апр 28

Могат ли магичните гъби да заместят антидепресантите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ефекта на “магичните” гъби върху психиката е описан преди повече от  век.Те съдържат органичното вещество псилоцибин.То е ароматен въглеводород, дериват на индолите, подобен по структура на ЛСД.По своя ефект е халюциноген.Действието на псилоцибина е описано от Карлос Кастанеда в романите му с главен герой Дон Хуан.Приемайки субстанцията от няколко гъби героят получава ярки цветни халюцинации,усилени усещания,в началото говорна активност, по-късно вцепенение, леко помрачение на съзнанието и тотална дереализация.Поради този ефект псилоцибин преди години е използван  като средство за разпит на затворници и криминални с цел улесняване на самопризнания.Съвременно проучване има за цел да установи могат ли “магичните” гъби да лекуват депресия.Известен е стимулиращият серотониновата секреция ефект на псилоцибин.На тази основа се търси антидепресантен ефект,подобен на този при Селективните Инхибитори на Серотониновия Транспорт. От проведените наблюдения се отчита сравнително слаб антидепресивен ефект и повече странични симптоми, свързани с токсичния ефект на алкалоида върху нервните клетки.Наблюдавани са силно главоболие,гадене и повръщане,световъртеж и силна чувствителност към шум и светлина.Тези съпътстващи “терапията” симптоми правят псилоцибин “негоден” за употреба при депресивни състояния.Негативният ефект от “магическите гъби”се засилва,когато дефицитът на серотонин е минимален.Тогава се провокира серотонинов синдром-свръхколичество на серотонин-което е опасно за живота състояние.

апр 20

Ганзеров синдром налегна управниците

публикувано от: доктор Веселин Герев

Натиска върху управниците се увеличи и техният велможа започна да “издиша”. Първо беше отпускар, сега е болен.Тези тарикатлъци разбира се няма да учудят никой.Състоянието е описано далеч назад в 1879 година от Ганзер и се нарича Ганзеров синдром. Ганзер е работил със затворници, извършили тежки криминални деяния. Целта на наблюденията му е била да се намери причинно-следствена връзка между типа на психиката и криминалното деяние.По време на наблюденията си Ганзер е констатирал, че колкото по- примитивен като устройство на психиката е човек, толкова повече се страхува за живота си.Това го кара да заобикаля реалността,да си измисля оправдателни случки и факти.Като финал на състоянието повечето затворници търсят телесна или психична болест, която да омаловажи престъпното им деяние и да породи снизхождение при определяне на присъдата им.Наблюдавани са случаи на манийност,халюцинации,дереализация. Такъв тип елементарно защитно поведение се обяснява и от Фройд в психоанализата. Обществото или свръхазът натиска азът или индивида да спазва общоприетите етични норми.Индивида променя събитията като ги преиначава и ги прави по-смилаеми и приемливи за обществото като по този начин търси милост и снизхождение. В съзнателната история на човечеството можем да намерим много примери на Ганзеров синдром-при военнопрестъпници,серийни убийци,изнасилвачи,измамници,наркотрафиканти , та до дребни джебчии.Всички те, попадайки под ударите на закона се разболяват телесно а ако това не помогне и психически с крайна фаза -симулация на лудост.Това разбира се не помага, но е вариант криминалния контингент да търси отлагане на проблемите си, индуцирайки съчувствие и емпатия. Така , следвайки естествения ход на заключенията на Ганзер , мога да кажа само едно-всичко ново е добре забравено старо.

апр 16

НОЩ е в паника-закриват го

публикувано от: доктор Веселин Герев

Крайно време беше плашилата от НОЩ да си заминат.Те са разпуснати, но щетите от тях остават.Психиката на хората е парализирана от апокалиптичните им прогнози, които не се сбъднаха.Основната им цел - да сме в карантина и извънредно положение до края на живота ни не се сбъдна.В нашата практика има един основен закон-агресията се връща обратно върху теб-за страха важи същото. НОЩ поради своята некомпетентност и обградени от слугинаж, живееше в един шизофренен паралелен свят. Сега , виждайки настроенията на хората един вид отрезвя-сблъска се с реалността.Всички се разплакаха , че са недооценени усилията им за “доброто ” на хората. Тръгнаха си разсърдени все едно сме им длъжни а не те на нас. Длъжни са ни с обяснения според своята компетенция за ситуацията-здравна и икономическа. Като първи примитиви те се разгневиха,че не оценяваме подобаващо усилията им.Това е психична защита от най-простите, такива - каквито са и героите на нашето време.За разлика от Бай Ганьо, който прави избори по психопатски модел-като тарикат в съвремието у  нас наблюдаваме управници завършени шизофрени.Страхът от собствените им “образи”, изкривената действителност в мислите им ,ехото от дитирамбите на слугинажа в главите им само ще ускори необратимия процес на парафренизация. За съжаление ….за наша сметка.

апр 13

Постваксинационен страх обзе ваксинираните

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много спорна остава ситуацията с ваксинирането. По данни на колегите - имунолози, ваксинацията ще ни предпази от заразата ,но само на приказки.По обективни данни реалността е съвсем различна.Много мои колеги направиха тежки следваксинационни реакции , някои дори със усложнена клинична картина на Ковид инфекция.Имаше случаи дори на реанимационно лечение, които завършиха фатално. Оказва се, че в много случаи ваксината не само, че не защитава а е причина за развитие на пълна клинична картина на Ковид инфекция дори с тежки усложнения.Затова ваксинираните с “първа игла” развиват характерна страхова симптоматика, свързана с тревожно очакване от развитие на заразата.През последните няколко дни имам няколко такива случая в практиката ми.Симптомите се доминират от  страх и безпомощност, придружени от безсъние, усещане за треска и температура, “болки” по цялото тяло.Страхът се засилва до паника от чувството  за безпомощност дори обреченост.Някои казват, че си усещат пулса,все едно бомба с часовник цъка в тялото им.Апетитът липсва, сънят е накъсан, често съпътстван от кошмарни сънища,включващи болести,смърт на близки и познати.Тъй като наблюдението ми върху този феномен е кратко , мога да кажа със сигурност, че той трае засега около месец но влизайки в класификацията - посттравматичен стрес, може да продължи и цял живот.Остава открит въпросът кое щади повече психиката,страхът от болестта,преболедуването или страхът от постваксинални реакции.Едно е сигурно-страхът убива … психиката завинаги.

апр 6

Политическа шизофрения е понятие, което съм въвел преди повече от десет години.Става въпрос не за заболяването шизофрения а за политическия му израз като наподобяващи симптоми.Те се срещат при нововлезлите в политиката.Напирайки за народната любов всички кандидати за държавни постове обещават чудеса.Ще променят системата, света, зависимостите,ще дадат власт на народа, ще бъдат пнеговия глас в парламента.След като бъдат избрани и заемат постове ситуацията се променя диаметрално.Започва грубо и арогантно държание,позьорство,арогантност на моменти стигаща до цинизъм.Така се маркира двойнствния свят на политиката- едно говориш преди да  придобиеш пост и правиш съвсем друго след това. Нехаеш за проблемите на хората,отнасяш се с цинизъм към техните искания,наричаш ги с цинични изрази. Това раздвояване на личността е най-характерния шизофренен симптом.Следват маниите за величие и параноидните идеи за гадовете,които ти взимат природната енергия и ти въздействат по негативен начин докато се стигне до абсурдните идеи за покушение и унищожение.Всичко това разбира се не е реална заплаха а само мисли в главите на политиците. Така лека полека се оформят характеровите промени от шизофренен тип.Досега няма депутат, който да не се е заразил с тези симптоми.Дали “болестта” ще засегне новите депутати и министри предстои да видим.Дано те опровергаят закономерностите, които наблюдавахме досега.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат