ное 30

Сравнение с 85 други мозъка показва, че макар и размерът му да е бил среден, с тегло 1230 гр, някои области са с необичайно висок брой гънки и бразди.Мозъкът на Алберт Айнщайн (1879-1955) е бил с необичайно висок брой гънки и бразди и вероятно това му е осигурило способността да мисли по “необичайни начини”, съобщава в. “Дейли телеграф” , позовавайки се на американски учени.Макар мозъкът на великия физик да е разделен след смъртта му през 1955 г. на 240 сегмента, които са разпределени след специалисти, повечето образци са били загубени и за анатомията му е писано малко.Учени сега използваха снимки на мозъка, направени преди нарязването му, за да създадат “пътна карта”, свързваща всички 240 сегмента и 2000-те тънки парчета, на които те са били разделени.Снимките са от частната колекция на патолога Томас Харви, направил сегментите. Те разкриват много особености на мозъка на Айнщайн. Сравнение с 85 други мозъка показва, че макар и размерът му да е бил среден с тегло 1230 гр, някои области са с необичайно висок брой гънки и бразди.Във всяко от лобовете антропологът Дийн Фолк от университета на Флорида откри “райони, които са изключително сложни в гънките”.Резултатите потвърждават установеното в две предишни изследвания, че необичайното набраздяване на мозъка може да е свързано със забележителната способност на учения да решава задачи и да прави изводи във физиката само на базата на оскъдни данни.
В сп. “Брейн” Фолк и колегите му писаха, че мозъкът на Айнщайн е увеличен в районите, които предават нервни импулси към лицето и езика и в префронталния кортекс, свързан с концентрацията и планирането.Повечето вещество в зоните свързани с лицето и мозъка могат да обяснят казаното от учения, че мисленето му е “мускулно”, а не под формата на думи. Възможно е “той да е използвал двигателния си кортекс по необичайни начини”, пишат специалистите.Екипът картографира 240-те сегмента на мозъка на Айнщайн с надеждата те да бъдат използвани и за други изследвания.Те биха могли да установят дали Айнщайн е имал по начало необичаен мозък, на който дължи таланта си, или упоритата работа е разширила мозъка му по необичаен начин.

ное 28

Тютюнопушенето причинява когнитивен дефицит

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тютюнопушенето уврежда мозъка чрез нарушаване на паметта, ученето и мисловните способности, съобщават изследователи от Кралския колеж в Лондон.Високото кръвно налягане и наднорменото тегло също влияят на мозъчната дейност, но в по-ниска степен, сочат резултати от проучване сред 8800 души над 50-годишна възраст.Хората трябва да бъдат наясно, че начинът на живот може да причини увреждане на ума, както и на организма.Изследователите анализират връзката между риска от инфаркт или инсулт и състоянието на мозъка. Те събират данни за здравето и начина на живот на участниците. Доброволците провеждат и когнитивни тестове, в които учат нови думи или трябва да назоват имената на колкото се може по-голям брой животни в рамките на една минута. През период от четири години участниците провеждат отново тестове.Резултатите показват, че цялостният риск от сърдечен удар или инсулт е свързан с когнитивен упадък, като участниците с най-висок показват най-голям спад в мозъчните функции.Установява се и връзка между тютюнопушенето и по-ниските резултати на тестовете.Трябва да се осъзнае необходимостта от въвеждането на промени в начина на живот, като отказването на тютюнопушенето, които могат да предотвратят риска от когнитивен упадък.
С напредване на възрастта може да се развие деменция а спиране на пушенето може да бъде от решаващо значение за предотвратяване на състоянието.Балансираното хранене, поддържането на здравословно тегло, редовната физическа активност, контролирането на нивата на кръвно налягане и холестерол и въздържането от тютюнопушене помага за запазване на мозъчното и сърдечносъдовото здраве.

ное 27

Все повече жени стрпадат от СЛЕДРОДИЛНА ДЕПРЕСИЯ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Следродилната депресия се приема за медицинско състояние, което, за съжаление, може да доведе до сериозни последици за психичното здраве и дори наложи болнично лечение. 13% от жените след раждането страдат от тази депресия – тя не подбира, не се ръководи от фактори като възраст, интелектуално равнище, поредност на децата, материално положение. Идва неочаквано и изневиделица, без обясними причини.Все още не са ясни причините, поради които следродилната депресия се проявява в едни случаи, а в други не. Жени, които са страдали преди от депресия, е много по-вероятно да бъдат засегнати след бременността.Следродилната депресия се проявява през първата седмица до третия месец след раждането.Най-често това е втория-трети ден след раждането,когато “слиза” кърмата.Някои обяснения на състоянието са свързани с бързите хормонални промени при раждането . За този период по принцип са обичайни промените в настроението при младата майка, меланхолията, донякъде необяснимата тъга.Много от тези състояния преминават спонтанно.В по-тежките случаи може да се стигне до отказ да се приеме детето както и да се храни от майката.Тогава е наложителна медицинска помощ.

ное 26

ДЕПРЕСИЯ от бодибилдинг?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много тийнейджъри ходят на фитнес и се опитват да напомпат мускулите си, показва ново изследване с участието на 2800 юноши.Почти всички от анкетираните признават, че тренират за по-голяма мускулатура. 6% от тях споделят, че използват стероиди, а 11 на сто са използвали и други изкуствени вещества, за да изглеждат по-мъжествени, показва още проучването, проведено от университета на Минесота.Интересното е, че момичетата също се интересуват от подобряване на външността си. 2/3 от тях споделят, че правят упражнения, за да са по-красиви. 5% от момичетата също използват стероиди за напомпване на мускулите.
Тази практика на подрастващите може да има много негативни последици, предупреждават специалистите. Страничните ефекти са поява на акне и нежелано окосмяване. Има случаи, които завършват с инфаркти или чернодробни заболявания или депресия.

ное 23

Мъжете, които се лекуват с антидепресанти, имат намалена репродуктивна способност. В Медицинския Институт Корнуел, екип от лекари са провели клинично изпитване относно ефекта от пет-седмичното приложение на антидепресант от групата на инхибиторите на обратния захват на серотонина. Преди и след лечението е изследвана спермата на участниците.
След продължителното приложение на препарата, морфологията и подвижността на сперматозоидите е била нормална, но са установени промени на ниво ДНК. Чупливостта на хромозомите се е увеличила от 13,8% на 30,3. Подобно ниво на чупливостта се асоциира с намалена жизнеспособността на ембриона.Екипът ще представи изследванията си на срещата на Американската Асоциация по Репродуктивна Медицина в Сан Франциско, Калифорния, през ноември т.г.GlaxoSmithKline, фирмата производител на медикамента, изследван в проучването, е готова да защитава безопасността на продукта си.Тъй като антидепресантите освен рецептори за обратен захват на серотонин,които са пет подтипа блокират и други такива в нервната клетка то страничните ефекти от тяхното приложение могат да бъдат всевъзможни.Най-физиологичен механизъм за повишаване на нивото на СЕРОТОНИН е като субстанцията се вкарва отвън в готов вид.Единственото действащо серотониново хапче е ХОЛЕОН-5 АМБРОЗ с клинично проучен бърз ефект при състояния на серотонинов дефицит и без нежелани реакции.

ное 21

Житейски събития, които ни правят щастливи

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексът е най-приятната човешка дейност, изведе като резултат проучване на Университета на Кентърбъри в Нова Зеландия. Изследователите изготвят класация на дейностите, които носят най-много и съответно най-малко щастие в ежедневието.Според психолози, хората могат да се стремят да увеличат благосъстоянието си чрез три основни поведенчески модела - постигане на удоволствие, ангажиране и значение.Доставянето на удоволствие, като път към щастието, означава да се чувстваме добре и да се наслаждаваме на сетивни удоволствия, например от хапването на любим десерт. Ангажиментът е това, което изпитваме, когато сме напълно погълнати от някаква дейност, свързана с работата или хоби.Отдаването на смисъл и значение на дейностите, които извършваме, и съответно степенуването им по важност също е начин да се стремим към щастие.
Според класацията, категорично сексът е най-приятното занимание. Употребата на алкохол и посещението на партита са на второ място по отношение на удоволствието, но са на десета позиция по значение. Сред останалите приятни дейности са доброволчеството, грижите за децата, слушането на музика, социалните контакти, хобита, пазаруване, играене на компютърни и други игри.
Чувството на неразположение и боледуването са сред най-неприятните дейности. Други такива са домакинската работа, учене, писане на текстови съобщения, посещението на лекции, работа с компютър и др.Като особено неприятно състояние се посочва безсънието.Повече за проблемния сън в интервюто ми за вестник “БЪЛГАРИЯ ДНЕС” В броя утре-22.11-четвъртък в здравното приложение.

ное 20

Установена и зависимост и към ЗАХАРТА

публикувано от: доктор Веселин Герев

Това е изводът на учени от Университета “Принстън” в САЩ. Проведените от тях наблюдения показват, че увеличаването на употребата на захар постепенно води до пристрастяване с всички характерни за това признаци.Според американските специалисти, цитирани от списание Gruner&Jahr-Zeitschrift Wunderwelt Wissen, действието на захарта може да се сравни с това на кофеина – рязкото лишаване на организма от дозите, на които е свикнал, предизвиква нервно напрежение и силно безпокойство.Статистиката показва, че за последните 10 г. употребата на захар във всички европейски страни рязко се покачва. Днес например в Германия един човек консумира средно годишно 34 кг захар, в Швейцария – 42 кг, а в САЩ това количество е още по-голямо – 78 кг.В същото време се констатира и силно покачване на броя на заболелите от захарен диабет, обобщава Би Би Си.

ное 19

Ген определя ще пушим ли канабис и ще полудяваме ли

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, носещи специфичен ген, са с по-голям риск от развитие на проблеми, свързани с психичното здраве, поради пушене на канабис.Проучване на Кралския колеж в Лондон установи, че участниците, които употребяват канабис и носят гена AKT1, са с двойно по-висок риск да развият психотично разстройство. Опасността се увеличава до седем пъти при ежедневно използване на наркотици от клас Б.Откритието е от полза за хората, които са изложени на риск от психологически странични ефекти от употребата на канабис, казва д-р Марта Форти, водещ ръководител на проучването.Предишни изследвания също показват връзка между пушенето на канабис и психозата. Според новите данни, употребата на канабис в юношеската възраст повишава риска от развитие на шизофрения.Настоящото проучване включва 278 души в добро здраве и 489, при които се е проявил първият епизод на психоза. Учените изследват доброволците за носителството на гена AKT1, който участва в допаминовата сигнализация и е свързан с психичното състояние.Установява се, че употребяващите канабис, които носят гена AKT1, са с два пъти по-висок риск от развитие на психотично разстройство. Опасността се увеличава до седем пъти, ако те употребяват канабис ежедневно.Въпреки че пушенето на коноп увеличава риска от шизофрения, не всичките ползващи го развиват заболяването. Затова се предполага, че засегнатите от психоза може да са с някаква генетична обремененост, уточнява д-р Марта Форти.Резултатите от проучването могат да помогнат за създаването на здравно-образователни кампании, насочени към достигането до тези млади хора, които са изложени на особен риск от развитие на психични проблеми вследствие употреба на марихуана, смята изследователският екип.

ное 14

Има връзка между добрият сън и сексуалната активност

публикувано от: доктор Веселин Герев

Последствията от безсънието могат да бъдат много по-сериозни от обикновена сънливост през деня. Специалисти го свързват с високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, диабет и други заболявания.Липсата на сън може да доведе и до понижаване нивото на тестостерон, показва ново изследване.Седмица безсъние води до 15% намаляване нивото на мъжкия хормон. Ниският или недостигът на тестостерон е свързан с ниско ниво на енергия, намалено либидо, лоша концентрация и умора.Тестостеронът е от решаващо значение и за изграждането на мускулна маса и сила, както и за плътността на костите.За целите на настоящето изследване учени сравняват нивата на тестостерон на млади мъже в добро здраве при нормален режим на сън и при безсъние.През първата седмица от изследването участниците спят по 8 часа всяка вечер, след това три нощи по 10 часа сън и осем нощи по 5 часа сън.Резултатите показват, че нивата на тестостерон намаляват с 10 - 15% при хората, преживели седмичен период на недоспиване, в сравнение с групата на отпочиналите. Това намаление на нивата на тестостерон е свързано и със загуба на жизненост сред участниците, уточняват изследователите.

ное 13

Психично заболяване ли е хомосексуализмът

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората с различна сексуална ориентация над 50-годишна възраст са по-застрашени от преждевременно стареене и здравословни проблеми - сочи ново социологическо проучване.
Изследователите са на мнение, че причината до голяма степен се дължи на обществения натиск, игнорирането от страна на властта и здравеопазването, което подлага хората под голямо напрежение и стрес и вреди на здравословното им състояние.Трябва да се разработи по-добра стратегия, касаеща здравните грижи и специфичните нужди на хората с различни наклонности, особено поради факта, че през 2030 г. се очаква броят на тези хора да достигне 4 милиона, смятат специалисти.Обществените стереотипи и предразсъдъци налагат пренебрегването на психическото и здравословно състояние на хомосексуалните и бисексуалните, което може да застраши техния живот.За целта на проучването са анкетирани 2560 души със сексуални наклонности към същия пол или и към двата на възраст между 50-95 години. Анкетираните заявяват, че избягват честите и профилактични прегледи поради страх от дискриминация.Изследователите установяват, че участниците в проучването страдат много по-често от депресия, тревожност и увеличена консумация на тютюневи изделия и алкохол. Те са изложени на по-голям риск от социална изолация, което е свързано с проблеми от психическо и физическо естество.Изследването е финансирано от Националния институт по здравеопазване в САЩ.Като начало трябва да се ревизира МКБ и да се премахне рубриката ХОМОСЕКСУАЛИЗЪМ от раздела Разстройства на сексуалното влечение и половия идентитет.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат