юли 27

Жегите могат да ни докарат до лудост

публикувано от: доктор Веселин Герев

През следващите дни до края на седмицата ни очакват високи температури и силно слънцегреене. Тази комбинация от природни фактори може да разстрои психиката на много от нас. При излагане на силна светлина в мозъка ни се стимулира синтеза на серотонин.В началото това води до спокойствие, подобрява се тонуса и настроението, но в по-късен етап се стига до главоболие, световъртежи и гадене, сърцебиене, безсъние, страх, склонност към агресия, илюзии и дори халюцинации. Затова твърдя, че времето през тази седмица може да доведе до “лудост” много хора.Като първи маркер на прегряване на психиката ще посоча безсънието.Трудното заспиване и честите пробуждания са сред  първите симптоми на презареждане със серотонин. Много голям проблем са агресията и импулсивното поведение. Като крайна фаза на психическото прегряване отбелязвам илюзиите и халюцинациите. В много случаи те са причина за тежки асоциални прояви, които могат да завършат и фатално. Ето защо съветвам да не се излиза на открито при температури над 30 градуса.Желателно е носенето на шапка и слънчеви очила, които да намалят вредното въздействие на факторите топлина и светлина върху психиката.При прегряване главата да се охлажда със студена вода или в климатизирана среда. Ако проблемите не отшумят  търсете медицинска помощ по спешност.

юли 20

Време е за отпуски, почивка, море.Когато човек разпуска - особено на плажа- обикновено консумира и повече алкохол-факт! През последните няколко дни в практиката ми идват хора с тежки психични проблеми след употреба на алкохол. Става дума за нередовни пиячи, които по време на  горещините са употребявали алкохол на запоен тип. Комбинацията от алкохол и слънце обаче може да е фатална както за психиката, така и за физическото здраве на човек.Механизмът на отравяне всъщност е серотониновия синдром.Тъй като и двата фактора-природен и химически са мощни стимулатори на серотонина се получава така, че нервната клетка започва да се “дави” в серотонина. В резултат на тези свръхнива се получават два типа симптоми- психически и физически.От физическите симптоми най-притеснително е сърцебиенето, което може да достига до аритмия.То е съпроводено от силно главоболие, световъртеж, гадене, обилно изпотяване, мускулни крампи, сухота в устата. Погледът е замрежен, появяват се “звездички” или цветни кръгове. От психическите симптоми най-притеснителен е страхът. Човек се страхува от всичко а настроението му играе от потиснато до гневно- агресивно. Паметта и концентрацията  са затруднени , апетит и сън - няма. Дори и да се скриете от слънцето или да спрете консумацията на алкохол, състоянието е толкова кумулативно-заредено, че не преминава в продължение на дни и се  налага спешно лечение. Ето защо Ви съветвам да не консумирате  алкохол по време на горещините, които по прогноза  ще продължат през следващите две седмищи. В противен случай дългоочакваната почивка може да се превърне в терапия.

юли 14

За разлика от други избори, тези за поредните кандидати да “оправят” положението в страната протекоха вяло.Хората, затрупани от купища проблеми, не  обърнаха внимание както на партиите, така и на техните кандидати.Само мераклиите за властови постове се напъваха да “блеснат” пред началниците. Те , началниците, са някакви чужденци, които дърпат конците на управниците у нас.Това създава както психологически, така и икономически зависимости, от които страдаме всички.Преди време заявих, че и новите кандидати за управници ще се “разболеят” от политическа шизофрения и за съжаление се оказах прав.В предишния мандат ги обхвана политическата психопатия - с грубо - арогантно  и агресивно вербално поведение а сега още преди да са се “докопали” до властта и  ги обзе напълно шизофренно поведение.Едно обещаваха те преди изборите а друго се готвят да направят след това.Пример за тези умозаключения  са новите кандидат министри, предложени ни през медиите от водеща политическа сила.Всички те са завършили в чужбина-все едно у нас образовани хора няма.Всички те говорят по няколко чужди езика - все едно ще комуникират с чужденци а не с българи.Това показва една основна психична зависимост- това е чуждопоклонническия манталитет на българина и желанието му всичките му проблеми да бъдат разрешени някъде отвън.Вълната на страдателния залог на нашето ежедневие е употребявана както  винаги за наша сметка.Не ние а някой отвън- чуждоземец  е добре да ни даде идея - на чужд език та да звучи авторитетно.Това е признак на предателство и некомпетентност, на които се нагледахме повече от 30 години.Остава въпросът дали ще поддадем за пореден път. Иначе всичко ново е преживяно старо по презумпция.

юли 12

Психиката- матрица и прояви

публикувано от: доктор Веселин Герев

С изненада прочетох, че немски лекар дава предложение хората , които не желаят да се ваксинират против КОВИД да нямат човешки свободи.Това включва тяхната изолация, недопускането им до работа, налагане ограничителни мерки в магазини, аптеки и на публични места. В първия момент си помислих, че не съм разбрал прочетеното, но при повторение си звучеше точно така.Това ме навежда на размисли за матрицата на психиката и нейните прояви.Върху немската душа тегне стигма още от времето на Втората Световна война.Заради геноцида над Европейските народи психотравмата тлее в продължение на десетилетия.Оказва се обаче, че тук важи Българската поговорка-Вълкът кожата си мени но нрава - никога.Ето защо “затварянето” на хора и ограничаване на правата и свободите им е в основата на душата германска.Методите за принуда, приложени към населението са модел на поведение и не оставят никаква възможност на човек да взема собствени решения.Това вече е прекалено и граничи с фашизъм - дума от която германците настръхват.Същевременно двойният немски стандарт налага да се изключат от речника словосъчетания,съдържащи думата “черно” - защото звучали расистки. Такива  са гратисчия- черно пътуващ, под масата - черен пазар, тъмно стъкло-черно стъкло и много други.В тази връзка ми е много интересно как немец ще си поръча бира в супермеркета, като за пиещите бира от прозрачно стъкло има купища вицове и подигравки.Така полуграмотни чиновници по цял свят правят живота на населението на Земята объркан и непоносим.Дали си струва да се включим в тези схеми- решава всеки един от нас.

юли 2

През последната седмица наблюдавам интересен феномен-седмица след ваксинация против КОВИД, най-често след поставяне на първа доза , се наблюдава силен световъртеж,главоболие безсъние,на моменти дезориентация.В началото на седмицата помислих,  че става въпрос за единични случаи но днес съм убеден, че това е закономерност.Състоянието протича като панически кризи- но не е паника.Става въпрос за сомато-вегетативни разряди от типа на високо био-електрично поле с тенденция към затихване с течение на времето.При повечето засегнати състоянието се обостря отново след реваксинация.Така се получава един вид подновяване на напрежението в неврона.Парадокс е, че един път човек се успокоява -заради факта, че е защитен и втори път състоянието му се обостря -заради ваксината.Един от “потърпевшите” дори ми заяви, че втора доза няма да постави.Това са бързите негативни ефекти от ваксинацията против КОВИД.За късните - никой не може да предполага.Внимание- лечението на този тип сомато-вегетативни пристъпи като паника води до засилването им.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат