни състояния. Става въпрос разбира се за  професии, които са свързани с постоянно напрежение и могат да доведат до тежка депресия, ако не се намери начин за адекватно разтоварване. 11% от работещите като лични асистенти на хора със здравословни проблеми страдат от тежка депресия. Работният ден на болногледачите обикновено включва грижи за пациенти, които не могат да се обслужват самостоятелно и често не са в състояние да изразят благодарност и признателност. Медицински работници най-често страдат от депресия.В тази група влизат лекари, медицински сестри, рехабилитатори и други здравни работници.  Ежедневното напрежение на което са подложени, провокира високо ниво на стрес и склонност към депресия. Всеки ден те се сблъскват с различни и тежки заболявания, травми и смърт, което по една или друга причина влияе на тяхната психика. Хората, които са се посветили на творчески професии, често работят в изолация, което води до депресия. Освен това, изпадат в периоди на творчески застой. Понякога имат твърде ниско заплащане на труда си и малки възможности за професионална реализация. Учителската професия е сред най-отговорните, но и стресиращи поради твърде ниско заплащане и по някога свръхнапрежение при работата с деца.Затова много от учителите развиват тежки депресивни състояния.

юли 4

Секссомнията е автоматизъм по време на сън

публикувано от: доктор Веселин Герев

Звучи невероятно, но все повече мъже и жени се оплакват, че страдат от секссомния.Това е рядко разстройство, известно като атипично сексуално поведение по време на сън. На пръв поглед не са налице видими признаци на сън по време на половото сношение, но на сутринта няма спомен за случилото се.За първи път секссомнията е идентифицирана като състояние през 90-те години, но по-голямо внимание й се обръща през 2003 .Състоянието е класифицирано като парасомния-качествено нарушение на съня и по статистика засяга всеки 12 човек.Към групата на парасомниите се причисляват състояния като сомнамбулизъм и бълнуване.Секссомнията се изявява по време на дълбокия сън, провокира се от еротичен сън или докосване до партньора в леглото, при което се задейктват центрове в мозъчната кора, които отговарят за сексуалното желание. Поради факта обаче, че човек се намира в състояние на дълбок сън, той няма да има спомен от действията си.Секссомнията сепровокира от прекомерна употреба на алкохол или наркотици, състояние на стрес и преумора, депресия или продължително безсъние.

юли 3

Сексуалната фрустрация е причина за депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексуалната фрустрация е силно негативно емоционално състояние, породено от несъответствие между желаната и действителната сексуална активност на индивида. Може да бъде породено както от ниската честота на сексуални контакти, така и от невъзможността да се достигне сексуална задоволеност.Подтискането на тази негативната емоция евентуално води или до активен изблик на агресия или до регресия – емоционално затваряне, водещо до тежки депресии.Стресът, породен от подобно емоционално състояние, се отразява пряко на здравословното състояние на индивида. Фрустрацията обуславя и по-рядкото допълнително освобождаване на необходими съединения като ендорфин и окситоцин, които повишават настроението, притъпяват неврологична болка и помагат на организма в стресови ситуации.В резултат на комплекс от фактори се стига до по-бързо стареене на тъканите и изострянето на хронични заболявания.

юли 2

Хората по света имат сън с различна продължителност

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората от различни краища на света имат различен по продължителност сън.Например холандците спят цял час повече, в сравнение с хората в Сингапур и Япония.Освен това жените спят повече от мъжете а най-малко спят мъжете на средна възраст.През 2014 година е проведено мащабно изследване на съня.То установява,че хората в Япония и Сингапур спят средно по седем часа и двадесет и четири минути, докато  в Холандия цифрата е осем часа и дванадесет минути.Във Великобритания спят средно  под осем часа, а французите малко  над осем часа.За добрия сън от съществено значение е  времето, в което лягаме. Колкото по-късно си лягаме, толкова по-малко е времето за сън. Часът, в който се събуждаме не влияе на продължителността на съня.Проучването отчита,че жените спят с около 30 мин. повече всяка нощ, в сравнение с мъжете а хората, които прекарват повече време на слънчева светлина, са склонни да си лягат по-рано.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат