мар 31

Сексът е тайната за щастлив брак

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексът е тайната за по-щастлив брак. Това показва ново проучване, проведено в Америка. Половият акт се отразява по-положително върху емоционалната привързаност между двойките и я затвърждава, сочат резултатите от изследването.Много проучвания до момента изтъкват ролята на заниманията при двойката за подпомагане на връзката. Те обаче действат само в краткосрочен план, а по-дългият и щастлив брак се крепи на добрия секс.По-малко от 24% от семейните хора правят секс 4 или повече дни в седмицата. При останалите ласките под завивките биха могли да се класифицират и като мираж, показва информация на Международното дружество по сексуална медицина.Половият акт ни зарежда за по-дълъг период от сексуално удовлетворение, което повишава и удовлетвореността от връзката.Двойките, които редовно правят секс, изразяват много по-голямо задоволство от партньора си и имат по-стабилна връзка.Много други проучвания показват, че липсата на секс може да доведе до много проблеми в една връзка. Често мъжете или жените се чувстват отхвърлени и неоценени. Много психологически състояния също могат да бъдат сред виновниците за липсата на желание за секс. При депресията пример често изпитваме невъзможност да се наслаждаваме на активностите, които обикновено ни носят удоволствие, включително и секса. Медикаментите и алкохолът също могат навредят на либидото.

мар 29

Рязката промяна на температурите вреди на психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Усиленото слънцегреене през последната седмица и големите температурни амплитуди, нетипични за това време на годината засилиха оплакванията от обща отпадналост у много хора.Причина за това е така наречената пролетна умора. Това е биологичен феномен, които е свързан с промяна в циркадния ритъм на сезоните и се дължи на увеличението на светлината през денонощието.Когато сльнцето огрява очите на човек по химичен път се увеличава количеството на Серотонин в кората на мозька.Реакцията на човек е лесна уморяемост, мързел, сънливост, понякога апатия или затруднена концентрация. Тези симптоми са преходни и отзвучават след седмица .Така психиката се настройва за настъпващото лято.При някои хора се наблюдават нетипични за пролетната умора симптоми като сърцебиене,колебания на артериалното налягане,преходен световъртеж и изпотяване,кошмарни сънища.Тези симптоми не кореспондират със състоянието пролетна умора.Тук става въпрос за покачване на вътрешното напрежение и проява на страхове,нетипични за прехода към лятното слънцегреене.При наличие на такива сомато-вегетативни кризи потърсете веднага помощ-става въпрос за спешно състояние.

мар 28

Гимнофобията е свързана с обща тревожност

публикувано от: доктор Веселин Герев

Страхът от голотата е сериозен психологичен проблем. Клиничното му название е гимнофобия.Страдащите от гимнофобия се страхуват да бъдат видени голи или да гледат себе си и други хора голи. Фобията обикновено се отключва от негативни преживявания като сексуално насилие, физически или психически тормоз на места, свързани с разсъбличане (съблекални, басейни), ниско самочувствие по отношение на собственото тяло. В последствие те пораждат у човека чувството, че голотата го оставя незащитен и лесно уязвим.Гимнофобията понякога е свързана с обща тревожност по отношение на сексуалността и различни хранителни разстройства като анорексия и булимия.Гимнофобията причинява сериозни трудности в живота. Тя пречи на хората да се къпят, да сменят своите дрехи, да създават интимни връзки и в крайна сметка води до социална изолация. Ето защо е много важно фобията да се лекува правилно. Ако човекът се страхува да се покаже чисто гол пред партньора си, лекарите съветват да опита първо по бельо, за да свикне постепенно с голотата си. Половинката може да помогне като прояви нужното търпение, създаде предразполагаща интимна атмосфера и сподели на любимия човек какво харесва в тялото му.

мар 27

За хората над 40 - 3 часов работен ден

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората над 40-годишна възраст са най-продуктивни при 3-часов работен ден. Три часа работа на ден подобряват когнитивното състояние при хората над средна възраст.Работната седмица  над 25 часа може да предизвика силен стрес и преумора при хората над 40 години.В изследването са участвали 3000 мъже и 3500 жени в Австралия, които са били подложени на редица тестове, анализиращи техните трудови навици.Изводите сочат, че тези, които работят 25 часа седмично, се представят много по-добре от тези, които работят повече от 55 часа.Много държави,включително и нашата, постоянно повишават възрастта за пенсиониране, което означава, че хората са принудени да работят активно до много късен етап от живота си.Работата може да стимулира мозъчната дейност, но в същото време дългите работни часове могат да причинят стрес и умора, което потенциално уврежда познавателните ни функции.Работното време е важно за поддържането на когнитивната функция при хората на или над средната възраст. Това означава, че при непълно работно време тези хора са по-ефективни и с по-добри умствени способности.

мар 22

Смяната на часовото време е вредна даже и за животните

публикувано от: доктор Веселин Герев

В неделя 26 март местим стрелките на часовника с час напред.Тази на пръв поглед дребна промяна оказва съществено влияние върху динамичния ни стереотип.Така наричахме в миналото програмата на психиката ни.От тази промяна страдат както здрави така и хората с хронични заболявания.Най-осезателно смяната на часовото време разстройва съня.Психиката на човек релаксира докато той спи,отвори ли очи тя вече работи.Заспиването обикновено в първите дни след смяната на времето е с час по-късно а ставането от сън с час по-рано.Това е стрес ,с който здравият организъм се справя за около седмица.Най-зле обаче усещат смяната хората със сърдечно-съдови проблеми.При тях е важно медикаментите да се приемат в точно определен час.Забавянето с час вече може да се окаже фатално.Най-критичен за всички е понеделникът след смяната на времето.Тогава по статистика се увеличават с близо 60% потърсилите спешна кардиологична помощ.За вредата от  играта с времето има много проучвания.Затова страните от БРИКС не сменят часовото време от години.Миналата година към тях се присъединиха Турция и Египет.Усилено се дискутира и отказът на Унгария да сменя часовото време.Попаднах на интересно проучване от Русия.Поради смяната на часовото време дори кравите дават по-малко мляко а кокошките носят наполовина.Това е резултат от човешкият фактор,който обслужва животните час напред.За капак на всичкия стрес тази година със смяната на времето и ще гласуваме.По-голям тормоз от този не виждам или умишлено е така.Все пак моят съвет към хората,които приемат лекарства е да местят тази седмица всеки ден с десет минути приема на медикаменти напред.Така в неделя ще синхронизират приема си по новото време.За хората без здравословни проблеми препоръчвам приема на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ.Той ще регулира биологичния ни часовник и без сътресения ще преживеем поредният душевен тормоз.

мар 21

Пролетна умора ни мъчи от днес

публикувано от: доктор Веселин Герев

С увеличаване на пролетното слънцегреене още през тази седмица всеки от нас започва да чувства отпадналост, затруднена концентрация, лесна уморяемост, епизоди на раздразнителност проблеми сьс сьня но по-често сънливост.Този феномен е известен като пролетна умора.Много хора ме питат как да избегнем състоянието и какво да направим за да облекчим силата на симптомите,а отговорът ми е –нищо.Пролетната умора е физиологично състояние, което настройва психиката на човек от зимна летаргия към пролетната активност.Слънцегреенето увеличава в нервната клетка веществото Серотонин, което е отговорно за тонуса, настроението, жизнеността,съня, концентрацията, вниманието,паметта и мисленето.За около седмица човек се носи лежерно сякаш го е вързал канапа.След това всички симптоми отзвучават от самосебе си.Пролетната умора е знак,че психиката Ви се настройва за жизненост и енергичност през топлите месеци от годината.Ако симптомите не отзвучат за повече от десет дни най-вероятно нямате пролетна умора.

мар 20

Ако скърцате със зъби значи сте стресирани

публикувано от: доктор Веселин Герев

Скърцането със зъби по врем на сън може да е признак на продължителен стрес, с който човек не е в състояние да се справи, твърдят немски учени. Бруксизмът или по-популярен като скърцане със зъби е периодично, пристъпообразно съкращение на дъвкателните мускули по време на сън. Мускулните спазми са съпроводени от неволно притискане на горната и долната челюст и скърцане със зъби. Най-често скърцането се проявява през нощта, и много от страдащите дори не подозират, че имат проблем. Според различни данни от бруксизъм страдат между 3 и 10 % от хората, като най-често засегнатите са деца. Основна роля за появата му има стресът.Затова в началото на проучването всеки един от участниците бил подложен на тест за определяне на психическото състояние.За да се установи, дали даден участник действително скърца със зъби, по време на сън трябвало да поставя в устата си специална тънка пластинка, върху която да се отбележи натискът на зъбите. Оказало се, че проявите на бруксизъм не се влияят от фактори като възраст, пол или ниво на образование. Резултатите от изследването показали, че неволното скърцане със зъби през нощта е по-често при хора, които са изложени на ежедневен стрес на работното си място или в семейството си.„Нашето проучване потвърждава хипотезата, че хората, страдащи от бруксизъм са тези, които не могат да се справят с психическото напрежение и стреса. Те често избират неефективни методи за справяне с проблемите, като бягство от реалността или затваряне в себе си. Естествено, това само засилва стреса и емоционалния дискомфорт и затова при тях е необходима антистресова терапия.

мар 15

Сексът е полезен за сърцето но само при жените

публикувано от: доктор Веселин Герев

Честите сексуални контакти изправят мъжете над 57 години пред удвоен риск от сърдечносъдови заболявания. Жените в същата възрастова категория обаче, изпитват почти противоположни ефекти, които варират от подобряване на сърдечния ритъм до понижаване на кръвното налягане. Учените анализирали данните на общо 2204 подбрани участници на възраст между 55 и 85 години. Рискът от сърдечносъдови заболявания бил пресметнат на базата на налични хипертония (високо кръвно налягане), ускорен сърдечен ритъм, повишени нива на С-реактивен протеин и общи сърдечносъдови инциденти – инфаркт, инсулт или недостатъчност.За мъжете била отбелязана силна зависимост – ако в тази възраст правели секс повече от веднъж седмично, изпитвали сърдечни заболявания с двойно по-голяма честота и средно 5 години по-рано от тези, които правели секс по-рядко.В крайна сметка, умерената честота на сексуална активност в тази възраст все още се счита за поддържаща доброто здраве – телесно и умствено. Но авантюрите, по-чести от веднъж седмично, могат да имат напълно противоположен ефект.За дамите обаче картинката е различна – по-честите сексуални контакти се оказали със силно понижаващ ефект спрямо високото кръвно налягане, аритмиите и други фактори. Не само това, но и проявлението им се проявява с около 5 години по-късно, от колкото при жените с по-редки интимни контакти.

мар 14

Дебелеем от стрес

публикувано от: доктор Веселин Герев

В наши дни ежедневието е изключително забързано и може би имате чувството, че можете да се справите с всичко и успявате да управлявате живота си добре.Ако сте подложени на стрес в продължение на няколко месеца без прекъсване, това повишава риска от затлъстяване.ново проучване използва кичури коса, за да измери нивата на хормона на стреса – кортизол, в човешкото тяло. Известно е,че пробите от коса дават по-точни данни за хормоналните нива на кортизола в сравнение с други видове проби.Събирани са кичури от над 2500 мъже и жени за период от четири години, които са анализирани за наличието на кортизол.Измерени са теглото на участниците, индексът им на телесна маса и обиколката на талията им в течение на времето. Забелязана е била ясна връзка между стреса и затлъстяването.Хората, които имали по-високи нива на кортизол в косата си имали също и по-големи физически мерки.Хора, които били класифицирани  с наднормено тегло въз основа на техния индекс на телесна маса (30 или по-висок) или на обиколката на талията им (над 102 см при мъжете и над 88 см при жените) имали особено високи нива на кортизол в косата си.Резултатите показват, че високите нива на стрес могат да предизвикат нездравословни навици като загуба на сън и хранене с храни, богати на захар и мазнини.Освен това високите  нива на кортизол могат да повлияят на метаболизма и засилват складирането на мазнини в тялото, което означава, че може да има увеличаване на теглото, ако човека не промени поведението си.Връзката между нивата на кортизола и обиколката на талията е особено важна,тъй като натрупването на мазнини в средната част на тялото е известен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, диабет и ранна смърт.

мар 13

Хората с нисък ръст страдат и от подтиснато самочувствие

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ниските на ръст хора са по-склонни да изпитват чувство за малоценност, параноя и подозрителност, твърдят изследователи от Оксфордския университет. У хората с  по-нисък ръст те наблюдават промяната на поведението  влошено самочувствие и страх от другите заради вероятност от нараняване или малтретиране.Високият ръст пък дава самочувствието за повече сила и власт над другите. За целите на наблюдението 60 доброволци са поставени във виртуална среда, която намалява височината им с 25 сантиметра. Естествено, постановката преди това е изиграна с действителния ръст.Липса на компетентност, неспособност, страх от нехаресване и въобще малоценност раздират играчите в кулминационните моменти на експеримента. Негативните усещания по-късно прерастват в параноя. При усещането, че са наблюдавани от някого,те развиват отрицателно отношение към съответния човек или проявяват директно агресия към него.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат