яну 31

Тази вечер в небето ще се наблюдава троен феномен-суперлуна,синя луна и леко лунно затъмнение.Застъпването на тези явления се наблюдава веднъж на 150 години.Влиянието на този феномен върху човешката психика не е изучен заради рядкостта на явлението.Наблюдавани са обаче ефектите на суперлуната.Заради близостта до земята и силната и осветеност тя е причина за проблеми със съня.Те се характеризират със затруднено заспиване,чести пробуждания през нощта както и множество съновидения.Обикновено феноменът трае само една нощ но проблемите със съня продължават няколко вечери подред.Основна причина за проблемния  сън е колебливото ниво на МЕЛАТОНИН -естественият хормон на съня.Неговият синтез започва когато навън е тъмно и прекъсва когато започне разсъмване.Силно светещата луна задейства лъжовен механизъм на зазоряване и оттам липса на мелатонин,което е съпроводено от  пробуждане след което не следва заспиване.За да се избегне негативният ефект на синята луна върху съня ни е препоръчително да се приема МЕЛАТОНИН .

яну 29

Противозачатъчните причиняват мигрена

публикувано от: доктор Веселин Герев

Пристъпите на мигрена  при жените могат да се провокират от приемането на хормонални противозачатъчни средства, показват данните, представени на 48-та конференция на Американската Асоциация за главоболието. За ефективното лечение на пристъпите на главоболие специалистите препоръчват съчетаването на хормоналните противозачатъчни медикаменти с  триптани.
Главоболието е често странично действие на хормоналните контрацептиви и се среща преди всичко във фазата на цикъла, когато бързо спада нивото на естрогените и активността на контрацептивите.
Според данните, жените, приемащи контрацептиви, употребяват 1,5 пъти по-голямо количество средства против главоболие от останалите жени.При продължителна хормонална контрацепция може да се появи и депресия.

яну 24

Консумацията на сладки храни тласка мъжете към депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Група учени считат, че са открили една водеща причина за депресия, която има много по-силно влияние при мъжете, отколкото при жените.Оказва се,  че мъжете, които често консумират сладки продукти с добавени захари, са изправени пред по-висок риск от депресивни състояния.Данните са получени от наблюдението на пет хиляди мъже.Отчетена е ясна тенденция - редовният прием на сладкиши повишава риска от депресия и тревожни разстройства при мъжете с около 25%.Досега се считаше, че повишената консумация на сладки продукти е характерна за хората в депресия. Тази връзка обаче е по-изразена при жените. При мъжете се наблюдава обратната зависимост-редовното посягане към сладкото се явява рисков фактор за развитие на депресия.Данните от проучването допълват досегашната информация за негативното влияние на простите въглехидрати върху здравето ни – във физически, а вече и в психически аспект.

яну 22

Все повече хора страдат от хазартна зависимост

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните години броят на хазартно зависимите се е увеличил по целия свят. Улесненият достъп до хазартни игри подкрепят развитието на този тип зависимост.Хазартна зависимост е  необходимост за правене на залози с цел печалба.Хазартното поведение е свързано с невъзможността да се контролира импулса към игра и с вярванията, които има играещият, че този път ще спечели и с печалбата ще разреши веднъж завинаги финансовите и материалните си проблеми. Ако това не се случи, човекът продължава да играе, за да стигне до мечтаната печалба. Ако се случи, той се връща към играта, за да си осигури още една печалба. Това е омагьосаният кръг, в който се върти зависимият.Основна движеща сила в този поведенчески модел е алчността.Наблюдения показват, че скоростта, с която се играе, е важен рисков фактор. Видовете игри, при които трябва да се залага бързо, представляват по-голям риск от загуби за играчите.Важно е да се спомене, че не всеки, който играе хазартни игри е зависим или задължително ще развие зависимост, но е добре да се има предвид възможността за такава. Играта на хазарт се превръща в проблем, когато това поведение започне да пречи на финансите, взаимоотношенията и работата.Моделите на поведение в семейството също биха могли да окажат влияние.Особено рискова група са подрастващите, тъй като зависимостта при тях се развива значително по-бързо. В крайна сметка, тежката степен на хазартна зависимост може да доведе до самоубийство.

яну 19

Стресът понижава сексуалната активност

публикувано от: доктор Веселин Герев

Стресът намалява сексуалната активност на мъжете на възраст 30-40 години.Преди 30 години младите мъже са правили секс средно 18-22 пъти всеки месец.Днес активността им рязко е спаднала до 4  пъти месечно.Основна причина за този спад са стреса и депресията, които  са част от всекидневието. Заседналия начин на живот,социалната изолация и сърдечно-съдовите проблеми  по никакъв начин не способстват за пълноценен и разнообразен сексуален живот.Повечето съвременни жени страдат от подобни проблеми. Под въздействието на постоянния стрес и депресията  те също по-трудно се решават на нови връзки.При мъжете  недостигът на секс оказва  по-тягостно въздействие, защото това противоречи на образа на успелия във всичко мъж. Жените като правило говорят по-откровено за своите сексуални проблеми и това им помага по-бързо да ги разрешат.Проучването сочи,че понижаването на сексуалната енергия при мъжете и жените е трайна тенденция.

яну 15

Халюциногенна гъба ще измести антидепресантите?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Съвсем скоро може да се наложи в практиката депресията да се лекува с продукти изцяло от природен произход. Налице е повишен интерес към използване на халюциногенни гъби за чисто медицински цели в борбата с депресивните състояния.Опити в тази насока се правят от няколко години, през които поредица от клинични проучвания носи все повече информация за фармакологичното и медицинско приложение на халюциногенните гъби.Вече е доказано, че една от активните съставки в тези гъби – веществото псилоцибин – помага за възстановяване нормалните реакции на мозъка към различни емоционални състояния. Най-интересното в случая обаче е, че физиологичното действие на псилоцибина е напълно противоположно на това на класическите антидепресанти, например тези от групата на инхибиторите на обратното захващане на серотонина. Доказано е, че псилоцибинът може да облекчава депресията  като стимулира емоционалността и активира връзките между центровете на емоциите в мозъка.До момента позитивните ефекти на магическите гъби са изследвани и доказани при общо 20 пациента, чиито депресивни състояния не се повлияват от стандартна терапия.

яну 8

Стресът е вреден за сърцето-засяга повече жените

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследване  установява, че при стрес кръвоносните съдове при жените търпят увреждания и тези от тях, които са със доказано сърдечно заболяване могат да прекарат коронарен инцидент. За разлика от мъжете при жените вероятността да пострадат от инфаркт при стрес е много по- голяма.При стрес коронарните съдове се свиват,намалява кръвотока към сърцето и се повишава риска от инфаркт.По -засегнати са жените,тъй като са по-емоционални.Проучването включва 678 души с коронарна артериална болест, което означава, че рискът от настъпване на инфаркт при тези пациенти е особено голям.Всеки доброволец преминава стрес тест – говори пред публика, по време на което изследователският екип измерва риска от исхемия на сърцето посредством методите на образната диагностика.При жените се наблюдава стеснение на малките кръвоносни съдове,което може да е фатално. При мъжете стресът води до повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота,което не е спешно състояние.Чисто психологически жените  се грижат първо за нуждите на другите и чак тогава обръщат внимание на себе си.

яну 5

Безсънието е първи симптом на стреса

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, преживяващи стресови ситуации, имат значителни проблеми със съня си поне 6 месеца след преживяното. Това са резултатите от пет годишно проучване на 16 627 души, които не се оплакват от смущения в съня си, и 2572 - с нарушен сън. В началото е оценено как всеки от тях преживява тревожни ситуации. Проследена е връзката между стресов момент като смърт на близък човек, развод, професионални неуспехи  и качеството на съня през следващите 5 години.Колкото възприемането на стресова ситуация е по-тежко,толкова се усилват проблемите със съня. Сред тези, които са склонни да се разтревожат значително - сънят е по-тежко нарушен  през следващите 6 месеца, в сравнение с хората, които стоически преодоляват трудностите.

яну 2

Тренирайте психиката си през новата година

публикувано от: доктор Веселин Герев

Скуката по време на работа е позната на мнозина.Всяка минута минава толкова бавно и мъчително, особено в първите работни дни след празниците. Оказва се, че това състояние вреди на мозъка. Според данните на ново проучване липсата на стимул може да има дългосрочен негативен ефект върху него.Изследователите  установяват, че както безинтересната работа, така и замърсената околна среда на работното място могат да окажат негативен ефект в дългосрочен план върху когнитивните способности на служителите.За целта  се анализират данни от 5000 работещи  на средна възраст.Под внимание се взима и способността им да завършват поставени задачи както и да фиксират вниманието си върху дейностите,които извършват.Оказва се, че усвояването  на нови умения и предприемането на нови предизвикателства води до подобряване на когнитивните умения сред хората. Това е особено важно за жените.Изводът е, че мозъкът трябва да се тренира. От друга страна вредни фактори на работнота среда могат да доведат до спад в умствените способности.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат