сеп 30
Често срещано е мнението, че колкото повече секс прави интимната двойка, толкова по-щастлива е тя. Според данните на ново проучване, когато става дума за секс при обвързаните, има магическото число и то е веднъж седмично.По-честите интимни ласки не носят със себе си по-голямо щастие. Ако обаче честотата е по-малка от веднъж седмично, чувството на щастие сред двамата партньори намалява.За да проучи връзката между щастието и честотата на секса в интимната взаимоотношения, изследователският екип използва данни от повече от 30 000 американци. Една от големите изненади за специалистите е, че резултатите са идентични за мъже и жени, за млади и стари, както и за дългосрочни и краткосрочни връзки.Изследователите взимат под внимание и влиянието на парите върху чувството за щастие.Оказва се, че редовният сексуален живот се свързва в много по-голяма степен с усещането за удовлетвореност, в сравнение с материалното състояние.Eжеседмичният секс влияе на три различни системи в мозъка, което в крайна сметка се отразява на здравето на интимната връзка, както и на чувството за щастие. Половият акт повишава нивата на тестостерон в организма, което поддържа сексуалното желание „разпалено“.Всяко стимулиране на гениталиите стимулира и синтеза на допамин, което води до усещане за романтична любов. Преживяването на оргазъм провокира синтеза на окситоцин, водещ до усещането за дълбока привързаност.Данните от проучването не дават информация дали хората, които правят по-малко секс, ще бъдат по-щастливи, ако зачестят любовните ласки.
сеп 28

Най-шизофренната игра се нарича шах

публикувано от: доктор Веселин Герев

Не е съвпадение, че най-умните деца в училище много често имат интерес към шаха. Изследователи свързват този спорт с интелигентността. Оказва се, че умението да играем шах се отнася и към ума на съответния играч. Добрите новини са, че всеки може да овладее играта стига да си даде малко повече време.Освен,че трябва да мисли за собствената си игра ходове напред ,добрият шахматист трябва да разиграва и ходовете на противника си.Това прави този интелектуален спорт най-шизофренната игра.Както е известно при шизофренията имаме раздвояване на личността.За целите на своето проучване изследователите  сравняват нивата на интелигентност при играчите и представянето им по време на игра. Резултатите за пореден път разкриват, че по-високите нива на интелигентност се свързват и с по-добро представяне.Макар опитът, обучението и практиката да са от съществено значение за шахматистите, данните предполагат, че интелектът има водеща роля. Специалистите поясняват, че хората, които нямат високи нива на интелигентност могат  да овладеят играта, но това е за сметка на повече време и усилия.От данни на предишни проучвания става ясно, че играта на шах подпомага тренировките на мозъка и  предпазва и от развитието на деменция сред по-възрастните.

сеп 27

Мъжете спят по-добре от нежните им половинки

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследователи смятат, че са установили причината, поради която мъжете заспиват много по-лесно в сравнение с нежните им половинки.След проведени задълбочени изследвания става ясно, че биологичният часовник на жените работи два часа по-бързо, в сравнение с този на мъжете.Специалистите поясняват, че,  мъжете  заспиват много по-лесно  вечер.Последствието за жените е чувство на изтощение поради по-трудно заспиване и по-ранно събуждане.Проучването включва наблюдение на група от 25 мъже и жени в продължение на 72 часа. Специалистите наблюдават техните навици, свързани със съня.Целта на теста е да обясни причината за по-голямата склонност на жените към безсъние, в сравнение с мъжете. Установява се, че жените са с 50% по-склонни да имат проблем със съня.Участниците в проучването са отведени в лаборатория, където са държани будни в продължение на час, след което им е предоставена възможност да спят.След изследване на нивата на  хормона на съня мелатонин, изследователите установяват, че циркадните ритми сред жените са между 1,7 и 2,3 часа пред тези на мъжете.Това обяснява защо жените спят по-малко.Решението на проблемния сън е чрез набавяне на мелатонин-естественият хормон на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е уникален продукт на нашия пазар,произведен по нанотехнологии.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ доставя на нервната клетка необходимото количество мелатонин през цялата нощ.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

сеп 20

Магнитни бури ни връхлитат след празниците

публикувано от: доктор Веселин Герев

Силни магнитни бури ще има след празниците.Особено опасни са дните от 29 септември до 1 октомври, когато колебанията на магнитното поле,свързано със слънчевите изригвания ще се усети най-силно на Земята.Въздействието му върху всеки от нас е различно.Най-слабо ще се отразят магнитните колебания на хората в активна възраст.Някои от тях може въобще да не ги усетят,други да се оплачат от раздразнителност,главоболие, лек световъртеж,проблемен сън.По-чувствително ще се отразят магнитните аномалии на  хронично болните,като особено внимание трябва да се отдели на страдащите от сърдечно-съдови проблеми.При тях риска е от рязко колебание на пулса и кръвното налягане,които могат да предизвикат и крайни състояния като инфаркт или инсулт. При страдащите от мигрена се очаква засилване на мигренозните пристъпи а  при хората с депресивни проблеми и напрежение влошаване на състоянието дори няколко дни по-рано.За да избегнем негативните ефекти от магнитните бури върху здравето ни е препоръчително да ограничаваме престоя си на открито през рисковите дни.Трябва да отбележим, че страдащите от Мозъчно-Съдова Болест ще се чувстват много добре по време на колебанията на магнитното поле.Това е така,защото променливото  магнитно поле  подобрява мозъчният кръвоток,който при тях е влошен.На тях препоръчвам престой на открито за кумулиране на ефекта.
сеп 19

Зика при възрастни провокира депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Колкото повече научават изследователите за вируса Зика, толкова повече тревожността относно разпространението и последствията от него се повишава.32-годишната италианка,заразила се с вируса е получила симптоми на енцефалит и внезапен мозъчен оток но благодарение на бързата лекарска намеса се е възстановила напълно.Вече е добре известно, че само 20% от възрастните пациенти с инфекцията, не проявяват никакви симптоми, а при останалите симптомите напомнят  на леко грипоподобно заболяване. Дори след като първоначалната проява на заразата е изчистена от организма, при малък процент от хората има вероятност от развитието на синдрома на Гилен-Баре. Това е автоимунно заболяване, което се цели в периферната нервна система и предизвиква мускулна слабост, мравучкане в краката и дори временна парализа.За разлика от тези случаи обаче неврологичните симптоми при италианската пациентка са причинени от прякото достигане на вируса до мозъка. Това може и да не е толкова изненадващо, тъй като данните от няколко клинични проучвания показват, че вирусът  унищожава мозъчните клетки.Тези констатации повдигат въпроса за възможността Зика да не е просто преходна инфекция при възрастните и, че експозицията му в мозъчните клетки може  трайно да увреди дългосрочната памет или да тласне дори към депресия.

сеп 16

Все повече хора страдат от сексуална зависимост

публикувано от: доктор Веселин Герев

Пристрастяването към секс  е доста разпространен проблем.Характеризира се с натрапчива нужда от правенето на секс, каквато изпитват наркозависимите към дрогата и алкохолзависимите към алкохола. Пристрастяването към секса също може да бъде изключително опасно състояние, влияещо зле на отношенията и на качеството на живот.Сексуалната зависимост често остава скрита. Много от зависимите се усъвършенстват в укриването на проблема си дори от партньорите, приятелите си и други членове на семейството.В повечето случаи симптомите са очевидни.Най-важната цел  е да се прави секс, дори ако това пречи на работата, семейството и ежедневните дела.Тъй като сексуалната зависимост се диагностицира трудно, важно е да се отбележи, че удоволствието от секса и желанието за него нямат нищо общо със зависимостта.Зависимият не може да контролира сексуалните си импулси и  вредните последствия от това свое поведение.За разлика от други зависимости, тук не можем да лишим болния от секс до края на живота му тъй като сексът е нормална и жизнено важна човешка. функция.

сеп 14

Парацетамол притъпява емпатията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Учени  откриха, че парацетамолът понижава значително способността към емпатия. Аналгетикът притъпява усещанията както на физично, така и на психично ниво.В първоначалното изследване участват 80 колежани. Всички те трябва да прочетат кратки истории за хора, преживели насилие, силен стрес или трагична загуба. Поне час по-рано са пили чаша вода, но едва в 50% от напитките има разтворен парацетамол. След прочита всеки трябва да оцени по скала до каква степен съчувства на участниците в историите.Така учените установяват, че хората, приели болкоуспокояващото, изобщо или почти никак не изпитват съчувствие към засегнатите от трагедия, докато другите приели плацебо, искрено се трогват и вълнуват за съдбата на героите от историите. Екипът провежда и втори експеримент, в който вземат участие 114 доброволци. Отново половината приемат парацетамол, а другата половина – не. След това групата е изложена на силни, дразнещи и резки шумове, като отново трябва да оценяват до каква степен те им пречат да четат, да си почиват или да работят.”Ацетаминофенът, познат и като парацетамол, намалява болката, която пациентът изпитва, но освен това снижава и чувствителността му към околните. Прави го много по-безразличен към болката или проблемите на другите. При еднократен прием това едва ли създава проблеми, но при продължителна или редовна употреба медикаментът може да се окаже причина за множество служебни или лични проблеми.

сеп 13

Светлината и музиката подтикват към покупки

публикувано от: доктор Веселин Герев

Оказва се, че дори осветлението влияе върху психиката ни и върху това какво ще си поръчаме за ядене.На ярка светлина е с 16-24% по-вероятно да изберем здравословна храна, отколкото в ресторанти с по-дискретно осветление. Това показва изследване, проведено в 160 заведения. Полезният избор се обяснява с ефекта на ярката светлина да ободрява и да повишава бдителността. Тогава човек мисли по-трезво, има по-добър контрол над импулсивните реакции и се опитва да постъпва правилно. В случая - да яде салата, бяло месо или риба (на скара или задушени), зеленчуци за гарнитура и да пропусне десерта. Средно менюто се оказвало с 39% по-нискокалорично, отколкото на хората в ресторанти с приглушена светлина.Контролно проучване показало, че при стимулиране на бодростта (в случая с кафе) и във втория тип заведения започват да си поръчват полезно меню.По подобен начин въздейства и музиката върху психиката ни.Там където има ритмична музика - поръчките са по-чести.В ресторанти или магазини с  по-тиха и монотонна музика   покупките са по-малко.
сеп 12

Безсъние от стрес мъчи всеки втори

публикувано от: доктор Веселин Герев

Програмирани сме да прекарваме в сън 1/3 от живота си, приблизително 25 години. В спокойно състояние трябва да заспим за 10-15 минути и след 7-8 часа да подновим активностите си с нови сили. За съжаление, всеки втори човек на планетата има проблеми със съня.Безсънието е пагубно за човешкия организъм. Само 2 часа сън по-малко от необходимото ускоряват стареенето и съкращават живота. Хроничното нощно бодърстване ни прави по-склонни към сърдечни проблеми, инсулти, рак, диабет.Само един ден без сън  в мозъка настъпват биохимични процеси, водещи до потискане на психиката. След два дни без сън вече има промяна в хормоналните нива, нарушават се невронните връзки в мозъчната кора.Мелатонин играе важна роля за регулиране на цикъла сън-бодърстване. Подпомага заспиването, притежава способността да намалява събужданията през нощта и подобрява качеството на съня.Тъй като психиката ни си почива само по време на сън-добрият сън повишава настроението, премахва тревожността и подобрява концентрацията.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  е единственият мелатонинов  продукт на българския пазар,произведен по нанотехнология.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ набавя необходимите количества мелатонин за нервната клетка и осигурява пълноценен сън през цялата нощ.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.
сеп 9

Психиката работи и след смъртта по модела дежа вю

публикувано от: доктор Веселин Герев

Британски учени  стигнаха до заключението, че човешкият мозък продължава да работи и след като сърцето спре. Досега се смяташе, че той продължава да работи до 30 секунди след констатираната смърт.В изследването, което е обхванало над 2000 души, учените стигнали до заключението, че починалите хора осъзнават какво се случва около тях в продължение на три минути след смъртта им.Противно на общоприетото разбиране, че смъртта настъпва в един момент, става ясно, че това е процес, в който постепенно спира функцията на сърцето, белите дробове и мозъка. Ако лекарите успеят да “съживят” сърцето,  говорим за временно спиране на работата му, но ако не успеят, тогава казваме, че е настъпила смъртта.От разговорите, проведени с 2060 лица от Австрия, Великобритания и САЩ, преживели така наречената “клинична смърт”, учените стигнали до заключението,че близо 40 на сто от пациентите си спомнят за неща и след като са били обявени за починали.Това означава, че лицата определено си спомнят за неща и след като починат, но с времето тези случки започват да избледняват в резултат на увредите, настъпили в мозъка.Два процента от пациентите, преживели клинична смърт, споделили, че “изживели извънтелесно” състояние, а почти половината от тях споделили, че по време на клиничната смърт не си спомнят за нищо, но усещали страх.Един от пациентите – 57-годишен мъж, в детайли е описал случващото се около него, докато е бил в клинична смърт. Досега преживяното от пациенти в клинична смърт се смяташе за илюзии или халюцинации.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат