авг 28

Съвременният мъж-депресирен и слабопотентен

публикувано от: доктор Веселин Герев

Резултатите от изследването, проведено от учени от Университета в Хамбург, показват, че съвременните представители на силния пол на възраст 30-40 години имат по-малко от половината от това количество връзки, които се имали мъжете от предходното поколение. Преди 30 години младите мъже са се занимавали със секс средно 18-22 пъти всеки месец.Днес количеството на сексуалните контакти на мъжете на тази възраст рязко е спаднало от 4 до 10 пъти месечно.Учените отдават този факт най-вече на стреса и депресията, които днес са част от всекидневието.Често мъжете нямат време и сили за да се занимават със секс,заявява  ръководителят на изследването. Много от тях нямат постоянна спътница в живота, а запознанствата и ухажването са още едно занимание, за което измъченият от работа мъж няма сили.Значителна роля за понижения интерес към секса играят и проблемите със здравето, смятат немските специалисти. Лошата циркулация на кръвта и други заболявания, провокирани от заседналия начин на живот, по никакъв начин не способстват за пълноценен и разнообразен сексуален живот.Те отбелязват, че и повечето съвременни жени, на които сексът е не по-малко необходим, страдат от подобни проблеми. Под въздействието на постоянния стрес и депресията те също по-трудно се решават на нови връзки.На силния пол липсата или недостигът на секс оказват обаче по-тягостно въздействие, защото това противоречи на образа на успелия във всичко мъж. Жените като правило говорят по-откровено за своите сексуални проблеми и това им помага по-бързо да ги разрешат.Експертите смятат, че независимо от намаляващия пуританизъм в обществото, понижаването на сексуалната енергия е трайна тенденция.

авг 27

Музиката подобрява уменията ни по време на шофиране

публикувано от: доктор Веселин Герев

Слушането на музика по време на шофиране може да помогне за успокояването и правилното реагиране при различни рискови ситуации на пътя. До този извод стигнаха холандски изследователи.
Те проследяват реакциите на 69 души, които шофират с или без музика в симулатор.Резултатите показват, че противно на повечето схващания реакциите за действие при слушането на музика са се подобрили с 26%.Паркирането на превозното средство под звуците от автоуредбата също отнема по-малко време за маневриране, отбелязва научният екип.Продължителността, темпото и стилът на музиката не са от значение, важно е човекът зад волана да се чувства комфортно под звуците й.
Едва когато музиката е дразнеща или прекалено силна, рискът от разсейване и спад на концентрацията е по-голям, е установено в подобно проучване на Canada’s Memorial University of Newfoundland.
авг 26

Лекуват с марихуана ПТСР

публикувано от: доктор Веселин Герев

Посттравматичен стрес или посттравматично стресово разтройство е силно тревожно разстройство на психиката, което може да се развие след събития, водещи до тежки емоционални и/или психологически травми.Тези травми често са толкова дълбоки, че нарушават естествените психологически механизми и принципи на действие на човешкия разум и логика, до степен, в която индивидът може да започне да изпитва панически  страх от най-дребните и незначителни физически или социални фактори.В някои държави, като САЩ, подобно заболяване се счита за степен на инвалидност и непрекъснато се търсят начини то да бъде излекувано, но все още не е въведена ефективна терапия със стабилен успех. Опитите за това продължават, като учените започват да се обръщат към някои „радикални” методики, включително и такива, използващи THC.
THC е популярното съкращение на молекулата тетрахидроканабинол – естествено, природно съединение, което е основното психоактивно вещество в канабиса – Cannabis sativa. Упойващият му ефект при хората е добре известен със свойството си да влияе на паметта.Научният екип открива, че ендоканабиноидите – естествени за човешкия мозък съединения, участват активно в процеса на формиране на подобни силно емоционални спомени. THC, макар да е външно за тялото съединение, не само наподобява човешките ендоканабиноиди – то усилва и подкрепя тяхното действие при умерена употреба.Осланяйки се на добрите си резултати, учените продължават своите изследвания с нестандартната теория, че регулираната от медицинско лице употреба на канабис, комбинирана с консултации и напътствия от опитен психиатър, е начин да се преодолее този и други психологични проблеми.
авг 21

ЯМР вече чете мисли

публикувано от: доктор Веселин Герев

Анализирайки изображения от ядрено-магнитен резонанс на мозък и интегрирайки сложен и елегантен математически модел, учени превръщат наскоро идея от научната фантастика в истинска наука: специално програмиран компютър вече е способен да реконструира мислите, протичащи в мозъка с невиждана досега точност.Научен екип от Холандския университет “Радбауд”, вече е успял да разпознае буквите, с които мислят доброволците в експерименталния проект.Световно уважаваният журнал с висок импакт фактор Neuroimage е приел и одобрил публикацията на екипа, която ще бъде издадена скоро.Технологиите на функционалния ЯМР са използвани от десетилетия, за да се изследват дълбините на човешкия мисловен процес и да се определи кои области на мозъка на участници в експериментите са активни при изпълнение на поставена задача. Загадката, стояща пред тези начинания, е една: дали даден участък или микроучастък от мозъка е включен или изключен по време на изпълнението.Научният екип, направил пробива, отива крачка напред: използва сканиращата технология, за да определи къде точно е насочен погледът на доброволеца и къде точно в мозъка му се обработва тази информация на микрониво.Екипът успява да „научи” или да програмира компютъра да разбира с точност, как малки участъци от мозъчните сканирания, с големина 2х2х2 милиметра – познати като воксели, отговарят и кореспондират на определени пиксели. Комбинирайки информацията, получена от пиксели и воксели, учените успяват да пресъздадат точния образ, наблюдаван от сканирания тестов обект.Резултатът не е бил напълно чисто изображение, а леко размит щрих, но достатъчно ясен, за да се разбира. В изследването за образите, наблюдавани от доброволците, учените използват ръкописни букви.Напредвайки с опитите, те продължават да усъвършенстват своята програма – зареждат и готови знания, а именно: как изглеждат буквите, как и къде се възприемат и анализират от мозъка. Това подобрява точността в разпознаването на букви многократно. Моделът съпоставя наблюдаваната форма на буквите и наблюдаваната активност на мозъка и след изключително бързо изчисление връща гледаните букви точно като графични изображения.
Научният екип тепърва започва своето изкачване в света на откривателството. С новоспечелените финанси, смята да закупи нов, по мощен скенер. Досегашният, с който са провеждани приключилите вече изследвания, е с ниска разделителна способност – едва 1200 воксела от мозъка. С новия си скенер, изследователите ще могат да наблюдават, записват и аналиризат над 15 000 воксела едновременно.
Ръководителят на изследването, Марсел ван Гервен, гордо споделя, че научната фантастика от младостта му е на път да се превърне в научна реалност.
авг 20

Контактът с пациенти в кома вече е възможен

публикувано от: доктор Веселин Герев

Канадски невробиолози успяват да постигнат контакт с трима пациенти в кома с помощта на функционална магнитно-резонансна томография.И тримата са с тежка черепно-мозъчна травма. При двама от тях е диагностицирано минимално съзнание, третият се намира във вегетативно състояние и пълно безсъзнание в продължение на 12 години.При опита си лекарите от Мозъчния институт на канадския Западен университет регистрират признаци на съхранена когнитивна функция при слухови стимули. Според тях способността за задържане на вниманието върху дразнители и концентрацията върху определен дразнител, тоест наличието на селективно внимание, са съществени признаци за  функция на мозъка.Учените се опитват да направят контакт с пациентите, произнасяйки 11 думи – числата от 1 до 9, “да” и “не” и три затворени кратки въпроса от типа “В болница ли сте?”. И тримата пострадали са реагирали на думите, както и успяват да следват някои команди и инструкции на медиците и да отговорят положително или отрицателно на въпросите. При цялото това общуване учените регистрират скокове на мозъчна активност в различни мозъчни отдели.Наличието на способност за селективно внимание при хора в кома показва, че при такива пациенти е запазена когнитивната функция и то може да се използва за комуникиране с тях с помощта на съвременните технологии.

авг 19

Сексуално активните печелят и повече пари

публикувано от: доктор Веселин Герев

Логично звучи, че правещите секс по-често се радват повече на живота и на добро здраве. Неочакван изглежда един  извод на екип учени от  Великобритания, че хората които правят четири или повече пъти секс през седмица, печелят повече пари.Знаем, че парите носят известна свобода и оттук възможности да се чувстваме по-щастливи, но според  проучването  изглежда, че и щастието привлича безценните хартийки в портмонето ни. На пръв поглед този извод може да се сметне за повърхностен, но фактът, че въпросният учен е икономист и трудът му е издаден през юли от Института за изследвания на труда в Германия, само навежда везните в друга посока.Хората изпитват нужда да бъдат обичани и да обичат. В противен случай страдат от самота, при което по-често развиват тревожност, изпадат в депресии, което неминуемо рефлектира на поведението им на работното им място и в последствие на финансовото им състояние.Връзката между секса и материалното състояние доказва, че сексуално активните хора са по-енергични, общителни, социални и в пъти в по-добро здраве.Връзка между сексуално активния живот и високото заплащане не се прави за първи път. Такава се извежда от бразилско проучване преди 4 години. Всъщност, подобни данни само потвърждават отдавна изказана истина от психолозите. Според теорията на Маслоу човекът има няколко основни потребности – като най-ниско стоят нуждите от храна, вода и секс. Преди да бъдат задоволени те, той не е в състояние да се устреми към каквито и да било други цели.Това обаче не е единственият извод. Отдаващите се по-често на интимни ласки много по-рядко страдат от диабет, сърдечносъдови заболявания и артрит. Заболяванията, ясно е, влияят на работоспособността и оттук и на финансовото състояние.Този извод остава верен дори като се вземат предвид фактори като степен на образованост, вид професия, сексуална ориентация.Все още не може да се каже категорично защо сексуално активните печелят повече. Стара истина е, че благосъстоянието прави съответния човек желан партньор.Естествено, сексът сам по себе си не може да донесе забогатяване. Проучването само регистрира връзката между високата сексуална активност и платежоспособност. Сексуалната активност е перо от здравословния начин на живот, също като здравословното хранене, коментира резултатите от проучването си Драйдекис. Според него обучението по сексуално здраве трябва да се превърне в политика на обществото, тъй като сексът има съществен принос за здравословното състояние и самочувствие на хората.

авг 14

Сексът сутрин е изключително здравословен

публикувано от: доктор Веселин Герев

От психологична гледна точка, събуждането със секс сближава изключително силно двойката. Всеки човек може да се събуди в лошо настроение и в бързината за работа или друга задача, може да нагруби половинката си, само заради киселото настроение. Физическият контакт допринася за моментално и силно емоционално сближаване и силна психологическа връзка с партньора, а те от своя страна - добрите отношения през целия ден.От физиологична гледна точка – сутрешният секс доказано повишава имунитета. Производството на имуноглобулин-А (IgA) – антитела, действащи против инфекции в организма, е силно повишено при тази сутрешна активност. По време на сексуален контакт, производството им в мукозните лигавици на женските полови пътища е засилено, за да предотврати потенциална зараза с полово предавани болести. След секс, техните нива остават значително по-високи. Изследване на университета Wilkes в САЩ, демонстрира с данни: хора, правещи секс поне два пъти седмично имат над 30% увеличение на IgA, в сравнение с хора които са по-слабо сексуално активни.Секс в ранните часове на деня спомага за един много по-приятен ден, не само поради интимния и носещ удоволствие контакт, но и поради факта, че нивата на серотонин в мозъка се повишават при оргазъм. Хормонът на щастието е в наличност дълги часове след половия акт и може дори да замени нуждата от кафе.Същото изследване доказва и предхождащите го теории, според които сутрешния секс повишава нивата на естроген в кръвта, което придава тонус на кожата и косата, а циркулацията на кръвта, на която е даден силен сутрешен старт осигурява по-добро снабдяване на кожата с кислород, което допринася за свежия ефект.Но най-сериозни от здравна гледна точка са предимствата, които дава на сърдечносъдовата система.  Учените от екипа установяват, че сексът поне три пъти в седмицата понижава риска от сърдечен удар с около 50%, като тук ефекта е еднакво изразен при мъже и жени, които са почитатели на сутрешните ласки – те им гарантират по-ниско кръвно налягане, по-голям толеранс към стрес и по-широка усмивка през деня.
авг 12

Случайните сексуални контакти също депресират

публикувано от: доктор Веселин Герев

Водещите безразборен и случаен полов живот са изложени на по-голям риск от депресия. Специалисти установяват по-високи нива на обща тревожност, социално притеснение и депресия сред студентите, които наскоро са имали полов акт с непознат или с човек, с който са се запознали дни преди акта.
В проучването взимат участие 3900 хетеросексуални студента. 11% от тях, повечето от които мъже, съобщават, че през последния месец са имали чести случайни сексуални партньори.
Доброволците споделят за повишена тревожност и депресия вследствие на безразборния си сексуален живот.Резултатите от проучването сочат, че при студентите, които имат случайни полови контакти има негативно отражение върху благосъстоянието и положението, свързано с психологичния стрес.
Изследователите се надяват на допълнителни проучвания в тази насока, за да се установи дали не е в сила и обратната връзка, а именно психологичният стрес и проблеми да се отразяват на случайния и безразборен секс.Предишни проучвания сочат, че жените реагират по-негативно по отношение на случайния секс за разлика от мъжете. Причината според специалисти може до някъде да се търси в двойните стандарти, които позволяват мъжете да имат повече сексуални партньори от жените.
авг 9

Жегата не води до Депресия а само провокира самоубийства

публикувано от: доктор Веселин Герев

Топлото време през последните две седмици усили усещането за напрежение у повечето от нас.Още от сутринта главите ни тежат,тялото вибрира а световъртежи не ни дават възможност да излизаме навън.Причината за тези оплаквания е слънцегреенето,което ни въздейства топлинно и светлинно като кара мозъка ни да завира.Още по-лошо е когато към сахарската горещина е добавен и постоянен стрес.Тогава мозъка включва турбото и симптомите се усилват многократно,като към тях се прибавят главоболие,гадене а може да се стигне и до колапс.Спасението можем да намерим на хладно или както аз съветвам моите клиенти -да мокрят главите си със студена вода и да охлаждат мозъка за да го синхронизират.В някои случаи това не помага защото освен споменатите симптоми човек става от горещините напрегнат,раздразнителен,налита на бой,има конфликтно-агресивно поведение.В това импулсивно състояние много често се стига и до самоубийствени действия тъй като  се действа преди да се осмисли постъпката.Твърди се,че в жегата хората се депресират,което не отговаря на истината.Точно лятото е периода,когато депресиите отзвучават спонтанно.Причина за това е отново слънцето,което покачва нивото на СЕРОТОНИН,веществото на тонуса и настроението. Високото ниво на това вещество предпазва от депресия .

авг 7

Недоспиването вреди на кожата колкото слънчево изгаряне

публикувано от: доктор Веселин Герев

Недоспиването и лошото качество на сън повишават процесите на стареене на кожата и затрудняват възстановяването й при слънчево изгаряне. До този извод достигнаха американски изследователи.
В проучване участие взимат 60 жени на възраст между 30-49 години. Половината от  тях съобщават за нарушения в качеството на сън и липсата на нужните часове сън за нощ.Изследователите подлагат жените на UV лъчи, за да проверят процента на загуба на влага от кожата. Този параметър е показател за състоянието и възстановителната способност на кожата.Резултатите показват, че пациентите, които имат   намалена продължителност на съня са с признаци за по-бързо състаряване на кожата, нехарактерно за възрастта им.Изследователите установяват наличието на повече фини линии, нарушена пигментация и отпусната кожа .Досегашни проучвания са доказали, че лошото качество на сън вреди на здравето, увеличава риска от затлъстяване, диабет, рак, имунна слабост . Новото проучване е първото по рода си, което разкрива, че липсата на сън може да навреди и на кожата, като ускори процесите на стареене и способността за възстановяването и регенерацията й през нощта, допълват изследователите.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ като естествен хормон на съня гарантира добър сън и добра регенерация и подмладяване на кожата .



Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат