фев 29

Бременността е полезна за женската психика

публикувано от: доктор Веселин Герев

Бременността не увеличава риска от психични заболявания.До скоро се смяташе, че бременните и жените в ранния следродилен период страдат от повишен риск от психични нарушения, които оказват негативно влияние и на здравето на детето.Групата учени са анализирали данните на 14 549 жени, родили дете през миналата година. Според техните заключения, върху нарушенията в психиката влияят семейното положение, здравословното състояние и стресовите ситуации, но сама по себе си бременността не е свързана с повишен риск от психична патология.Жените от групата с по-високия риск са предимно на възраст от 18 до 25 г., които са се развели, не са омъжени или са овдовели. Честотата на разстройствата в поведението е повишена и сред тези жени, които са прекарали усложнения по време на бременността или изпитват постоянен стрес.Повишените жизнени функции на раждалите жени се обяснява с производството на повече хормони по време на бременността , които предопределят позитивни промени в организма и особено в мозъка.В резултат на това жената става по-енергична, подобряват се нейното зрение, координацията на движенията и паметта.Тези положителни промени в повечето случаи се запазват чак до старостта.

фев 26

Криотерапия-метод да се бори депресията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ледената сауна е значително по-малко популярна от финландската и парната баня.Терапевтично се използват ниски температури близки до физиологичната граница на поносимост на организма - около 0 градуса.По време на престоя на пациента в камерата, повърхностната температура на тялото му спада до 12 градуса, като понякога се достига и до 5 градуса. Температурата във вътрешността на тялото обаче, се запазва в нормални граници.Екстремно ниските температури стимулират продукцията на ендорфини, които са естествените болкоуспокояващи в човешкото тяло. Тяхното количество се увеличава в рамките на няколко дни след процедурата и ефектът им е по-дълготраен.Заедно с ендорфините се отделят и невромедиатори,които помагат за баланса на биоактивните вещества в мозъка и действат антидепресивно и успокоително.Има данни, че криотерапията помага при лечението на безсъние и депресия чрез механизма на стимулиране ендорфиновата синтеза.Криотерапията е известна от векове по нашите земи.При психически проблеми лечение в студена вода се е прилагало в манастира ” СВ. врач” до Пловдив.Водата в аязмото до манастира е с постоянна температура от 6 градуса през цялата година.Процедурите са започвали с една минута престои във водата на 6 градуса като всеки ден са увеличавани с минута до 30 минути престой след което са намалявани постепенно до една минута, с което терапевтичният курс приключва.

фев 24

Шумът вреди подмолно на психиката ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

В ежедневието си ние сме заобиколени от различни шумове-от трафика, музика, от ремонтни дейности, от технологични устройства. Всички тези шумове около нас имат ефект върху нашето здраве.Според най-новите изследвания хроничният шум влошава когнитивните умения на децата, а това се свързва с техните по-ниски резултати в училище.Офисите с отворена планировка са част от новите  тенденции в проектиране на офис сградите. Хроничният шум в тези офиси предизвиква спад в производителността на служителите.Миксът от много различни звуци в офисите потиска способностите на работниците да си припомнят важна информация и да изпълняват основни задачи. Причината е, че шумът отвлича вниманието, намалява мотивацията и причинява стрес като вдига нивата на адреналин на служителите.Хроничното излагане на шум, особено ако той е от транспорт, като близост до летище, железопътна гара, може да доведе до по-високо кръвно налягане и повишен риск от фатален сърдечен удар, според доклад от 2011 година на Световната здравна организация.Установено е, че някои звуци могат да предизвикат ефекти като втрисане и тревожност, включително изтръпване по гръбначния стълб и уплаха.

фев 23

Стресът ни кара да дебелеем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хора, които вярват, че са с наднормено тегло и са обсебени от мисълта, са по-склонни да напълнеят още, за разлика от тези, които не знаят, че са с някой и друг килограм отгоре.Това е така, защото тези, които се самоопределят като хора с „наднормено тегло“, са по-склонни да преяждат като реакция на стреса, поради което увеличават още повече теглото си.Мисълта, че сте с наднормено тегло, само по себе си може да бъде доста стресиращо и да направи по-труден избора на здравословен начин на живот. Хората с повече килограми са изправени пред предизвикателството за представата за идеалната фигура. Това не е изненадващо, като се има предвид начинът по който се говори за наднормено теглото в обществото.От ключово значение е хората да се насърчават да правят промени в начина си на живот без постоянно да се акцентира,че наднорменото тегло е „нещо ужасно“.За  отчитане на психологическия ефект от напълняването изследователите наблюдавали живота на 14 хиляди души в САЩ и Великобритания.Те анализират данните за периода, след като децата, участвали в проучванията, достигат зряла възраст, за да разберат тяхното възприемане за собственото им тегло и тяхното напълняване с течение на времето.Оказва се, че тези, които се възприемат с наднормено тегло се стресират и започват да ядат повече и да напълняват още.Така се трупа стрес а тъпкането с храна е за облекчение.Дори хора с нормално тегло,които се справят със стреса като ядат започват да трупат излишни килограми.Резултатите от това проучване показват,че справянето с излишните килограми задължително трябва да включва и антистресова терапия.

фев 19

Марихуаната не вреди на психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Употребата на марихуана от възрастни не причинява промяна в настроенията, страхови състояния, депресия и биполярно разстройство.Ново проучване опровергава предишни изследвания, които показват, че марихуаната е причинител на депресии и тревожност.Учените са работили върху изследванията на близо 35 000 пълнолетни американци, които са взели участие в Националното епидемиологично изследване за алкохолни и други зависимости.След отчитането на различни съпътстващи фактори, като социално-демографските характеристики, фамилната анамнеза, околната среда и предишни или настоящи психични разстройства, специалистите са достигнали до извода, че употребата на канабис не повишава риска от психични заболявания.Проучването обаче е установило връзка между употребата на марихуана и развиването в по-късен етап на различни зависимости например към алкохол, цигари или други наркотични субстанции.Новото изследване дискредитира твърденията на предишни проучвания по темата, в които се казва, че има директна връзка между употребата на марихуана и нарушенията в психичното здраве.Това е важно да се подчертае, защото в много голяма част от проучванията досега наблюденията сочеха, че марихуаната е причинител на психични разстройства.

фев 17

Ако слънцето не помогне при депресия-приемайте СЕРОТОНИН

публикувано от: доктор Веселин Герев

Практически 50% от хората в по-северните страни страдат през зимата от липсата на слънчева светлина, което се отразява не само на психиката, но и на човешката физиология.Позитивното действие на слънцето върху човека е свързано с обмена на серотонин”.Минутите, които човек прекарва под слънчевите лъчи, оказват благотворно влияние на неговото поведение и настроение. Слънчевата светлина прави хората по-жизнерадостни. Доказано е, че в страните, където човек вижда слънцето не повече от 1,5 часа дневно, около 3% от населението страда от сезонни депресии.Серотонинът не само може да подобри настроението но и да регулира теглото ви.В експеримент е установено, че серотонинът регулира чувството за глад както и повишава настроението у тези, които по някаква причина са “паднали духом”.Затова  имаме всички основания да твърдим, че серотонинът, доставен в организма чрез допълнителен външен източник, би помогнал не само за избавяне от депресията, но и от излишните килограми.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е единственият продукт на високи технологии с контролирано освобождаване на Българския пазар,който съдържа и ДВАТА ПРЕКУРСОРА НА СЕРОТОНИНА.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

фев 16

Наляга ни киберпристрастяване

публикувано от: доктор Веселин Герев

В днешно време наред с пристрастеност към алкохол и наркотични вещества, се отключват зависимости от интернет, компютърни игри и мобилни телефони. Самият термин “киберпристрастяване” се появява за първи път през 1995 година в САЩ. Тъй като виртуалната действителност безспорно конкурира семейството и училището, възниква въпросът, доколко тя разширява кръгозора, или е своеобразно убежище от неприветливата заобикаляща среда. Много хора не се разделят с джиесемите си дори по време на сън, но това желание невинаги е рационално и разумно. Зависимостта в никакъв случай не възниква за една нощ.Установено е, че зависимостта към интернет за сметка на човешкото общуване е своеобразна подчиненост на въздействието на технологиите. Тя води до загуба на контрол над собствения живот, едновременно във физически и психологически аспект. Промените се изразяват в апатично поведение с отдръпване от всички и от всичко скука, депресия и постоянна тревожност. Единствено виртуалното пространство е в състояние да отговори на очакванията за доставяне на емоции и психическо удовлетворение.

фев 15

Мързела няма нищо общо с депресията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората се раждат мързеливи, защото са програмирани да пестят енергия и движенията им са възможно най-опростени, твърдят канадски учени.Те са изследвали динамиката на ходенето чрез оборудване, затрудняващо движението.Всички участници в експеримента  се приспособили само за минути и естествено открили най-щадящата походка.Това съответства напълно на осъзнаваното от повечето от нас, че трябва да живеем с най-малко усилия като избираме най-късия път или сядаме, вместо да стоим. Убедени сме, че намаляването на енергийните ни разходи е принцип, който ръководи повечето от движенията ни.Откритието е удар за всички, които прекарват часове във фитнеса с надеждата да горят калории.Желаният резултат не се получава, защото психиката подривно работи срещу целта им.Това обаче има и положителна страна.Оптимизирането на използваната енергия толкова бързо и точно е впечатляващо постижение за човешката психика.Така се налага и извода,че човек трябва да е умен, за да е мързелив.

фев 12

Изпотяването нощем е един от първите симптоми на стреса

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според данните на ново проучване нощните изпотявания са сравнително често срещани. Участие в него взимат 2 267 души и 41% от тях съобщават за такива случаи в последния месец. В действителност този процент е по-висок, тъй като мнозина не споделят подобни оплаквания с лекаря си.При жените основният фактор за нощните изпотявания са ниските или променливите нива на естрогена.Когато нивата му са колебливи се провокират леки изпотявания.  Борбата с това състояние може да доведе до допълнително напрежение върху надбъбречните жлези, а в резултат може да се стигне до умора, депресия и натрупване на излишни килограми.Медикаментите са друга често срещана причина за нощни изпотявания. Около 22% от хората, които приемат антидепресанти, са засегнати от състоянието. Освен това, тези, които приемат инсулин или перорални лекарства за диабет, може да бъдат засегнати от хипоглекимия през нощта, която да допринесе за изпотяването.Най-честа причина за изпотявания нощем са стресовите състояния.Обикновено оплакващите се от напрежение се потят в областта на  дланите, стъпалата, подмишниците или главата.Антистрес терапията премахва тези неприятни състояния на изпотяване още в първите дни на лечението.

фев 10

Самотата провокира обектофилията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Вманиаченост и зависимост може да се появи във всяко едно отношение в човешкия живот. Психиката на човека е необятно пространство от сложни механизми, които могат да се изродят в странни мании, натрапливи мисли и действия, патологични привързаности и какви ли не още странности.Човешката сексуалност е едно от психичните полета, които търпят множество различни патологии.Съществува и една много особена сексуална патология, наречена обектофилия. Тя представлява емоционално и често романтично желание към неодушевени предмети, с които хората с тази мания имат необикновени взаимоотношения. Обектофилите изразяват силно предпочитание към предмета на тяхното внимание чрез чувства, като към живо същество, любов, дори ангажимент.За много хора този вид сексуална мания е признак на лудост.Страдащите могат да водят нормален живот, да ходят на работа и да вършат всяка дейност, присъща за един нормален човек с тази разлика, че обект на сексуалната им енергия е… предмет. Под предмет не се и ма предвид само малка вещ от бита. Обектофилите се влюбват в коли, сгради, части от дома си или нечий друг,  исторически здания като Айфеловата кула в Париж и Берлинската стена в Германия.Излиза, че обектофилията е странна сексуална мания или патология, която обаче не пречи на останалите ежедневни дейности и задължения. Кой знае – може колегата до вашето бюро в службата да е обектофил, без Вие дори да подозирате!




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат