фев 25

Бьлгарите изпиват средно по 23 литра концентрат годишно

публикувано от: доктор Веселин Герев

Проучване публикувано в медиите показва, че бьлгариньт пие по 23 литра концентрат годишно.Отчитайки, че става вьпрос за поне половината от народонаселението-останалата половина е от деца и старци то става ясно, че количеството е много по-голямо.Причината за това е в Стреса.

Световни проучвания в тази насока показват, че злоупотребата с алкохол е пряко зависима от нивото на стрес на нацията.Алкохольт като Психоактивно вещество е най-достьпното антистресово средство, което човек може да си набави без да ходи при лекар.Известен е неговият стимулиращ ефект вьрху серотонин-веществото на спокойствието.В началото на употребата изрьсените количества серотонин дават спокоен сьн, добьр тонус и настроение.С течение на времето е необходима все по-мощна стимулация за постигане на желания резултат.Това води до зависимост а след това и до химическа Депресия характеризираща се с недостиг на серотонин в нервната клетка.

Мои наблюдения показват, че жените пият много повече от мьжете.Ако посетите някое кафе или бар и се огледате, ще видите много повече жени на твьрдо гориво отколкото мьже. Факт е, че жените са много по-емоционални от нас мьжете и са по-склонни кьм стресови реакции.Това определя и факта, че те все по-често посягат кьм чашката.

Очакваната криза в световен мащаб най-вероятно ще засили Депресивните нагласи у хората.Това ми дава основание да направя прогнозата, че употребата на алкохол в глобален мащаб ще се увеличи.

Алкохол или антистресова терапия това е избор , който трябва да направите сами.

фев 18

Стрес и безсьние-интервю за вестник Експрес от 19.02.2008

публикувано от: доктор Веселин Герев

- Д-р Герев, може ли да се каже какво е нивото на стреса у нас, а и в глобален мащаб?

- Стресът е много често явление, с което ние все повече свикваме. Моята практика показва, че средната възраст на хората страдащи от стрес е около 42 години. Това са все хора в активна възраст, които на практика провеждат и БВП. При всеки има определено напрежение, безпокойство и стресови ситуации, свързани с ежедневието му и решаването на предстоящи проблеми. Иначе най-стресираната държава в света е САЩ. Твърди се, че 90% от трудоспособното население там периодически изпада в стресови ситуации. Стресът ни дебне отвсякъде и тук – правя този извод от това, че тук услугите свързани със справянето с него все повече се търсят.

- Кои хора са рискови да се подадат на стреса?

- Колкото по-емоционален е един човек, толкова по-голяма е вероятността това да се случи. Като правило жените са много по-незащитени от стрес, отколкото мъжете. Причината е, че те много повече премислят и анализират ситуацията от нас. Мъжете пък правят направо депресии вместо стресови реакции. Това е защото много дълго задържат напрежението и в един момент стресът ги поваля.

- Как да разберем, че сме станали негова жертва?

- При мъжете първите симптоми за проблеми в секса – нежелание да се прави, еректилни проблеми. При жените пък първите симптоми са проблемите със съня – по-трудно заспиване, често събуждане нощно време, премисляне и анализиране на ситуацията. При мъжете след първата фаза се влиза също в тази фаза – безсънието. Получава се така, че когато вечер човек легне и затвори очи като на кинолента му се връщат всичките събития от през деня, мисли ги, анализира ги, особено тези, които го стресират. Другият вариант е нощното напрежение да го буди и да накъсва съня му.

- Само стресът ли предизвиква безсъние?

- Не, но той е най-често срещаният фактор, който влияе. Приемът на различни медикаменти, психотропни вещества и дрога, смяната на часовия пояс също могат да бъдат причина, но стресът е най-разпространен.

- Има ли статистика за това колко души страдат от безсъние?

- По принцип при 20% от хората със стрес първите симптоми са проблеми със съня. Моята практика показва, че между 15 и 20 на сто от пациентите със стрес не могат да спят. На ден при мен минават между 20 и 25 човека със стрес и депресия.

- Увеличават ли се?

- Може би ефектът от световната икономическа криза още не се е отразил пряко върху хората в активна възраст, но засега увеличение на безсънието няма. В границите на обичайното е за сезона, защото този тип проблеми имат сезонност. Критичните периоди са през есента и зимата, някъде докъм пролетта. С увеличаване на светлата част на денонощието проблемите малко намаляват, но пак си ги има.

- Какво е лечението?

- Сънят е цял физиологичен процес. Човек прекарва една трета от живота си на работа и една трета в сън. Така че е много важно как ще ти мине едната част от живота. Ако един човек с проблем със съня отиде при джипито си му изписва сънотворни или успокоителни със зелена рецепта. Оттам нататък той на практика започва да вегетира. Нито сънят му е пълноценен, нито може да се откачи от лекарствата. Самите те удрят „ръчна спирачка” на мозъка и предизвикват сън, но само докато се приемат. С течение на времето към някои от тях се развива зависимост и трябва да се увеличават дозите, за да може човекът да заспи. Това са т.нар. психотропни упойващи вещества, след чиято употреба обаче на сутринта се чувстваме замаяни и уморени. Има един естествен хормон, който се синтезира в мозъка – мелатонин. Това е хормонът, който определя цикъла „сън –бодърстване”. Нивото му през деня е нула, а започне ли да се стъмва, започва да се синтезира. Предизвиква заспиването и осигурява добрия здрав сън през цялата нощ. Пикът му е около 20-годишна възраст, след това започва да спада. След 50-годишна възраст почти го няма. Приемът на бетаблокери, които се взимат при хипертония, също влияе на съня и проблемът се решава с прием и на таблетки мелатонин. Той съществува в няколко форми. Същественото при него е, че подпомага мелатониновата секреция на мозъка и да предизвиква съня. В света има един единствен продукт, който е с контролирано освобождаване на мелатонин през цялата нощ, така че сънят да не се нарушава. Ако безсънието е упорито е хубаво да се взима няколко месеца редовно. Подобно на мечките през зимата той помага нивата на хормона да се поддържат високи и да не се будим.

- Забелязвате ли понижаване на възрастта при разстройствата на съня?

- Да. Вече има и тийнейджъри, има и деца на 5-6 годишна възраст, които са преживели стресови ситуации и не могат да спят. При тях използваме изключително и само хранителни добавки, защото химията при тях е неуместна.

- Изследователи стигнаха до извода, че един час работа повече ни „краде” половин час сън.

- Колкото повече работим, толкова по-малко спим, но не заради времето, а заради адреналина, който се отделя, когато сме активни. Зависи колко е прецизен човек в работата си. Обикновено оттам идват проблемите, които започват да дразнят.

- Можем ли да направим извода, че работата води до безсъние?

- Ами прекалено многото работа - да. Неслучайно в ЕС е забранено да се работи повече от 7 часа и половина на ден. Дори за работа в събота и неделя се искат специални разрешения от профсъюзите.

- Има ли професии, които са най-застрашени от безсънни нощи?

- Да, има такива – това са стресовите професии. Полицаи, адвокати, журналисти, лекари – все хора, при които не може да има планиране на ежедневието, защото самата им работа ги поставя в екстремни ситуации. От лекарската гилдия например най-рискови са например гинеколозите, анестезиолозите и психиатрите, защото са свързани с бърза реакция и ако психиката му не е тренирана, много лесно може да гръмне.

фев 13

13ти петьк влияе на хората психологически

публикувано от: доктор Веселин Герев

От години витае поверието, че на 13 в петьк се случват само неприятности.Това се твьрди от фаталисти, които свьрзват с тази комбинация низ от неприятни сьбития.Самата комбинация може да се получи от един до три пьти в годината.Според повечето хора на тази дата не им се случва нищо странно, но според други на този ден не трябва да се излиза от кьщи, не трябва да се прави нищо като по този начин риска от неприятности намалява.

Самият аз останах много учуден когато мои пациенти отказват да ме посещават на тази дата-респективно днес.Като правило човешката психика е така устроена, че отхвьрля, изтласква или отрича проблемите.Подобен механизьм откривам и аз в суеверието за петьк 13ти.

Човек не е устроен да приема стресовите сьбития.Той ги отрича и умаловажава като най-добре за тяхното неглижиране е обяснението, че е петьк 13ти.Освен това постоянното тревожно очакване нещо лошо да се случи действа като бумеранг на негативната енергия и прави човек несьсредоточен и склонен да греши.

Моят сьвет кьм всички, които се страхуват от петьк 13ти е да мислят позитивно, да се сьстредоточат вьрху ежедневните си задьлжения и да установят, че това е един обикновен ден.

фев 12

МЕЛАТОНИН е основния регулатор на цикьла сьн-бодьрстване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мелатонин е основния хормон на сьня.Той се секретира в мозька от хипофизата и отговаря за редуването на циркадния ритьм сьн-бодьрстване.Най-голям пик има хормона около 20 годишна вьзраст,след което нивото му пада.Секрецията му  физиологично започва след като се стьмни-около 22 часа и спада кьм 7 сутринта.   При хората в третата вьзраст неговото количество е почти минимално.Това предизвиква сериозни нарушения на сьня.Заспиването е затруднено,а през нощта има сьбуждания по няколко пьти.Причините за нарушения сьн могат да бьдат-стрес,вьзраст,пьтуване на големи географски ширини,прием на медикаменти.Според моите наблюдения най-честите причини са от стресов характер и от приемането на бетаблокери.Резултата е един и сьщ-спад в мелатониновото секреция а това води до драстични нарушения вьв фазите на сьня.

Приема на сьнотворни медикаменти не винаги е удачен,тьй като те удрят спирачка на мозька и при сьбуждането сутрин дават като резултат отпадналост,понякога липса на настоение.Често проблемния сьн се лекува с бензодиазепини от които се получава сьщият ефект,а поради това,че те действат чрез посредник се трупа и зависимост от продьлжително приемане.

За да се избегне този дискомфорт са сьздадени продукти сьс сьдьржание на Мелатонин.Проблемьт при тях е че количеството на внесеният  Мелатонин намалява наполовина на всеки 15 мин. Това означава,че след час той вече отсьства от циркулацията.Решението на този проблем е намерено от проф.Станков , работещ от години в сферата на високите технологии.Той сьздава Мелатонин с контролирано освобождаване,който осигурява изльчване на хормона през цялата нощ. Приема на такьв продукт осигурява бьрзо заспиване и добьр сьн без сьбуждания през нощта,както и бодрост и енергичност на следващия ден. Произвежда се в Италия и на Бьлгарския пазар се продава като МЕЛАТОНИН АМБРОЗ.

Моя бьрза проверка показа,че Мелатонин Амброз е единственият продукт с контролирано освобождаване,регистриан официално в световен мащаб.Той е хранителна добавка ,може да се приема неограничено време,не вреди,не сьздава зависимост,Продава се свободно по аптеките,без лекарско предписание.Препорьчван го на всички хора,страдащи от трудно заспиване,често сьбуждане през нощта,пьтуващи през няколко часови пояса или приемащи от години бета блокери




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат