юли 29

Времето има различно влияние върху сексуалното ни желание.Нормалната температура на човек е около 37 градуса по Целзий и всеки градус над 37 може да предизвика потене, което да потисне настроението за секс. По същия начин температури близо до 5 градуса по Целзий или по-надолу карат тялото ни да се чувства на студено, за да „мисли“ за секс.Факт е, че обикновено летният сезон е свързан с повече секс от всеки друг, защото не през цялото денонощие е горещо и точно вечерите и нощите са прохладни.Причина за това са  една група хормони. Наричат се меланоцит-стимулиращи хормони (общо MSH или интермедини) и серотонин. Те са клас пептидни хормони, които се произвеждат от междинния лоб на хипофизата. Функцията им е свързана с влияние върху мозъка като възбуждат апетита и най-вече половото влечение. Секрецията на MSH се стимулира от слънчевата светлина.Освен това  има още един хормон, извън тази група, наречен серотонин, който също се произвежда в мозъка повече през пролетта и лятото. Този химикал в мозъка ни позволява да изпитаме удоволствие и да се чувстваме щастливи и спокойни. Дефицитът му може да ни направи твърде депресирани, когато не ни е до секс, както и обратно – високите му стойности увеличават либидото. Много изследвания са показали, че с увеличение на силата на слънчева светлина, производството на серотонин също се увеличава.

юли 27

Жените са по-заядливи сутрин

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сутрин жените са по-заядливи от мъжете. Те често стават от леглото “не както трябва” и по-дълго време са в лошо разположение на духа. 13% от тях “не са в отлична форма” 4 часа след събуждането, в сравнение с 10% от всички мъже.Специалистите обясняват това с факта, че много повече мъже отколкото жени имат всекидневен пълноценен седемчасов сън и затова няма нищо странно в лошото настроение на жените всяка сутрин.40% от анкетираните жени смятат, че главната причина за тяхното раздразнение е неспокойно прекараната нощ, а 24% отдават това на стреса и проблемите. Най-раздразнителни се оказват жителите на големите градове - само 7% от тях се радват на спокоен и пълноценен сън.Основна причина за сутрешното раздразнение е недостига на СЕРОТОНИН в нервната клетка.Именно този хормон е веществото на спокойствието,тонуса и настроението.Той отговаря и за добрия сън като участва в синтеза ма МЕЛАТОНИН -естественият хормон на съня.

юли 26

Днес ще е пикът на магнитните бури, които връхлитат Земята от няколко дни. Горещините също продължават.Силните слънчеви изригвания започнаха на 23 юли.Най-предразположени към проблеми заради магнитните изригвания са хронично болните.Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, инфаркт. Сред симптомите са неразположение и главоболие,лесна раздразнителност,колебливо настроение,затруднен сън.Страдащите от Мозъчно-съдова болест-артериосклероза -ще бъдат единствените ,които ще почувстват облекчение на състоянието си.Това е така защото променливото магнитно поле действа съдоразширяващо и подобрява кръвоснабдяването на засегнатите от склерозата мозъчни зони.Особено внимателни днес трябва да бъдат страдащите от стрес- тревога и постоянно напрежение.Под въздействие на магнитните бури симптомите ще се засилват до такава степен,че може главата да се усеща прегряла.Особено критично е,че магнитните бури съвпадат с рекордно високите от седмица температури.

юли 25

Бърнаут е основна причина за болнични

публикувано от: доктор Веселин Герев

Високото ниво на напрежение и стрес на работното място повишава рисковете от излизане в болнични заради психично разстройство, се твърди от проучване.То е проведено между 12 000 шведи в продължение на 5 години, време през което около 8% от работещите излизат в болничен заради сериозен емоционален проблем.В три четвърти от тези случаи са засегнати жени. По-голям риск за хората се изчислява при работните места, където има голямо натоварване, напрежение, липсва социална подкрепа и са налични твърде високи изисквания към служителите. Пагубният ефект на работното място се равнява на този от воденето на нездравословен начин на живот и тютюнопушенето. За изненада и на самите изследователи употребата на алкохол не се оказва причина за отстъствие от работа заради психично разстройство.От предишни проучвания става ясно, че работният климат и психо-емоционални условия на работното място влияят на числото болнични в дадена компания.Този проблем се разрешава успешно от организации, които фокусират вниманието си върху подобряването на психо-социалната работна среда, особено с намаляване на високите и неадекватни изисквания на работното място.

юли 20

Нарушенията в нормалното редуване на осветени и тъмни части на денонощието води до сериозни здравни проблеми.Това доказаха екип от холандски учени,които в продължение на няколко месеца, провеждали експеримент с мишки, за да докажат тезата си.Животните прекарвали месеците, осветени изцяло от изкуствена светлина, което довело до проблеми с плътността на костите и мускулите.Продължителното подлагане на изкуствена светлина променило нормалните циркадни ритми в мозъка на гризачите до 70 процента.След края на експеримента, опитните животни били върнати към нормалния цикъл на осветеност и тъмнина през денонощието и те възстановили здравето си за 2 седмици.Липсата на нормално редуване на осветени с тъмни части на денонощието води до сериозни психични и телесни  проблеми.Добрата новина е, че те могат да бъдат преодолени много бързо след възстановяването на нормалните циркадни ритми.Резултатите показват, че трябва да се обръща по-специално внимание на количеството естествена светлина, която използваме.75 процента от населението на света е изложена на изкуствена светлина през нощта.

юли 18

Депресията придобива епидемичен ход

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според социологическо проучване 26% от британците страдат от депресия в сравнение с 12% от италианците. В проучването се посочва, че 1 на всеки 10 души в цяла Европа страда от състоянието.В България страдащите от депресия са над 1 милион според данни от 2011 година и вероятно доста повече към днешна дата.По-високият процент може да се дължи и на по-добрите средства и начини на диагностициране на депресията в сравнение с останалите страни в Европа.Голямо влияние върху развитието на депресивните състояния оказват  резките  климатични промени. Ниските нива на СЕРОТОНИН, породени от липсата на достатъчно слънчеви лъчи, намаляват епизодите на щастие и спокойствие. Това важи както за Великобритания така и за Скандинавските страни.Жените боледуват два пъти по-често от мъжете. Състоянието се наблюдава във всички възрастови групи. Всички расови, етнически и социално-икономически групи страдат от депресия. Около три четвърти от хората, които са имали един епизод на депресия изпитват поне още един до края на живота си.При по-тежки състояния и невъзможност за самостоятелно справяне е препоръчителна консултацията спсихиатър за да се коригира недостига на СЕРОТОНИН в нервната клетка.

юли 12

Интернет ни разболява не само психически но и физически

публикувано от: доктор Веселин Герев

Колкото повече време прекарваме онлайн, толкова по-склонни сме да се разболеем, става ясно от данните на ново проучване. Прекомерното време, прекарано в интернет, вреди на имунната система.Хората, които прекарват дълго време пред компютъра са предразположени в значително по-голяма степен към заразяване с грип, в сравнение с тези, които ограничават часовете онлайн.В проучването участие взимат 500 души, които са на възраст между 18 и 101 години. 40% от тях признават, че са слабо или значително пристрастени към употребата на интернет. Сред тях се наблюдават с 30% повече случаи на настинка и грип, отколкото сред участниците, които прекарват много по-малко време онлайн.Този цикъл на стрес и облекчението му води до нестабилни нива на хормона кортизол, който засяга функцията на имунната система. Изследователите установяват, че влиянието на интернет върху здравето е независимо от редица други фактори, сред които депресия и самота. Те са свързани със засилена употреба на интернет и също така с влошено здраве.Оказва се, че средно времето, което прекарваме онлайн, е 6 часа дневно. За някои хора обаче тази цифра е 10, като през по-голямата му част те са в социалните медии.Полът не е определящ относно развитието на зависимост към интернет, но мъжете и жените в проучването го използват за различни цели. Жените основно пазаруват онлайн и посещават социалните мрежи, докато онлайн приоритетите на мъжете са играене на игри и порнография.

юли 11

Безсънието е масов проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Социалното напрежение принуждава хората да не спят достатъчно, което води до „глобална криза на съня”. Това потвърждават данните от ново проучване,което изследва различните модели на сън по света.Резултатите сочат,че натрупаното напрежение разстройва естествения ни биологичен часовник, което кара хората да се бавят с лягането и така да спят по-малко.Възрастта се оказва най-същественият фактор за определяне на количеството сън.Мъжете на средна възраст спят по-малко от препоръчаните между 7 и 8 часа сън всяка нощ.Сънят се ръководи от „вътрешен часовник” – нервен център наречен епифиза с големината на оризово зърно,намиращ се зад очите.Там се произвежда естественият хормон на съня - МЕЛАТОНИН.При здрави хора средното количество ежедневен сън по света варира от минимум 7 часа и 24 минути в Сингапур и Япония до максимум 8 часа и 12 минути в Холандия.При проблемен сън се препоръчва приемането на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване.Мелатонин амброз форте е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

юли 8

Сексуалните извратености са на ръба на нормата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Съществуват много сексуални предпочитания и наклонности, които са „особени“ или „нетрадиоционни“ според разбиранията на мнозина. Налично е разногласие в средите на  специалистите кое е психичен проблем и къде е границата на нормата.Ексхибиционизмът е най-често срещания проблем.Той включва повтарящи се сексуални пориви, фантазии или поведение с показване на собствените гениталии на обществено място или пред непосредствен наблюдател. За да бъде определено състоянието като ексхибиционизъм то трябва да причинява сериозен дистрес или затормозяване на социалните функции на работното място, в семейството или в друга среда.Ексхибиционизмът често се съчетава с фетишизъм.При мъжете обект на фетишизъм представляват най-често сутиени, чорапогащи, дамски прашки, обувки и др. Много клиницисти твърдят, че пациентите им мастурбират, държейки или душейки фетиша си или принуждават сексуалния партньор да го носи, и се оплакват от еректилна дисфункция при липсата му.Обект на сексуални фантазии или наслада е наблюдаването на друг човек или хора, които са голи или правят секс.Както се вижда границата между норма и патология е тънка затова преценете сами имате ли проблем.

юли 6

Психиката се определя и от формата на мозъка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Основните черти на характера на човек са свързани със структурата на неговия главен мозък, твърдят учени от Великобритания и Италия.Те са изследвали черти на човешкия характер като желанието за опознаване на новото, зависимостта от чуждо мнение и стремежа за избягване на трудностите.Доброволците са попълнили специална анкета, а след това са преминали през изследване с ядрено-магнитен резонанс.Оказва се, че хората, стремящи се към новото, имат по-силно развит челен лоб над очната кухина.Хората със слабо развита талия пък са много срамежливи и зависими от чуждото мнение.Авторите на изследването заявяват, че и характерът се отразява на строежа на мозъка под формата на структурни разлики. Количеството мозъчна тъкан в долния челен лоб е свързано със стремежа към новото, а размерът на извивката на кръста – със срамежливостта и зависимостта от мнението на околните.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат