юни 25

Марихуаната засилва либидото

публикувано от: доктор Веселин Герев

Възможно е хората, които употребяват трева, да са по-сексуални. Това се дължи на ефекта ѝ да  отстранява напрежението. Вътрешните бариери падат и остава насладата от споделянето на сексуалните предпочитания.При употреба на канабис се увеличават приятните усещания по време на половия акт.Трябва да се знае, че марихуаната има различен ефект върху всеки организъм.Тя действа като афродизиак само при ниски до умерени дози, а във високи дози може да има противоположен ефект.Марихуаната не е лек и не може да поправи много от основните причини за сексуална дисфункция или проблеми в отношенията а в много случаи може да ги задълбочи.

юни 20

Отдавна е известно, че разводът или раздялата влияе пагубно на здравето и намалява продължителността на живота.Оказва се, че разделите ни засягат не само емоционално-психически, но и удрят сериозно физическото ни здраве. Това обаче  се дължи не толкова на самата раздяла, а на навиците, които придобиваме след нея. Разведените следват един модел на живот, чиито стандарт е далеч понижен заради финансови причини или емоционален срив. Най-коварни и широко разпространени негативи са тютюнопушенето и обездвижването. Данните засягат  6785 души, една седма част от които след раздялата успяват да намерят нова половинка. Всички участници са в добро здраве и над 50-годишна възраст.Рискът от преждевременна кончина сред разведените възлиза на 46%. При жените степента на удовлетвореност от живота се очертавала доста по-черна. Дамите очевидно имат склонност към понижаване на физическата си активност и увеличаване на пушенето, което отнема години живот.

юни 18

Приемът на лекарства може да Ви вкара в депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Повече от 200 от често изписваните по рецепта медикаменти  водят до депресия или поява на суицидни мисли като страничен ефект. В това число влизат хормонални препарати, включително противозачатъчни, нормализиращи кръвното налягане и работата на сърцето медикаменти, инхибитори на протонната помпа, които се взимат срещу киселини и гастрит, антациди, антиконвулсанти (антиепилептични), включително и болкоуспокояващи средства.При част от лекарствата в листовките им  този страничен ефект е упоменат. Проблемът е, че няма как да се знаят страничните ефекти при лечение, което комбинира няколко препарата от тези групи. В резултат депресия проявяват 5% от анкетираните, които не взимат никакви медикаменти; при приемащите едно лекарство - 7%; при комбинация от два медикамента едновременно оплакващите се от симптоми на депресия са 9%. Това число обаче става драстично, когато пациентите взимат по 3 и повече лекарства едновременно – 15%.Тежката депресия е сериозно заболяване, което драстично понижава качеството на живот. Състоянието е сред водещите причини за самоубийства и е проблем на общественото здравеопазване.Сигурен признак, че лекарството не е подходящо за даден пациент е, когато той реагира със симптоми на депресия веднага след старта на терапевтичния курс. В този случай най-вероятно става въпрос за поява на нежелан страничен ефект или нежелано взаимодействие между препаратите и терапията трябва да се промени.

юни 13

Все повече хора изпитват отвращение към секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Колкото и изненадващо да звучи, сексът е едно от нещата, будещи отвращение у хората.Оказва се, че той е едно от шестте неща към които хората изпитват отвращение.В проучването са участвали две хиляди и петстотин души. На участниците били предложени десетки възможни ситуации, които трябвало да оценят по скала от “не изпитвам отвращение” до “изключително ми е противно”. Резултатите показват, че има шест най-разпространени типа отвращение, сред които и към секса. Останалите са към нетипичния външен вид, уврежданията на части от тялото, хигиената, храната и животните.Чувството на отвращение е по-силно изявено при жените по всички показатели, отколкото при мъжете.По-рано учените смятаха, че неприятната емоция е свързана с инстинкта за самосъхранение и помага на хората да се предпазят от инфекции. Резултатите от изследването обаче показват, че неприязънта към дадено нещо е свързана и със социалните норми.

юни 12

Мигрена се лекува със секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Задълбоченото изучаване спецификите на мигрената през последните години доказа, че ниските нива на ендорфини в мозъка може да отключат мигренозен пристъп. Тази информация провокира интереса на учените към проследяване връзката между секса и лечението на мигрената.Фактът, че при оргазъм се отчита пик на секрецията на ендорфини в мозъка, може да се ползва като средство за по-бързо овладяване на мигренозните пристъпи чрез секс.През 2013 г. екип учени провежда проучване сред 800 души с мигрена за проследяване ефекта на секса като лечебен подход.  При около 60% от участниците дори е установено, че сексът помага за пълно овладяване на мигрената.По-мощният ефект на секса в сравнение с лекарствата срещу мигрена се обяснява със стимулиращия ефект на оргазма върху секрещията на серотонин, допамини и ендорфини в мозъка.Така се оказва, че вместо да се приемат лекарства срещу мигрена и да се чака настъпването на ефекта им, всички усилия по време на мигренозен пристъп трябва  да се насочат към постигане на качествен оргазъм,които ликвидира главоболието.

юни 5

Големите гърди не провокират сексизъм

публикувано от: доктор Веселин Герев

Отношението на мъжете към жените до голяма степен е продиктувано от предпочитанията им към размера на женския бюст. До това заключение стигнаха група изследователи, които  анкетираха 361 хетеросексуални мъже, на възраст между 18-68 години. На всеки от доброволците са показани 5 типа жени, с различни по големина гърди. Доброволците трябва да посочат кой от моделите намират за най-привлекателен.Също така изследователите измерват нивото на враждебност и отношението на мъжете към жените, склонността към сексизъм и разбирателство.Резултатите показват, че 32,7% от мъжете предпочитат средни по големина гърди, 24,4% - големи, 19,1% много големи, 15,5% малки и 8,3% много малки.Изследователският екип намира за нормални  предпочитанията на мъжете към по-големите женски гърди. Според тях това се дължи на наложената представа, че големите гърди са белег на женственост.

юни 4

Недоспиването води до сърдечно-съдови проблеми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тийнейджърите, които не спят достатъчно, са по-склонни да развият сърдечно-съдови заболявания.1/3 от подрастващите с некачествен сън са склонни към наднормено тегло или поддържат високи нива на холестерол а в последствие и високо кръвно налягане.Непълноценният сън е свързан с трудно заспиване или чести събуждания през нощта, чувство на безпокойство и тревога.Така, че проблемите със съня са виновни за развитието на сърдечносъдови заболявания. Известно е обаче, че недоспиването предразполага към вредни навици – например, ниска физическа активност, прекарване на повече време пред телевизора, консумация на нездравословна храна. Те, от своя страна, са свързани с потенциални рискове за сърцето и цялостното здраве.За целите на проучването са анкетирани 4100 тийнейджъри. 1/3 от участниците с най-лошо качество на съня показват признаци на  сърдечни проблеми.48% от изследваните са с наднормено тегло, повишено кръвно налягане или висок холестерол. За сравнение - 39% са младежите с пълноценен сън и подобни проблеми.Резултатите са тревожни, защото рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания, като наднормено тегло или висок холестерол, могат да да се мултиплицират в зряла възраст Затова в тийнейджърските години е важно осигуряването на достатъчно часове сън всяка нощ.Според една от теориите, липсата на достатъчно сън оказва отрицателен ефект върху функцията на някои хормони, в това число и тези, които регулират апетита и метаболизма на мазнините.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат