окт 31

Кафето разстройва съня като смяната на часовото време

публикувано от: доктор Веселин Герев

Недоспиването крие риск от сериозни последствия върху здравето, тъй като може да допринесе за развитието на диабет, рак, депресия, затлъстяване, загуба на паметта и развитие на сърдечносъдово заболяване.Затова е изключително важно качественият нощен сън да се превърне в един от приоритетите ни.Количеството слънчева светлина, която получаваме през деня, влияе на циркадните ритми на организма. Те помагат за регулиране на редица процеси.Слънчевата светлина стимулира формирането на оптимални нива на „дневните хормони и вещества“, регулиращи биологичния часовник. Сред тях са серотонинът и кортизолът.Ако не си набавим достатъчно светлина навреме, това може да попречи на образуването на МЕЛАТОНИН -естественият хормон на съня на съня.Както всички знаем кафето е враг на съня.Затова е важно да преустановим консумацията на кофеин до определен момент на деня, за да дадем възможност на организма да го елиминира, преди сън. За повечето хора този момент е 14:00 часа.Когато кофеинът се използва правилно обаче – през първата част на деня, той помага за регулиране на циркадните ритми.За да стабилизираме нивата на  МЕЛАТОНИН след смяната на часовото време трябва да го внесем отвън под формата на таблетка.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване  е единственият продукт на българския пазар произведен по нанотехнологии.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ доставя на нерната клетка необходимото количество хорман на съня и осигурява добър и пълноценен сън през цялата нощ.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ Е ИЗЦЯЛО ПРИРОДЕН ПРОДУКТ И ПРИЕМЪТ МУ НЕ СЪЗДАВА ЗАВИСИМОСТ.

окт 26

Нов шок-преминаваме към зимно часово време

публикувано от: доктор Веселин Герев

Смяната на часовото време разстройва денонощните ритми (биологичният часовник) на хората при двукратното в рамките на годината. Връщането на стрелките с час назад не е съобразено с биологичните потребности на организма, защото се нарушава се връзката между отделянето на мелатонин и съня. Между естественият хормон на съня и циркадните ритми съществува пряка връзка и недостигът на мелатонин затруднява заспиването. Симптомите на десинхронизация -нарушение на съня, намаление на работоспособността и като цяло общ дискомфорт се проявяват в период, най-малко една седмица при здрави хора. При страдащи от хронични заболявания-сърдечно-съдови,ендокринни и психични този период е по-продължителен. По-младите хора, които са активната част от населението, по-бързо и по-добре се приспособяват към времевите изменения. Изследвания показват, че неголеми измествания във времето от порядъка на 1-2 часа оказват съществено влияние върху здравето на хората. Факт е,че те стават ,хранят се и приемат медикаменти с час разлика.В понеделник след смяна на часовото време инфаркти и инсулти се увеличават с петдесет процента.Тази смяна е вредна и за животните.Значително намалява млеконадоя при кравите а кокошките снасят по-малко яйца.Заради вредите върху здравето на хора и животни страните от БРИКС не сменят часовото време вече шест години.Към тях тази година се присъедини и Турция.Остава въпросът докога ще ни мъчат допълнително  с часови тормоз  в ЕС.

окт 25

Кога световъртежът е опасен за здравето

публикувано от: доктор Веселин Герев

Виенето на свят само по себе си не е заболяване, а само един симптом.Ако ви се вие свят, докато сте в обятията на любимия или преди изява пред голяма аудитория, не се притеснявайте. С вашето здраве всичко е наред, а причината за виенето на свят е отделеният адреналин, който предизвиква спазъм на гладката мускулатура, в това число и на гладката мускулатура на съдовете, поради което временно се влошава кръвоснабдяването на мозъка.Често виенето на свят се наблюдава и при пътуване, люлеене на въртележка или в киното, ако филмът е заснет с “ръчна” техника. В такива случаи се получава несъответствие между това, което възприема нашият вестибуларен апарат, и това, което виждаме ние. Мозъкът реагира едновременно на двата сигнала и става наслагване, което е съпроводено с неприятни усещания.Когато световъртеж се появи при пътуване по вода-имате симптоми на “морска болест”.Ако ви се вие свят от височина, също няма повод за тревога. Просто ако дълго време сте гледали в далечината, вашите очи се нуждаят от време за да се фокусират върху близките предмети.Притеснително е когато световъртежът идва на пристъп без определена причина.В този случай  той обикновено е придружен от главоболие или гадене.В началото пристъпите са редки-един -два на няколко месеца,но с течение на времето стават чести до няколко дневно.В този случай е желателно  да се посъветвате с лекар за уточняване на проблема и адекватно лечение.
окт 24

Безсънието обикновено предхожда депресията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Безсънието  е състояние,което предхожда депресията. Теорията зад това твърдение е, че се натрупва силно нервно напрежение в следствие на което се появяват и проблемите със съня.Проблемният сън  включва трудно заспиване, прекомерно време, прекарано в будно състояние през нощта или събуждане по-рано от обичайното.Основно правило е,че човек се нуждае от около 7-8 часа сън в денонощието.Хроничното недоспиване е предпоставка за увеличено напрежение,което намалява нивото на серотонин и тласка в депресивна посока. Установено е например, че възрастните, които са засегнати от безсъние са склонни в по-голяма степен да изпитват тревожност и депресия.Ето защо е важно да не ни липсва сън и да не развием  депресия. При участници в проучване, които са лишени от сън в продължение на 35 часа, се наблюдава повишена активност в амигдалата, когато са им представени емоционално негативни изображения. Сравнението е направено спрямо участниците, при които не липсва сън.Интересното е, че връзките с части на мозъка, които регулират амигдалата, също изглеждат отслабени, което означава, че участниците са способни в по-малка степен да контролират своите емоции.

окт 21

Страхът от грешки ни кара да грешим

публикувано от: доктор Веселин Герев

Методът на пробата и грешката безспорно е най-дългият  път за намиране на правилното решение.Максима е, че грешките забавят пътя ни към набелязаната цел, но някои хора при неуспех просто се “пречупват” защото човешката психика понякога е особено чувствителна към провал. Грешките поради липса на жизнен опит обикновено са много сериозни, особено ако не сте на мястото си, както в личния, така и в професионалния си живот.Поговорката “Не греши само този, който нищо не прави” звучи прекрасно, но не и утешително.За да намалят риска от неуспех повечето хора не предприемат нищо, освен ако не е крайно необходимо. Те ще предпочетат да изпълнят 20 стандартни задачи, отколкото вместо това да решат една с повишена трудност.Страхът да не се сгреши е резултат от занижената самооценка.Колкото по-ниска е самооценката, толкова по-по силни са страхът и неувереността.В крайна сметка всеки е такъв, какъвто е. Това не е повод за безпокойство.

окт 19

Стресът на работното място причинява Бърнаут синдром

публикувано от: доктор Веселин Герев

Нивата на стрес на работното място се покачват ежедневно и стават причина за здравословни проблеми сред служителите.Най - чест проблем е Бърнаут синдрома или казано просто изпушване от работа.Най - много са засегнатите от сферата на здравеопазването.Ето защо във Великобритания се проведе проучване сред 1000 здравни представители от страната. Седем от всеки 10 анкетирани представители твърдят, че стресът е сериозен проблем, застрашаващ здравословното състояние на всеки един от тях.Проблемът със стреса на работното място се задълбочава все повече. Напрежението от дългите часове работа и несигурността оказва негативен ефект върху хората.Никой не печели от тази ситуация. Хората, които постоянно се намират в състояние на стрес, са много по-непродуктивни. Напрегнатата атмосфера в офиса може да бъде премахната лесно с ограничаване на извънредните часове работа и отсъствие на тормоз под каквато и да било форма.Хората работят прекалено много и  под голямо напрежение.Милиони служители се чувстват отчаяни и работодателите трябва да действат незабавно, ако искат да запазят най-добрите си кадри и да повишат продуктивността им.В противен случай много от работещите могат да преминат от състояние на Бърнаут към по-тежък психичен проблем.Някои европейски страни като Франция и Италия въведоха забрана на работодателите да търсят подчинените си в извънработно време както и да им изпращат съобщения под всякаква форма.
окт 18

По ръцете се познава предразположението към депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Когато сравним показалеца и безименния пръст, можем да разберем дали сме склонни да страдаме от тревожност.Ако показалецът е по-дълъг от безименния пръст, е много вероятно  да сме добри във вербалните задачи. Ако  показалеца е по-къс от безименните пръсти то сте по-малко склонни към тревожност.На специалистите отдавна е известно, че възрастните, при които показалецът е по-къс от безименния пръст, са били изложени на по-високи нивата на тестостерон, по време на ембрионалното им развитие.Освен това се установяват и редица други несигурни резултати, но общата особеност е, че нивата на тестостерона се свързват с по-висши способности върху задачи, отколкото обикновено обикновеното ни представяне. Такъв пример са различните пространствени задачи.Хората, при които нивата на тестостерона са по-високи, се справят по-добре и със задачата да завъртят сложен обект в главата си.Оказва се, че жените, които имат най-добри резултати на тези тестове, имат и най-високи нива на тестостерон както в пренаталното си развитие, така и вече като възрастни. От друга страна, сред тези, които имат най-ниски резултати, нивата на тестостерона са най-ниски и в двата случая.Ефектите от различните нива на този хормон не свършват дотук. Количеството тестостерон в пренаталното развитие се свързва и с някои заболявания. Според изследователите високите нива на тестостерон в началните етапи от развитието ни се свързват с повишен риск от заболявания, които са по-често срещани сред мъжете, като аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и синдром на Турет.Ниските нива на тестостерона в пренаталното развитие се свързват с по-голяма опасност от развитие на заболявания, които са по-често срещани сред жените, включително тревожност и депресия.

окт 17

Проблемният сън е предхожда депресията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Спането нощно време в осветена стая крие риск от развитие на депресия.Дори слабото осветление по време на сън, като генерираното от телевизионния или компютърен екран, може да доведе до промени в мозъка и депресивни симптоми.Хроничната експозиция на мъждукаща светлина през нощта предизвиква признаци на депресия и намалена физическа активност в рамките само на няколко седмици.Според наблюденията на изследователите, излагането на изкуствено осветление през нощта е нараснало през последните 50 години - тенденция, която съвпада с увеличената честота на депресията.Учените откриват, че изложените денонощно на слаба светлина произвеждат повече от имунната молекула тумор-некротичен фактор (TNF) в мозъка си, която е свързана с възпаления. Предишни изследвания показаха силна връзка между хроничното възпаление и развитието на депресия.Промяната на настроението съвсем не е единственият проблем, свързан с изкуственото осветление и времето пред екрана през нощта.Смята се, че когато хората прекарват твърде малко време в тъмнина организмът потиска отделянето на хормона мелатонин, който е полезен за борбата с рака и растежа на тумори.

окт 14

За ползите от редовния секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Макар мнозина да харчат много пари за кремове и серуми против бръчки, решението на този неприятен проблем може да бъде доста по-приятно и евтино – секс.Важно да знаем, че поддържането на здравословен сексуален живот може да има множество ползи и за красотата. Ето и няколко по-конкретни насоки, в които сексът помага.Както всяка друга физическа активност, сексът също подобрява кръвообращението, като повишава притока на кислород към мозъка и други органи. Точно това придава сиянието на кожата. Ускоряването на сърдечния ритъм също е от полза за кръвообращението.Стресът е най-лошият враг на кожата. Всъщност хормонът на стреса – кортизол, се свързва с появата на бръчки. Тук идва и поредната полза от редовния секс – намаляване на вредните ефекти на стреса върху кожата, особено когато достигаме до оргазъм.Има доказателства, че естрогенът, който се синтезира по време на оргазъм, повишава нивата на колагена в организма. Физическата активност също стимулира отделянето на човешкия хормон, който е от полза за еластичността на кожата.Сексът не е от полза единствено за кожата. От данните на различни проучвания става ясно, че забавлението под завивките може и да подобри способността на организма да абсорбира и метаболизира хранителните вещества по-ефективно. Повишените нива на тези витамини и минерали означава и по-силни и здрави нокти и коса.В мозъка ни по време на секс се отделя голямо количество окситоцин,който след оргазъм оставя усещането за сънливост и отпуснатост.

окт 12

Следродилна депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Следродилната депресия се приема за медицинско състояние, което  засяга 13% от жените след раждането . Това състояние обикновено се маркира около 3-6 ден след раждането и с всеки следващ ден симптомите се усилват  без обясними причини. Жени, които са страдали  от депресия е много по-вероятно да бъдат засегнати.Практиката ми показва,че следродилната депресия стартира около периода на лактация защото той е свързан с мощна хормонална буря в мозъка и допълнително изчерпва невромедиацията. За този период по принцип са обичайни промените в настроенията   меланхолията, донякъде необяснимата тъга. Непостоянните  по характер емоции се дължат на колебанията на основните психоактивни вещества в нервната клетка,тъй като нивото на пролактин-хормонът на лактацията е колебливо.Имал съм случаи, при които следродилната депресия отзвучава спонтанно в рамките на две седмици.Ако обаче този период се удължи и симптомите се усилват не минава без терапия.Най-рисков момент се оказва отказът на майката да кърми бебето както и да се грижи за него.В крайност се стига дотам,че самата майка започва да твърди,че това не е нейното дете и затова не го иска.Правилен подход в тези случаи е да се търси спешно специалист и да се предприеме адекватна терапия.В противен случай следродилната депресия може да премине в следродилна психоза.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат