юли 29

Прегрели хора търсят масово спешна помощ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Топлинният удар е състояние на организма, в което той не може вече да се терморегулира заради прекомерното излагане на високи температури иобезводняването.Важно е да се каже, че топлинен удар може да се получи и ако седите на сянка, но температурата на въздуха е много висока и няма вятър.По тази причина и в градовете топлинният удар е по-често срещано състояние заради излъчваната от сградите и асфалта топлина и липсата на циркулация на въздуха.Симптомите на топлинен удар са: отпадналост, главоболие, гадене, повръщане, неволно треперене на отделни мускулни групи (крампи).Ако не последва веднага охлаждане, може да се стигне до по-сериозни последици – нарушение на тонуса и съзнанието до степен припадък, рязко повишаване на телесната температура, общо зачервяване на кожата без изпотяване.В напреднала фаза състоянието води до спиране на дишането и фатален изход.Като причина се изтъква мозъчното завиране или мозъчният оток.За да се предпазите от топлинен удар не излизайте навън следващите дни и мокрете главата и тялото със студена вода.При развитие на симптомите на топлинен удар търсете лекар.

юли 28

Акнето при възрастни е на стресова основа

публикувано от: доктор Веселин Герев

Небалансираното хранене, стресът и замърсяването увеличиха с 200% случаите на акне при възрастните, показват официални данни след изследване на 92 частни дерматологични клиники в световен мащаб.Проблемът с кожата обикновено се свързва с хормоналните промени при тийнейджърите, но съвременният живот се отразява върху тялото и увеличава случаите на акне при възрастните хора.Изследване показа увеличение с 214 на сто на случаите на проблемна кожа при зрелите хора.От акне страда всеки трети над 35 години, сочат данните от проучването.9% от пациентите, потърсили професионална помощ, са над 55 години.Клиниките докладват и за 152% увеличение на хората, които искат да премахнат петна и белези, останали по лицето им от тийнейджърските години.Повече от един на всеки четирима (27 на сто) от дерматолозите, които участват в проучването, казват, че стресът, комбиниран с хормоните, е основната причина за акнето при порасналите.

юли 27

Жегите разстройват драстично съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Нарушеният сън е състояние, при което е засегната както продължителността на съня  също така и качеството му.Основна причина  за възникване на този вид проблем сега са адските жеги, които нарушават цикъла на съня.Недостатъчното наспиване е сериозен проблем, който може да окаже неблагоприятно влияние на общото ни здраве.Липсата на пълноценна почивка може да окаже влияние върху всеки аспект от ежедневието.Изследванията, свързани с продължителна липса на сън, показват, че недостатъчната почивка е причина за възникването на транспортни произшествия, ниско качество на работа, непълноценна трудоспособност, нарушена памет и лошо настроение.Симптомите, които сигнализират за наличие на проблем включват трудно заспиване, прекалено сънливост през деня, хъркане и неспокоен сън.Горещините карат буквално мозъка ни да завира при  което той се превъзбужда и първи симптом е нарушеният сън.Нарушени обикновено са и двете характирестики-продължителност и качество.Превъзбуденият мозък не може да редува фазите на съня а причина за това е колебливото ниво на МЕЛАТОНИН - естественият хормон на съня.Приемът на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с котролирано освобождаване помага за нормализиране нивата на МЕЛАТОНИН и регулира редуването на дълбок и повърностен сън плавно и последователно.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

юли 22

Тропическите горещини сваряват мозъка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Рязкото затопляне и необичайно високите температури нагряват най-силно главата.Те буквално сваряват мозъка и  карат психиката ни да работи на високи обороти.Реалните усещания са за напрежение в главата и отслабване на крайниците.Много хора отдават тези симптоми на ниското кръвно налягане.Причината обаче е отказа на психиката да контролира тялото.Освен силно вътрешно напрежение слънчасалите се оплакват от силно главоболие,световъртежи,гадене,припотяване,черни или цветни кръгове пред очите,силно сърцебиене,чувство,че може всеки момент да припаднат.Тези пристъпи са придружени от силен страх защото симптомите се припокриват с тези при инфаркт или инсулт.Така прегрялите от силното слънце попадат в спешните отделения или като им премине очакват нови кризи.Те стават гневливи много често дори агресивни,тъй като прегрялата психика включва на късо и дава като резултат импулсивно поведение.Съветите на специалисти да се избягва престоя  на открито  още повече тласка предимно възрастните да пробват дали ще им се случи нещо.В следствие на силно   прегряване възрастните хора могат да се получат състояния на обърканост дори лудост,каквито наблюдавам всеки ден в практиката ми.При хората в активна възраст най-чести симптоми са задухът,сърцебиенето,страхът,безсънието.За да избегнете тези неприятни състояния не излизайте по обед навън,стойте на хладно или охлаждайте главата като я поливате със студена вода.Ако вече сте прегрели помагат само лекарства.

юли 21

Гледащите клипове с котки в нета са депресирани

публикувано от: доктор Веселин Герев

Гледането на видеозаписи с котки има терапевтичен ефект, установиха американски учени от Медицинската школа към университета на Индиана.Изследователите са си поставили за цел да установят на какво се дължи голямата популярност на видеозаписите, в които главните герои са котки. През 2014 година на YouTube са били качени около 2 милиона подобни видеозаписа, които са били гледани повече от 26 милиарда пъти.Статистически данни сочат, че клиповете с котки са най-търсените в глобалната мрежа.Резултатите от изследването на американските учени е показало, че гледането на подобни записи има терапевтичен ефект, подобен на действието на терапията с участието на животни.В експеримента са участвали повече от 7000 души. Учените са изследвали как се променя емоционалното състояние на хората, след като гледат записи с котки като главни действащи лица.Оказало се, че те намалят нивото на стреса, подобряват настроението, хората изпитват по-малко негативни емоции като злост, тъга или безпокойство.

юли 20

Смартфон диагностицира депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Колкото повече е времето, прекарвано с телефон в ръка, толкова по-голяма е вероятността да страдаме от депресия, става ясно от данните на ново проучване.Според изследователите състоянието може да бъде диагностицирано с помощта на сензор на телефона, който брои минутите, през които той се използва като се локализира и мястото откъдето говорите.Екипът установява, че средната ежедневна употреба на телефон сред депресираните хора е 68 минути. Онези, които не са засегнати от състоянието, обръщат внимание на телефона си за около 17 минути дневно.С помощта на телефона със сензор се събират данни, които могат да насочат дори и за тежестта на симптомите на депресия. Те могат да бъдат идентифицирани с 87% точност.Прекарването на по-голямата част от времето си вкъщи и по-малко на други места също се свързва с депресивно състояние. Индикатор за него е и нередовният дневен график, напускането на дома и отиването на работа в различно време.Когато човек страда от депресия, той обикновено няма енергията и мотивацията да посещава различни места и да върши разнообразни дейности. Експертите анализират GPS локациите на използването на телефона сред 28 участници в продължение на две седмици. Местата, които доброволците посещават, се следят на всеки пет минути.Проучването показва полза за проследяване на хората, при които рискът от депресия е повишен. По този начин психиатрите биха могли да се намесят по-бързо, когато има нужда.

юли 15

Депресията провокира болки в кръста

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, които страдат от хронична болка в кръста, в комбинация с психични разстройства, като депресия или тревожност, имат със 75% повишен риск от злоупотреба с опиоиди, се посочва в данните на ново проучване.За своите цели изследователите проследяват пациенти, които наскоро са преминали терапия с опиоиди за лечение на болки в кръста. Установява се, че тези, които страдат от психични нарушения, са склонни в значително по-голяма степен от злоупотреба с предписаните им медикаменти.
Участниците в проучването са 55 пациенти с болки в кръста, които изпитват от високи до ниски нива на депресия и симптоми на тревожност. Пациентите ежедневно приемат перорално морфин, оксикодин или плацебо за период от шест месеца. През това време се следят нивата на болката и приеманите ежедневни дози. Експертите установяват, че пациентите, които страдат от по-високи нива на депресия или чувство на тревожност, изпитват в по-малка степен страничните ефекти, 50% по-слабо подобрение на болката в кръста, а рискът от злоупотреба с медикаментите е със 75% по-висок. Такива са резултатите след сравнението с участниците, при които нивата на депресията и тревожност са ниски.
Лекуването на психичните проблеми  облекчава значително  болката в кръста.Опиодидните медикаменти работят като се свързват със специфични рецептори, които се намират в мозъка, гръбначния стълб и стомашно-чревния тракт. Чрез тях опиоидите могат да блокират способността на мозъка да възприема болка.

юли 14

В резултат на травма на главата най-често се развива контузия на мозъка, която може да има две форми -мозъчна контузия и комоцио или мозъчно сътресение.Контузията на мозъка се развива в резултат на настъпили морфологични мозъчни изменения. Освен това са налице и много функционални отклонения.
Симптомите, с които протича състоянието на мозъчна контузия, могат да бъдат много различни и зависят от вида, тежестта и локализацията на нанесените травматични увреди. В тези условия може да се развие загуба на съзнание или нарушение в нормалното съзнание след нанасяне на травмата. Най-чести  симптоми след травмата са главоболие, световъртеж,  гадене и повръщане, дразнене от светлина и повишена емоционалност и страх. Също така е възможно да се види разлика в широчината на зениците, отпадна неврологична симптоматика или потичане на кръв от носа или ушите. При по-тежките травми с увреждане на мозъчната кора може да се наблюдават прилошавания като колапс.
Лечението на мозъчна контузия се извършва от специалист в зависимост от наблюдаваната симптоматика. Тъй като прилошаванията са подобни на паническите пристъпи е важно да се диференцират и да се проведе подходящо лечение.Антидепресанти и невролептици влошават допълнително състоянието.

юли 13

МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ - решението при проблеми със съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мелатонинът е хормон, който се произвежда в организма ни. Този хормон е отговорен за способността на човек да заспи достатъчно дълбоко, така че да изпита истинско удовлетворение.Характерното за мелатонин е, че той не влияе продължителността на съня. Неговият ефект е скъсяване времето за заспиване с 12 минути, но не е причина за трудно сутрешно събуждане. Проучвания сред хора, приемащи натуралния хормон показва, че те го оценяват високо и прибягват към него винаги, когато имат нужда да заспят по-рано и да спят по-спокойно. Този натурален хормон се влияе от промяната ден-нощ. Неговият антагонист серотонин преминава в активна фаза при изгрев слънце. При смрачаване серотониновите нива внезапно спадат и започва производство на мелатонин от епифизната жлеза.Мелатонин има изразен имуностимулиращ ефект, коетосе дължи на добрия сън.На пазара има много мелатонинови препарати.Характерно за обикновения мелатонин е ,че той е неустойчив и бързо се разгражда като това е причина за краткотрайния му ефект.Мелотонинът със забавено разграждане пък не улеснява бързото заспиване.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е единственият продукт на високи технологии, който осигурява на мозъка необходимото му количество МЕЛАТОНИН за цялата нощ.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

юли 8

Как можем бързо да си набавим серотонин

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ниските нива на серотонин в организма могат да доведат до редица проблеми като депресия, чувство на тревожност, нарушение на съня. Серотононът е невротрансмитер, който е отговорен за голяма част от функциите в мозъка. Той се свързва пряко с настроението, поведението, депресията, апетита, съня и паметта. За да се повишат нивата на серотонин той трябва да се внесе под формата на аминокиселина отвън.Серотонинът се синтезира от амнокиселината триптофан. За да се повишат нивата му в организма, първо трябва да се фокусираме върху аминокиселината, която го синтезира, тя е и единственият източник на серотонин в мозъка. Триптофан е неустойчива и незаменима аминокиселина.Това означава,че трябва да се внесе в готов вид и бързо се разгражда от организма.Тук на помощ идват нанотехнологиите. Високотехнологичният продукт ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ с контролирано освобождаване  доставя на нерната клетка през хемато-енцефалната бариера необходимото количество за синтез на серотонин. Това води до рекаксация, подобрява се настроението, концентрацията, съня и паметта.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е средство на избор при бърнаут синдром - прегряване от ангажименти.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ не съдържа химически субстанции а е изцяло природен продукт.Приемът на ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ не създава зависимост и може безопасно  да се комбинира с други медицински средства.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат