сеп 30

През есента човек е склонен да се депресира тъй като слънцегреенето постепенно намалява и става облачно и мрачно. Чувството на меланхолия започва през  октомври и може да продължи до март или април. Счита се, че жените на възраст между 20 и 40 години са по-засегнати, отколкото мъжете.Старта на сезонната депресия се очаква в края на седмицата тъй като температурите рязко ще паднат и ще е облачно няколко дни.Затова използвайте последните слънчеви и топли дни за да се заредте за идващата зима.Депресията е пряко свързана с хормона серотонин.Единствено слънцето като природен фактор покачва нивата на хормона на щастието.Достатъчно е ежедневно излагането  на слънце за около  15 минути и сте предпазени от депресия. Ако обичате солариум може да замените естествената слънчева светлина с изкуствена,която обаче не е толкова ефективна.При симптоми на депресия се препоръчва набавянето на серотонин под формата на таблетки.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е единственият продукт на пазара, които съдържа и двата прекурсора на серотонин.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е високотехнологичен природен продукт и приема му не създава зависимост.

сеп 24

Убиецът Полфрийман е завършен психопат

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психопатното поведение е стремеж за получаване на удоволствие  на всяка цена, независимо от начините за постигане на целта.В повечето случаи става въпрос за насилие и брутална агресия.Психопатията е вид разстройство на личността,дефект на характера, при който отсъства способност за съчувствие - емпатия и се проява патологично агресивно поведение.
Оказва се, че при  психопатите допаминовата система , която отговаря за  удоволствието е хиперреактивна. Това е най-опасният тип поведение при разстройствата на личността защото проявите са свързани с престъпления с особена жестокост, рецидивизъм и злоупотреба с алкохол и наркотици.След отмяната на смъртното наказание се счита, че психопатичното поведение се дължи на липсата на страх от последствия при престъпление и понижена чувствителност към наказание. С този патопсихологичен модел се обяснява и проявата на особена жестокост в действията на психопата. Тя е стремеж за постигане на максимално удоволствие и е импулсивен акт.Ето защо се смята, че нивата на допамин при психопатите се повишават инцидентно и импулсивно а те активират  центрове в мозъка , отговорни за удоволствието. Престъпниците и рецидивистите са ярък пример за психопатно поведение.Те до такава степен се фокусират върху възможността за получаване на удоволствие, че не могат да контролират поведението и нагона си. Тъй като психопатията е проблем на характера и нивата на допамин се покачват импулсивно - тя не се лекува.С течение на времето само се влошава.

сеп 18

Целувката удължава живота

публикувано от: доктор Веселин Герев

Целуването е свързано с производството на окситоцин - хормона на любовта. Колкото повече тялото го произвежда, толкова повече го иска.Окситоцин прави човек спокоен,доверчив и любвеобилен а също така и състрадателен.Нивото на окситоцин е индивидуално за всеки и се определя след раждането като се предава от майката с кърмата.Затова деца, които са желани и кърмени имат по-високи нива на окситоцина.При прегръдка  или при целувка се повишава окситоциновото ниво.Ето защо е нужно децата да се прегръщат и целуват.При възрастните ситуацията не е по-различна.Колкото повече са целувките между партньорите , толкова по-емоционална е връзката.При страстна целувка освен окситоцин се  освобождават още серотонин и допамин и адреналин.Този биохимичен “шок” вкарва по-голям приток на кръв към мозъка, което засилва емоцията.Разбира се жените се нуждаят   повече от целувки защото емоционално те повече се привързват.Оказва се, че целувката е най-достъпното антиейджинг средство.Проучване установява, че мъжете, които целуват жените си по бузата всеки ден преди работа, живеят средно с 5 години по-дълго от тези, които не го правят.

сеп 11

Как да избегнем кошмарните сънища

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сънят има три основни фази.Те са фаза на начален сън,която преминава в дълбок сън и кратка РЕМ фаза ,през която сънуваме.Трите фази на съня имат обща продължителност около два часа и половина.РЕМ фазата е фаза на повърхностния сън и е много важно след нея да се закачат отново останалите фази.При хора ,страдащи от напрежение при първа или втора РЕМ фаза настъпва събуждане и повече няма заспиване.Постоянното сънуване е качествено нарушение на съня и се нарича парасомния.По време на сънуване сънят е некачествен и колкото повече сънуваме се събуждаме по-напрегнати и уморени.От времето на Зигмунд Фройд още се счита, че сънищата са резултат на наши мисли, желания и емоции,които водят до превъзбуда на мозъчната кора. Затова сънуваме ярки сънища, когато сме превъзбудени или преуморени а сънищата са свързани с ежедневните ни дейности.Обикновено сънищата са цветни,може да имат и звук а едва 12% от тях са черно бели. В много малък процент от сънищата ни са свързани с невероятни събития, които никога не сме преживяли.Много опасно състояние е сомнамбулизмът.Това са автоматизми от действия,които извършваме по време на дълбоката фаза на съня.За тях спомен няма.Има и интересни фази на просъница, когато спомените за сънуваното са толкова ярки,че сме убедени ,че те наистина ни са се случили.Парасомнията е свързана с колебанията на нивото на мелатонин.Приемът на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване редуцира кошмарните сънища чрез стабилизация на РЕМ фазата на съня. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

сеп 9

Близо един милион българи страдат от депресия и бърнаут или професионално прегряване. Оказва се, че работната среда е един от основните фактори, които водят до тези състояния. Претоварване, ниско възнаграждение, липса на оценка от страна на работодателя и още куп други проблеми карат неизвестен към момента брой служители да напускат работните си места.
„Трябва да се вземат мерки от страна на работодатели и държава, проблемът се задълбочава от около 20 години насам“, коментира темата за „България сутрин“ специалистът по управление на човешки ресурси и организационно консултиране Анелия Горгорова.
По думите ѝ първите сигнали за бърнаут проличават при появата на напрежение и неспокойство, дори когато попадаме в познати ситуации. „Хубаво е да има няколко точки на стабилност - семейство, спорт, неща, които ни държат извън работата“, обясни тя.

Пред Bulgaria ON AIR психиатърът д-р Веселин Герев подчерта, че до няколко години депресията ще влезе в първата тройка на причините за неработоспособност.
„Темата трябва да се раздели на две - София и провинция. В Пловдив хората са отчаяни заради липсата на ангажираност, докато в столицата те са свръхангажирани и не си доспиват“, посочи той.
Според д-р Герев когато пациентите почукат на вратата му вече напрежението, което усещат е преминало в състояние, променящо биохимията на мозъка им и са нужни медикаменти. „За да се развие бърнаут обикновено нервното напрежение трябва да ни държи поне година и половина-две. Безсънието е сигурен симптом за бърнаут, подчерта още психиатърът.
„Докато на вас не ви се случи, няма да разберете през какво минават служителите ви“, обърна се д-р Герев към работодателите и допълни, че във Франция дори вече e забранено да се пращат имейли на работниците след работно време.

сеп 4

Когнитивното нетърпение води до оглупяване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Когнитивното нетърпение е състояние, което се среща все по-често. Говорите с човек и той ви слуша или поне така изглежда. Мислите, че сте свързани емоционално, че сте предали онова, което искате да му кажете. По-късно обаче разбирате, че този човек не е разбрал почти нищо от казаното и дори не го помни. Това е когнитивното нетърпение- най-прекият път към оглупяването.Неспособността да се разбира смисъла на казаното води до отегчение и оттам до нетърпение да се слуша.Резултатът е скачане от тема на тема и повърхностни и безсмислени разговори. Ставайки жертви на нетърпението ние не само не разбираме сложни идеи, но дори не можем да запомним по-простите идеи.Това състояние е подобно на ступор-пълен блок, предизвикан от бомбардирането с данни от различни източници на информация. На практика ние се излагаме на толкова много информация, че просто не можем да я обработим адекватно. В резултат на това отделяме частично внимание на всеки стимул, било то четене, гледане на филм или разговор.Тази бомбардировка с информация неизбежно генерира  преки пътища на мисълта, което означава, че развиваме по-малко ефективни навици за внимание. Така привидно присъстващи и фокусирани върху някаква дейност, реално сме  разпиляни и не възприемаме онова, което четем или слушаме.Опасността от когнитивното нетърпение не се свежда до обикновена забрава, последиците от него отиват много по-далеч а именно до бавно и системно оглупяване.

сеп 2

Високият интелект е предпоставка към психични проблеми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората с високо ниво на интелект са много по-склонни да развият психични и психосоматични заболявания.Според Менса само 2% от населението на земята притежава висок интелект, над IQ 130.Хора с такова ниво на интелект са анкетирани за оплаквания от страна на психиката като психични заболявания, нестабилност на настроението, тревожност и страхови състояния.Според Менса хората с високо интелектуално ниво страдат два пъти по-често от тревожни и депресивни състояния.Този факт се обяснява с хиперреактивността.Именно тяе в основата на много  психични разстройства тъй като предизвиква физиологични и биохимични промени в мозъка. Например силният шум или яркият цвят  могат да се окажат прекалено силни стимули и  да отключат реакция, която да разстрои биохимичния баланс на нервната клетка.Този биохимичен шок става  причина за различни психични проблеми.Така формата и нейните качества променят реакцията към съдържанието и неговата интерпретация.Наличието обаче на висок интелект не е задължително свързано с развитието на психичен проблем.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат