мар 31

Здравният министър без да иска паникьоса населението

публикувано от: доктор Веселин Герев

От седмици говорим, че изолацията създава напрежение, достигащо на моменти до паника.Извор на тези състояния са най-често новините и решенията на управниците,които се обявяват пак там.Те завършват най-често с глоби, непосилни за плащане дори от западноевропейската средна класа.Вчера министърът на здравето влезе в ролята на командващ и издаде заповед да се носят задължително маски на обществени открити и закрити места.Непосредствено след “обнародване” на заповедта по медиите БНТ излъчи клип на СЗО, в който подробно с картинки ни се обясняваше, че маски ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да носят карантинираните и лекарите, които са в контакт с болни хора.Днес сутринта пак медиите ни показаха изпълнителни пенсионери, които пред камера пазаруваха маски от аптеки,където се намират такива.В обедните новини здравният министър отмени абсурдната си заповед защото оказа се в аптечната мрежа маски няма ЗА ВСИЧКИ.Защитата от маските е спорен момент. Те се носят от хората по-скоро за вътрешно спокойствие, отколкото за предпазване-т.е. имат плацебо ефект.Дори да защитим носа и устата вход на заразата може да са очите, както и вирусът да се отделя със сълзите ни.За да не се получават комични ситуации при които един счетоводител да е по-голям експерт по справяне с пандемии от експертите на СЗО, е добре той да се консултира с действащи епидемиолози и вирусолози,каквито в Консултативния съвет има няколко. Те е добре да му обяснат, че има два начина за ликвидиране на пандемията-чрез ваксина  или чрез преболедуване.Тъй като ваксина няма за нас остава втория вариант.

мар 30

Въпреки пандемията сменихме часовото време

публикувано от: доктор Веселин Герев

Покрай коронавируса смяната на часовото време мина някак незабелязано.Тъй като повечето хора са по домовете си в социална изолация си мислех, че този път тормоза от смяната ще ни се размине.Тази сутрин обаче при ставане нормално към осем часа се чувствах тегаво до девет .Това ме наведе на мисълта, че с карантина или без карантина биологичният часовник трака. Очаквам обичайно в рамките на няколко дни да се пренастроим към необичайното за генома ни лятно часово време.Много важно в периода на извънредно положение е да запазим имунитета си за да се предпазваме от всякакви външни агенти,включително и коронавируса.Това означава спокойствие,колкото е възможно и добър сън.Тъй като вечер остава светло до осем часа заспиването ни е затруднено а сънят неспокоен.Липсата на сън докарва допълнително напрежение на следващия ден,тъй като психиката ни почива само по време на сън. Затова е добре да се подпомага съня и психиката да е устойчива. На самосинхрон това ще отнеме не повече от седмица. Ако продължи повече ще трябва да потърсите помощ,тъй като безсънието е един от първите симптоми на стреса като заболяване а не като състояние.

мар 25

Безкрайните дежурства ще съсипят психиката на колегите

публикувано от: доктор Веселин Герев

От кризисния щаб с учудване разбрах, че колегите,които работят в условия на карантина могат да дежурят безкрайно.Дори шефа на щаба ген. Мутафчийски каза, че колеги от ВМА не са си ходили у дома с дни.Нека напомня, че дори в извънредно положение психиката на човек може да е активна не повече от 8 часа дневно.Да не говорим като се сложат и вредностите на средата в инфекциозна обстановка.Психиката не е море без дъно.Тя е настроена на режим три пъти по осем.Това означава осем часа работа,толкова свободно време и също толкова сън.Следва седмичния алгоритъм-пет дни натоварване,два дни почивка.Единствено където се работи на непрекъснат цикъл по 12 часа ритъмът е 24 часа работа 48 часа почивка.Свръхнатоварването на колегите искате да компенсирате с 1000 лв , което меко казано е обидно.Създайте график персонала в инфекциозните отделения да работи на смени и да се самоизолира в собствен транспорт и самостоятелни стаи по домовете.В противен случай може да станем свидетели на груби грешки в работата от невнимание и преумора - нарича се синдром на изпепеляването! Аз лично си спомням два фрапиращи случая на преумора-медицинската сестра,която биеше плачещо бебе и немския пилот,който разби самолет и уби всички пътници в него. Затова трябва да се обърне сериозно внимание на психическото спокойствие и стабилност на работещите под карантина, които трудно могат да бъдат компенсирани финансово.

мар 24

Страхът ни убива повече от коронавируса

публикувано от: доктор Веселин Герев

Панацеята за лечение на коронавирус приложена като самолечение вече взе първата си жертва в САЩ.Мъж е починал от страничните ефекти на медикамент а жена му е в критично състояние след САМОЛЕЧЕНИЕ.Умишлено не споменавам името на лекарството, тъй като това може да се тълкува като реклама , а тя е забранена от закона.Въпреки тези забрани и в извънредно положение много медии тиражираха името на лекарството а специалисти от всякакви области на науката взеха отношение.Въпросното лекарство е забранено за употреба у нас заради токсичност и странични ефекти.По мнение на фармаколози плазменият полуживот на молекулата е повече от два месеца.Това означава, че ако приемете медикамента  еднократно то той ще се разгради наполовина от организма за този период. Сами разбирате, че ако за Вас тази молекула е вредна то интоксикацията Ви е осигурена за два месеца напред.Само че в състояние на паника, психиката ни не реагира на тези разяснения а името на лекарството задейства първосигнални импулси за намирането му с цел самолечение.Следвайки логиката на здравия разум Ви призовавам да НЕ СЕ ПРЕДПРИЕМА САМОЛЕЧЕНИЕ с въпросния медикамент или с други такива , тъй като то- САМОЛЕЧЕНИЕТО  може да Ви  навредиповече от  коронавируса.В тази тревожна обстановка нека напомня и на медиите, че коментирането на медикаменти с техните химични или търговски имена е деяние,което допълнително всява паника  и тласка много хора към самолечение, последиците от което може да са фатални.

мар 23

Вече десети ден сме под домашен арест.Това са думи на повечето ми клиенти,които се свързват с мен по телефона. Единствената връзка със света са медиите.Те разбира се бълват всякаква информация-коя от коя по-страшна.Ето , че днес се прибавиха нови симптоми към коронавирусната зараза. Те са загуба на обоняние и вкус.Тук трябва да призова хората да не се притесняват, защото това са само симптоми.По тях не може да се поставя диагноза.Симптомите се окрупняват в синдроми и съвкупността от определени синдроми дава диагнозата. Нека напомня, че при силен стрес човек може също да загуби обоняние и вкус.Това не значи, че е заразен с коронавирус.Колкото повече се изолираме в дома,толкова повече разчитаме на обективна информация за външния свят.Само за информация във всяка новинарска емисия новините свързани с коронавируса са поне седем.Нима в Държавата ни не се случва нищо друго? Ако е така - това е плашещо!

мар 18

Паниката от изолацията надмина страха от заразата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Вече седмица сме под пълна или частична социална изолация.Тъй като за първи път ни се случва Държавата да е в извънредна ситуация не мога да прогнозирам психическите поражения от домашния арест.Тъй като години наред психиката ни е поставена под постоянно напрежение от динамиката на живота не сме навикнали да си стоим в къщи и да излизаме само в краен случай.Най-потърпевша група от самоизолацията ще е тази на тревожните хора.При тях обичайно нивото на страх и безспокойство е високо и най-вероятно паниката им ще се засили от невъзможността да имат “изход” от ситуацията.Емоционално-стабилните и рационални личности биха използвали времето,прекарано в къщи за повече контакти с домашните както и за различни онлайн развлечения.Сега е момента да изброим ползите от социалните мрежи-например конферентна връзка за кафе и сладка приказка,гледане на представления,концерти,оперни спектакли дори изложби.Може би в живота ни никога няма да попаднем в подобна ситуация.Затова нека се отдадем на размисъл и смирение, да преосмислим приоритети в живота си и да рационализираме емоциите си.По този начин заразата може да ни направи по-мъдри и сдържани за да се справим с предизвикателствата на след изолационния период.

мар 16

Социален дебил прекоси България и “пося” коронавирус

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много мислих как да нарека безотговорния мъж на средна възраст,които след екскурзия в Италия и Испания се завърна у нас и прекоси половината държава сеейки коронавирусна инфекция.Според ген. Мутафчийски това е социална безотговорност а според мен това е социална психопатия а човекът ,извършил деянието- социален дебил. На такива се нагледахме през почивните дни.То не беше кмет на рожден ден,заведение на общинарка, което работи с “разрешение” на местно РЗИ и за капак на всичко Варненски дебил,завърнал се от огнище на зараза ,които контактува с шофьори на такси,цяла влакова композиция и кой знае още колко неподозиращи лица.За да дисциплинираме и изкореним социалния дебилизъм като проява, трябват крути мерки.Ако държавните органи са на място, виновниците трябва да понесат не само глоби но и затвор.Те са потенциални убийци и са заплаха както за здравето така  и за живота на неподозиращи контактни. Безнаказаните действия на тези социални дебили означават само едно - усилията на цялата държава и на колегите на първия фронт срещу заразата от коронавирус са безсмислени.

мар 13

Масова психоза на петък 13 ти

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес , петък 13 ти се случи според много от нас нещо тревожно-държавата влезе в авариен режим и обяви извънредно положение.Каквото и да значи това то е нещо ново и непреживяно. Някои го отдадоха на петък 13 ти, други на коронавирусната инфекция,трети на ретроградния Меркурий.Резултата от всички тези “злини” беше паника , която е на път да се превърне в масова психоза.Практиката ми показва,че фатализмът е характерна черта на примитивния човек.Примитивните и неграмотни хора търсят обяснение за всичко случващо им се в някакви невидими сили, които разбира се  стават причина за всичките им злини.Ответна реакция на психиката е паника ,която се мултиплицира в масова психоза. Самата масова психоза затова е масова,защото е заразна.Повярвайте ми тя е по-заразна от грипа, коронавируса и каквито се сетите особено заразни инфекции.Това е така,защото влезе ли в главата на човек тя не излиза.По психологичен модел се задейства каскада от натрапливи мисли и действия с хаотичен характер и непредсказуем резултат.Ето защо плод на масовата психоза е безсмисленото запасяване с   хранителни стоки и лекарства.Психясването е истинската пандемия, а не коронавирусната инфекция. Според мнозина идват черни дни не само заради заразата и ретроградния Меркурий, но и  заради петък 13 ти. Каква фатално неочаквана комбинация!

мар 11

Може ли страха от зараза да е рационален

публикувано от: доктор Веселин Герев

Първият фатален изход от коронавирусна инфекция у нас  е факт.Това донякъде ще засили тревогите и паниката около собственото ни здраве и сигурност.Практиката показва, че съвети от сорта да запазим спокойствие само ще усилят паниката ни.Това е така, защото тревогите ни излизат от сферата на психологичните реакции и влизат в полето на биохимичните промени в невроните.За сведение тези промени могат да се управляват само с химична намеса, тъй като те не са обект на волеви контрол.Импулса за самосъхранение или както Фройд го нарича “цел на живота” е по - силен от страха,паниката  и би трябвало да ни  кара да обмисляме трезво ситуацията,дори и с малка доза безспокойство.Намесят ли се силни емоции обаче следва импулс на действията,който невинаги кореспондира с разума.Като разумни в ситуацията се отчитат действията по предпазване или изолация на възрастните хора.Именно те са тези,които вирусът убива. Ето защо ако се притесняваме за здравето и живота на нашите възрастни родители ,баби,дядовци, то ние сме рационализирали страха за собственото си здраве и сигурност.Предпазните мерки ги знае всеки.

мар 9

Първите случаи на коронавирусна инфекция у нас са факт.След няколкомесечно напрежение,достигнало до масова психоза видяхме, че корона вирусната инфекция не е толкова страшна.Страхът се оказа повече у нас самите,тъй като напрежението от неизвестното беше нагнетявано дълго време.Тъй като масово се твърди,че след обявяването на карантина хората ще психясат съм длъжен да споделя личното си мнение.Според моите познания и практика съм на мнение,че напрежението ще стихне и хората ще се успокоят.Като основна причина за това отчитам, че видяхме лицето на инфекцията и това,че тя не е толкова страшна.Освен това са набелязани достатъчно мерки да се предотврати разпространението на заразата,като това зависи  от всеки един от нас.Ето защо отново призовавам всички да спазват лична хигиена и да избягват места,където се събират много хора и да действат разумно.Запазването на спокойствие в ситуации като тази предпазва от импулсивни действия.Импулса по принцип е психична реакция, подвластна на емоцията-най-често страх.Той пък и породен от тревогите и напрежението,които ескалират с времето.При импулсивните реакции в отялото ни се отделя голямо количество адреналин,който понижава имунитета-основната съпротивителна сила срещу заразни агенти от всякакъв тип.Затова запазването на спокойствие  е гарант както за рационални действия , така също и за поддържане на  добра устойчивост срещу вирусни и бактериални агенти от всякакъв тип.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат