сеп 29

Отрова от паяк ще ни спаси от еректилни смущения

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследване, проведено от американски учени показва, че токсин на бразилския странстващ паяк повлиява еректилната дисфункция при лабораторни плъхове. Според учените, отровата на един от най-смъртоносните паяци в света, в бъдеще може да се използва за лечение на еректилни смущения  при мъжете. Учените обясняват, че ухапването на бразилския паяк е не само много болезнено, но и често завършва със смърт.След ухапване от паяка се получава приапизъм - продължителна и болезнена ерекция. Това дало повод да се проведат по-задълбочени изследвания на механизмите, по които действа токсина. Според учените, отровата (токсин Tx2-6) може успешно да се използва за лечение на еректилни смущения.Под въздействието на Tx2-6  се увеличава количеството на азотния оксид-NO в мускулите на пещеристите тела. Това води до релаксация на мускулната тъкан, изпълване на пещеристите тела с кръв и в крайна сметка води до ерекция. На този принцип действат и най-популярните в момента препарати за лечение на импотентност. Недостатък на използваните в момента медикаменти е, че имат множество странични действия, които обаче липсват при токсинът на бразилския странстващ паяк. Според екипа, провел изследването, препарат, разработен на базата на отровата от паяк, ще може да се използва и при пациенти с ниска поносимост към сегашните медикаменти.

сеп 26

Безсънието съкращава живота ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Всички сме запознати с ползите от дългия и пълноценен сън за физическото и психическото ни здраве. Статистическите данни сочат, че само преди 75 години едва 8% от световното население е получавало сън по-кратък от 6 часа на денонощие. През 2017г. един от всеки двама души страда от безсъние като   засегнати за съжаление са все повече деца и подрастващи.При сън, по-кратък от 8 часа, се отчита над 70% спад в производството на т.нар. имунни клетки естествени убийци, които унищожават своевременно ежедневно образуваните ракови клетки в организма ни. От друга страна, краткият сън провокира проблеми с нивата на кръвната захар.Установено е,че хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощие, са изправени пред 200% по-висок риск от бъдещи сърдечно-съдови проблеми.Така недоспиването може драстично да съкрати продължителността на живота ни.Една от основните причини за проблеми със съня е недостига на МЕЛАТОНИН-естественият хормон на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване доставя на нервната клетка необходимото ниво от естествения хормон на съня и помага за подобряване както на количеството ,така и на качеството му.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

сеп 25

Лишаването от сън не винаги помага при депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Казват, че добрият нощен сън има лечебен ефект върху телесните и душевни болежки. През последните десетилетия обаче, науката започва все по-често да разклаща здравите устои на вярванията и разбиранията ни за света, който ни заобикаля – и за нас самите.Човек може да издържи повече време без храна, отколкото без сън.Лишението от сън обаче също може за кратко да облекчи депресията.Този феномен е наблюдаван и описан още през 19ти век. От 1990г. са проведени повече от 70 проучвания, посветени на въпроса, но данните от тях не са били подложени на достатъчно обективен анализ и следователно не може да се разчита на техните резултати.Методът на лечение се нарича сънна депривация или лишаване от сън.Установено е, че пропускането на съня за една нощ чувствително повлиява симптомите на депресия но само при половината от пациентите в проучването. Самите автори на изследването не намират причините, поради които методът действа при едни, но е безрезултатен при други.Ефектът обаче е краткотраен – след последвалия сън симптомите отново се завръщат.Тъй като депресията е болест, която засяга циркадният ритъм на човек (ритъмът за сън и бодърстване) и при прескачането му се приема, че се „рестартира“ биологиченият часовник.Лишаването от сън е опасно, изисква лекарско наблюдение и предстои да бъде допълнително изучено преди евентуално да се включи в терапевтичната схема на депресията.Едно обаче е сигурно-депресията се дължи основно на дефицит на СЕРОТОНИН в нервната клетка.Приемът на готов СЕРОТОНИН подобрява депресивните нагласи и качеството на живот на страдащите.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ  е продукт на високи технологии,съдържащ всички прекурсори на серотонина.Приемът на ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ запълва недастига на серотонин и облекчава депресивните симптоми.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

сеп 20

Психическата устойчивост се гради в юношеството

публикувано от: доктор Веселин Герев

Юношеството е време за предизвикателства и завързване на социални контакти.Гимназистите с по-качествени приятелски взаимоотношения са подобрили здравето на психиката си с течение на времето.Резултатите  са от извадка на 169 юноши над 10 години (от 15 до 25-годишна възраст).  Те отговарят на въпроси кои са най-близките им приятели, как общуват с тях всеки ден, както и на такива за техните тревоги, социално приемане, самооценка и депресивни моменти. Учениците на 15-годишна възраст са определили във въпросника, че на тези години имат добри приятели. Някои ученици са посочили и, че биха прекарали известно време с най-популярните хора сред връстниците им. Изследователите установяват, че тийнейджърите, които са дали приоритет на близки приятелства на 15-годишна възраст, имат по-ниска социална тревожност, повишено чувство за самооценка и по-малко симптоми на депресия до достигането им на 25-годишна възраст.Основното заключение на учените е, че силните, истински приятелства по време на юношеството спомагат за дългосрочното психично здраве. Това може да се дължи на факта, че положителните преживявания с приятели спомагат за укрепването на положителните чувства на Аз-а в етапа, в който се развива неговата идентичност. Също така поддържането на близък контакт с връстниците може да насърчи човек да изпита с тях още хубави емоции за в бъдеще.

сеп 18

Може да изглежда като стереотип, но вече е научно доказано, че хората с татуировки пият повече.Проучване на 3000 млади момчета и момичета показа, че татуираните са по-склонни към рисково поведение.Жените с пиърсинг и мастилени надписи по тялото пият два пъти по-голямо количество алкохол. Изрисуваните мъже с татуировки се черпят с 44% повече със спиртни напитки от връстниците си, които никога не са влизали в студио за татуси.Това е първото проучване на връзката между татуировки, пиърсинг и консумация на алкохол във Франция.Средната възраст на участниците в проучването е 20 години.

сеп 13

Татковците с първо дете са склонни към депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Майчинството е един от най-важните периоди в живота на жените. Много двойки искат да имат потомство, но отношението на двата пола към бременността и отглеждането на детето в първите дни след раждането е различно.Майката преживява периода от зачеването до раждането много по-емоционално. Често се случва след появата на детето жените да изпаднат в следродилна депресия и да смятат, че не могат да се справят с всички грижи. Мъжете до тях   развиват депресия след като станат бащи за първи път.Бъдещите татковци могат да се почувстват стресирани и да имат проблеми със здравето още след като научат, че ще имат потомство. Симптомите на депресия обаче ескалират след като бебето се роди.За някои мъже непланираната бременност усилва стреса.Така  13, 3%от 622 мъже, които очакват първите си деца развиват депресия по време на третия триместър от бременността на жените им.

сеп 12

Слушането на музика на живо смъква нивото на адреналин

публикувано от: доктор Веселин Герев

Присъствието на  обществено събитие, на което има музика на живо, повишава нивата на хормона на щастието-серотонин и намалява нивото на кортозола-хормона на  стреса.Музиката ни въздейства не само емоционално, но и психически. Затова през последните години се появява термина “невромузикология”. Тази нова наука ни разкрива как музиката оказва влияние върху психиката ни.Слушането на музика на живо променя невротрансмитери, цитокини, хормони, жизнени функции, лимфоцити и имуноглобулини.В проучването участват 117 доброволци, които слушат на живо музиката на композитора Ерик Уитакър. Сред тях има хора, които са посещавали доста концерти, други, които почти не ходят на такива мероприятия, както и трети, които не обичат музика или ходят на концерт един път в годината. В хода на два отделни концерта (с една и съща музика и продължителност) екипът прави изследване на доброволците 60 минути по-късно. Резултатите  показват спад на глюкокортикоидите, включително значително намаляване на кортизола.Интересното е, че резултатите са едни и същи независимо възрастта на участниците.Кортизолът често се нарича “хормон на стреса”.  Ако нивата му са повишени за по-продължителни периоди от време, това може да има отрицателни последствия за здравето.

сеп 11

Разводът - причина за депресия и смърт

публикувано от: доктор Веселин Герев

Разводът или смъртта на брачния партньор нанасят вреди на здравето в дългосрочен аспект.  Ударите от тези житейски ключови събития трайно вредят на здравословното състояние. Симптомите обикновено се появяват години по-късно. Това се случва дори, когато човек възвърне духа си и открие стабилност и щастие в нова връзка. Проучване показва, че разведените или вдовците страдат 20 % повече от хронични заболявания като депресия, сърдечно-съдови, диабет или рак, отколкото хората, които живеят в едно партньорство.Те също така имат 23 % повече двигателни проблеми, затруднено изкачване на стълби и вървене на къси разстояния.Предполага се, че здравето търпи удар, тъй като освен че се продуцира интензивен стрес и нещастие от негативното събитие, се натрупва и постоянен стрес, заради финансови проблеми и поемането на грижата за децата само от единия родител след раздялата или загубата. Тези събития стресират организма и нанасят удар върху имунната и сърдечно-съдовата система. Последиците са трайни и проличават след време, въпреки че съответната личност може да се радва вече на щастлив живот.Разтрогването на двойката или разводът причиняват огромен стрес за месеци или дори години напред, което води до нарушения в обмяната на веществата. Като се прибави и фактът, че след такова травматично събитие, хората не се грижат за себе си ефектът от стреса се мултиплицира.Проучвания правени по-рано извеждат резултати, че животът с партньор е по-здравословен и носи дълголетие.Едно такова изследване прави извода, че разтрогването на връзката повишава в следващите 12 месеца шест пъти риска от смърт при мъжете и два пъти при жените.Повече от 42 % от браковете обаче завършват с развод.

сеп 4

Наргилето е по-вредно от цигарите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Проучване доказа, че човек може да се пристрасти към пушенето на наргиле  по-лесно отколкото към цигарите.Наргилето е  по-вредно от цигарите заради поемането на повече активна субстанция и отрови като дим,катран,сяра. При наргилето пушачът вдишва по-дълбоко и с по-голяма честота,което прави абсорбцията на активните алкалоиди и катраните по-ефективна. Смята се че еднократното  използване на наргиле  се равнява на 100 изпушени цигари.Защитниците на наргилето казват, че не е необходимо димът да се вдишва до ниво бели дробове. Считат тръбата, която използват за достатъчно надеждна мярка. Изследванията обаче сочат, че тези пушачи вдишват голямо количество токсини с карцерогенен потенциал за дихателната система. Макар и една част от никотина да се филтрира през водата, тази, която преминава е по-голяма. Специалистите съветват прекратяване употребата на наргиле, докато не се осигури начин за намаляване на вредата а при оформена психическа зависимост да се търси помощ.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат