яну 15

Халюциногенна гъба ще измести антидепресантите?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Съвсем скоро може да се наложи в практиката депресията да се лекува с продукти изцяло от природен произход. Налице е повишен интерес към използване на халюциногенни гъби за чисто медицински цели в борбата с депресивните състояния.Опити в тази насока се правят от няколко години, през които поредица от клинични проучвания носи все повече информация за фармакологичното и медицинско приложение на халюциногенните гъби.Вече е доказано, че една от активните съставки в тези гъби – веществото псилоцибин – помага за възстановяване нормалните реакции на мозъка към различни емоционални състояния. Най-интересното в случая обаче е, че физиологичното действие на псилоцибина е напълно противоположно на това на класическите антидепресанти, например тези от групата на инхибиторите на обратното захващане на серотонина. Доказано е, че псилоцибинът може да облекчава депресията  като стимулира емоционалността и активира връзките между центровете на емоциите в мозъка.До момента позитивните ефекти на магическите гъби са изследвани и доказани при общо 20 пациента, чиито депресивни състояния не се повлияват от стандартна терапия.

яну 8

Стресът е вреден за сърцето-засяга повече жените

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследване  установява, че при стрес кръвоносните съдове при жените търпят увреждания и тези от тях, които са със доказано сърдечно заболяване могат да прекарат коронарен инцидент. За разлика от мъжете при жените вероятността да пострадат от инфаркт при стрес е много по- голяма.При стрес коронарните съдове се свиват,намалява кръвотока към сърцето и се повишава риска от инфаркт.По -засегнати са жените,тъй като са по-емоционални.Проучването включва 678 души с коронарна артериална болест, което означава, че рискът от настъпване на инфаркт при тези пациенти е особено голям.Всеки доброволец преминава стрес тест – говори пред публика, по време на което изследователският екип измерва риска от исхемия на сърцето посредством методите на образната диагностика.При жените се наблюдава стеснение на малките кръвоносни съдове,което може да е фатално. При мъжете стресът води до повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота,което не е спешно състояние.Чисто психологически жените  се грижат първо за нуждите на другите и чак тогава обръщат внимание на себе си.

яну 5

Безсънието е първи симптом на стреса

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, преживяващи стресови ситуации, имат значителни проблеми със съня си поне 6 месеца след преживяното. Това са резултатите от пет годишно проучване на 16 627 души, които не се оплакват от смущения в съня си, и 2572 - с нарушен сън. В началото е оценено как всеки от тях преживява тревожни ситуации. Проследена е връзката между стресов момент като смърт на близък човек, развод, професионални неуспехи  и качеството на съня през следващите 5 години.Колкото възприемането на стресова ситуация е по-тежко,толкова се усилват проблемите със съня. Сред тези, които са склонни да се разтревожат значително - сънят е по-тежко нарушен  през следващите 6 месеца, в сравнение с хората, които стоически преодоляват трудностите.

яну 2

Тренирайте психиката си през новата година

публикувано от: доктор Веселин Герев

Скуката по време на работа е позната на мнозина.Всяка минута минава толкова бавно и мъчително, особено в първите работни дни след празниците. Оказва се, че това състояние вреди на мозъка. Според данните на ново проучване липсата на стимул може да има дългосрочен негативен ефект върху него.Изследователите  установяват, че както безинтересната работа, така и замърсената околна среда на работното място могат да окажат негативен ефект в дългосрочен план върху когнитивните способности на служителите.За целта  се анализират данни от 5000 работещи  на средна възраст.Под внимание се взима и способността им да завършват поставени задачи както и да фиксират вниманието си върху дейностите,които извършват.Оказва се, че усвояването  на нови умения и предприемането на нови предизвикателства води до подобряване на когнитивните умения сред хората. Това е особено важно за жените.Изводът е, че мозъкът трябва да се тренира. От друга страна вредни фактори на работнота среда могат да доведат до спад в умствените способности.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат