юни 25

Окситоцин помага при деменция и аутизъм

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хормонът на социализацията и емпатията окситоцин става все по-интересен за психиатрите.Провеждат се много проучвания, които доказват положителен ефект от прием на окситоцин при проблеми от спектъра на деменциите както и при аутизъм. Окситоцин е тестван още през 60 те години на миналия век при хора, извършили тежки криминални деяния.Оказва се, че при повечето от тях хормонът  има социализиращ ефект.Проблем остава точното дозиране на веществото,тъй като молекулата на окситоцина е нестабилна и бързо се неутрализира при прием - дори венозно. Екип от Осло се спира на аерозолна форма на хормона, които се вдишва. Участници в експеримента са мъже 17-55 години с потвърдени диагнози, покриващи критериите за деменция или аутизъм в детска възраст.Те са получавали 8-24 единици окситоцин за вдишване. Същевременно е трябвало да решат логическа задача. Оказва се, че ниската доза окситоцин подобрява състоянието на лица с аутизъм а високата доза е препоръчителна при начални фази на деменция.Все още този тип терапия е експериментална но резултатите са обнадеждаващи за подобряване качеството на живот на хора с посочените проблеми.

юни 21

През тази седмица ни предстои да преживеем бързо покачване на температурите с 10-15 градуса. Слънцегреенето ще е  доста интензивно, а двата фактора в комбинация ще доведат до увеличаване на напрежението у много хора.Силната светлина е причина за бързото покачване на мозъчната и психична активност.Това са силни биоелектрични заряди, които чисто завършват с мозъчни гръмотевици и като резултат се провокират нервно-психични кризи.Симптомите при пристъпите са два вида-телесни и психични.От телесните симптоми най-чести са главоболие, изпотяване,сърцебиене, тремор, гадене, крампи. Психичните симптоми включват страх, емоционална лабилност, затруднена концентрация, проблеми със съня.В много случаи се наблюдава комбинация от симптомите както  тяхната последователност се мени и не следва някаква закономерност.Причина за тези неприятни състояния е високото напрежение и тревога.За да се избегне  този проблем е необходимо да се следват две основни препоръки- главата трябва да се пази от пряка слънчева светлина и да се приемат средства, успокояващи нервната клетка.Най-добрата защита от слънцето са очилата а за успокоение- комбинации на билкова основа.

юни 15

Постковид синдрома всъщност е лека депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много често в последно време се говори за пост Ковид синдром.Въпреки, че сте оздравели и сте се освободили от вируса след няколко месеца отново чувствате отпадналост, страх и натрапливи мисли от прекараното заболяване,понижено настроение, лек задух ,проблемен сън.Много проучвания показват, че тези симптоми остават до една година след преболедуване.Те обаче засилват психичната компонента, че човек може да се зарази отново и животът му е в опасност.Това са чисти мисли в депресивен стил за които човек няма основание и за това аз ги класифицирам като пост Ковид депресия.Депресията е състояние, което основно се характеризира с липса на мотивация и енергичност, потиснато настроение с мисли в натраплив и депресивен стил,понижено качество на живот.Понякога психичната симптоматика се съпътства от телесни симптоми като топли вълни, сърцебиене, задух, съхнене на устата, гадене , главоболие и световъртеж. Поради невротропността на КОВИД вируса “пораженията” след преболедуване са основно фунционални и се отразяват на вервомедиацията. Като основен медиатор, предизвикващ депрсивни състояния маркираме серотонин.Това е веществото на спокойствието,тонуса,настроението и съня. Баланс на нивото на серотонин се постига само с намеса отвън.Приемът на готов серотонин е най-бързият и щадящ неврона похват.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ Е ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОДУКТ, който съдържа и двата прекурсора на серотонин. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е изцяло природен продукт , който помага на нервната клетка да балансира серотониновите нива.Приемът на ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е безопасно,може да се съчетава с приема на медикаменти и не създава зависимост.

юни 11

Серотонин гони депресивните мисли от пандемията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора напоследък се оплакват от липса настроение и силна тревожност заради предстояща ваксинация или ре ваксинация против КОВИД.Причина за тези симптоми е противоречивата информация относно ваксините. Докато в началото на пандемията притесненията се въртяха около заразата, сега те са насочени към ваксинациите.Много хора ми се обаждат да питат дали е редно след като са преболедували да се ваксинират.По законите на епидемиологията - категорично - не заради пожизнения имунитет.Заради страха - може , за да сте спокойни. Оказа се, че има много случаи на тежки симптоми  на заболяване след ваксинация.Затова повечето психични ваксинационни симптоми са свързани със страха за здравето и живота както и с натрапливите мисли около това.Това перманентно тревожно и страхово състояние поражда мисли в депресивен стил за безперспективност и безизсходица. Те се дължат на факта, че силното напрежение,свързано със високи нива на кортизол , намалява  нивото на серотонин- веществото на спокойствието,тонуса и настроението. Като изход от това неприятно състояние, включващо страх, тревога и депресивни натрапливи мисли, предлагам приема на готов серотонин на таблетки. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е високотехнологичен продукт, който съдържа и двата прекурсора на серотонин.Това е изцяло природен продукт като приемът му е безопасен и не създава зависимост.

юни 9

Канабисът успокоява болките но “изкривява” паметта

публикувано от: доктор Веселин Герев

Използването на канабис за медицински цели вълнува силно обществото през последното десетилетие.Има страни като Холандия, където канабиноиди са разрешени за употреба в определено количество. У нас това засега е нелегално. Интересен е фактът, че повече от 90% от приемащите  канабиноиди с медицинска цел отчитат редукция на телесната болка. Освен на тялото канабисът въздейства и на психиката. Ефекта е върху паметта, която в много случаи се преобразява.Това означава, че се променя спомена за случили се събития, нарушава се концентрацията и вниманието.Изследвания показват, че свидетели по съдебни дела,приемащи марихуана-разбира се в Холандия - имат измислени спомени за факти и събития.Затова съдът там изисква преди да се дадат показания да се направи тест за наркотици.Така се избягва изкривяването на истината. Това е важен проблем, който стои пред страните, където се обсъжда легализирането на канабиса.Всеки човек е в състояние да създава спомени за събития, които не са се случили, да променя подробности от минали преживявания и дори да насажда напълно неверни спомени в съзнанието на други хора. Ситуацията при пушещите трева обаче е значително по-сложна, защото те доказано генерират само лъжливи факти и събития.Такива казуси има и в нашето ежедневие, тъй като много хора употребяват редовно канабиноиди или  са под епизодичното им въздействие.Остава открит въпросът - годни ли са те да дават свидетелски показания и колко е правдоподобна информацията за събития и факти, които генерира психиката им.

юни 7

Социалният “джетлег” е причина за много заболявания

публикувано от: доктор Веселин Герев

За всички е ясно, че денонощният ни ритъм е подчинен на строги закономерности.При редуването на циклите сън-бодърстване едни хора са по-активни в ранните часове на деня а други точно обратно в късните часове.Тази активност създава за психиката динамичния стереотип или типаж на биоритмите.В съвременния свят активността започва все по-рано сутрин, което е подходящо за активните сутрин хора и създава огромно напрежение на активните във вечерните часове. Създава се социален “джетлег” или изкуствено нарушаване на биоритъма.При проучвания се намира връзка между социалния джетлег и много заболявания.Активните предимно вечер развиват по-често психични- стресови и депресивни разстройства , диабет и стомашно-чревни проблеми.Активните сутрин са по-склонни да развият сърдечно-съдови проблеми. Причина за тези здравословни проблеми е оксидативния стрес.Това е разстройване на биологичния часовник на биомолекулярно ниво. Напасването на активността към биологичния хронотип създава максимални условия за активности без риск за здравето.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат