апр 30

Нова мода е обзела тийнейджърите в Пловдив.Група,която се нарича Кичука бойс прави екстремни снимки,които могат да костват живота на участниците.Обект на действието е висок блок като младежите се надвесват, хвърлят плюшено коте  и висят по парапетите на покрива.Висящият младеж пита компанията - Луд ли съм, а те отговарят- Много си луд.Екстремните снимки явно покачват адреналина на тези13-14 годишни младежи и опиянени от афекта  те импулсивно рискуват живота си без да го осъзнават.В тази възраст психиката им, тласкана от бушуващите хормони променя авторитети и приоритети и ги прави лидери в техния свят с екстремни и застрашаващи живота им действия.Ефектът от публикуването на клиповете е опият-те получават харесвания и се превръщат в  лидери сред връстниците си.Всички техни връстници им се възхищават и искат да приличат на тях.Тази фалшива  няколкоминутна слава може да фатална както за здравето така и за живота им.Коментар по темата в новините на НОВА ТВ тази вечер от 19 часа с продължение в сутрешния блок утре 1 май .

апр 27

Описана е алергия към оргазъм

публикувано от: доктор Веселин Герев

Има хора, при които сексът отключва каскада от  крайно негативни емоции. Това състояние се определя като посторгазмен болестен синдром или алергия към оргамзи. Среща се много рядко и в повечето случаи засяга мъже.Най-типичните симптоми при посторгазмен болестен синдром са подобни на тези при грип или силна алергична реакция. Това е причина състоянието да се означава и като алергия към оргазми. Симптоматиката включва хрема, повишена телесна температура, главоболие, зачервяване и подпухване на очите, силна умора.Тези оплаквания се появяват и след секс  и след мастурбация. Оплакванията продължават от 1-2 дни до седмица и най-често изчезват спонтанно след този период. За съжаление се появят отново при следващ оргазъм. Причините за проблема засега са само предполагаеми поради което състоянието все още да не може да се лекува. То се явява сериозно физико-емоционално бреме,което снижава драстично качеството на живот на засегнатите.

апр 24

КАТ ще преценяват страдаме ли от депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Нов проектозакон предвижда КАТ да преценява дали водач на МПС страда от депресия,стрес или друго психично разстройство.Ако водачът по време на проверка се диагностицира от проверяващия го служител на КАТ с депресия или друг психичен проблем ще му бъде отнето правото да управлява МПС.Това е поредният абсурд и както винаги на некомпетентни органи се вменяват задължения,които ще ги вкарат в правни абсурди.Тук трябва да напомним на законотвореца , че диагноза по принцип могат да поставят само правоспособни специалисти по психиатрия.За това е необходимо да имаш 6 годишно висше образование по медицина и петгодишна специализация по психиатрия.Иначе в кръга на шегата проверката на пътя би протекла така-Колега това нали е депресия-Мисля да-Слезте от автомобила и сваляме номерата.За глупави милиционери има много вицове.Служителите на КАТ също не блестят с високо IQ.Ще стане като анекдота за цигарите с филтър.Както казва милиционерът-малко е трудно докато изпуша филтъра после е като цигара без филтър.Последствията от психодиагностиката ще бъде -некомпетентни хора изказват компетентно мнение.Просто нищо ново.

апр 20

Стресът генерира сексуални проблеми и при двата пола

публикувано от: доктор Веселин Герев

Традиционните сексуални проблеми като еректилна дисфункция при мъжете и невъзможността за достигане на оргазъм при жените се асоциират най-често с напредналата възраст. Проучване обаче показва, че през изминалата година от подобни са тормозели голям процент от сексуално активните мъже и жени на възраст 18-23 години.Статистиката сочи, че честотата на проблемите от сексуално естество в този възрастов диапазон е около 35%. Разпределени по пол, тези проценти са по-високи при младите жени. 40% от тях са изпитвали трайни сексуални проблеми в рамките на изминалата година. При младите мъже процентът е малко по-нисък – около 30%. Ясно се отчита, че проблемите от сексуално естество при младите жени и мъже се дължат на психо-емоционални проблеми-стрес.Като заключение се налага мнението, че леките сексуални проблеми в първите години след пубертета са нормално явление, което се изживява. По-добрата  осведоменост  ще позволи и за по-лесното преодоляване на тези проблеми както и за подобряване качеството на сексуалния живот на младите хора.

апр 18

Психичното ни състояние се подобрява през почивните дни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Почивните дни  имат положителен ефект върху психичното ни състояние.Проучването  проследява промените в настроението при 74 доброволци. Участниците били мъже и жени на възраст от 18 до 72 години, които работели повече от 30 часа седмично.„Уикенд” ефектът при тях се характеризирал с подобряване на настроението, тонуса и активността през почивните дни. Забелязало се също така и намаляване на болковите симптоми през неработните дни.След анализ на данните станало ясно, че физическото и психическото състояние рязко се подобрява в края на работната седмица и достига най-високи нива праз почивните дни.Оказало се че положителният ефект е на лице при всички трудещи се на пълен работен ден, независимо от възрастта и пола им, вида на работата или социалното им положение.Това е разбираемо тъй като през почивните дни се генерира много по-малко стрес и човек се отдава на приятни емоции,срещи с приятели,хоби.

апр 16

Крампите по време на сън са белег на стрес

публикувано от: доктор Веселин Герев

Схващанията на крайник по време на сън определено е неприятен проблем, при много хора придобиващ хронични измерения. В основата му стои неконтролируемото съкращаване на определени мускулни групи докато спим.Най-често се схващат мускулите на прасеца или бедрото. Болезненото схващане трае от няколко секунди до няколко минути, а остатъчната болка и дискомфортът може да се усещат и до няколко дни напред във времето. Най-сериозното последствие от нощните схващания на мускулатурата обаче е нарушението на съня.От нощни схващания на мускулите на крайниците се оплакват около 60% от хората.Като основна причина за тези схващания се приема натрупаното нервно напрежение.Факт е,че в повечето случаи на крампи сънят е сериозно нарушен а това е белег на стрес.Затова хората, които често получават мускулни схващания по време на сънтрябва да се консултират с лекар и да проведат терапия.Практиката ми показва,че антистресовата терапия подобрява съня и премахва трайно болезнените мускулни схващания.

апр 13

Петък 13 ти е

публикувано от: доктор Веселин Герев

Петък 13 ти е.Много хора,считащи се за фаталисти не излизат днес и обвиняват  за всички свои несполуки комбинацията от петък и 13 ти.Днес дори чух хора да коментират,че за голямата катастрофа на АМ Тракия е виновен петък 13 ти. Много лесно е да търсиш причина за собствените си неудачи във фатализма.Той по принцип владее дълбоко душата на човек. Всеки един от нас е намерил собствен начин да се предпазва от фатални ситуации.Някои почукват на дърво,други не стъпват на черни настилки,трети си плюят в пазвата и така ритуално се успокояваме.Ето защо  80% от небостъргачите нямат 13-и етаж а много летища нямат 13-ата писта.В самолетите няма място 13 а хотелите са без 13-ти етаж и 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13,а улиците във Флоренция нямат номер 13.Същевременно много нещастни събития са се случили точно на петък 13 ти.Такива са катастрофата на Американската совалка и потъването на Коста Конкордия.Дори имената на много серийни убийци имат по 13 букви.Повярвайте това е чиста случайност,по скоро психиката ни има нагласа към тревога и страх от фатализма.Иначе днес е един най-обикновен ден.

апр 10

Феромоните не ни стимулират сексуално

публикувано от: доктор Веселин Герев

Две от нещата, които са общи между секса при човека и животните, са вродените сексуални инстинкти и феромоните, правещи единия партньор неустоим в очите на другия. Много скоро обаче може да се окаже, че обединяващият фактор е само един. Ново проучване затвърждава схващането, че феромони реално не съществуват, или поне не във вида, в който се говори за тях.Парфюмерийната индустрия разчита именно на тях като основна ароматна съставка в продуктите, целящи възбуждането на сексуален интерес у противоположния пол.Доказателства в тази насока идват и от ново проучване, проведено в Австралия сред 100 здрави, хетеросексуални и сексуално активни мъже и жени. Учените установяват, че дори в по-концентрирани от естествените им дози, излагането на аромата на феромони не повлиява пряко поведението при човека, включително в сексуален аспект. Като самостоятелен фактор отделянето на дори високи дози  феромони не могат да направят един човек по-привлекателен сексуално в очите на друг.Така, че сексуалното привличане при човека далеч не е въпрос на феромони и конкретни аромати, а се формира на база на комплекс други фактори.Засега или ролята на феромоните е силно надценена, или до момента учените са ги търсили там, където реално ги няма. Проучванията продължават.

апр 3

Капацитетът на мозъка ни всъщност е толкова голям, че за поддържането на ежедневните функции на тялото той използва много малка част от реалните си възможности.Необятността на мозъчните функции е повод освен научните факти в описването на дейността му да се намесват и редица непотвърдени схващания, част от които са откровени митове.Един от тези митове е и твърдението, че използваме средно едва 10% от потенциала на мозъка си.Проучване  доказва, че през по-голяма част от времето в активно състояние се поддържат над 50% от мозъчните функции.За целта на проучването е провеждано изследване с   ядрено-магнитен резонанс . То позволява да се измери мозъчната активност във всеки един момент. Резултатите показват, че дори при изпълнение на елементарни ежедневни дейности мозъкът ни поддържа повечето си структури активни включително когато няма моментна нужда от ползването им. Подобна е ситуацията и по време на сън.Освен това става ясно, че при някои хора мозъкът успява във всеки един момент да използва много по-голяма част от капацитета си, отколкото при други хора.Това се дължи на индивидуалните особености на психиката и характера на всеки от нас.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат