мар 30

Виртуалната комуникация ни лишава от емоции

публикувано от: доктор Веселин Герев

Интернет ни дава възможността да комуникираме  с всяка част на света.За  повечето това е също много добър начин за избягване на неприятните моменти и конфликтните ситуации в процеса на общуването.
Тази форма на общуване  лишава подрастващите от навика да комуникират в реалността.43% от подрастващите използват мрежата като начин за общуване с приятели и познати по-често, отколкото да се срещат с тях. 13% дори използват само този начин за предложения за среща или прекъсване на отношенията, показва анкета.Ако човекът, с когото общувате, се дразни от нещо, вие не виждате това. А ако на мен нещо не ми се харесва, те също не разбират за това, споделят 17-годишните.По-възрастните се отнасят по друг начин към онлайн общуването. Те бъбрят в чата едновременно с 5-6 познати, но за важните разговори използват телефона. Категорични са, че интонацията на събеседника, която се губи в чата, е от голямо значение.SMS-ите, чатовете, а и социалните мрежи не предават усещането за физическа близост и затова позволяват да се избегнат неприятните емоции.Този вид комуникация не позволява на младите хора да изградят така необходимите в обществото социални навици за комуникация.

мар 29

Светлината предпазва от депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Последни изследвания показват, че за хората с депресия изкуственото осветление може да е значим проблем защото състоянието се влошава от липсата на слънцегреене.Светлината от видимия  спектър е изключително важна за  регулацията на циркадните ритми. Слънчевата светлина е ключът към регулиране на биологичния часовник. Тя е мощен сигнал казващ на мозъка – сутрин е, време е за ставане и вечер е -време е за сън.Ако човек страда от депресия е задължително да стои на светло а по възможност на слънце.Освен това   е важно да спи в достатъчно затъмнено  помещение. Това означава да няма нощни лампи. Ако през нощта се ползва осветление то да бъде розово или оранжево с мека светлина,която не потиска секрецията на мелатонин . Хормона мелатонин  е основния регулатор на циклите сън-бодърстване и естествен хормон на съня. В едно изследване се стига до извода, че 1/500 от дневната светлина, около 200 лукса (нормално осветление в една стая) са достатъчни да разстроят продукцията на мелатонин.Синя е светлината излъчвана от екраните на телевизора и компютъраТя провокира нарушения на съня.При нарушен сън приемайте МЕЛАТОНИН за регулиране на циркадния ритъм.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване като продукт на високи технологии помага за стабилизиране на мелатониновите нива и регулира съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

мар 28

За вредите от антидепресантите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Обичайните антидепресанти, които се приемат от милиони хора по света,крият риск от аритмия.Антидепресантите са сред най-често предписваните медикаменти, а сърдечносъдовите проблеми са водеща причина за смъртност в световен мащаб.Изследователите от Университета на Нотингам във Великобритания проучват връзката между различните видове антидепресанти и оценяват последствията при три сърдечносъдови състояния сред хора, страдащи от депресия.За тази цел се анализират данни на 238 963 пациенти, които са на възраст между 20 и 64 години и са диагностицирани с депресия в периода между 2000 г. и 2011 г. Пациентите са наблюдавани за сърдечен удар, инсулт или транзиторните исхемични атаки и аритмия до 2012 г. Изследователите проучват вида антидепресанти, които всеки пациент е приемал, както и дозата и продължителността на употреба.Взети са предвид и фактори като пол, възраст, тютюнопушене, консумация на алкохол, съпътстващи заболявания и употребата на други медикаменти.За 5-годишен период изследователите не откриват доказателства, които да свързват селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина с повишен риск от аритмия, сърдечен удар, инсулт или транзиторни исхемични атаки сред хората, страдащи от депресия.Специалистите отчитат обаче удвояване на риска от аритмия през първите 4 седмици при прием на  антидепресанти.Това е така защото антидепресантите действат върху пет подтипа серотонинови рецептори като ги блокират.Тяхната селективност не пасва винаги с профила на рецептора.Колкото повече подтипове рецептори са блокирани с толкова се увеличават страничните ефекти от терапията.За да се избегнат неприятните странични ефекти от антидепресантната терапия в световен мащаб се работи с готов СЕРОТОНИН.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ  е единственият продуктс контролирано освобождаване,който съдържа и двата прекурсора на СЕРОТОНИН. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е изцяло природен продукт който зарежда нервната клетка с необходимото количество СЕРОТОНИН в рамките на няколко приема.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ се приема веднъж на ден сутрин като не създава зависимост.

мар 25

Смяната на часовото време е тормоз за душата и тялото

публикувано от: доктор Веселин Герев

Често се твърди, че първият, предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 година. Това предложение обаче било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало парижани да стават и да си лягат по-рано.За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме въпреки наличието на значително лоби.Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.От 1979 година до 1996 година включително лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври).През 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври.Това са фактите и като всяко събитие имащо добри намерения това-смяната на часовото време - е имало за цел снижаване на енергийните разходи заради много енергоемки производства,включително производството на електроенергия.Днес то е отживяло времето си и е вредно за здравето на човека.В стресовото ежедневие разстройването на циркадния денонощен ритъм може да е фатално.Неслучайно явлението понеделник след смяна на часовото време се изследва и анализира от години.Установено е,че точно в понеделник търсещите помощ по повод сърдечно-съдови проблеми се увеличава с 50%.Автосинхронизацията при здрави хора трае седмица до десет дни.Основни симптоми са сънливост през деня ,затруднена концентрация,нервност,главоболие,отпадналост,лош сън през нощта,колебания на артериалното налягане.При страдащите от хронични заболявания медикаментите ще се приемат час по-рано,което също носи негативни последици.За тези които се адаптират трудно към смяната на часовото време препоръчвам да приемат МЕЛАТОНИН-естественият регулатор на циркадните ритми.Приемът на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване помага за лекото преодоляване на психичните проблеми , произтичащите от смяната на часовото време.

мар 23

Нов тип страх- от терористични актове

публикувано от: доктор Веселин Герев

Страхът е основно чувство,което ни съпътства в ежедневието.По принцип всеки има индивидуално ниво на страх.Той може да е насочен към обект или събитие и се нарича ситуативен страх.Описани са случаи в които човек се страхува заради самия страх.Състоянието е квалифицирано като свободно блуждаещ страх.Както казва бащата на световната психиатрия ЗИГМУНД ФРОЙД през съзнателният ни живот ние се учим да се справяме със собствените ни страхове.Когато страховете ни станат интензивни те са и непреодолими.Така познатите ни страхове от затворени пространства ,насекоми,животни ,тъмнина придобиха нова окраска със страх от терористични актове.Симптомите на състоянието не са по-различни от тези при всеки друг тип страх.Освен афекта са засегнати и сомато-вегетативната сфера както и избягващите опасността действия.Колкото повече ни успокояват,че това няма да ни се случи толкова повече подхранват с реални страхове психиката ни. Зоните на страха в префронталната мозъчна кора се задействат при най-малкия импулс,че опасност има.Когато тази мисъл започне да ни буди от сън тогава състоянието на страх ни е обзело тотално.По данни на статистиката пет процента от българите отказват пътувания заради страх от терористични актове а 25% се страхуват,че могат да станат жертви на тероризъм.След преживян такъв момент психиката се очиства от напрежението и страха с години.Лечението дава по-бързи резултати но страха винаги остава.

мар 22

Некъдъреният шеф тормози системно подчинените си

публикувано от: доктор Веселин Герев

Както е известно властта не е за всеки. Оказва се, че е доста неподходяща за хора с ниска степен на увереност в себе си и с недостатъчни познания в областта, в която работят. При такива хора нуждата да защитят властта, която имат, провокира механизми на егото, които активират проявите на агресивност към подчинените им.Ето резултатите от няколко проучвания.В първото интервюират 90 работещи мъже и жени чрез онлайн въпросници за техните агресивни тенденции и степента им на възприета собствена компетентност. Най-агресивните от тях отговарят, че са на високи позиции в компанията, в която работят, и са объркани и обезпокоени от нещо,с което не могат да се справят.Във второто изследване на изследваните 98 лица е дадена задача да си спомнят ситуация, в която са били овластени и некомпетентни и след това да предложат наказание за сгрешилия студент.В третия експеримент 59 участници първо оценяват своята компетентност и тогава попълват тест за своите лидерски способности. При това изследване обаче участниците не разбират резултата на своите лидерски способности, а на част от тях се казва, че са компетентни, а на другата част – че са некомпетентни.Резултатите  сочат, че възприемащите се като най-некомпетентни и най-овластени участници избират по-силно ниво за наказание , докато останалите се вместват в по-поносими граници  С други думи, колкото по-некомпетентен се чувства шефа, толкова по-агресивен става и това се изразява в избора на по-силни наказания, които да прилага спрямо подчинените си.

мар 21

Честите полети побъркват психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Честите полети със самолет и смяната на часовите пояси нарушават естествения цикъл на сън и бодърстване, което влошава драстично съня,  понижава когнитивните възможности и способността за запаметяване и концентрация, показват резултатите от ново изследване.При експеримент, в които режимът на сън-бодърстване е изместен с 6 часа, равняващ се на ефекта, на който са подложени пасажерите след полет от Ню Йорк до Париж, учените отчитат сериозно влошаване на способността за запаметяване на елементарни неща и справяне с прости задачи. Едва месец след връщане на обичайния 24-часов ритъм се забелязва подобрение на когнитивните функции. Специалистите смятат, че в особено рискова група са хората, чиято професия е свързана с работа през нощта – лекари, полицаи, или с полети на далечни разстояния, каквато е на стюардесите и пилотите.Авторите на изследването смятат, че пътуването на изток се отразява най-неблагоприятно за мозъчната дейност.Не са редки случаите, когато при преминаване от една към друга часова зона, организмът не може да се адаптира бързо и изпада в състояние на  десинхронизация, при което биологичният ритъм се разминава с хронологичното време. Причината е, че биологичният часовник е инертен – той може да се пренастрои при повечето хора едва 10-14 дни след промяна на часовата зоната.Симптомите на десинхроноза са сходни с тези при хронично недоспиване и включват оплаквания като: отпадналост, бърза уморяемост, главоболие, замаяност и дезориентация, нарушения в съня - безсъние или сънливост, депресивно и апатично настроение, загуба на апетита, гадене и чувство за тежест в стомаха.Бързата смяна на часовите пояси провокира изостряне на хроничните заболявания, като най-често се наблюдава влошаване на симптомите при страдащи от астма, хипертония, язва, нервни разстройства. Особено застрашени са хората, които пътуват често на големи разстояния и организмът им няма време да се адаптира плавно към часовите промени..Раздразнителността и безсънието са типични спътници на десинхронизацията.Такъв модел в мини вариант се разиграва когато сменяме часовото време два пъти в годината.Десинхронизацията разстройва секрецията на МЕЛАТОНИН -естественият регулатор на циркадните ритми- сън и бодърстване,тонус и настроение.Затова аз съветвам да се приема МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ като продукт на високи технологии доставя на нерната клетка необходимото количество МЕЛАТОНИН и предпазва от резки колебания на хормона при смяна на часовите пояси.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ синхронизира циркадните ритми в рамките на няколко приема.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

мар 18

Някои мъже се оплакват от сексуално главоболие

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексът е всепризнат метод за освобождаване на напрежението, облекчаване на главоболието, физическо и психическо възстановяване. Не и за  мъжете, страдащи от сексуално главоболие. То се наблюдава при 1% от мъжката популация. Състоянието е официално признато от медицинската общност и вписано в класификацията на различните видове главоболия.В повечето случаи се касае за нарастваща тъпа болка във врата и главата в течение на сексуалния акт. Кулминацията на главоболието настъпва при достигане до оргазъм. Тогава интензитетът на болката е най-силен. Главоболието се запазва в следващите часове, дори в следващите ден-два.То може да се появи неочаквано при оргазъм но не при всеки сексуален акт.Все още малко се знае за точния механизъм на възникване на сексуалното главоболие.То може да се разглежда като вариант на  следоргазмения болестен синдром.

мар 16

Тревожността е сериозен проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората в тревожно състояние не са в способни да правят разлика между неутрални и заплашителни обстоятелства.Изследователи са провели звуков експеримент, с който да открият каква е пластичността на мозъка и способността му да се променя, както и да отговори на различни ситуации.Резултатът показва, че хората с тревожност не могат да правят разлика на най-основно ниво, между стимули, които имат емоционално съдържание и ежедневни ситуации.Тествани са реакциите на 28 доброволци с тревожност към музикални тонове в три различни ситуации – загуба на пари, печалба или нито едно от двете.След това са проведени тестове на  15 различни музикални тонове, за да се установи дали участниците са чули и запомнили звуковете по време на първата част от експеримента.Изводът е, че хората с тревожност е по-вероятно да направят грешки  отколкото тези които са спокойни.От направените МАГНИТНО-РЕЗОНАНСНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ на мозъка се потвърждава фоктът, че хора с тревожност реагират със страх към ситуации, които само частично наподобяват предишни плашещи за тях преживявания.

мар 15

Интернет-съвременна форма на зависимост

публикувано от: доктор Веселин Герев

Зависимостта към интернет е сред най-големите пороци на новото време. За много хора мрежата се превръща от средство за работа и развлечение във форма на зависимост, която  трудно се признава и още по-трудно се лекува.Факт е, че с всеки изминал ден както личния  така и социалния живот на човек се преориентира към новите технологии.Според заключения на Международния център за зависимости близо 10% от хората в световен план са пристрастени към глобалната мрежа. При младите хора този процент надхвърля 15%.Колкото и очевидни да са симптомите на новата форма на зависимост, толкова трудно те се отличават, защото бариерата между допустимото увлечение и пристрастяването е тънка.
Основният белег на тази нова зависимост е влиянието, което оказва сърфирането върху нормалния ритъм на живот. За тези, които страдат от тази зависимост, времето, заделено за виртуални занимания, се превръща в приоритет, който води до редица смущения в нормалното общуване.Когато човек се пристрасти към интернет всяка минута, която прекара далеч от компютъра, създава у него усещането за алиенация и самота. Той е раздразнен, депресиран и отегчен, когато няма възможност да е онлайн или когато обстоятелствата затрудняват включването му към мрежата.Статистика сочи, че хората, които са пристрастени, прекарват пред компютъра минимум 38 часа седмично, като в някои случаи тези часове се увеличават.Сред младите хора основната форма на онлайн зависимост, както и може да се очаква, са виртуалните игри. Съществуват множество изследвания, които отчитат това как игрите в мрежа влияят върху физическото и емоционалното израстване на децата, като повечето резултати констатират цялостно негативен ефект от тази форма на развлечение.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат