май 30

Променливото магнитно поле взривява психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Продължителното излагане на магнитно поле с вълни в средночестотния диапазон може да доведе до развитие на заболявания, които засягат функциите и състоянието на нервната и сърдечно-съдовата система. Най-ранните клинически прояви от въздействието на електромагнитното поле върху организма е появата на функционални нарушения на психиката, проявяващи се предимно като вегетативни дистония,обща отпадналост,безсъние. По-късно към тях се добавят  раздразнителност, бърза уморяемост, слаба памет и дори агресивно поведение. Нарушенията на сърдечно-съдовата система се проявяват като  аритмия и промени в артериалното налягане.Отбелязват се фазови промени в състава на периферната кръв (променливи показатели) с последващо развитие на умерена левкопения, невропения, еритроцитопения. Като се отчита ролята на мозъчната кора на полукълбата и хипоталамуса по отношение на психичните функции на човека, може да се очаква, че продължителното въздействие на електромагнитното поле особено в дециметровия диапазон на вълните, може да доведе до трайни и тежки  психични разстройства.

май 23

Окситоцин решава сексуални проблеми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Окситоциновите терапии са сравнително модерни форми на лечение на проблематично пониженото женско либидо. Чрез приема на точно определени дози от „хормона на сближаването“ се цели повишаване на сексуалното желание при жените.При тях се наблюдава  още понижение на депресивните състояния.Ето защо учените решили да проверят как се отразяват ефектите от терапията върху партньорите на жените, приемащи окситоцин. Оказало се, че мъжете на тези жени също отбелязали подобрения в графите „задоволство от живота“ и  „сексуално удовлетворение“.Най-впечатляващо било, че при мъжете с еректилна дисфункция се наблюдава  подобрение както на либидото,така и на потентността.Като причина за този резултат се посочва редукцията на стреса и подобряване на енпатията във взаимоотношенията между партньорите.

май 22

Хората, страдащи от мигрена, трябва да избягват зебрите и райетата, защото тяхната гледка може да изостри болките  в главата им.Те проявяват силна мозъчна реакция към тези черно-бели шарки, която в по-тежки случаи може да доведе до епилептичен припадък.Същият ефект при пациентите могат да предизвикват и баркодовете.Холандски екип изследвал високочестотната биоелектрична активност в мозъка, наречена гама осцилации. Били използвани електроди, прикрепени към скалпа на пациенти, страдащи от мигрена.Мозъчните вълни били предизвикани от вертикални черно-бели райета. Подобна реакция нe била отчетена при вида на облаци и пейзажи от природата.Високочестотните вълни в мозъка намаляват при промяната на цвета на райетата и тяхната конфигурация.Дори и при напълно здрави хора могат да се породи дисконфорт от ярки възприятия, предизвикващи припадъци от фоточувствителна епилепсия.

май 19

Редовният секс удължава живота на мъжете

публикувано от: доктор Веселин Герев

Редовният секс е добро начинание - поне за мъжете. Проучване в Тайван показа, че той осигурява по-дълготраен живот на силния пол. За съжаление не се констатира такава зависимост при жените.  50% от мъжете ще надживеят 80 годишна възраст ако имат поне един полов контакт седмично. Това се обяснява с намаляване риска от инсулт с 50%, диабет - 40% и сърдечен инцидент с 30%, вследствие на  физическата активност. За сравнение - овдовяването преди 65 годишна възраст има опустошителен ефект върху мъжете. В тези случаи смъртността преди 80 нараства до 75%. Загубата на съпрузите не се отразява в такава степен на жените. При тях смъртността преди 80 е около 33%.Освен това от сутрешния секс наистина се отслабва.Той може да се възприеме като чудесна сутрешна тренировка. Вместо да тичате в парка или да правите гимнастика – отдайте се на страстите в леглото.Средно броят на калориите, които ще изразходите е 300! Това се равнява на около 40 минути в спортната зала.Данните от проучването показват още, че правенето на сутрешният секс поне три пъти в седмицата намалява риска от инфаркт и инсулт до 50%. А по-редовното му практикуване води до подобряване на кръвообращението и понижаване на високото кръвно налягане.Сексът не само намалява риска от настинка или грип, но може да подобри здравето на косата, кожата и ноктите.

май 17

Сомнамбулизмът е най-често срещаната парасомния

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сънят е времето когато психиката ни си почива а движенията на тялото ни основно са  да се обръщаме настрани.Основно нарушение на съня е недостига му или недоспиването.Освен това се наблюдават и други проблеми ,които се наричат парасомнии.Те са свързани с  бродене из стаите вкъщи и дори извършване на някои дейности, без  да са осъзнати. Това състояние се нарича „ходене на сън“ или „сомнамбулизъм“. Той се наблюдава   най-вече при децата и по време на най-дълбоките фази на съня, когато мозъчните вълни са най-бавни. От друга страна, REM-фазата, позната като „бързо движение на очите“, мозъчната активност е много по-интензивна. Това е фазата, по време на която се появяват повечето сънища.За да ни предпази от действие по време на тези сънища, организмът временно парализира мускулите. Повечето епизоди се появяват по време на други етапи от съня. По същия начин, говоренето, докато спим, също се появява в стадиите на дълбок сън.Ходещият насън не може да бъде събуден и действа кота робот.Повечето деца обикновено израстат състоянието, но е възможно и то да продължи и след това. Когато сомнамбулизмът остане и в зряла възраст, крие риск от алкохолизъм и дори от развитие на клинична депресия.

май 16

Антидепресанти пречат на шофирането

публикувано от: доктор Веселин Герев

Известно е, че депресията нарушава способността за концентрация. Употребата на антидепресивни средства при  тежки депресивни разстройства  значително повлиява способността за шофиране.Изследването е проведено на симулатор в Университета на Северна Дакота. 60 пациента, 50% от които лекувани с  антидепресант, а останалите с други средства са подложени на тест за шофиране. Допълнително пациентите с депресия са разделени в зависимост от формата на заболяването. Сред пациенти с най-тежки депресивни разстройства, подложени на лечение с антидепресанти е установен най-лош резултат. Влошена е способността им да се концентрират, както и да реагират адекватно и бързо в зависимост от ситуацията. Проведно е изследване и при  лица с  клинично изявена депресия, но без медикаментозна терапия с антидепресанти.При тях се наблюдават по-добри резултати при реакциите. Така  става ясно,че освен  самото разстройство и антидепресантната терапията стои в основата на проблема при шофиране.  Листовките на повечето психотропните лекарства  съдържат предупреждение относно подобни ефекти, които могат да наранят човек.

май 15

Недоспалият шофьор е по-опасен от пияния

публикувано от: доктор Веселин Герев

Шофьорите, които не са си доспали през нощта,предизвикват повече пътни инциденти на следващия ден. Това се посочва в данни на Фондацията за безопасност на пътя към Американската автомобилна асоциация.Анкетирани са  7234 шофьори, които предизвикват 4571 катастрофи. .При хората, които сядат зад волана, след като са недоспали с час или два от препоръчителните минимум седем, опасността от катастрофа е близо два пъти по-голяма. При недоспалите два или три часа  рискът се покачва четирикратно В данните на проучването се посочва, че при шофьора, който е спал по-малко от пет часа, има същият риск от катастрофа на пътя, както и при този, който шофира в нетрезво състояние.Повече от половината шофьори, които участват в катастрофите, свързани с преумора, споделят, че никога не са изпитвали никакви симптоми на недоспиване преди самия инцидент.Това означава, че хората  дори  не знаят, че шофират в напълно неадекватно състояние.

май 12

Безразборният секс води до депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Водещите безразборен и случаен полов живот са изложени на по-голям риск от депресия.В проучването взимат участие 3900 хетеросексуални студента. 11% от тях, повечето от които мъже, съобщават, че през последния месец са имали чести случайни сексуални партньори.Tе споделят за повишена тревожност и депресия вследствие на безразборния си сексуален живот.Резултатите от проучването сочат, че при студентите, които имат случайни полови контакти има негативно отражение върху благосъстоянието и положението, свързано с психологичния стрес.Изследователите се надяват на допълнителни проучвания в тази насока, за да се установи дали не е в сила и обратната връзка, а именно психологичният стрес и проблеми да се отразяват на случайния и безразборен секс.Предишни проучвания сочат, че жените реагират по-негативно по отношение на случайния секс за разлика от мъжете. Причината според специалисти може до някъде да се търси в двойните стандарти, които позволяват мъжете да имат повече сексуални партньори от жените.

май 9

Бета-блокерите се приемат от над 18 млн. европейци за състояния като хипертония и други сърдечносъдови заболявания. Те имат неприятен и често проявяващ се страничен ефект – понижават нощната продукция на мелатонин, което води до състояния от нарушен цикъл на съня до хронично безсъние.Като медикамент, бета-блокерите имат само една цел в тялото: бета-рецепторите по повърхността на клетките на сърдечната мускулатура, които се задействат при реакциите на организма под стрес.Бета-блокерите в повечето случаи са средство на избор при  пациентите с хипертония.Наблюдава се обаче едно упорито безсъние при приемащите бета- блокери,което засяга както количеството така и качеството на съня и се понижава качеството на живот.Решението е прием на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ.Проведено е наблюдение за комбиниране на бета-блокер с МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване.След едномесечно лечение, никой от изследваните пациенти не проявява признаци на понесени странични ефекти от мелатонина в комбинация с бета-блокер. След прекъсване на курса на лечение, качеството на съня не се влошава, а запазва подобреното си състояние.Приемът на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е препоръчителен при терапия на хипертония с бета-блокер и съпътстващо безсъние.

май 5

Прогестерон помага при травма на мозъка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Прогестеронът има защитен ефект върху мозъка. Смята се, че е полезен за лечение на мозъчни травми, подобрява и психическото възстановяване.В изследването участват над 1200 души на възраст между 17 и 70 години. Лечението включва интравенозна инфузия с прогестерон или плацебо.Въпреки напредъка в хирургическото и интензивно лечение, травматичните мозъчни наранявания остават водеща причина за смърт при хора под 45-годишна възраст и основна причина за инвалидност.При използване на прогестерон за лечение на травми на централната нервна система се регистрира значително и стабилно подобряване на функциите на мозъка след травма. Конкретно, прогестеронът намалява отока и областта на некроза и защитава от загубата на неврони на засегнатото място.Прогестеронът участва в регулирането на менструалния цикъл на жената и играе ключова роля по време на бременност. Хормонът се отделя не само от половите жлези, но и от централната нервна система както на жените, така и на мъжете. При мъжете хормонът влияе върху производството на сперматозоиди и тестостерон. И при двата пола има значение за съня и настроението.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат