дек 27

Идват празници-да помислим и за секс!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Един на всеки петима млади британци има полови контакти с нова партньорка поне един път седмично, сочат последните данни на Националния институт за изследване на сексуалното поведение и начин на живот .Резултатите са базирани на анкета, проведена сред 12 хил. представители на силния и слабия пол на възраст между 16 и 44 години и се отнася до последните пет години.Половината от запитаните мъже са заявили, че предпочитат да правят секс със сънародници, а всеки трети споделя, че го е правил с чужденец. Почти всеки пети мъж и една на шест жени са разкрили и че независимо от това, къде се намират, и дали имат постоянен партньор, поне веднъж седмично са имали краткотраен романс. Анкетираните смятат, че най-голям риск да се заразят от полово предавани болести и СПИН съществува в страни като САЩ, Тайланд и Кения, а други венерически болести могат да си “лепнат” в курортите, намиращи се в страни от третия свят. А като цяло и мъжете, и жените са имали средно по 11 партньори в този интервал от време

дек 22

Мания за пазаруване ни завладя по Коледа

публикувано от: доктор Веселин Герев

Коледното пазаруване е феномен, който е познат навсякъде в Западна Европа. пециалистите обаче започнаха да му обръщат внимание едва преди десетина години и стигнаха до заключението, че става дума за истинско заболяване. Това смущение в поведението създава сериозна зависимост без да говорим за материалните щети, причинениот състоянието. Около 6% от германското население страда от синдрома на задължителното пазаруване.Допреди 10 години болестта бе на практика непозната в източните провинции, но днес се среща в същите размери, както и на Запад. Откриването на заболяването става с помощта на въпросник, който описва 16 ситуации като например “Когато имам пари, трябва на всяка цена да ги похарча” или “Често купувам неща, които никога не ползвам” или пък “Често не смея да покажа на близките ми покупките, защото ще ми кажат, че са безсмислени”. На фона на статистиките за обедняване Българинът потребява все повече и на кредит.Логичната причина за това явление е кредитната експанзия от страна на банките в последно време. Масово се купуват нови перални, хладилници, климатици, които заменят старите, дълго чакали да бъдат сменени. Истерията около пазаруването отчита връх по коледа.Самото празнуване не е празнуване, ако не се яде много и в обилни количества. Купуването на храна в големи количества преди празниците има и функция на запасяване, един остатък насаден от миналото.Най-много обаче хората у нас, както никъде другаде в Европа, харчат за алкохол и цигари.Коледа е –един път в годината!

дек 20


Фантазирането за изкусителната храна, от която трябва да се лишите, всъщност намалява апетита, твърди ново изследване.Желанието за калорични вкуснотии намалявало, докато сме си мечтаели за тях.Трикът обаче бил да си представим как се нахвърляме на любимата си храна и се тъпчем с нея нонстоп, а не да извикваме в образа си единична картина как вкусваме опиянени от лакомството и изпитваме еднократно, успокояващо и предизвикващо отделяне на слюнка удоволствие.Тази техника включва естествените механизми, които контролират консумацията и предотвратяват прекаляването с яденето, обясняват изследователите
.Те са категорични, че да подтискаме мислите за храната , по който копнеем, е абсолютно сбъркана стратегия. Това само усилва желанието ни за тъпкане с нея.Изследователите накарали доброволци да си представят непрекъснато как пъхат шоколадови бонбони в устата си за около 30 пъти.По-късно на доброволците сервирали истинска купа бонбони и ги приканили да си хапнат.Оказало се, че тези, които най-много фантазирали за тях, най-малко им се ядяло - наполовина, в сравнение с останалите.Подобен експеримент бил проведен и с представянето на парченца сирене. Оказало се, че ефектът зависи от вида на храната. Т.е. при експеримента с бонбоните не спирало да им се яде сирене и обратно.Резултатите показват, че мислите за конкретна храна предизвикват психологически ефект на “свикване” с нея, който води до загуба на мотивацията да й се нахвърляме.

дек 17

Разводът е полезен за здравето на мъжа!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Разводът се смята за едно от най-стресиращите преживявания в живота. Но в действителност той може да е полезен за здравето на мъжете.Ново изследване показва, че разведените мъже обръщат повече внимание на телата си в опит да спечелят нова партньорка. За разлика от тях, женените мъже е по-вероятно да се отпуснат след брака, тъй като вече няма нужда да се състезават за сърцето на една дама.В 8-годишното проучване на учени от Стокхолм участвали 9000 мъже и жени. Наблюдава се значително подобряване на физическата форма на разведените мъже, но при разведените жени тенденцията е точно обратната.Обяснението е следното- разведените мъже са подложени на натиск да се поддържат във форма, за да бъдат по-привлекателни и да намерят нова партньорка. Дамите обаче по-честоизпадат в Депресия, при която дори нямат желание да положат усилие за външния си вид, отбелязват учените. И макар за последните 29 години през 2010 г. на Острова да са били отчетени най-малко разводи, в с сравнение с останалите европейски страни Обединеното кралство отново заема едно от първите места със средно 11 разведени от хиляда души. В САЩ където склонността към развод е генно заложена се наблюдават трайни тенденции от сорта –след развода той се разхубавява а тя напълнява.

дек 15

На базата на потърсена квалифицирана помощ при стрес и депресия е направена класация на рисковите професии.Много от пофесиите са свързани с извършването на стереотипни и монотонни дейности,където ефекта от положения труд не се вижда веднага или се неглижира,което кара човек да се чувства малоценен.Депресиращи и изключително неприятни за обикновения работник са професиите готвач и сервитьор.Повечето от жените, които работят в тази сфера, често се превръщат в безчувствени или крайно напрегнати от работния си ден.Оказва се, че крайно натоварени са и всички социални работници, чиято работа ги сблъсква с едни от най-проблемните в обществото подрастващи и семейства.Депресирани се чувстват и работещите в сферата на здравеопазването. В това число влизат лекарите, медицинските сестри и терапевтите, чийто работен ден не им позволява да запазят малко време и за себе си.Напрегнат живот водят и работещите в сферата на изкуството. Творците са хората, които най-често страдат от разстройство на настроението.Депресията не подминава и учителите, които вече не достигат в иканскитамере учебни заведения.Натоварването, напрежението и честата умора правят задълженията на работното място невъзможни и за чиновника. Работещите в тази сфера обслужват стотици души на ден, докато прекарват десетки часове зад бюрото си и почиват едва по половин час.Оказва се, че третите най-натоварени работници са чистачите, които най-често поддържат хигиената на места, които побират стотици, дори хиляди души.Най-депресирани пък се чувстват търговците,които работят на комисионна, което значи, че никога не знаят какъв ще бъде доходът им следващия месец. Те могат да си позволят да си отпочиват често, но пък това би могло да доведе до загуба на ценен клиент или до провал на важна сделка.

дек 8

Вместо секс-гледане на порно-това е интерпасивност

публикувано от: доктор Веселин Герев

“Интерпасивност”- това е нов психичен проблем. По-лесно е да делегираш на професионалисти дейности, които би трябвало да свършиш сам и които дори биха ти доставили удоволствие. Все повече хора избягват да вършат неща, които биха им доставили наслада и вместо това прехвърлят тази задача на някого другиго. Те наблюдават пасивно отстрани и се опитват да почерпят от чуждото удоволствие. Често предпочитаме, вместо да отидем на танци, да гледаме как професионални двойки се въртят на телевизионния дансинг. Да разтегнем устата си в усмивка по време на забавен комедиен сериал също си е усилие. Затова не рядко предоставяме тази лицева физкултура на записания смях. . Интерпасивните хора не отричат насладата, както правят аскетите. Те просто предпочитат да заменят собственото си удоволствие от това да извършат нещо сами, с нечие чуждо.Има няколко основни причини за този проблем.Една от тях е страхът на много хора да изразяват собствени чувства и емоции. Обикновеният човек се притеснява, че в определена ситуация може да не даде очакваните резултати или да има непредвидимо поведение. По-лесно е да гледаш по телевизията как професионални спортисти жънат успехи, отколкото сам да си нахлузиш маратонките. Страхът от провал или неловки ситуации често е по-силен, отколкото еротиката на удоволствието, което един евентуален успех би донесъл. Затова често хората се спотайват в черупките си и пасивно наблюдават отстрани.Интерпасивността се изразява и в така нареченото “симулиране” на дейност. Все повече съвременни хора си купуват книги, които никога не четат, свалят от мрежата филми, които никога няма да изгледат, копират в интернет текстове, обречени да останат непрочетени някъде из дебрите на компютъра им. Чрез тези симулациите избиват комплекси за пред хората, които трябва да повярват, че има насреща си човек с интереси и интензивен духовен живот.

дек 6

Все повече деца развиват Депресия!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Свикнали сме да мислим, че депресията е заболяване на възрастните. А ако детето изведнъж започне да изостава в училище, често да боледува, да се държи различно, родителите биха си помислили какво ли не, но не биха се сетили, че това е просто депресия, маскирана под други признаци.Депресията напоследък все по-често засяга и децата и до голяма степен именно тя е причина за слабите оценки и лошото поведение в училище. Общият признак на депресията за децата на всякаква възраст е наличието на “пълна промяна”. В смисъл, че имате основание да си кажете: “По-рано детето ми беше такова, а сега е станало съвсем различно”. Време е да изострите вниманието си. Дори при малки деца може да се прояви депресия. Това се случва, ако по волята на съдбата детето е откъснато от майката и вече не е обект на нейното внимание. Още един парадокс: това често се случва при осигурени семейства, където детето има всякакви играчки, скъпо обзаведена собствена стая, с една дума - обезпечено е с всичко. Но вместо собствената му майка, която е заета с кариера и бизнес, с него се занимава друга жена. Това, разбира се, може да се случи и в бедни семейства - тогава майката е принудена да даде детето си в детска градина, за да може да работи. Ако детето ви е в подобно положение и в последно време спи неспокойно, повръща след ядене, станало е плачливо, боли го коремчето, простудява се често - то тогава има за какво да се безпокоите. Ако на всичко отгоре намалява и теглото си, а личицето му стане съсредоточено, с не детски поглед, като на голям човек – тогава търсете специализирана помощ.

дек 3

Защо съм “ЗА” легализацията на МАРИХУАНАТА

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според проучване, направено през 2005 година от Европейския център за изследване на дрогите, марихуаната в Европа през 21-и век е с до 50% по-силна от времето на 70-те, но в никакъв случай не може да се твърди, по-вредна. В България към момента тревата е почти изцяло местно производство и е още по-слаба, отколкото в Европа. Има възможност да се обработва с различни химикали и да се отглежда по специален начин, за да става по-силна, но почти никой не го прави, защото първо, инвестицията не се изплаща и второ - никой не би си купил следващия път „друсана“ трева, КОЯТО Е МНОГО ВРЕДНА И СЪЗДАВА ЗАВИСИМОСТ.
Бизнесът с дрога е като всеки друг бизнес, така че се избягват практики, от които ще изгубиш клиентите. Дилърите обикновено си пазят клиентите, защото от тях живеят. От стремеж за по-голяма печалба някои разреждат хероин  и с него поръсват тревата. Хероинът като психоактивно вещество създава зависимост още на втория прием.Така пушейки трева,която твърдя че е безвредна ,но вече примесена с хероин Вие ставате зависим към хероина,без да го желаете.Затова и марихуаната се нарича въвеждащ наркотик.В тази ситуация-дилърът печели зависим на твърд наркотик и продава повече а Вие губите,ставате зависим без да го искате и купувате все повече и повече на по-висока цена.Затова аз твърдя,че ако се легализира продажбата на МАРИХУАНА от държавата тази измама няма да съществува и това ще намали зависимите от твърда дрога. А пушенето на трева е толкова вредно колкото и пушенето на цигари.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат