май 31

Посттравматичния стрес остава за цял живот

публикувано от: доктор Веселин Герев

ПТСР -Пост Травматичното Стресово Разстройство е най-често срещаната стресова реакция.По данни от проучвания и практическо наблюдение то обхваща до 80% от всички стресови състояния. Описано е за първи път при ветераните от Виетнам.До днес  от тях са останали малцина живи. Въпреки, че давността на стреса е около 70 години, те все още изпитват ужаса на войната както емоционално , така и физически.Само при споменаване на “война”, “Виетнам”, “Джунгла”, “напалм” дори “дъжд”- все напомнящи психотравмата думи ветераните получават отново стресови реакции които се демонстрират от сърцебиене, страх, изпотявания,след това сънища- кошмари, свързани с преживяното.Този тип реакция психиката е закодирала  дълбоко в несъзнаваното и всеки един момент при “активация” на ситуацията може да я извади на повърхността и тя  се превръща в реалност.Такъв тип преживявания протичат по модела “фийд бек” или припомняне  от миналото. Днес заради напрегнатия и динамичен начин на живот ПТСР е навсякъде около нас. Единствения проблем обаче е, че не осъзнаваме, колко трайно нашето съзнание запечатва стреса и може да го възпроизвежда.Всичко това пиша по повод нахлуването на въоръжени американски войници в частен имот - цех за олио в село Чешнигирово преди няколко дни.На пръв поглед -нищо особено-грешка,само че пост травматичния стрес от нея - за цял живот. Силно възмутително и тревожно е, че в частен имот в мирно време навлизат чужди войници, въоръжени като за война и заставят обикновени хора да им се подчиняват.Това  не струва само извинение, защото психичните щети за работниците в цеха ще са за цял живот.

май 28

Антиоксидантните ефекти на Мелатонин обясняват ефективността му при подпомагане на възстановяването след исхемичен инсулт или исхемичен инфаркт на миокарда.След експериментален инфаркт при животни мелатонин ограничава зоните на поражение  до 6-7 пъти и по този начин намалява щетите в засегнатите органи.Приемът на Мелатонин като допълнително средство  се препоръчва за започне до 36 часа след инцидента като  по-късния старт на приема намалява значително протективния му ефект.Особено добри са резултатите от проучвания през последните години при исхемични инсулти.Там щетите освен физически - парализа,промяна на лицето,говора до пълно обездвижване, могат да бъдат и психически- от загубена памет и интелект до чести органични колебания на настроението и мисълта.Затова Международното хормонално общество препоръчва Мелатонин като съпътстващо основното лечение средство особено при исхемичен инсулт. ВИСОКАТА БЕЗОПАСТНОСТ НА МЕЛАТОНИН -ДОСЕГА НЕ Е ОТКРИТА ЛЕТАЛНА ДОЗА -го прави продукт на избор към традиционната терапия.Заради този ефект СЗО го препоръча като съпътстващ терапията продукт при инфекция като КОВИД.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е единствения продукт на пазара, който е произведен по високотехнологичен метод.Мелатонин амброз форте е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

май 26

Мелатонин е мощен чистач на свободни радикали

публикувано от: доктор Веселин Герев

МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е известен като мощен чистач на свободни радикали.Свободните радикали са част от молекулярния механизъм на стрес и се отделят в клетките при недостиг на кислород.Натрупването на много свободни радикали в тъканите е известно като “оксидативен стрес”. Когато човек приема МЕЛАТОНИН той свързва и неутрализира свободните радикали и така драстично се намалява нивото на оксидативен или молекулярен клетъчен стрес.За разлика от други известни антиоксиданти като витамин А, С или Цинк МЕЛАТОНИН има две основни предимства.Той се произвежда непрекъснато от човешкото тяло-през деня от храносмилателната система а през нощта от епифизата и освен това МЕЛАТОНИН прониква във всички тъкани.Това е причина МЕЛАТОНИН да защитава всички тъкани в тялото като минимализира щетите от оксидативния стрес.Има проучвания МЕЛАТОНИН да се препоръчва при исхемичен инсулт тъй като той флуидизира-втечнява кръвта без да я разрежда , така че да предизвика кръвоизливи.Това е съществена разлика между МЕЛАТОНИН  и антикоагулантите,които при предозиране причиняват кръвоизливи.Като средство за предпазване от последиците на оксидативен стрес МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване се препоръчва да се приема еднократно дневно вечер. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

май 25

Болестта на Паркинсон е второто най-често срещано невродегенеративно разстройство. Засяга около 3% от населението до 65-годишна възраст и до 5% от хората над 85 години. Боледуват по-често мъжете.Жените заболяват в по-късна възраст и като цяло са по-защитени заради хормона естроген. Като рискови моменти за развитието на заболяването се маркират черепно-мозъчни травми при мъжете – много характерно за боксьорите, както и повишеното излагане на токсични вещества при някои професии.Основен фактор за отключване на болестта на Паркинсон е хроничният стрес.Мъжете с болест на Паркинсон имат предимно двигателни нарушения - скованост и страдат от проблеми със съня. При жените преобладава тремора-наречен още-броящият пари човек.Основна причина за тези симптоми е дефицитът на ДОПАМИН в ядрата на мозъка.Лечението включва прекурсори на допамина. Допамин е основното вещество,което отговаря за възприятно-представната сфера.Когато е в големи количества предизвиква психотични състояния.Много чест проблем при терапията на Паркинсоновата болест е медикаментозната психоза.При предозиране на медикаментите страдащите халюцинират и получават налудни възприятия за действителността.Най-чести симптоми са манията за преследване,отношение и въздействие, за които разбира се няма реална причина.Подбора на медикамент и късното започване на терапия са от съществено значение за изхода от болестта.

май 19

Излагането на естествена светлина определя ритъма сън-бодърстване, секрецията на хормони и клетъчната функция както и експресия на различни гени,управляващи жизненоважни процеси в организма.С прекаленото използване на изкуствено осветление до късно през нощта циркадните ритми се разстройват,отключват се ендокринни проблеми и дори депресия.Настъпва тотално разстройване на генетично заложения ни биологичен часовник,чийто ритъм е генно контролиран.Работата на смени засилва негативното влияние на светлината върху психиката ни.Задействат се механизми на дистимия-подтиснато настроение,нервност и раздразнителност,както и затруднена концентрация и фиксация на вниманието. Така молекулярният часовник настройва организма  а естествената светлина е основен регулатор на този процес. Това обяснява факта защо хора,затворени в тъмни помещения губят предствава за времето а жизнените им функции се движат по ритъм по-малък от 24 часа.Тези експерименти се правят заради колонизирането на Марс.Това са мисии,при които ще се наложи затворен начин на живот,далеч от земята и в тъмнина. Изследването на изкуствената светлина показва вредното и въздействие върху човешкото тяло и психика.За природосъобразен начин на живот се препоръчва изключване на телевизори,компютри и телефони през нощните часове както и спане без осветителни уреди в стоята и улично осветление.

май 17

Лечението при ОПЛ може да навреди на здравето

публикувано от: доктор Веселин Герев

Миналата седмица списание Нейчър на издателство Шпрингер публикува една шокираща статистика.Според нея по причина за смъртност се нареждат -първо Сърдечно-съдовите заболявания,след тях онко заболяванията и на трето място- лечението от личния лекар.Нямам представа авторите на статията дали имат предвид Ковид пандемията или това са общи наблюдения през последните две години.Резултатите обаче са факт.Според мен основна причина за тази класация е, че фармацевтичната индустрия съставя протоколите за лечение на различни заболявания по показанията за използване на медикаментите, които произвежда.Така по няколко симптома се поставя бързо диагноза и веднага лечение с точно избрания медикамент.Провеждат се семинари, на които общопрактикуващите лекари се “обучават” да разпознават болестите и веднага да започнат лечение.Те включват компетентност за  сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер, депресия. В практиката ми са идвали много хора с назначена антидепресантна терапия от ОПЛ и разбира се отровени от медикаменти. Така се следва  модела за лимитиран достъп до специализирана помощ и неограничен достъп до болнично лечение.В тази схема няма медицина а лъха само на проста търговия.Последствията от нея често са фатални. Доказва го проучване на едно от  най-авторитетните медицински издания.

май 14

Безсъние в условията на Ковид

публикувано от: доктор Веселин Герев

Спането под 7 часа на нощ – три фази на съня-е крайно вредно за организма. Безсънието винаги е свързано с повече хронични заболявания и по-висока смъртност. Острото лишаване от сън променя производителността на труда, подобно на количество алкохол в кръвта над допустимата законова норма. Продължителната работа на смени намалява капацитетът на работната памет и засилва процесите на стареене,разстройва циркадния ритъм и води до преумора. Системното безсъние намалява скоростта на реакциите, бдителността и когнитивната точност. Следва лоша преценка на собствените способности и грешки,които могат да имат фатални последствия. Лишаването от сън на молекулярно ниво е свързано с отделянето на повече възпалителни цитокини – цитокинова буря, както и с повишен оксидативен стрес. За цитокиновата буря хората научиха покрай Ковид.Тя е причина за тоталното объркване на физиологията на организма, несъвместима с живота. Когато безсънието стане хронично се задействат колебания в нивата на МЕЛАТОНИН-естествения хормон на съня.Затова набавянето на мелатонин при проблем от такъв характер е от съществено значение.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е единствения продукт на високи технологии,който набавя необходимото количество МЕЛАТОНИН и „запълва“дефицита му в нервната клетка.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ беше включен в протокола за превенция от Ковид заради намаляване риска от цитокинова буря.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

май 12

Ревностова параноя е най-честата причина за тежки престъпления,свързани с убийство.Още преди години направих прогноза, че ревността ще е честа причина за криминални деяния.Става въпрос за тежък личностов проблем,свързан с погрешна интерпретация на емоции.Състоянието започва често  с вербална и физическа агресия, заплахи за здравето и живота.В последствие се задейства механизъм на принуда - най-често физическа. Чувството за безсилие на насилника до такава степен обзема съзнанието му, че го тласка към ненормална ревност от всеки и всичко.Започват да доминират чувството за собственост и пълен контрол над жертвата на ревността.При отказ тя да изпълни желанията на насилника се стига до импулсивни реакции на ярост , които най-често завършват с убийство.От психоаналитична гледна точка убийството и последващото самоубийство имат следната интерпретация-не те притежавам аз-няма да те притежава никой! До този краен акт не се е стигнало от вчера до днес.Практиката показва, че се започва с вербално насилие,което преминава във физическо и накрая завършва с фатална агресия.За съжаление жертвите на насилие не подават сигнали за това от чувство за срам и омерзение а в повечето случаи на сигнали не се обръща никакво внимание от органите на сигурността.

май 11

Хемато-енцефалната бариера е основната защита на мозъка ни от инфекциозни,химични и биологични агенти.Тя работи на принципа на пропускливостта като се управлява  по модела на правата и обратна връзка.Това означава, че когато невроните се нуждаят от някаква субстанция- се подава сигнал към защитната мембрана и тя се “отваря” за съответните вещества.Щом неврона се “насити” на веществата следва обратна  команда  и хемато-енцефалната бариера се затваря за тези химически субстанции.Много от заболяванията на мозъка и психиката се дължат на “пробив” в ХЕМАТО-ЕНЦЕФАЛНАТА БАРИЕРА , наричана още защитна стена на мозъка.Проучване на списание “Нейчър сцайънтис”определя като основна причина за пробив в хемато-енцефалната бариера стреса-високите нива на кортизол.Трябва да отбележим, че някои медиатори се нуждаят от транспортери, за да я преминат,други преминават свободно при описания “контрол”.Тъй като пандемията създаде много страх и паника сред хората е логично да се твърди, че тяхната защитна стена на мозъка е пробита и вещества могат да влизат безконтролно.Тук е момента да отбележим, че най-вреден от органичните протеини е бета -амилоида.Той е основна причина за дегенеративните процеси на неврона.Продукт на амилоидна активност са заболявания като Болестта на Паркинсон и на Алцхаймер.Ваксините, които сега си поставяме съдържат РНК. Покрай веригите могат да се образуват апопротеини, които в последствие да синтезират бета-амилоид.Това крие риск след години ваксинираните да развият съответните болести, дори без да ги свързват с ваксинацията.Тъй като населението на Земята застарява а съответните болести се “подмладяват” е много вероятно те да се превърнат в социално-значими и да инвалидизират много хора в активна възраст.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат