ное 27

Работата рано сутрин крие риск от депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Стартът на работния ден преди 10 часа сутринта увеличава нивата на стреса и предразполага организма към болести.С напредването на възрастта биологичният ритъм на  хората  напълно се разминава с обичайното работно време от 9 до 17 часа.Разстройването на този динамичен стереотип е сериозна заплаха за психичното ни  здраве. Ето защо е необходима  промяна, която да премести началото на работния ден и училищните занятия в синхрон с възрастовия ни биологичен часовник.Специалисти по денонощния ритъм и функциониране на тялото  доказват, че десет годишните деца не са готови да се съсредоточат за академични занимания преди 8.30 часа. 16-годишните младежи пък е препоръчително да започват занятия в 10 часа, а студентите в университета  от 11 часа нататък. Така се гарантира максимално бързо усвояване на преподавания материал. Същото се отнася и за започващите рано работа служители. При тях съществува опасност от понижаване на резултатите с допускане на много грешки и увеличаване на  риска от депресия.

ное 23

Черен петък е - пазарувайте с разум

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес е денят за пазаруване-Черният петък.Масова психоза обзе хората да търсят изгодни цени и оферти.Обикновено повечето намаления се оказват практически увеличения.Търговията върви ,складовете се чистят от залежала стока.Манията за пазаруване се превърна в  новата модерна зависимост на хората.Пазарува се всичко,което е изгодно.Дали е потребно или не ще се решава след това.Такъв е профилът на консуматорското ни общество.Колкото повече трупаме - толкова по-добре.Всъщност,купувайки си ненужни вещи ние подсъзнателно се стремим да си купим емоция.Това не е заради самите нас ,а за да ни забележат околните.Така се оказваме в капана на фалшивите емоции.За съжаление те са само отрицателни.Тъй като търговците използват трика,че офертите им са специално за нас ,трябва да решим на момента дали ще се възползваме.Така се ражда импулсивната постъпка на купуване.Тя е далеч от разума и е близка до истеричното ни желание да се чувстваме специални.Едва след като еуфорията от черния петък отшуми си даваме сметка колко безсмислени покупки сме направили и колко изтъняла е сметката ни.Дори закупените вещи не ни радват вече.Така започва депресията след черния петък - на следващия ден- “черната” събота.

ное 21

Ето някои от новите зависимости

публикувано от: доктор Веселин Герев

21 век се очертава като столетието на зависимостите. Все повече и повече хора се привързват фатално към неща, които можем да опишем най-просто като странни.Ако компулсивно проверявате имейла си на всеки 15 минути, ако не можете без „Фейсбук” поне по няколко часа на ден, ако предпочитате киберсекса пред реалните ласки и проявявате симптоми на абстиненция то много вероятно е да сте развили пристрастеност към компютрите.В случай, че не можете да се сдържите да изиграете още една (и после – още) игра на онлайн покер, ако мисълта, че днес няма да нагледате виртуалната си ферма ви докарва до  гневни изблици, вие показвате един от най-опасните симптоми на зависимостта от компютрите. Много хора например се пристрастяват към онлайн търговията в сайтове като до такава степен, че се разоряват и губят работата и семейството си. Постоянният информационен поток, който ни залива от интернет и социални мрежи като може да доведе до сериозна зависимост, която да изяде времето и силите ни да обърнем внимание и на другите неща в живота си.Добрата новина е, че киберзависимостта се лекува.

ное 20

Тревожна тенденция-самоубийствата се увеличават

публикувано от: доктор Веселин Герев

Световната здравна организация изчислява, че всяка година приблизително един милион души загиват от самоубийство. Това представлява глобална смъртност от 16  на 100 000 души или една смърт на всеки 40 секунди. По-тревожната новина обаче е, че нивото на самоубийство се увеличава всяка година. През последните четири и половина десетилетия процентите на самоубийствата са се увеличили с 60% в световен мащаб.Според последна информация на първо място е Южна Корея в Източна Азия (26.9 самоубийства на 100 хиляди) .Редица  източноевропейски страни също се отличават със сравнително високи нива на самоубийство, сред които Беларус, Полша и Латвия, като всички тях самоубийствата са около 22 на 100 хиляди души.България  се нарежда на 53 място с 11,5 самоубийства на 100 хиляди. В контраст на това, единствената западноевропейска нация с особено висока степен на самоубийство е Белгия (20.7 на 100 хиляди),където е разрешена евтаназията.Парадокс е, че в страни с военни конфликти нивото на самоубийствата е ниско. Афганистан има 4.7 самоубийства на 100 хиляди, Ирак има 3 на 100 хиляди, а Сирия - само 1.9 на 100 хиляди. Най-ниските нива на самоубийство в света са съсредоточени около Карибските острови, Ямайка, Гренада, Барбадос и Антигуа и Барбуда.Въпреки че е трудно да се идентифицират конкретните причини за самобийствата, се забелязват някои тенденции. Мъжете са склонни към самоубийство 3.5 пъти по-често от жените, а най-застрашени са хората, практикуващи нискоквалифициран физически труд и заемащите отговорни позиции, включващи грижи за другите.

ное 16

За сексуалните биоритми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според проведени проучвания сексуалната активност при женския пол е пряко свързана с възрастта. За целта са наблюдавани 1000 жени от всички възрастови групи над 18-годишна възраст.Установено е, че сексуално най-активни са жените на възраст 31-45 години.  90% от тях споделят, че водят редовен сексуален живот. Веднага след тях се нарежда възрастовата група 18-31 години, като около 80% от жените в нея редовно правят секс. На трето място се нарежда възрастовата група 46-54 години с около 70% сексуално активни жени в нея. Най-нисък интерес към сексуалните контакти се установява при жените над 55-годишна възраст.Сексуалната активност при жените има и денонощен циркаден ритъм.Най-склонни за секс са те около 23 часа и най-малко са активни сутрин между 7-9 часа.Това може да помогне на много двойки да синхронизират сексуалните си биоритми за повече сексуално удоволствие.

ное 14

Петминутна диагноза на врата може да предскаже риска от развитие на деменция цяло десетилетие преди появата на симптомите. Проучването започва през 2002 г. и обхваща 3191 мъже и жени.Изследва се гъвкавостта на кръвоносните съдове като се отчита напълнеността на пулса на каротидните артерии. В следствие на атеросклеротични промени   съдовете започват да губят своята еластичност и съответно защитните си свойства, което позволява на по-силните импулси да оказват негативен ефект върху по-деликатните кръвоносни съдове в мозъка. Като резултат, човек е застрашен от спад на когнитивните си функции.Участниците с най-силни импулси са с  50% по-склонни към ДЕМЕНЦИЯ по-късно в живота си.Деменцията е крайният резултат от десетилетия на увреждане на паметта, езиковите способности и мисловните процеси, така че моментът, в който човек получи диагноза, се счита за прекалено закъснял.

ное 13

Как да преодолеем бързо махмурлука

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ако сте били на парти и сте прекалили с алкохола, следващият ден  почти винаги е загубен ден. Имате махмурлук, изморени сте,боли ви главата,работата не ви спори и ви се иска цял ден да си лежите в леглото.Основни симптоми на махмурлука са главоболие,световъртеж, отпадналост, безапетитие, липса на тонус и настроение.Причина за това състояние е,че изпития от вас алкохол понижава нивото на серотонин в мозъка.Серотонин е биоактивното вещество в нервната клетка,което отговаря за тонуса,настроението,концентрацията ,вниманието,мисълта и паметта.Всеки,които е имал махмурлук знае,че тези сфери на психичната дейност са засегнати в една или друга степен.Остава въпросът как да действаме на следващия ден.Отговорът звучи просто - като си набавите необходимото количество СЕРОТОНИН. Само така ще си  възвърнете бързо силите и ще направите деня си по-продуктивен.Холеон 5 амброз с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт,които зарежда нервната клетка с необходимото количество серотонин.Холеон 5 амброз с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.По време на махмурлук се препоръчва приемът на две таблетки сутрин и след това по една дневно.

ное 9

Нов вид дизайнерска дрога-”Ванила скай”

публикувано от: доктор Веселин Герев

Новата дрога за която се говори от няколко дни не прави хората канибали.Просто това е модифициран психостимулант,които да може да се прекара през граница у нас.Синтеза на нови молекули- психостимуланти се върти около молекулата на амфетамина.Добавянето на субстанции,които да “изкарат” от забранения списък веществото  и да засилят психостимулиращият му ефект го правят дизайнерска дрога.Такъв беше китайският чай “БОНЗАЙ” преди няколко месеца.Подобни кристалообразни вещества са сега така наречените соли за баня.Ефектът от прием на такава субстанция и еуфория до гневливост и агресия,псевдохалюцинации и илюзии.При истинските халюцинации няма дразнение на сетивата а се възприема образ.При псевдохалюцинациите има дразнител но той се възприема изопачено.Например саксия на прозореца се възприема като глава на демон или шум на течаща вода се възприема като крясък на ужас.В повечето случаи при модифицираната дрога се търси и по-мощен ефект.Така приемащите я,предимно младежи, изпадат в странни ситуации.Освен ,че имат илюзии те не възприемат нормално собственото си тяло и може да хапят части от него или да правят това със други хора.Това не е канибализъм.Фаталното в случая е ако дрогата се приеме с алкохол,защото тогава ефекта и се засилва и се блокират жизненоважни функции-дишане сърдечна дейност .Финалът най-често в такава ситуация е смърт.

ное 6

Депресията се повлиява от заместителна терапия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Като първа линия на терапия при пациенти с депресивни разстройства се прилагат антидепресанти. При адекватно и ранно започване на лечението е налице подобрение в рамките на 2-3 месеци при приблизително 30% от пациентите. Като проблем при терапията с антидепресанти се посочва забавеният ефект на действие на медикаментите в рамките на няколко седмици. Освен това внезапното спиране на терапията може да доведе до рязко влошаване на състоянието.
В началото на терапията често може да се отчете временно влошаване на симптомите като се повишава и възможността от преминаване на депресивния епизод в маниен. Това кара специалистите да търсят нови методи за лечение, които да се понасят по-добре от пациента, да дават по-бързи и трайни резултати.Така се поставя началото на Серотонин заместителната терапия.Прилаганите продукти съдържат прекурсори на серотонина но се оказват твърде неефективни заради ниската им плазмена концентрация.Тук на помощ идват високите технологии.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ с контролирано освобождаване е единственият високотехнологичен продукт на пазара, който съдържа и двата прекурсора на Серотонин.Той помага на нервната клетка да зареди необходимото количество серотонин и предпазва от прогресиране на депресията.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

ное 5

Алкохолът не лекува депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

По световни статистики алкохолът е най-достъпният антидепресант. Той  действа като стимулант, който наводнява мозъка с ендорфин – химикал, който ни кара да се чувстваме по-добре, по-уверени и по-приказливи и със серотонин като предизвиква мини серотонинов синдром. След известно време обаче превъзбуденото състояние започва да изчезва и алкохолът започва да действа като успокоително, което ни кара да изпитваме сънливост. При по-високи нива на алкохол в кръвта, този ефект дори може да стане опасен и да доведе загуба на съзнание.Затова все повече се налага мнението,че ефектът от алкохола е повече стимулиращ отколкото успокоителен и сънотворен.Хроничната злоупотреба с алкохол  е свързана също така с повишен риск от сънна апнея, особено при пиещите, които хъркат. Хора,които страдат от  от сънна апнея, хъркане и консумират алкохол са с  повишен риск от сърдечен удар, аритмия, инсулт и дори внезапна смърт.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат